Μια αρχαία πόλη, μαγική

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΥΡΙΛΛΑ

Η αθηναϊκή παράδοση διασώζει μια ιστορία: Κάποτε οι κάτοικοι της πόλης έπιασαν όλες τις αρρώστιες, τις έδεσαν σε μεταξωτά πανάκια, τις έβαλαν σε έναν λέβητα και τις τοποθέτησαν στο «Μπούρτζι», δηλαδή τον πύργο της ρώσικης εκκλησίας στην οδό Φιλελλήνων.
as.enet.gr_resources_2010_09_38pp_thumb_medium.jpg
Οι φυλακές του Σωκράτους στο Λόφο των Μουσών

Μετά την Επανάσταση του 1821 γκρεμίστηκε ένα μέρος του πύργου και επειδή οι άνθρωποι δεν ήξεραν τι περιείχαν τα δεμένα πανιά, τα άνοιξαν και σκορπίστηκαν στην πόλη οι αρρώστιες. Οπως περίπου δηλαδή ο ασκός του Αιόλου που δόθηκε στον Οδυσσέα ή το κουτί (ο πίθος) της Πανδώρας που με το άνοιγμά του ξεχύθηκαν όλα τα δεινά και οι ασθένειες.

Κάπου ανάμεσα στη λογική και τη μεταφυσική εδράζονται η μαγεία, η δεισιδαιμονία και τα ξωτικά. Η συνήθεια να κρεμούν πάνω τους οι άνθρωποι ένα σύμβολο με ιδιότητες φυλαχτού έρχεται από πολύ παλιά. Οπως εκατοντάδες άλλες συνήθειες αποτροπαϊκές, κατάρες ή επικλήσεις της τύχης, πολλές από τις οποίες επιβιώνουν ώς σήμερα. Εξάλλου οι σημερινές καφετζούδες, χαρτορίχτρες και χειρομάντεις που λένε τη μοίρα είναι απλώς η συνέχεια εκείνων που στην αρχαιότητα αποκαλούσαν «γόητες», «μάντεις», «αγύρτες» και το έργο τους ονομαζόταν «γοητεία», «μαγγανεία», «μαγεία».

η συνέχεια του άρθρου Μια αρχαία πόλη, μαγική | Τέχνες | Ελευθεροτυπία

Συμπληρωματικά, στο τέλος του πολύ ενδιαφέροντος άρθρου της εφημερίδας, η αναφορά στο :

Φάσκελο... το ελληνικό!
Σήμα κατατεθέν των Ελλήνων είναι η «μούντζα», όλοι το ξέρουμε.

Αυτό που οι περισσότεροι αγνοούμε είναι ότι χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα, ήταν δε μεγάλη κατάρα. Η Α. Χριστοπούλου μας ξεδίπλωσε την ιστορία του φάσκελου, που λεγόταν σφάκελος, δηλαδή τρέμουλο, διότι οι κακούργοι δένονταν πάνω σε ένα τύμπανο, δηλαδή σανίδα, με τα χέρια, τα πόδια και το λαιμό πιασμένα σε κρίκους. Πέντε οι κρίκοι, πέντε και τα δάχτυλα των δεμένων χεριών που άνοιγαν επειδή έτρεμαν, εξ ου και ο αποτυμπανισμός. Ετσι το πέντε έγινε ο αριθμός της κατάρας. Και όταν ήθελαν να καταραστούν κάποιον, μπογιάτιζαν τον σπίτι του με μία ανοιχτή παλάμη, δηλαδή το μουντζούρωναν και να πως έφτασε σε εμάς ως «μούντζα»...
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.215
Μηνύματα
883.895
Μέλη
38.906
Νεότερο μέλος
Makarena

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom