Μαρόκο Μαράκες σε 2,5 μέρες, γίνεται ;;;;

billstamaniac

Member
Μηνύματα
71
Likes
86
ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Καταρχην να ενημερώσω οτι είναι η πρώτη ιστορια μου οπότε θα ηθελα την επιεικια σας . Το πρόγραμμα είχε κανονικά ταξίδι στην Ασία , αλλά λόγω αλλαγών στο επαγγελματικό τομέα κάτι τέτοιο δεν ήταν εφιτκό ούτε για Ασία ούτε για κάπου αλλού . Μέσα μου όμως κάτι με έτρωγε τόσο καιρός χωρίς κάποιο ταξίδι ήταν πολυ και ευτυχώς το Δεκέμβριο παρουσιάστηκε το πολυπόθητο μαξιλαράκι . Στο τραπέζι πέσαν πολλές ιδέες Βρυξξέλες , Λιθουανία , Σλοβακία , Αυστρία αλλά κάτι η πολύ καλή περσινή εμπειρία στην Ιορδανία κάτι ότι δεν μου πολυαρέσει το κρύο ο κλήρος έπεσε στο Μαράκο και συγκεκριμένα στο Μαράκες . Τα εισητήρια κλείστηκαν μέσω RyanAir 20-23/12 με κόστος σττα 70Ε πήγαινε έλα. Δυστυχώς οι ώρεςτων πτήσεων δεν ήταν οι ιδανικές καθώς η άφιξη ήταν στις 4μμ και η αναχώρηση στις 7πμ , οπότε ουσιαστικά είχαμε δυομιση μέρες στην διάθεση μας για να δούμε το Μαρόκο . Οι επόμενες μέρες είχαν σχέδια για το πως θα αξιοποιήσουμε το καλύτεο δυνατόν τον περιορισμένο χρόνο που διαθέταμε , τελικά μετά από πολλές αλλαγές και αναζητήσεις το πρόγραμμα βγήκε αλλά που να ξέραμε ότι όχι μονο θα βλέπαμε αυτά που είχαμε υπολογίσει αλλά σχεδόν όλο το Μαρακές και του καταρράκτες Οζουντ .


1η Μέρα

Επιτέλους έφτασε η πολυπόθητη Παρασκευή , σηκωθήκαμε πηραμε τα απαραίτητηα και βουρ για το αεροδρόμιο , η πτήση μας εφευγε στις 12μμ . Χωρίς να έχουμε κάποιο απρόποτο περάσαμε το έλεγχο , επιβιβαστήκαμε στο αεροπλάνο και μετά απο μια 4ωρη πτήση με λιγες αναταράξεις φτάσαμε στο αεροδρόμιο του Μαρακές .

IMG_20191220_165049696_HDR.jpg


Η διαφορά στο κλίμα αισθήτη από την πρώτη στιγμή από το κρύο βρεθήκαμε σε έναν ανοιξίατικο καιρό. Κατευθυνόμενοι προς την έξοδο πέσαμε σε ενα κιόσκι που πούλαγε κάρτες sim 10E me 10GB για ένα μήνα , εννοείται ότι προβήκαμε κατευθείαν στην αγορά , άξιζε και με το παραπάνω αφού μας έλυσε τα χέρια σε πολλές περιπττώσεις. Μέσω booking είχαμε κλείσει μεταφορά από το αεροδρόμιο για το ξενοδοχείο μας με κόστος στα 13Ε . Βρήκαμε τον οδηγό μας και κατυθυνθήκαμε στο κατάλυμμα μας . Είχαμε κλείσει το Atlas Hotel https://www.booking.com/hotel/ma/hotel-atlas.en-gb.html . Για 3 βράδια το κόστος είναι ήταν στα 105Ε με πρωινό πιστεύω πολύ καλή τιμή. Τώρα όσο αφορά το ξενοδοχείο είναι τα κλασσικά ριαντ , η τοποθεσία πολύ καλή ενα στενακί πίσω από την κεντρική πλατεία Djemaa El Fna . Σου έδινε το πλεονέκτημα να εισαι σχεδόν μέσα στο κέντρο αλλά και την ησυχία . Γενικά το συνιστώ .

IMG_20191221_093109967.jpg


Μετά από μια διαδρομή περίπου 20 λεπτών φτάσαμε στην κεντρική πλατεία οπου μας παρέλαβε ενας Μαροκινός για να μας κατευθύνει στο ξενοδοχείο καθως το ταξί δεν ήταν δυνατον να φτάσει μέχρι εκεί. Κόστος 2Ε γενικά ότι ζητήσετε χρειαστείτε , ακόμα και μια απλή φωτογραφία να βγάλετε σε κάποια από τα show που κάνουν στην πλατεία θα σας ζητήσουν αντίτιμο . Τακτοποιηθήκαμε στο δωμάτιο και εννοείται με τον περιορισμένο χρόνο που είχαμε βγήκαμε κατευθείαν εξω. Πρώτη στάση ανταλλακτηριο για συνάλλαγμα υπάρχουν γύρω στα 3 στην πλατεία οπότε με μια μικρή βόλτα μπορείτε να δείτε ποιο είναι πιο συμφέρον και να διαλέξετε . Μαζί με την ανέυρεση για συνάλλαγμα κάναμε και την πρώτη μας βόλτα στην πλατεία όπου έσφιξε από ζωή . Πολύ κόσμος , πλανόδιοι πωλητές , πάγκοι για φαγητό , ζώα είτε για εμπόριο είτε για φωτογραφίες κυρίως μαιμούδες και κόμπρες γενικά ένας χαμός . Η αλήθεια είναι ότι όσοι από εσάς δεν έχετε βρεθεί σε αντίστοιχη χώρα ένα πολιτισμικό σοκ θα το πάθετε! Επόμενη στάση το Τζαμί Koutoubia

IMG_20191220_185002508.jpg


αρκετά ωραίο και αφού βγάλαμε τις απαραίτητες φωτογραφίες κατευθηνθήκαμε προς το τις πύλες του Μαρακές .

IMG_20191220_184243049.jpg


Χωρίς να το καταλάβουμε ήδη είχε αρχίσει να νυχτώνει οπότε γυρίσαμε πίσω στην πλατεία για μια βόλτα στα γνωστά Σουκ ουσιαστικά είναι μικρομάγαζα όπου μπορείτε να βρείτε τα πάντα από τρόφιμα μέχρι σουβενίρ . Πότε μην ξεχνάτε σε ότι τίμη σας προτείνουν να κάνετε τα απαραίτητα παζάρια. Για φαγητό κάτσαμε στο Chez Chergouni όπου πήραμε τα γνωστά tahjine ένα με κοτόπουλο ένα με μόσχάρι , μην διστάσετε να τα δοκιμάσετε είναι πραγματικά πολύ ωραία . Μετά από μια τελευταία νυχτερινή βόλτα στην πλατεία αποφασίσαμε να πας προς το δωμάτιο καθώς αύριο έπρεπε να καλύψουμε όσο περισσότερο αξιοθέτα γινόταν.

2η Μέρα

Σήμερα είχε ξύπνημα για να μπορέσουμε να καλύψουμε όσο το δυνατον περισσότερα αξιοθέατα . Επείτα από το πρωινό στο ξενοδοχειο τυπικο χωρις κάτι το ιδιαιτερο με εξαίρεση μια μαροκινη πίτα σαν τορτιγια που ήταν πραγματικά φαντασική , ξεκινήσαμε την εξόρμηση μας. Θα πρότεινα να ακολουθήσετε τα αξιόθετα με την σειρά που τα είδαμε και εμείς καθώς πιστευω είναι η βέλτιστη από άποψη χρόνου . Πρώτη στάση οι κήποι Majorelle Gardens το οποίο είναι το πιο μακρινό αξιοθέατο από αυτα που είδαμε σχ σχέση με το ξενοδοχείο . Προτιμήσαμε την λύση του ταξί την οποία προτείνω ανεπιφύλακτα καθώς ειναι αρκετά οικονομικό, το μόνο που χρείαζεται καθώςαπό τιμές ο καθένας σου λέει ότι θέλει είναι να βάλετε το σημείο που θέλετε να πάτε και να υπολογίσετε την χιλιομετρική απόσταση και μετά υπολογίστε σαν μια καλή τιμή τα 1 -1,5Ε το χιλιόμετρο και φυσικά πάντα παζάρια. Στη δική μας περίπτωση μας ζήτησαν για τουε κήπους 8Ε και τελικά πήγαμε με κάτι λιγότερο από 3Ε . Κατάτ τις 9 ήμσταν από έξω στα ταμεία ευτυχώς είχε πολύ μικρή ουρά οπότε σε 10 λέπτα ήμασταν μέσα . Πραγματικά αξίζουν κάθε ένα από τα 7Ε που κόστιζε η είσοδος . Αφήνω τις εικόνες να μιλήσουν από μόνες με μια μικρή συμβουλή να πάτε όσο πιο νωρίς γίνεται καθώς θα γλυτώσετε και τις ουρές αλλά το σημαντικότερο τον κόσμο μέσα καθώς εκείνη την ώρα ήταν πραγματικά ελάχιστος σε σχέση με την ώρα που φέυγαμε . Υπολογίστε θα σας χρειαστούν γύρω στις 2,5 ώρες για να τους γυρίσετε .

IMG_20191221_102138472_HDR.jpg


IMG_20191221_105556623_HDR.jpg


IMG_20191221_105636498_HDR.jpg


Επόμενη στάση το παλάτι Bahia Palace κλασικά πάλι με ταξί . Η είσοδος ήταν στα 7Ε με λίγο μεγαλυτερη ουρά καθώς η ώρα είχε πάει πλέον 11κ30 . Η αλήθεια είναι ότι με ψιλοαπογοήτευσε περίμενα κάτι περισσότερο αλλά μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματα σας από τις παρακάτω εικόνες .

IMG_20191221_121808850_HDR.jpg


Επόμενος σταθμός Saadian Tombs . Καθώς πλέον ήμασταν κοντά στο κεντρό απόφασισαμε να προχωρήσουμε με τα πόδια για να δουμε και εικόνες από τις γειτονίες μαγαζία αλλά και την ζωή των ντόπιων , το οποίο απόδείχθηκε καλή ιδεα .

IMG_20191221_155417953.jpg


Σύμφωνα με τους χάρτες είχαμε φτάσει αλλά από έδω οι τάφοι από εκέι οι τάφοι πουθενά οι τάφοι . Τελικά ήταν κρυμμένοι σε ένα στενάκι στην άκρη μια πλατείας . Μηδενική αναμόνη για να μπεις και κόστος εισόδου στα 7Ε . Ως χώρος προσεγμένος με αρκετές τριανταφυλλίες αλλά τίποτα το ιδιαίτερο όσο αφορά των εξωτερικό χώρο αλλά πολύ εντυπωσιακός ο εσωτερικός όπου θα χρειαστεί να περιμένετε καθώς μπορείτε να πάτε ένας ενας μέχρι την πόρτα και να τον δείτε καθώς και να βγάλατε τις απαραίτητες φωτογραφίες .

IMG_20191221_132403484.jpg


Επόμενη στάση το Dar Si Said η αλήθεια είναι ότι αρχικά λέγαμε να μην μπούμε αλλά κάτι ότι ήταν στο δρόμο μας κάτι η είσοδος που ήταν στα 3Ε πήραμε ευτυχώς την απόφαση να μπόυμε. Θα πρότεινα αν έχετε περιορισμένο χρόνο ή budget να προτιμήσετε το συγκεκριμένο σε σχέση με το Bahia καθώς και πιο ωραίο είναι και περισσότερα εκθέμετα έχει στο εσωτερικό του αλλά και πολύ λιγότερο κόσμο αφού δεν είναι τόσο γνωστό .

IMG_20191221_140511917_HDR.jpg


Στην συνέχεια ήρθε η ωρα του El Badi Palace για μένα ίσως το πιο ωραιο αξιοθέατο μαζί με τους κήπους , σου δίνει την αίσθηση ότι είσαι σε ταινία του Αλλαντίν . Είσοδος στα 7Ε αλλά άξιζαν και με το παραπάνω όπως θα δείτε και στις εικόνες παρακάτω.

IMG_20191221_150832379_HDR.jpg


Κατά τις 4 και ολοκληρώσαμε την περιήγηση μας και είπαμε να κλείσουμε με την σχολή του Γιούσεφ η οποία δυστυχώς λόγω εργασιών ήταν κλείστη η πρώτη απογοήτευση αλλά και η τελευταία καθώς σε μια μέρα καταφέραμε να δούμε όσα θέλαμε αλλά και παραπάνω. Οπότε είπαμε την αυριανή μέρα κάνουμε μια εκδρομή προς τα έξω . Φτάνοντας στο ξενοδοχείο ρωτήσαμε και μας πρότεινα Ουαρζαζαντ ή Οζουντ μετά απο πολλές αλλαγές και τελικά καταλήξαμε . Ο κλήρος έπεσε στους καταρρέκτες στο Οζουντ κάτι οτι πέρσι είχαμε παέι Πέτρα κάτι οι φώτο με τις μαιμούδες μας έπεισαν . Μέτα από όλα αυτα ένα μπανάκι επιβάλλεται καθώς και λίγη ξεκούραση στο δωμάτιο . Το απόγευμα επείδη αύριο υπολογίζαμε ότι λόγω της εκδρομής θα είμαστε κουρασμένοι , είπαμε να χαθούμε στις αγορές και να κάνουμε και τις απαραίτητες αγόρες για σουβενίρ . Τα πιο value for money αναμνηστικά που βρήκαμε ήταν στην κεντρική πλατεία όπου με ένα μόλις ευρώ έκαστος πήραμε πήλινα αντιγράφα του του Κοτούμπια, μινι τουμπερλέκια και σκέυη που μαζείρευουν το παραδοσιακό πίατο τους tajine .

IMG_20191221_173219309_HDR.jpg


Μετά από πολλά παζάρια και χιλίομετρα ένα ζεστό τσάι μαζί με αμυγδαλόπιτα ήταν ότι έπεπρε πριν κατευθυνθούμαι στο δωμάτιο .

IMG_20191221_212025727.jpg




3η μέρα

Σήμερα ήταν η μέρα της εκδρομής οπότε είχε ξύπνημα πρωί , αφού πήραμε το πρωινό μας μας παρέλαβε από το ξενοδοεχείο ο συνοδός για την εκδρομή. Συναντηθήκαμε με το υπόλοιπο γκρούπ στην κεντρική πλατεία , επιβιβαστήκαμε στο mini van και η περιπέτεια μόλις ξεκίνησε . Η διαδρομή σχετικά ευκολή , περίπου στις 2 ώρες με το μεγαλύτερο μέρος να είναι ευθεία με εξαίρεση κανένα 30λέπτο προς το τέλος με χαλαρές στροφές . Το καλό ήταν ότι μπορέσαμε να δούμε τις αντιθέσεις ξεκινήξησαμε από την πολύβουη κεντρική πλατεία , μετά στα προάστια έβλεπες πιο καινούρια συγκροτήματα πολθκατοικίων και πιο καθάρες γειτονίες και στην πορεία εναλλαγή μικρά χωριουδακια με άγονα τοπία . Φτάνοντας στο προορισμό μας μας παρέλαβε ο εκέι ξεναγός ονόματι Τάρζαν ο οποίος είχε γεννηθεί στο χωρίο , μίλαγε γύρω στις 5 γλώσεες και μας έδωσε πολλές χρησιμες πληροφορίες για την περιοχη κατά την διάρκεια της ξενάγησης . Η διαδρομή πρς τον καταράκτη μπορώ να πώ πολύ εύκολη και γύρω στα 40 λεπτά χαλαρό περπάτημα. Στο γκρουπ μας υπήρχαν και ηλικιωμένα μέλη οπότε μην το φοβηθείτε . Για να πάρετε μια ιδέα η διαδρομή είναι πιο εύκολη απο το Πολυλίμνιο στην Μεσσηνία . Στην διάρκεια της περάσαμε από πολλές καλύβες όπου μένανε ντόπιοι οι οποίοι βγάζανε τα προς το ζην είτε μέσω του τουρισμού με τα μαγαζάκια που είχανε ένα γύρω είτε ως αγρότες. Φτάνοντας βρεθήκαμε σε ένα πολύ εντυπωσιακό θέαμα με τα νερά να πέφτουν από ύψος 110μ .

IMG_20191222_122814254_HDR.jpg


Μπορείτε να ανέβετε στις πλατφόρμες όπου με 2Ε μπορούν να σας πάνε σχεδόν δίπλα του. Μέσα στο πρόγραμμα περιλαμβανε προαιρετικό φαγήτο και ε΄νω αρχικά είχαμε πει να μην φάμε κάτι η διαδρομή κάτι η φύση μας άνοιξε την όρεξη . Πραγματικά το εστιατόριο ήταν δίπλα σε ένα ύψωμα δίπλα στο καταράκτη και ήταν απίστευτη εμπειρία να τρως και να βλέπεις το συγκεκριμένο θέαμα. Το μενού πειλάμβανε σαλάτα αγγουρι ντοματα , το παραδασιακό Tajine , φρούρα και τσάι με κόστος στα 10Ε/άτομο .

IMG_20191222_125148174.jpg


Αφού φάγαμε ήρθε η ώρα να συνεχίσουμε όσο προχωρούσαμε τόσο πλήθαιναν και οι μαιμούδες ένα γύρω μας όπου φτάσαμε σε ένα ξέφωτο όπου πραγματικά είχε πάρα πολλές καθώς και εκπλήκτική θέα του καταρράκτη από ψηλά . Ενα γύρω θα βρείτε πολλόυς πλανόδιους να πουλάνε φυστίκια αν θέλετε να τις ταίσετε . Στην δική μας περίπτωση είχε φέρει μαζί του ο ξεναγός. Καλό θα είναι πάντως να προσέξετε καθώς είναι πολύ γρήγορες , Μετά τις απαραίτητες φωτογγραφίες συνέχισαμε προς την έξοδο .

IMG_20191222_144143382_HDR.jpg


Να σημειώσω έδω ότι βγήκαμε από άλλο μερος και όχι από αυτο που μπήκαμε αρχικά . Μετά απο μια διαδρομή δύο ώρων και μια συντομη στάση στα μέσα σε ένα καφενείο όπου λόγω ότι ήταν Κυριακή και έιχε ποδοσφαιρικούς αγώνες είχε και νταβαντούρι σαν τα δικά μας καφενεία πλώς λίγο διαφορετικά φτάσαμε πάλι στο Μαράκες . Τελευταίο βράδυ σήμερα όποτε μετά παό ενα γρήγορο μπάνιο για να ανανεωθούμε ξεχυθήκαμε πάλι έξω. Σήμερα μιας και τελευταία μέρα είπαμε να το ρισκάρουμε και να φάμε από τα υπαίθρια μαγαζάκια στην κεντρική πλατεία . Τελικά μετά από πολλές βόλτες καταλήξαμε στο νούμερο ένα όπως θα δείτε στις φωτοραφίες παρακάτω έχουν μεγάλη ποικιλία εγώ προτείνω να πάρετε λίγο από το καθένα .

IMG_20191222_200543141.jpg


Φυσικά στη συνεχεία δεν θα μπορούσε να λείπει το κλασικό τσάι με την αμυγδαλόπαστα .




Επίλογος

Τελευταία μέρα η πτήση μας 7πμ οπότε δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα . Είχαμε συννεοηθεί με το ξενοδοχείο και μας είχαν κλείσει ταξί από την κεντρική πλατεία με 10Ε . Αφού περάσαμε τον έλεγχο μπήκαμε στο αεροπλάνο οπού μετά από μια πτήση 4 ώρων περιπού φτάσαμε στην Αθήνα . Τα δύο μεγάλα ερωτήματα Μαράκες σε 2,5 γίνεται; Φυσικά εμείς σε μια μιση μέρα είδαμε όσο θέλαμε και καταφέραμε να πάμε και μονοήμερη εκδρομή . Άξιζε ; Φυσικά και άξιζε κάθε ταξίδι θα σας δώσει μοναδικές εικόνες όπως της γεμάτο ζωής κετνρικής πλατειας

IMG_20191222_185745731.jpg


μπορεί να μην έχει την αίγλη της Αιγύπτου ή τον αέρα της Ιορδανίας αλλά σίγουρα άξιζε . Γενικά αν έχετε βαρεθεί την Ευρώπη και ψάχνεται ένα διαφορετικό city break 2μέρες είναι υπεραρκετες για να πάρετε μια καλή γέυση , τώρα αν έχετε περισσότερες εννοείται μπορεί να κινηθείτε προς τα έξω από Φεζ μέχρι Καζαμπλάνκα .


Hit and tips

Παρακάτω θα παραθέσω μερικά hit and tips κατά την προσωπική μου άποψη

- Όπωσδηποτε πάρτε την κάρτα sim με τα δεδομένα από το αεροδρόμιο θα σας λύσει τα χέρια σε πολλές περιπτώσεις
- Ιδανική επίσκεψη των αξιοθέατων από άποψη κόσμου αλλά και χρόνου μετξύ τους σας παραθέτω την σειρά και την ώρα που τα επισκεφτήκαμε
Majorelle Gardens ( 09:00)
Bahia Palace (11:30)
Saadian Tombs (12:30)
Dar Si Said (13:30)
El Badi Palace (14:30)
Youssef ( 16:30) ήταν κλειστό
- Αν δεν θέλετενα δείτε όλα λόγω χρόνου ή κόστους να πάτε όπωσδηπότε στα
Majorelle Gardens - Dar Si Said - El Badi Palace
- Χρησιμοποίστε ταξί για να κερδίσετε χρόνο υπολόγιστε στο 1Ε/ χιλίομετρο βρείτε την απόσταση μέσω χαρτών και κάνετε τα απαραίτητα παζάρια


Ελπίζω να πήρετε μια μικρή εικόνα για οτίδήποτε θέλετε εννοείται είμαι στην διάθεση σας .
 

Attachments


Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.687
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom