Η μεγαλυτερη υπερθαλασσια γεφυρα

xenos

Member
Μηνύματα
2.414
Likes
804
Επόμενο Ταξίδι
Ν.Α Ασια
Ταξίδι-Όνειρο
Bανουατου/Tαιλανδη
Πριν από μερικές εβδομάδες εγκαινιάστηκε στην Κίνα η μεγαλύτερη υπερθαλάσσια γέφυρα (Hangzhou Bay Bridge) του κόσμου.
Το μήκος της φτάνει τα 36 χιλιόμετρα και η δημιουργία της έσπασε το ρεκόρ των 32,5 χιλιομέτρων της γέφυρας Donghai, που βρίσκεται επίσης στην ευρύτερη περιοχή της Σανγκάης στην Κίνα.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, αρκεί να θυμηθούμε ότι η γέφυρα Ρίο-Αντίρριο έχει μήκος 2,8 χιλιόμετρα, δηλαδή είναι σχεδόν 13 φορές μικρότερη.

Όσο για το κόστος κατασκευής της; Η γέφυρα της Κίνας κόστισε 890 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο θεωρήθηκε υψηλό αφού ήταν σαφώς μεγαλύτερο από το αρχικά υπολογισθέν. Πόσο είχε κοστίσει η δική μας γέφυρα;
630 εκ. ευρώ.

Το αν η χαώδης διαφορά στο κόστος ανα χιλιόμετρο (23,8 εκ. ευρώ στην Κίνα και 225 εκ. ευρώ σε μας) μπορεί να δικαιολογηθεί από τις κατασκευαστικές δυσκολίες του Ρίο-Αντίρριο ή από το υψηλότερο εργατικό κόστος (ανά εργάτη), αφήνεται στην κρίση του καθενός.

Για το ποιος πλήρωσε όμως αυτή τη διαφορά, τα πράγματα είναι σαφώς πιο ξεκάθαρα: Το κόστος των διοδίων για να πάει και να γυρίσει κάποιος από την γέφυρα Hangzhou Bay Bridge, καλύπτωντας συνολικά απόσταση 72 χιλιομέτρων φτάνει μετά βίας 14 ευρώ. Αντίστοιχα, για να πάει κάποιος και να έρθει από το Ριο-Αντίρριο, μια απόσταση δηλαδή περίπου 5,6 χιλιομέτρων πληρώνει 22,40 ευρώ.


Πηγη: ApoMesa.info: ΠαρασκΞ?Ξ½ΞΉΞΏ, Ξ½Ξ­Ξ± & αναλύσΡις Ξ±Ο€ΟŒ μέσα!
 

Attachments

taver

Member
Μηνύματα
12.499
Likes
29.139
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Χωρίς να υποννοώ απολύτως τίποτα για τη δική μας γέφυρα, αν η κατασκευή της γέφυρας αυτής έχει τα ίδια ποιοτικά στάνταρντς με οτιδήποτε άλλο φτιάχνουν στη χώρα εκείνη, δε με εκπλήσσει καθόλου το χαμηλό κόστος της.
 

xenos

Member
Μηνύματα
2.414
Likes
804
Επόμενο Ταξίδι
Ν.Α Ασια
Ταξίδι-Όνειρο
Bανουατου/Tαιλανδη
Λες οι κινεζοι αντι για τσιμεντο να εχουν βαλει μελαμινη :haha:
Ο χρονος θα δειξει......;)
 

ipanag

Member
Μηνύματα
316
Likes
151
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος του κόσμου
Το άρθρο εκτός από ασχετοσύνη έχει καθαρά πολιτικό/κομματικό ύφος, κάτι που εμένα γενικά με αφήνει αδιάφορο.
Για το τεχνικό κομμάτι του θέματος, αν δείτε, η γέφυρα αυτή έχει μόνο 2-3 πυλώνες και όλο το υπόλοιπο είναι δοκοί και βάθρα(*). Είναι εντελώς ανόητο να συγκρίνουμε κόστος. Αν ψάξετε λίγο θα δείτε ότι για τον τύπο της δική μας, το κόστος είναι περίπου τόσο για αντίστοιχο μήκος. Μια γέφυρα σημείο αναφοράς στην κατασκευή γεφυρών, η Akashi Kaikyo στην Ιαπωνία είχε κόστος 5 δις δολάρια για λιγότερο από 4χλμ.
Δεν υπάρχει κανένα παράδοξο. Τόσο είναι το κόστος για τέτοιου τύπου γέφυρες και αντίστοιχα τόσο είναι για τη μεγάλη κινέζικη που λέμε (χωρίς να σημαίνει ότι είναι κακής ποιότητας). Ψάξτε αν θέλετε για καλωδιωτή ή κρεμαστή αντίστοιχη γέφυρα στην Κίνα και θα δείτε ότι το κόστος είναι παρόμοιο ( http://en.wikipedia.org/wiki/Sutong_Bridge )
1.7 δις για 8χλμ

(*) από το gefyra.gr :
Δύο βάθρα και μια δοκός αποτελούν την απλούστερη μορφή γέφυρας. Με τα σημερινά δεδομένα, με αυτή τη μέθοδο μπορεί να επιτευχθεί μέγιστο ενιαίο άνοιγμα 250 μέτρων.
Ανάλογα όμως με τις ανάγκες, προστίθενται βάθρα και δοκοί που σχηματίζουν μια συνεχή οδογέφυρα χωρίς να υπάρχει περιορισμός ως προς το μήκος. Η μεγαλύτερη γέφυρα αυτού του τύπου βρίσκεται στη λίμνη Ponchartrain στις ΗΠΑ, με συνολικό μήκος 38 χλμ
 

Samion

Member
Μηνύματα
10.392
Likes
9.319
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
Λες οι κινεζοι αντι για τσιμεντο να εχουν βαλει μελαμινη :haha:
Ο χρονος θα δειξει......;)
αλλα μεγεθη...thks για την ειδηση.
στο σαιτ της γεφυρας λενε για 1.35 δις ευρω και 9.3 ευρω καθε περασμα.οχι οτι αλλαζει τιποτε.εντυπωσιακη. το κοστος κατασκευης βεβαια δεν εχει τοσο μεγαλη σχεση με το μηκος. διαβαστε γιατι η γεφυρα του ριου εχει "βγαλει προ πολλου τα λεφτα της" :
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=2105096
 

kirmis

Member
Μηνύματα
185
Likes
13
Ταξίδι-Όνειρο
Iceland
παιδιά η φώτο είναι όλα τα λεφτά....
πραγματικά σου δίνει μια ιδέα για το τι μέγεθος έχει!!! και αυτή η ομίχλη ήρθε κι έδεσε!!!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.273
Μηνύματα
885.881
Μέλη
38.949
Νεότερο μέλος
anthger

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom