Αίγυπτος Κρουαζιέρα στο Νείλο με Dahabiya

Sassenach77

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Ας γράψω και εγώ τις εντυπώσεις μου και κάποιες πληροφορίες για την κρουαζιέρα που κάναμε στο Νείλο με Dahabiya, ώστε να υπάρχουν στο φόρουμ για όποιον ενδιαφερθεί για κάτι τέτοιο
1.jpg

Μετά από κάποια έρευνα που έκανα για το θέμα της κρουαζιέρας στο Νείλο κατέληξα στην επιλογή της dahabiya. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό αιγυπτιακό ιστιοφόρο που οι πρώτες αναφορές ανάγονται στην αρχαία Αίγυπτο, ενώ κατά τον 19ο αιώνα υπήρξε το βασικό μέσο πλεύσης για τους τουρίστες στον Νείλο. Με την έλευση των ατμόπλοιων και του τρένου έγινε είδος πολυτελείας και εξακολουθεί να είναι μέχρι σήμερα μία πιο ακριβή επιλογή κρουαζιέρας, σε σχέση πάντα με αυτή ενός σύγχρονου ποταμόπλοιου.
3.jpg

Επέλεξα να κάνουμε το Ασουάν – Λούξορ με κρουαζιέρα, γιατί έβγαινε φθηνότερο. Είναι ένα βράδυ λιγότερο. Συνήθως η αναχώρηση γίνεται Παρασκευή από Ασουάν, αλλά οι εταιρείες μπορούν να το αλλάξουν υπο προϋποθέσεις. Έψαξα τα προγράμματα των εταιρειών που είχα βρει με dahabiyas και τελικά διαλέξαμε να κάνουμε τη κρουαζιέρα με τη Dahabiya Nile Sailing, η οποία είναι θυγατρική της Real Egypt. Οι λόγοι ήταν τρεις: 1) το πρόγραμμα της κρουαζιέρας (βρίσκεται στο σαιτ για όποιον θέλει να το δει) κάλυπτε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που θέλαμε να δούμε μεταξύ Λούξορ και Ασουάν και έτσι θα γλυτώναμε τα χρήματα για μεταβάσεις με αυτοκίνητο σε όλα αυτά και θα είχαμε και ξεναγό σε όλα, 2) έχει πολύ καλές κριτικές στο διαδίκτυο και διάβασα πολλές από αυτές, και 3) είχε την πιο ανταγωνιστική τιμή σε σχέση με τις άλλες εταιρείες και τα προγράμματα τους.
10.jpg

Πριν τη κρουαζιέρα η επικοινωνία που είχα με την εταιρεία ήταν πολύ καλή! Απαντούσαν άμεσα σε όλες τις ερωτήσεις-απορίες που είχα και τηρούσαν όλες τις υποχρεώσεις τους. Βέβαια είχαν και τις αντίστοιχες απαιτήσεις στις πληρωμές που έπρεπε να κάνουμε (προκαταβολή, επόμενη πληρωμή σε δεύτερο χρόνο και τελική εξόφληση με την επιβίβαση). Στους όρους της κρουαζιέρας συμπεριλαμβάνονταν από μέρους τους η παραλαβή/παράδοση μας από/προς το κατάλυμα μας στο Ασουάν και στο Λούξορ αντίστοιχα. Η επικοινωνία γινόταν με WhatsApp (όπως σε όλη την Αίγυπτο) και μία μέρα πριν την έναρξη της κρουαζιέρας μου έστειλαν μήνυμα με την ώρα που θα έρχονταν να μας παραλάβουν από το κατάλυμα μας. Τελικά επικοινώνησαν οι ίδιοι με το κατάλυμα μας και έδωσαν οδηγίες για το σημείο συνάντησης. Ήρθαν και μας πήραν με δικό τους πλεούμενο και μας πήγαν στο σκάφος που βρίσκονταν απέναντι από τη δυτική όχθη της νήσου Ελεφαντίνης.
4.jpg

Μόλις ανεβήκαμε στο πλοίο μας υπέδειξαν να βγάλουμε τα παπούτσια και μας έδωσαν ζεστές πετσέτες για να σκουπίσουμε πρόσωπο, χέρια και πόδια. Υπήρχε παπουτσοθήκη στο σημείο που μπαινοβγαίναμε στο σκάφος, όπου αφήναμε τα παπούτσια ή τα φορούσαμε όταν εισερχόμασταν ή βγαίναμε από το σκάφος αντίστοιχα. Το σκάφος ήταν πολύ καθαρό και περπατούσαμε ξυπόλητοι ή με τις κάλτσες μας και κάθε φορά που γυρνούσαμε από μία βόλτα σε κάποιο σημείο ενδιαφέροντος μας έδιναν ζεστές πετσέτες να σκουπιστούμε και δροσερό χυμό να ξεδιψάσουμε. Την είχα καταβρεί έτσι πάντως!
11.jpg

Οι dahabiyas έχουν διάφορο αριθμό καμπινών που κυμαίνεται από 6 εως 12 και άρα φιλοξενούν μικρό αριθμό επιβατών. Σαν είδος ιστιοφόρου δεν έχουν μηχανή και κανονικά πλέουν με τον άνεμο και την ροή του ποταμού. Στο τουρισμό όμως οι χρόνοι είναι συγκεκριμένοι, οπότε έχουν επιστρατευτεί τα ρυμουλκά πλοία για να βρίσκεται η dahabiya την ώρα που πρέπει στο επιθυμητό μέρος. Αν σας πούνε ότι η dahabiya θα πλέει μόνο με άνεμο και με συγκεκριμένο πρόγραμμα μη το πιστέψετε. Πάντα μα πάντα υπάρχει ρυμουλκό και μετά από την εμπειρία που είχα μπορώ να πω με σιγουριά ότι καμία dahabiya δεν έπλεε χωρίς ρυμουλκό και είδα πολλές dahabiyas στον Νείλο!
12.jpg

Είχαμε τρία γεύματα, πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Υπήρχε μία μεγάλη τραπεζαρία στο πάνω μέρος του σκάφους, όπου στην ουσία καθόμασταν όλοι μαζί. Αυτό ήταν καλό την ώρα του μεσημεριανού και του βραδινού, όπου έκανες και λίγο κους κους με τους άλλους, αλλά την ώρα του πρωινού εγώ προσωπικά δεν έχω και πολύ όρεξη για κουβέντες…Για μένα ήταν ένα μείον αυτό. Δίπλα από τη τραπεζαρία υπήρχε ο μπουφές, όπου σερβιριζόμασταν μόνοι μας και τρώγαμε όσο θέλαμε. Το φαγητό ήταν πάρα πολύ καλό! Από το κεντρικό ψυγείο του σκάφους παίρναμε όσα αναψυκτικά και χυμούς επιθυμούσαμε, για νερό μας είχαν δώσει ατομικά θερμός και υπήρχε ψύκτης για να τα γεμίζουμε. Επίσης υπήρχε πάγκος για τσάι και καφέ όπου σερβιριζόμασταν πάλι μόνοι μας ότι ώρα θέλαμε. Τέλος μπορούσαμε να φέρουμε αλκοόλ στο σκάφος και να το βάλουμε στο ψυγείο για μετέπειτα κατανάλωση. Εμείς φέραμε τις μπύρες μας.
5.jpg

Οι καμπίνες ήταν λιτές, καθαρές και όμορφες με κλιματισμό και ανεμιστήρα. Τα παράθυρα της καμπίνας ήταν μεγάλα και υπήρχε πεζούλι να κάθεσαι και να αγναντεύεις την πλεύση. Το πεζούλι δίπλα στο παράθυρο έγινε ένα από τα αγαπημένα μου μέρη στο σκάφος! Η πλεύση ήταν αθόρυβη, ήρεμη και γεμάτη εικόνες του Νείλου και της Αιγύπτου να περνάνε δίπλα σου σαν ταινία! Να πω επίσης ότι δεν σταματούσαμε σε κάποιο λιμάνι για το βράδυ, αλλά πάντα σε κάποιο παραποτάμιο μέρος που το είχαν καθορισμένο και δεν υπήρχαν άλλα σκάφη εκεί. Η απόλυτη ηρεμία!
2.jpg

Σε όλη τη διάρκεια της κρουαζιέρας δεν μπήκε κανένας στην καμπίνα μας. Το μόνο αρνητικό σε αυτό ήταν ότι δεν γίνονταν αποκομιδή των σκουπιδιών με αποτέλεσμα την τελευταία μέρα να έχει γεμίσει ο κάδος στη καμπίνα και στη τουαλέτα μας το ίδιο (δεν ήταν και μεγάλοι). Αυτό ήταν το δεύτερο και τελευταίο αρνητικό.
6.jpg

Στο σκάφος υπήρχαν τρεις ξεναγοί. Εμείς και άλλα 6 άτομα είχαμε την Hemat, η οποία ήταν πολύ ευγενική και γλυκιά, μας εξιστορούσε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα, απαντούσε σε όλες μας τις ερωτήσεις και ήταν πάντα πρόθυμη να μας βοηθήσει.
8.JPG

Το πλήρωμα ήταν πολύ εξυπηρετικό και ευγενικό! Δεν δέχονταν φιλοδωρήματα κατά την διάρκεια της κρουαζιέρας και σε εξυπηρετούσαν με διακριτικότητα. Οι οδηγίες από την εταιρεία για τα φιλοδωρήματα ήταν σύσταση και όχι απαίτηση να δοθούν χρήματα σε έναν κλειστό φάκελο για το σύνολο του πληρώματος του σκάφους και σε έναν άλλον φάκελο για τον ξεναγό. Φάκελοι υπήρχαν στο μπαρ του καταστρώματος κατά τη διάρκεια του πάρτι αποχαιρετισμού που μας έκαναν το τελευταίο βράδυ, όπου και κατα την λήξη του δώσαμε τους φακέλους μας στο καπετάνιο του σκάφους.
9.jpg

Ήταν η πρώτη κρουαζιέρα που έκανα στη ζωή μου μέχρι τώρα, οπότε δεν έχω μέτρο σύγκρισης για να πω αν ήταν καλή σε σχέση με κάποια προηγούμενη ή κάποια άλλη γενικά. Η αίσθηση που μου άφησε όμως ήταν πάρα πολύ καλή και τελικά άξιζε η εμπειρία! Ήταν μία πολύ σωστή επιλογή που κάναμε για το ταξίδι μας στην Αίγυπτο. Τη συστήνω ανεπιφύλακτα!

Nikos1986

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Αυστραλία - Καλιφόρνια
Μιας και μας άνοιξες την όρεξη, να περιμένουμε και μια ιστορία; 🙏

Ήταν φαίνεται πολύ ωραίο, δεδομένων και των στάσεων που έκανε, βλέποντας και το πρόγραμμα της κρουαζιέρας. Στο Λούξορ κάτσατε μέρες; Πόσες μέρες το κάνατε;

Sassenach77

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Μιας και μας άνοιξες την όρεξη, να περιμένουμε και μια ιστορία; 🙏
Να σε δω να διαβάζεις περιγραφές για κανα 30αριά τάφους και άλλους πόσους ναούς και να μην θες να με πυροβολήσεις... Τα ζητάει ο οργανισμός σου :haha:
Πρώτα θα ολοκληρώσω την ιστορία του Περού και μετά θα γράψω καινούργια.
Στο Λούξορ κάτσατε μέρες; Πόσες μέρες το κάνατε;
Στο Λούξορ κάτσαμε 5 ολόκληρες μέρες, αλλά έχει σημασία τι θέλεις να δεις. Εμείς είδαμε αρκετά που κάποιος άλλος μπορεί να μη θέλει να δει. Θα γράψω αναλυτικά το πρόγραμμα που ακολουθήσαμε με όλες τις λεπτομέρειες (μετακινήσεις, συνάλλαγμα, φαγητό κτλ) και τι είδαμε, για να κρατήσει ο καθένας οτι χρειάζεται. Πιστεύω εντός λίγων ημερών θα τα έχω συγκεντρώσει όλα για να τα γράψω στο φόρουμ

evaT

Member
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Εν τω μεταξύ έψαχνα σαν μανιασμένη για dahabiya, οι τιμές όλες απάλευτες. Τώρα που είδα τη δική σου, έχω ήδη κλείσει κρουαζιέρα (με μεγάλο καράβι τελικά). Το μόνο που με παρηγορεί είναι οτι εμείς Παρασκευή δεν γίνεται να ξεκινήσουμε, άρα έπρεπε να πάρουμε από Λούξορ που ξεφεύγει πάλι η τιμή.

Ευτυχώς θα κάνουμε όμως βόλτα με φελούκα, θα παρηγορηθώ μ αυτό....

Sassenach77

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Εν τω μεταξύ έψαχνα σαν μανιασμένη για dahabiya, οι τιμές όλες απάλευτες. Τώρα που είδα τη δική σου, έχω ήδη κλείσει κρουαζιέρα (με μεγάλο καράβι τελικά). Το μόνο που με παρηγορεί είναι οτι εμείς Παρασκευή δεν γίνεται να ξεκινήσουμε, άρα έπρεπε να πάρουμε από Λούξορ που ξεφεύγει πάλι η τιμή.

Ευτυχώς θα κάνουμε όμως βόλτα με φελούκα, θα παρηγορηθώ μ αυτό....
Είχα και εγώ θέματα που να βάλω τι και ποια μέρα, χωρίς να κάνω πισωγυρίσματα, αλλά τελικά αποδέχτηκα οτι θα μείνω 2,5 μέρες στο Ασουάν και όχι 3,5 οπότε βγήκε καλά τελικά. Και την κρουαζιέρα πρέπει να κλείσεις πιο νωρίς. Πότε θα πας αν επιτρέπεται;

Sassenach77

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Τέλος Μάρτη και πήρα το Λούξορ-Ασουάν 4 νύχτες.
Θα περιμένω εντυπώσεις και ιστορία! Είχα ψάξει και τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια και θα ήθελα να δω πως είναι. Η Αίγυπτος είναι αρκετά ιδιαίτερη χώρα και μοναδική κατ' εμε.

georgi d

Member
Θα περιμένω εντυπώσεις και ιστορία! Είχα ψάξει και τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια και θα ήθελα να δω πως είναι. Η Αίγυπτος είναι αρκετά ιδιαίτερη χώρα και μοναδική κατ' εμε.
Πριν λίγες ημέρες διάβασα για το Royal Ruby 5*.
Θα βάλω το λινκ απλώς να δείτε φωτογραφίες και τι γράφουν. Μεταφράζεται καλά μέσω Chrome. Ήταν μόνο δύο άτομα στο καράβι που ήταν ρωσοι όλοι οι άλλοι ήταν ξένοι. Εάν μας έγραφες τις τιμές θα μπορούσαμε να καταλάβουμε την διαφορά.
Μισό λεπτό. Το σαιτ είναι ρωσικό τουριστικό φόρουμ όμως δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί το γνωρίζω πάνω από 10 χρόνια.Δεν είναι όμορφο σαιτ σαν το δικό μας εδώ το ελληνικό και πληροφορίες δεν έχει πολλές.

Κρουαζιέρα στον Νείλο με το Royal Ruby 5*

1-5.11.2025

https://otzyv.ru/review/226883/

Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.317
Μέλη
39.984