Ιορδανία Ισραήλ Ισραήλ - Ιορδανία: Χρήσιμες συμβουλές για χαρούμενους ταξιδιώτες

paskalis

Member
Μηνύματα
84
Likes
228
Επόμενο Ταξίδι
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΤΑΙΛΑΝΔΗ
Βρίσκομαι στο γραφείο μετά από μόλις 12 ώρες που επέστρεψα από το Ισραήλ και ξεκίνησα να γράφω γρήγορα αυτή την ταξιδιωτική ιστορία, φοβούμενος μήπως ξεχάσω κάτι σημαντικό από όσα έζησα εκεί. Βλέπω τα αντικείμενα στο γραφείο, τον καναπέ, τις ντουλάπες, τις καρέκλες και είναι σαν να βλέπω στη θέση τους τον Πανάγιο Τάφο, τον Γολγοθά, την Αποκαθήλωση, τα μοναστήρια στην έρημο, το Αγιο Φως που στροβιλίζονταν σαν αστραπή, τα πλακόστρωτα δρομάκια της παλιάς πόλης στα Ιεροσόλυμα, τα δεκάδες μπλόκα των Ισραηλινών το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, το άρωμα από το λιβάνι ανακατεμένο με μυρωδιές μπαχαρικών και ένα σωρό άλλες εικόνες. Όλα γυρνούν γύρω γύρω σαν ταινία και περνάν από μπροστά μου κάθε λεπτό. Δεν έχω ξαναζήσει ποτέ έτσι μετά από κάθε ταξίδι. Όλα μου τα ταξίδια, λίγο ή πολύ, άφηναν είτε μικρό, είτε μεγάλο αποτύπωμα στο μυαλό και την ψυχή μου, αλλά αυτό δεν μου έχει ξανασυμβεί.

Όμως, ας ξεκινήσουμε την ιστορία μας και μαζί με αυτήν θα σας δώσω συμβουλές και tips για να γίνει πιο ευχάριστο και πιο οικονομικό το ταξίδι σας.

Φτάνοντας στο Τελ Αβίβ από Θεσσαλονίκη θα σας κάνουν στο αεροδρόμιο 2-3 ερωτήσεις του τύπου: «Ποιος είναι ο λόγος του ταξιδιού σας στο Ισραήλ;», «Πόσες μέρες θα μείνετε;» και αν εχετε ξαναρθει. Δεν σας σφραγίζουν το διαβατήριο, παρά σας δίνουν ένα μπλε χαρτάκι σαν εισιτήριο μετρό που γράφει τα στοιχεία σας μαζί την φωτογραφία σας τυπωμένη πάνω. Αυτό το χαρτάκι καλό είναι να το έχετε πάντα μαζί σας, καθώς όταν μπείτε σε Παλαιστινιακά εδάφη πιθανόν να σας το ζητήσουν. Εγω το ειχα ξεχάσει στο ξενοδοχείο και σε ένα έλεγχο τους είπα δεν ότι δεν το έχω μαζί μου. Δεν ασχολήθηκαν παραπάνω. Κατά την έξοδο από τη χώρα εκδίδουν άλλο χαρτάκι, κόκκινο αυτή τη φορά. Εξω από το αεροδρόμιο του Τελ Αβιβ βρίσκονται συνεχώς σερούτ, βανάκια που χωρούν 10 άτομα και σε μεταφέρουν γρήγορα και οικονομικά στην Ιερουσαλήμ. Μην διανοηθείτε να πάρετε ταξί, θα πληρώσετε χρυσή την κούρσα. Τα ταξί στο Ισραήλ σπανίως χρησιμοποιούν ταξίμετρο, ρωτάς τιμή, σου λέει μια εξωφρενική, κάνεις παζάρι και πάλι χαμένος είσαι, αφού για μια διαδρομή πέντε λεπτών μπορεί να σου πάρει και 10 ευρώ! Αντίθετα, τα ταξί στην Ιορδανία είναι φθηνά αφού χρησιμοποιούν ταξίμετρο, ενώ για μεγάλες αποστάσεις και ημερήσιες βόλτες παζαρεύεις την τιμή. Για μια στιγμή είχαμε σκεφτεί να νοικιάσουμε αυτοκίνητο, όμως η τρελή κίνηση, το χάος στους δρόμους και η δυσκολία στο παρκάρισμα μας αποθάρρυνε, άσε που θα αγχωνόμασταν και θα χανόμασταν χίλιες φορές!

Από Τελ Αβίβ στην Πέτρα

Μεγάλη Πέμπτη λοιπόν φτάνουμε στα Ιεροσόλυμα. Προηγουμένως μείναμε τρεις μέρες στην Ιορδανία και συγκεκριμένα 2 μέρες στο Αμμάν και μία στην Πέτρα. Για όσους θέλουν να το συνδυάσουν Ισραήλ και Ιορδανία, είναι μια πολύ καλή επιλογή, αφού γνωρίζετε καταπληκτικούς ιστορικούς και θρησκευτικούς χώρους (Πέτρα, Γέρασα, Μάνταμπα), ενώ η πρόσβαση από το πέρασμα Alenby μέσω της γέφυρας king Hussein είναι εύκολη. Πως φτάνουμε όμως εκεί; Η διαδρομή ήταν μια μικρή περιπέτεια, αφού από Τέλ Αβίβ πήγαμε Ιεροσόλυμα με ταξί και από εκεί πήραμε βαν (σερούτ) που σε αφήνει πριν τη γέφυρα king Hussein. Από εκεί μπαίνεις σε λεωφορείο που σε φτάνει μέχρι τη γέφυρα και περιμένεις καμιά ωρίτσα στον έλεγχο μέχρι να τακτοποιηθεί το διαβατήριο σου. Μπαίνοντας στην πλευρά της Ιορδανίας παζαρέψαμε ένα ταξί και μας πήγε μέχρι το ξενοδοχείο μας στο Αμμάν, μια ωρίτσα δρόμος (μείναμε στο καταπληκτικό Viola Hotel Suites με μόλις 50 ευρώ η σουίτα). Την επόμενη με σκληρά παζάρια στο ταξί (80 JOD) κάναμε μια φουλ ημερήσια εκδρομή στη Γέρασα, στο όρος Νέμπο, στην Μάνταμπα (με την ελληνορθόδοξη εκκλησία) και τέλος μπάνιο στη Νεκρά Θάλασσα. Την άλλη μέρα ξύπνημα από τα αξημέρωτα, αφού στις 6.30 αναχωρούσε λεωφορείο για την Πέτρα (11 JOD το άτομο), με την εταιρία λεωφορείων Jet (www.jett.com.jo, ζητήστε από τον ρεσεψιονιστ να σας κάνει τηλεφωνική κράτηση από την προηγούμενη μέρα). Η διαδρομή μέχρι την Πέτρα διήρκησε 4 ώρες και το πουλμαν σε αφήνει λίγα μόλις μέτρα από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Στις 17.00 το λεωφορείο αναχωρεί από Πέτρα για Αμμάν, εμείς όμως είχαμε κλείσει το ξενοδοχείο Esperanza Petra για διανυκτέρευση (40 ευρώ, δίπλα στην είσοδο της Πέτρας). Την άλλη μέρα το πρωί παζαρέψαμε ένα ταξί με 70 JOD και μας μετέφερε από την Πέτρα στα σύνορα (3 ώρες), στη γέφυρα king Hussein για να πάμε Ιερουσαλήμ (μια ώρα από τα σύνορα με βαν).
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.786
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom