Ιταλία Κροατία Μαυροβούνιο Ημερολόγιο κρουαζιέρας (Εξερεύνηση της Αδριατικής)

travelina

Member
Μηνύματα
425
Likes
818
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία [√]
6η ημέρα, Κότορ [Μαυροβούνιο] 8πμ - 4μμ
Διαδρομή: Ντουμπρόβνικ-Κότορ, 99 ναυτικά μίλια με 12,3 κόμβους/ώρα
Ημερήσιες δραστηριότητες: Επίδειξη κατασκευής γλυπτών από πάγο και διπλώματος πετσετών, Zumba class, Jackpot Bingo, King or Queen Trial κλπ
Βραδινή διασκέδαση: Magical Musicals, Elvis Party
Μπουφέ καταστρώματος: Oriental Far East

Την είσοδο στον κόλπο του Κότορ δε γινόταν να τη χάσουμε, πήρε τουλάχιστον 2 ώρες. Ο ήλιος κατάφερε να μας ξυπνήσει αρκετά νωρίς, πριν περάσουμε το στενό πέρασμα που βγάζει στα γνωστά νησάκια.
Kotor (1).jpg
Όταν ανεβήκαμε στο κατάστρωμα της γέφυρας -γιατί θέλαμε να το δούμε όλο παρά την πρωινή ψύχρα- είχαμε μπει στον τελευταίο κόλπο και ήταν ένα μυστηριακό τοπίο, με το πλοίο να κινείται τόσο ήρεμα και με μια χαμηλή αχλή στο επίπεδο της θάλασσας, που νόμιζες ότι θα βγει η κυρά της λίμνης με το σπαθί.
Kotor (2).jpg
Για σήμερα δεν είχαμε κλείσει οργανωμένη τουρ. Το Κότορ άλλωστε ήταν μικρό και είχαμε πάρει εγκυρότατες πληροφορίες από πολυταξιδεμένους τραβελστορίτες. Ήταν μάλιστα τόσο μαζεμένο που κοιτάζοντάς το από τα παράθυρα εντοπίσαμε όλα τα μέρη που θα επισκεπτόμασταν.
Kotor (3).jpg
Αλλά δε δώσαμε την πρέπουσα σημασία στο σχεδόν κάθετο βουνό που το περιβάλλει…
Για την ανάβαση από το μονοπάτι με τα τείχη προς το φρούριο της κορυφής προσφέρονταν 1350τόσα σκαλοπάτια απότομης ανηφόρας! Μετά όμως ερχόταν και η επιβράβευση της θέας.

Η αναχώρησή μας ήταν νωρίς, κατά τις 3 επιστρέψαμε στο πλοίο, επισκεφτήκαμε το κατάστρωμα, … [γευματίσαμε ελαφρά]… , και παρακολουθήσαμε τα δρώμενα μέχρι να φύγουμε. Παρεμπιπτόντως, το χθεσινό Moulin Rouge σόου ήταν καταπληκτικό! Και με κλασικές και με μοντέρνες χορογραφίες και μουσικές. Σήμερα είχαμε τον διαγωνισμό King or Queen μεταξύ των επιβατών. Οι 6 που δήλωσαν συμμετοχή πέρασαν διάφορες «εξευτελιστικές» δοκιμασίες -χωρίς ίχνος κόμπλεξ- και κάθε φορά ο κόσμος αποφάσιζε ποιος θα αποχωρούσε (με ψυχρολουσία). Είχε μεγάλη πλάκα, ομολογουμένως.
Οι περισσότερες ημερήσιες δραστηριότητες (επιδείξεις, ομαδικά παιχνίδια, κουίζ) γίνονταν κυρίως στο κατάστρωμα. Για τους πιο ήσυχους υπήρχε η βιβλιοθήκη, το internet cafe, η αίθουσα των επιτραπέζιων παιχνιδιών, το γυμναστήριο κλπ. Υπήρχαν επίσης έξτρα δραστηριότητες για τα παιδιά αλλά και για όσους ταξιδιώτες είχαν έρθει σόλο. Όπως φάνηκε τελικά, οι περισσότεροι συνεπιβάτες είχαν εγκατασταθεί σχεδόν μόνιμα στο κατάστρωμα και παρέμεναν στο πλοίο όταν πιάναμε λιμάνι, για εκδρομές και βόλτες κατέβαιναν λιγότεροι από τους μισούς. Και ναι, επιβεβαιώθηκε. Λιάζονταν συνέχεια, σαν τις μαγκούστες, από την ανατολή μέχρι τη δύση. Κάθε πρωί έβαζαν σε εφαρμογή το ίδιο σχέδιο:
1- Μαρκάρισμα (πετσέτες σε ξαπλώστρες), 2- Πρωινό (στα γρήγορα), 3- Φόρτιση.

Η διαδρομή μέχρι την έξοδο στην Αδριατική ήταν το ίδιο μαγευτική. Πηγαίναμε πάλι με πιλότο, μέχρι να βγούμε από τα στενά. Από όσα μέρη είχαμε δει, ερχόταν πρώτο σε φυσική ομορφιά. Σχεδόν σαν φιορδ. Αλλά δεν κάνουμε ακόμα τον απολογισμό μας. Είχαμε μεγάλη βραδιά μπροστά μας. Δείπνο με θέμα Άπω Ανατολή (από τις 6 άρχισαν να στήνουν τα ντεκόρ με τις χάρτινες ομπρέλες και τις βεντάλιες) και στη συνέχεια Έλβις πάρτι. Και εμείς έχουμε μια ιδιαίτερη αδυναμία στην Άπω…

7η ημέρα, Κέρκυρα 7πμ
Διαδρομή: Κότορ-Κέρκυρα, 189 ναυτικά μίλια με 15,7 κόμβους/ώρα
Ημερήσιες δραστηριότητες: Ζωντανή μουσική με κλασικές μελωδίες στο κατάστρωμα
Μπουφέ καταστρώματος: Greek

Ship (6).jpg
Ξυπνήσαμε στην πατρίδα... Ωραία τα σούσια και τα τεριγιάκια και τα ροκαμπίλια, αλλά έπρεπε να μαζευόμαστε σιγά σιγά. Και για να μη χάνουμε τη σειρά μας, μετά το πρωινό είχαμε βόλτα στην παλιά πόλη της Κέρκυρας. Έπειτα καφές και μπάνιο, ότι έπρεπε για αναπόληση.

Και επειδή ημερολόγιο χωρίς στατιστικά (κουτσομπολιά) δε γίνεται…
 
Last edited by a moderator:

travelina

Member
Μηνύματα
425
Likes
818
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία [√]
Οι επιβάτες, ως γνωστόν, ήταν κυρίως Βρετανοί μεσήλικες+. Κάπου 70% ήταν άνω των 60 και, αν εξαιρέσουμε ένα 10% παιδιά και εφήβους, οι υπόλοιποι ήταν 20+ μέχρι 50+. Αυτή η σύνθεση αποδείχτηκε ιδανική. Ούτε φασαριόζηδες συνταξιδιώτες, ούτε ενοχλητικό παιδομάνι -εκτός κι αν καθόσουν δίπλα στην πισίνα (τους). Οι Έλληνες ήμασταν καμιά 10ριά, οπότε δεν κάναμε μεγάλη ζημιά… Γενικά λέγεται ότι είμαστε δύσκολοι πελάτες, μαζί με Ιταλούς και Ισπανούς. Δεν μας αρέσουν τα ωράρια, η διασκέδαση του πλοίου, οι περιορισμοί στους χώρους καπνίσματος κλπ.
Σχετικά με το πλήρωμα, καπετάνιος, αξιωματικοί και μηχανικοί ήταν Έλληνες, μάνατζερ ξενοδοχειακού Ινδός, εξυπηρέτησης Βούλγαρος, εκδρομών Άγγλος, γιατρός Ουκρανός, σεφ Μαλαισιανός, μπαρ Ουκρανός, καθαριότητας Βούλγαρος… Multi Culti δηλαδή, η πραγμάτωση της παγκοσμιοποίησης. Οι καμαρότοι ήταν κυρίως Ασιάτες (Φιλιππίνες, Μαλαισία). Μόλις μας άκουγαν μιλούσαν κι’ αυτοί ελληνικά -καλημέρα, καλησπέρα, γεια σου. Οι περισσότεροι είχαν δουλέψει αρκετά χρόνια σε πλοία ελληνικών συμφερόντων. Όλοι φυσικά, αξιωματικοί και πλήρωμα ήταν ιδιαίτερα ευγενικοί και πάντα με χαμόγελο που δεν φαινόταν τυπικό. Προφανώς και η φιλικότητα είναι μέρος των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά ήταν τόσο φυσική που μας έκανε αίσθηση. Απευθύνονται βέβαια σε Βρετανούς που έχουν άλλη σχέση με την ευγένεια.
.....
 

travelina

Member
Μηνύματα
425
Likes
818
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία [√]
Στην τιμή της κρουαζιέρας περιλαμβάνονταν όλα (φαγητό, αναψυκτικά, φιλοδωρήματα, λιμενικά τέλη) εκτός των αλκοολούχων ποτών, για τα οποία υπήρχαν ειδικά πακέτα -σα να πίνουν πολύ (και) οι συνταξιούχοι Βρετανοί. Ο καφές που περιλαμβανόταν στην τιμή ήταν ο γνωστός ζεστός γαλλοαμερικάνικος. Οπότε, φρέντο και φραπέ είχαν έξτρα χρέωση -ευτυχώς τους έφτιαχναν καλά, λόγω του ελληνικού πληρώματος μάλλον. Τα παγωτά επίσης χρεώνονταν έξτρα, στους μπουφέδες και στα μενού υπήρχε μεγάλη ποικιλία γλυκών αλλά καθόλου παγωτά. Κάθε μέρα, εκτός από τις δραστηριότητες και τα θεάματα, άλλαζαν και τα πόσιμα: κοκτέιλ της ημέρας, μοκτέιλ της ημέρας, καφές της ημέρας, όλα σε ειδική τιμή, περίπου 1 λίρα φτηνότερα.

Η επικοινωνία όμως κόστιζε ακριβά! Το πλοίο είχε δορυφορικό σύστημα αλλά… για κάποιο ακατανόητο λόγο (ελληνικών συμφερόντων πλοίο με μαλτέζικη σημαία ναυλωμένο σε αγγλογερμανική εταιρία) ως έδρα του θεωρούνταν οι Βερμούδες! Η χρέωση, όταν δεν έπαιζε το σύστημα κινητής τηλεφωνίας των παράκτιων χωρών, ήταν περίπου 4 ευρώ το λεπτό!!
.....
 

travelina

Member
Μηνύματα
425
Likes
818
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία [√]
Οι εκδρομές που προσφέρονταν ήταν τελικά αρκετά καλές και στην οργάνωση και στην τιμή -γύρω στα 5 ευρώ ακριβότερες από τις κατά τόπους εταιρίες. Όσον αφορά τα μέρη, υπήρχαν πολλές επιλογές με διάφορες τιμές, διάρκειες και βαθμούς δυσκολίας καθώς παρείχαν οργάνωση και εξοπλισμό για ποδηλασίες και πεζοπορίες. Εμείς είχαμε κλείσει τις εκδρομές από το site με πλάνο να αφιερώνουμε το μισό χρόνο σε περιηγήσεις και τον υπόλοιπο για βόλτες στο λιμάνι-πόλη. Τη μόνη έλλειψη που παρατηρήσαμε ήταν για τα σπήλαια Skocjan, που είχαμε διαβάσει στην ιστορία του galat και θέλαμε να επισκεφτούμε. Αντί γι αυτά είχαν τα Postojna, τα οποία βέβαια μας εντυπωσίασαν.

Η καθαριότητα, τέλος, ήταν περισσότερο από άψογη. Όχι μόνο η καμπίνα, όπου φροντιζόταν 3 φορές τη μέρα, αλλά και όλοι οι χώροι του πλοίου ήταν πεντακάθαροι. Οι κοινόχρηστες τουαλέτες ήταν σα να μην είχαν χρησιμοποιηθεί, τα τραπέζια καθαρίζονταν αμέσως και στο κατάστρωμα δεν υπήρχε ούτε ένα σκουπιδάκι, ούτε ένα αποτσίγαρο. Και επειδή -λέγεται ότι- στα πλοία συχνάζει ο norovirus, κάθε φορά που μπαίναμε σε χώρο σίτισης μας υποδεχόταν ο «ψεκαστής», ο οποίος έριχνε αντισηπτικό διάλυμα στα χέρια μας. Και όταν επιστρέφαμε από τις βόλτες στα λιμάνια μας περίμενε μια σειρά ντισπένσερ πριν τη ράμπα της εισόδου. Σύντομα είχαμε αυτοματοποιηθεί όλοι και μόλις βλέπαμε ψεκαστήρι προτείναμε τα χέρια.
.....
 

travelina

Member
Μηνύματα
425
Likes
818
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία [√]
Επίλογος
Το Ημερολόγιο αυτό πήρε την ιδέα από το φυλλάδιο των «αυριανών ειδήσεων» που μας μοίραζαν κάθε απόγευμα. Σκοπός ήταν να περιγραφούν κάποιες από τις βασικές δραστηριότητες και συνήθειες του κρουαζιερόπλοιου, περισσότερο σαν χρηστικές πληροφορίες παρά σαν ταξιδιωτική ιστορία. Άλλωστε, για τα μέρη που είδαμε έχουν γραφτεί πολύ ωραίες και πλήρεις ιστορίες.

Θα’ θελα να αναφέρω ότι σε πρώτη σκέψη, όταν συζητούσα το ενδεχόμενο της κρουαζιέρας αντί των διακοπών σε νησί ή του ταξιδιού στο εξωτερικό, ήμουν 50-50 για τέτοιου είδους διακοπές, το είχα για μεγαλύτερες ηλικίες. Η εμπειρία που είχα από παλιά με δύο διήμερα στη Σκανδιναβία, αν και δεν μετρούσε ιδιαίτερα, ήταν υπνωτικά ήρεμη –παρά τη μαγεία των φιόρδ. Όταν όμως έψαξα στο φόρουμ (που αλλού) και διάβασα τον «Οδηγό κρουαζιέρας» και τις ιστορίες για την περιοχή της Αδριατικής, το είδα πιο απλά. Το συγκεκριμένο πακέτο ήταν αρκετά βολικό για να κάνουμε το τεστ: Ήταν στην περιοχή μας, είχε ανεκτό κόστος, διαρκούσε λίγες μέρες και επισκεπτόταν ενδιαφέροντα και όμορφα μέρη.

Συνοψίζοντας για την κρουαζιέρα, αντιγράφω απλώς από τον Samion αφού περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο αυτό το είδος διακοπών, κυρίως για τα μεγάλα ταξίδια:
«είναι απλά διακοπές, δεν είναι ταξίδι από το ένα σημείο στο άλλο ούτε μόνο ευκαιρία να δεις 10 μέρη με τη μία. είναι μια ευκαιρία για ρηλάξ σε άνετο περιβάλλον με 24ωρη περιποίηση υψηλής ποιότητας, all inclusive, καλό φαγητό και με το πλοίο να αλλάζει το σκηνικό για σένα. Διακοπές χωρίς άγχος, εγκληματικότητα και λοιπούς μπελάδες. Το value/money των διακοπών σε κρουαζιερόπλοιο ειναι άριστο.»

Να προσθέσω όμως ότι στα μικρότερα ταξίδια, όπως στο Αιγαίο ή την Αδριατική, συνδυάζει μια χαρά και το ρόλο του μεταφορικού μέσου από το ένα σημείο στο άλλο με άριστο value for money. Προϋποθέτει βέβαια ότι οι ταξιδιώτες, αντί να αλωνίσουν τον τόπο όπως γίνεται συνήθως με τα χερσαία μέσα, έχουν επιλέξει να πάρουν μια πρώτη γεύση, να γνωρίσουν την πόλη-λιμάνι, να επισκεφτούν συγκεκριμένες τοποθεσίες. Αυτό το σχέδιο εφαρμόζαμε και εμείς, μέχρι το απόγευμα τουλάχιστον. Το βράδυ αφηνόμασταν στην πολύ καλής ποιότητας περιποίηση του πλοίου.

Και έτσι, γυρίσαμε γεμάτοι όμορφες εικόνες, ξεκούραστοι και ευχαριστημένοι από το ταξίδι μας.
 

greco

Member
Μηνύματα
1.147
Likes
3.320
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Γυρος Τουρκιας
Ευχαριστουμε για την ομορφη ιστορια,κι αλλα ταξιδια ευχομαι!
 

chris7

Member
Μηνύματα
3.091
Likes
23.855
Επόμενο Ταξίδι
Λουξεμβούργο
Ταξίδι-Όνειρο
Καναδάς
Ευχαριστούμε πολύ για την ξεχωριστή ιστορία σου.
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.167
Μηνύματα
882.749
Μέλη
38.880
Νεότερο μέλος
Adamamdia

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom