Ισραήλ Ισραήλ Νοέμβρης 2014

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.737
Κεφάλαιο 7

Επίλογος


Ένα ταξίδι στο Ισραήλ ξεπερνά τα όρια ενός απλού ταξιδιού. Πολύ φοβάμαι ότι οι αναταραχές που έχουν ξεσπάσει τελευταία θα επεκταθούν, αφού φαίνεται ότι σε όλες τις πλευρές επικρατούν τα ακραία στοιχεία. Μάλιστα την προτελευταία ημέρα που ήμασταν εκεί, ακούσαμε ότι προτάθηκε Νόμος (κάτι σαν σύνταγμα – αφού το κράτος δεν διαθέτει σύνταγμα), όπου δεν θα αναγνώριζε δικαίωμα πολίτη στη μειονότητα (1.500.000 όπως προανέφερα - πάνω από το 20% του συνολικού πληθυσμού) των Αράβων. Αυτό εκτιμώ ότι έχει να κάνει με την απόκτηση εθνικής συνείδησης, η οποία σήμερα δεν υπάρχει.

Περάσαμε πολύ ωραία στο Τελ Αβίβ, το οποίο όμως είναι ιδιαίτερα ακριβή πόλη, ακούσαμε ωραία μουσική ήπιαμε πολύ κρασί, ήπιαμε τα ποτά μας, τα malt ουίσκι και σχεδιάσαμε κάποιες μονοήμερες εκδρομές. Η μία ήταν στην Ιερουσαλήμ η οποία πραγματοποιήθηκε – άκρως ενδιαφέρουσα με σκηνές που θύμιζαν ταινίες Monty Python – η άλλη ήταν στην Akko και η οποία δεν πραγματοποιήθηκε λόγω καιρού (χαλαζόπτωση στο Ισραήλ !!!)

Πέσαμε στην περίπτωση. Βρήκαμε βροχερό το Ισραήλ. Οι διαχειριστές του υδατικού δυναμικού της χώρας πρέπει να μας ευγνωμονούν. Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα στην επαναχρησιμοποίηση λυμάτων με ποσοστό άνω του 80%. Για να φανταστείτε το άνοιγμα της ψαλίδας στον τομέα αυτό, δεύτερη χώρα στη γη είναι η Ισπανία με ποσοστό περίπου 25%. Το Ισραήλ λοιπόν είναι η πρώτη χώρα στην αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού. Αντίθετα τα συστήματα αποστράγγισης και αποχέτευσης ομβρίων είναι σε νηπιακό επίπεδο, προφανώς λόγω των ελάχιστων βροχοπτώσεων.

Ο κόσμος ήταν ιδιαίτερα φιλικός και μάλιστα δύο – τρεις φορές μας ρώτησαν για το ποια είναι αυτή η ωραία γλώσσα που μιλάμε. Όταν αναφέραμε ότι είμαστε από την Ελλάδα, ο κόσμος γινόταν πολύ φιλικότερος.

Γενικά από το ταξίδι στο Ισραήλ αποκόμισα σημαντικές εμπειρίες και θα διατηρώ πάντα μια πολύ γλυκιά ανάμνηση. Τώρα που γράφω αυτόν τον επίλογο ακούω το βουητό του αέρα και τον ήχο της θάλασσας. Όμως τα κύματα έχουν πολύ μικρότερο ύψος από το ύψος των κυμάτων στην παραλία του Τελ Αβίβ. Σκέπτομαι τις γεωπολιτικές συνθήκες της περιοχής της Μέσης Ανατολής σε συνδυασμό με τις πληροφορίες και την εμπειρία μου από το ταξίδι. Βάζω ένα ποτήρι Cardhu και εύχομαι να διαψευσθώ. Αν και είμαι αισιόδοξος άνθρωπος οι προβλέψεις μου για την περιοχή είναι δυσοίωνες. Βάζω ακόμα ένα ποτήρι Cardhu και ελπίζω ότι τελικά η ειρήνη θα επικρατήσει στη Μέση Ανατολή.


ΤΕΛΟΣ

(Και αρχή ενός νέου ταξιδιού)
 

Smaragda53

Member
Μηνύματα
986
Likes
2.072
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ταξίδι-Όνειρο
Πολυνησία
τι υπέροχο ξενοδοχείο είναι αυτό! Από καιρό θέλω να πάω Τελ Αβίβ (όσο για Ιερουσαλήμ χμ!)
΄Εχω ακούσει από διάφορους ότι το Τελ Αβίβ μοιάζει με την Αθήνα, αληθεύει?
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.161
Μηνύματα
882.474
Μέλη
38.877
Νεότερο μέλος
Constansimota

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom