Ουγγαρία Θεσσαλονίκη - Βουδαπέστη οδικώς με ενδιάμεσες διαμονές σε Νόβι σαντ και Βελιγράδι

aik7

Member
Μηνύματα
15
Likes
60
Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2021, το όχημα μας είναι Qashqai 1.2 βενζίνη.
Συνολικές διανυκτερεύσεις 11: 2 Νόβι Σαντ, 7 Βουδαπέστη, 2 Βελιγράδι
Θα προσπαθήσω να δώσω κάποιες χρηστικές πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν οδικώς προς Βουδαπέστη

1) Απαραίτητα έγγραφα
  • Ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες ή Διαβατήριο
  • Πράσινη κάρτα (εκδίδεται από την ασφαλιστική εταιρία)
  • Βινιέτα για Ουγγαρία (εκδίδεται online, η εβδομαδιαία έχει ισχύ 10 ημέρες και στοιχίζει περίπου 11€. Το ίδιο σύστημα ισχύει σε Ρουμανία και Βουλγαρία)
  • Συμπλήρωση του PLF για την επιστροφή στην Ελλάδα. Συμπληρώνεται ηλεκτρονικά, κανονικά 1 μέρα πριν την είσοδο στην χώρα. travel.gov.gr

2) Οδικό δίκτυο
  • Όλη η διαδρομή είναι αυτοκινητόδρομος με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση + ΛΕΑ
  • Τηρούμε τα όρια ταχύτητας: 120/130 Β.Μακεδονία, 130 Σερβία και Ουγγαρία
  • Διόδια Β.Μακεδονίας: 5 κλασικού τύπου με κόστος 2+1,5+1+1,5+1= 7€ σύνολο. Η πληρωμή γίνεται σε τοπικό νόμισμα, Ευρώ ή κάρτα
  • Διόδια Σερβίας: Παίρνουμε στα πρώτα διόδια την κάρτα (αυτόματα) και πληρώνουμε λίγο πριν το Βελιγράδι, εκτός αν βγεις νωρίτερα. Φυσικά πάλι μπορείς να πληρώσεις και με κάρτα. Μετά το Βελιγράδι πάλι πήραμε νέα κάρτα που την πληρώσαμε στην έξοδο για Νόβι σαντ. Το συνολικό κόστος ήταν χοντρικά 30€
  • Ο χρόνος αναμονής στα σύνορα από Σερβία για Ουγγαρία είναι μεγάλος. Εμείς χρειαστήκαμε 1,5 ώρα στην ουρά. Στην επιστροφή κάναμε μισή, όση και στα σύνορα Σερβίας με Β.Μακεδονία. Εκτός από τα απαραίτητα έγγραφα μπορεί να σας ζητήσουν να ανοιξετε το πορτ μπαγκαζ ή ακόμη (πολύ σπάνια) να σας ελέγξουν σχολαστικά. Στα σύνορα για Ελλάδα δεν είχαμε συμπληρώσει το PLF και το κάναμε στα σύνορα. Προσοχή η εφαρμογή έχει 10 γλώσσες ΑΛΛΑ ΟΧΙ Ελληνικά! travel.gov.gr
  • Μην περιμένετε να ανάψει το λαμπάκι βενζίνης για να φουλάρετε. Μπορεί να περάσουν αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα πριν τον επόμενο σταθμό. Το ίδιο ισχύει και για τις φυσικές σας ανάγκες.

3) Διάφορες πληροφορίες, προτάσεις
  • Συνάλλαγμα. Σχεδόν παντού μπορείς να χρησιμοποιήσεις την πιστωτική/χρεωστική κάρτα. Καλό είναι να έχεις όμως κάποιο ποσό σε τοπικό νόμισμα για μικροσυναλλαγές.
  • Επικοινωνίες. Η Ουγγαρία είναι μέλος της Ε.Ε. και έτσι χρησιμοποιείς το κινητό όπως στην Ελλάδα σύμφωνα με το πρόγραμμα σου. Προσοχή όμως στην Σερβία (και στην Β.Μακεδονία) υπάρχουν μεγάλες χρεώσεις. Προσωπικά κατά την διάρκεια παραμονής μου στην Σερβία ενεργοποίησα την υπηρεσία e-pass της cosmote που ανήκω ώστε με μία χρέωση 8€ να μπορώ να χρησιμοποιώ ελεύθερα τα λεπτά ομιλίας και τα GB του προγράμματος μου. Φαντάζομαι ανάλογες υπηρεσίες έχουν και οι άλλες εταιρίες.
  • Πιστοποιητικά εμβολιασμού, βινιέτα, κρατήσεις ξενοδοχείων/σπιτιών. Τα έχουμε όλα στο κινητό μας αλλά είναι χρήσιμο να υπάρχουν και εκτυπωμένα. Δυο φορές καλύτερα.
  • Γλώσσα επικοινωνίας. Βασικά Αγγλικά. Με τα πρόσωπα που θα έρθεις σε επαφή είναι 99,99% σίγουρο ότι γνωρίζουν Αγγλικά. Δεν χρειάζεσαι proficiency, το βασικό επίπεδο είναι αρκετό.
  • GPS. Είναι αυτονόητο ότι μετακινούμαστε με την βοήθεια της τεχνολογίας αλλά χρησιμοποιούμε την κοινή λογική και τις πινακίδες. Οι χάρτες του google μπορούν να κατέβουν για χρήση χωρίς σύνδεση για τις περιοχές που μας ενδιαφέρουν. Φυσικά πάλι μέσω του google earth έχουμε μελετήσει που θα μείνουμε, τί θα δούμε κ.λπ.
  • Κρατήσεις διαμονής. Για Νόβι σαντ και Βουδαπέστη κλείσαμε 5 μέρες πριν την αναχώρηση. Για Βελιγράδι 2 μέρες πριν πάμε. Γενικά αν δεν είναι περίοδος πολύ υψηλής ζήτησης (σαν το δικό μας 15αύγουστο) δεν χρειάζεται να κλείσεις εβδομάδες ή μήνες νωρίτερα.
  • Φαγητό στην διαδρομή. Σε κάποια βενζινάδικα έχει πρόχειρο φαγητό, εμείς προτιμήσαμε να πάρουμε σε ψυγειάκι έτοιμα γεύματα που φάγαμε σε κάποιο πάρκινγκ όταν πεινάσαμε. Να έχετε μαζί σας αρκετά μπουκάλια νερό.

Ανάλυση του ταξιδιού

Θεσσαλονίκη - Νόβι σαντ: 720 Χιλ., 9 ώρες
Πετύχαμε μεγάλο μποτιλιάρισμα στο Βελιγράδι για πάνω από μία ώρα, γύρω στις 4 το απόγευμα Παρασκευή με βροχή. Κατά τ’ άλλα ο δρόμος ήταν χωρίς δυσκολίες και φτάσαμε εύκολα έξω από το διαμέρισμα που κλείσαμε. Ήταν σε δίπλα από το κέντρο με ιδιωτικό πάρκινγκ (πολύ σημαντικό όταν ταξιδεύεις οδικώς)
Επιλέξαμε να μείνουμε 2 βράδια ώστε να έχουμε μια μέρα ‘καθαρή’ για να εξερευνήσουμε την πόλη. Πρακτικά τόσο χρειαστήκαμε με περπατήσουμε το κέντρο, να περάσουμε τον Δούναβη και να ανέβουμε στο φρούριο πάνω στον λόφο. Μας άρεσε η πόλη και πιθανώς θα μείνουμε ξανά σε επόμενη εξόρμηση μας στην Ευρώπη.
Την επόμενη μέρα ξεκινήσαμε για την Βουδαπέστη που ήταν ο βασικός μας προορισμός.
Nov1.jpg

Nov2.jpg

Nov3.jpg


Νόβι σαντ - Βουδαπέστη 300 χιλ., 6 ώρες (1,5 ώρα αναμονή στα σύνορα)
Ο δικός μας έλεγχος κράτησε δευτερόλεπτα: είδε μόνο τις ταυτότητες, άνοιξα το πορτ μπαγκάζ, με ρώτησε alcohol, cigarettes ? - No και φύγαμε.
Συνολικά μείναμε μια βδομάδα σε αρκετά κεντρικό ξενοδοχείο διαμερισμάτων με δικό του υπόγειο πάρκινγκ (με πρόσθετη χρέωση 12€/μέρα) Nova Apartment Hotel Budapest
Το κόστος ήταν 60€/βράδυ για δίχωρο άνετο διαμέρισμα 40τμ
Η φιλοσοφία μας είναι ότι μια πόλη την γνωρίζεις μόνο περπατώντας. Και αυτό κάναμε τις επόμενες μέρες. Σε μια πόλη που εκτός από τα πολλά αξιοθέατα, σχεδόν όλα της τα κτίρια είναι αρχιτεκτονικά κοσμήματα. Την περίοδο που βρεθήκαμε είχαμε την εντύπωση ότι όλη η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση ανακαίνισης. Η αλυσιδωτή γέφυρα ήταν κλειστή, όπως ο λόφος του Γκέλαρτ και αρκετά μέρη ακόμη. Δεν χρησιμοποιήσαμε τα ΜΜΜ λόγω των κοντινών αποστάσεων αλλά και εξαιτίας της κατάργησης της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. Είμασταν από τους ελάχιστους που την φορούσαν όχι μόνο για τον Covid19 αλλά και για όλες τις άλλες ιώσεις που μπορείς να κολλήσεις σε κλειστούς χώρους. Δεν αποφύγαμε παντού τον συνωστισμό, για παράδειγμα στην βόλτα με ποταμόπλοιο. Άλλη εναλλακτική είναι η ενοικίαση ποδηλάτου. Δεν θα αναφερθώ αναλυτικά στα αξιοθέατα που επισκεφτήκαμε καθώς μπορεί εύκολα κανείς να τα βρει σε τόσους ταξιδιωτικούς οδηγούς. Αν χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο, προσοχή στην στάθμευση στο δρόμο. Είναι χωρισμένη η πόλη σε πολλές ζώνες με το ανάλογο κόστος αλλά και τον μέγιστο χρόνο. Δυο φορές που χρησιμοποιήσαμε το αυτοκίνητο το βάλαμε σε πάρκινγκ
Bud2.jpg

Bud3.jpg

Bud4.jpg


Βουδαπέστη - Βελιγράδι. 375 χιλ., 6 ώρες (40’ αναμονή στα σύνορα)
Τα πράγματα στα σύνορα ήταν αρκετά καλύτερα στην έξοδο από Ουγγαρία σε σχέση με την είσοδο. Φυσικά πάλι είχε αναμονή.
Υπήρχε αρκετή κίνηση στην έξοδο από Βουδαπέστη αλλά καθώς απομακρυνόμασταν λιγόστευαν και τα αυτοκίνητα. Πάλι με χρήση του cruise control στα 130Km και με αρκετές στάσεις φτάσαμε στο σπίτι που κλείσαμε 2 μέρες νωρίτερα μέσω booking
Αφήσαμε το αυτοκίνητο στο ιδιόκτητο χώρο στάθμευσης (ήταν βασικός λόγος επιλογής) και πήγαμε πεζή μια βόλτα προς το κέντρο και την Skadarlija. Η επόμενη μέρα ήταν αφιερωμένη στο περπάτημα του κέντρου και του κάστρου. Το απόγευμα πήγαμε στο μουσείο μοντέρνας τέχνης και στον ναό του Α.Σάββα. Η οδική συμπεριφορά τους είναι αρκετά επιθετική και πρέπει να έχετε υπομονή και συνεχώς την προσοχή σας.
Bel1.jpg

bel2.jpg

Bel3.jpg


Βελιγράδι - Θεσσαλονίκη. 630 χιλ. 8 ώρες
Περάσαμε σχεδόν όλη την Σερβία υπό καταρρακτώδη βροχή, αλλά δεν προβληματιστήκαμε ιδιαίτερα καθώς ο δρόμος είναι αρκετά καλός και η κίνηση μικρή. Στην Β Μακεδονία είχε σταματήσει η βροχή και το μοναδικό απρόοπτο ήταν ότι δεν σκεφτήκαμε να συμπληρώσουμε το PLF για την είσοδο στην χώρα μας. Με την απειλή του προστίμου των 500€, το συμπληρώσαμε με τα κινητά μας στα σύνορα, δείξαμε τα email επιβεβαίωσης στον τελωνειακό υπάλληλο και μας επέτρεψε να περάσουμε. Πρέπει να τονίσω ότι οι πατριώτες μας τελωνειακοί ήταν οι πιο αγενείς από όλους.

Επίλογος
Η πόλη της Βουδαπέστης είναι υπέροχη, καλά οργανωμένη τουριστικά με πολλά πράγματα να δεις και να κάνεις. Ειδικά για τους βορειοελλαδίτες είναι ένας όχι υπερβολικά μακρινός οδικός προορισμός. Εννοώ ότι είναι ένα ταξίδι που μπορεί να γίνει και χωρίς διανυκτέρευση αν ξεκινήσεις νωρίς, το βράδυ θα φτάσεις Βουδαπέστη. (1000km περίπου)
Σε σχετικά κοντινή απόσταση βρίσκονται άλλες δύο πρωτεύουσες, η Βιέννη (240Km) και η Μπρατισλάβα (200Km) Άλλοι ενδιάμεσοι προορισμοί θα μπορούσε να ήταν η Νις ή τα Σκόπια. Γενικά μπορούν να υπάρξουν πολλές παραλλαγές του παραπάνω ταξιδιού.
Προσοχή στα μέτρα covid που λαμβάνει κάθε χώρα.
 
Last edited:

Ivana

Member
Μηνύματα
899
Likes
1.434
Ταξίδι-Όνειρο
οχ.....όλος ο κόσμος
Ευχαριστούμε για την λεπτομερης περιγραφή.

Δύο μικρες διορθώσεις μονο, αν μου επιτρεπεις.

Το PLF πλεον δεν χρειαζεται μια μερα νωριτερα και επι τοπου (οπως και κανατε) γινεται.

Τα διόδια της Σερβιας ειναι γυρω στα 18 ευρω για ολη την χωρα απο την είδοσο στο νότο, μεχρι το βορά. Η αλλιως τμηματικα 12,5 + 2 + 3,5 / Βελιγαρδι - Νοβι Σαντ - Σουμποτιτσα.
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.204
Μηνύματα
883.759
Μέλη
38.903
Νεότερο μέλος
Akis2002

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom