Βουλγαρία Μπάνσκο - Βουλγαρία: Επιβίβαση για σκι

XRISTOS71

Member
Μηνύματα
3.388
Likes
1.498
Μπάνσκο - Βουλγαρία: Επιβίβαση για σκι
atrans.kathimerini.gr_kathnews_images_dot_clear.gif
Η οικονομική απάντηση των βαλκανίων
asup.kathimerini.gr_kathnews_photos_27_11_09_27_11_09_310300_21.jpg
asup.kathimerini.gr_kathnews_images_dot_clear.gif
Είναι ο νούμερο ένα χιονοδρομικός προορισμός της Βουλγαρίας και η πιο κοντινή ευρωπαϊκή έξοδος των Ελλήνων σκιέρ, σε απόσταση μόλις τριών - τρεισήμισι ωρών από τη Θεσσαλονίκη. Εδώ, οι Ελληνες νιώθουν σαν στο σπίτι τους. Περπατούν στο δρόμο, σκοντάφτουν και... ζητούν συγγνώνη στα ελληνικά! Οι Βορειοελλαδίτες μάλιστα τελευταία, όμως και πολλοί Αθηναίοι, «αγγίζουν» ούτε λίγο ούτε πολύ το 80% των τουριστών που φιλοξενούνται στις 50.000 κλίνες που διαθέτει ο προορισμός των (μόλις) 10.000 μόνιμων κατοίκων και οι οποίες σημειώνουν υψηλά ποσοστά πληρότητας από το Δεκέμβριο ώς το Μάιο. Τόσο διαρκούν τα χιόνια στο γειτονικό μας Μπάνσκο, τον βαλκανικό παράδεισο του σκι και του σνόουμπορντ, για τους φίλους των χειμερινών σπορ αλλά και των επενδύσεων για ουκ ολίγους επιχειρηματίες, πολλοί από τους οποίους μάλιστα είναι Ελληνες. Επενδύσεις που την τελευταία πενταετία έχουν κάνει το Μπάνσκο αγνώριστο. Μόνο τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι υπό ανέγερσιν περίπου επτά νέα πρότζεκτ (ξενοδοχεία, διαμερίσματα, εμπορικό κέντρο κ.ά.), ενώ ταυτόχρονα κατασκευάζονται συνεχώς νέοι δρόμοι για τη μετάβαση στις νεόδμητες γειτονιές. Ευτυχώς, όλα μα όλα τα κτίσματα του Μπάνσκο υπηρετούν την τοπική αρχιτεκτονική, με το ξύλο να έχει τον πρώτο λόγο, ενώ θυμίζουν λίγο από Μακεδονία και περισσότερο από Κεντρική Ευρώπη.
Τι κάνει όμως το Μπάνσκο τόσο ελκυστικό; Πρωτίστως το νόμισμα της Βουλγαρίας· δηλαδή η ισοτιμία που θέλει το 1 ευρώ να ισούται με 2 λεβ. Και, φυσικά, το χιονοδρομικό· στη δημιουργία των εγκαταστάσεων του οποίου, πρέπει να σημειώσουμε ότι, έχουν βάλει το έμπειρο χέρι τους Αυστριακοί. Το χιονοδρομικό, που εκτείνεται στις βόρειες πλαγιές του όρους Πιρίν, αποτελείται από πίστες συνολικού μήκους 70 χλμ. για σκιέρ και σνοουμπόρντερ όλων των επιπέδων - ακόμα και για παιδιά. Είναι μάλιστα ανοιχτό τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, διαθέτοντας φωτισμένη πίστα για βραδινό σκι που λειτουργεί όποτε το επιτρέπει ο καιρός. Οι πίστες βρίσκονται σε απόσταση 10 χλμ. από την πόλη και είναι προσβάσιμες αρχικά μέσω της Γόνδολας, όπως ονομάζεται το πρώτο και κεντρικό λιφτ που ανεβαίνει στο χιονοδρομικό, για να ακολουθήσει η μετεπιβίβαση στα υπόλοιπα λιφτ και η άφιξη στις πίστες, που φτάνουν ώς και τα 2.600 υψόμετρο!
View attachment a194.30.231.7_kathnews_send_gifs_gifs_info.jpg
ΠΩΣ ΠΑΜΕ
Με το αυτοκίνητό σας, περνώντας τα σύνορα είτε από τον Προμαχώνα Σερρών είτε από την Εξοχή Δράμας, με έναν τυπικό έλεγχο των διαβατηρίων ή ταυτοτήτων. Από τη Θεσσαλονίκη απέχει 210 χλμ. και από την Αθήνα 720 χλμ.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Αποκλειστικά σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων (εντάξει, μπορεί κάποια αστέρια να σας φανεί ότι δόθηκαν γενναιόδωρα, καταβάλλεται πάντως σημαντική προσπάθεια), στην τιμή που σχεδόν οπουδήποτε αλλού θα πληρώσετε για μικρότερες κατηγορίες.
asup.kathimerini.gr_kathnews_photos_27_11_09_27_11_09_310300_91.jpg
asup.kathimerini.gr_kathnews_images_dot_clear.gif
Μια ολοκαίνουργια πρόταση είναι το ξενοδοχείο ελληνικών, παρακαλώ(!), συμφερόντων Premier Luxury Mountain Resort (τηλ. +359 24902207, Bansko Hotel , Premier Luxury Mountain Resort | Call + 359 (0)2 490 22 07), που αποτελείται από 125 studios, διαμερίσματα και μεζονέτες, εκ των οποίων τα 10 δωμάτια ανήκουν στην Premier Luxury Collection, τα περισσότερα με θέα στον εθνικό δρυμό του όρους Πιρίν. Στο εστιατόριο «Amvrosia» του ξενοδοχείου θα γευτείτε εξαιρετική ελληνική και μεσογειακή κουζίνα, ενώ στις ελκυστικές τιμές των δωματίων συμπεριλαμβάνεται, εκτός από το πρωινό, η χρήση εσωτερικής θερμαινόμενης πισίνας, εξωτερικού jacuzzi, γυμναστηρίου, φινλανδικής, ρωσικής και αρωματικής σάουνας, χαμάμ και teppidarium. Τέλος, στο κέντρο ευεξίας «Asana» θα απολαύσετε μια σειρά από θεραπείες και ασκήσεις σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, όπως 50λεπτο μασάζ σε όλο το σώμα με μόλις 25 €.
ΑΚΟΜΑ, ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ:
Το πρώτο 5άστερο ξενοδοχείο του Μπάνσκο, το Kempinski Hotel Grand Arena (τηλ. +359 74988888, Kempinski Hotel Grand Arena, Bansko - Home), ακριβώς στο σημείο απ' όπου θα πάρετε τη Γόνδολα. Εκτός εποχής, η τιμή ενός δίκλινου δωματίου αρχίζει από 79 €, ενώ υπάρχει προσφορά για μίνιμουμ τριήμερη διαμονή την περίοδο των εορτών με 229 € τη νύχτα σε deluxe δίκλινο δωμάτιο, με προνομιακή μεταχείριση και 55 € κατ' άτομο (έκπτωση 50% για παιδιά 6 - 12 ετών) στα εορταστικά δείπνα και γεύματα.
Το επίσης 5στερο Lucky Bansko (τηλ. +359 28066178, Lucky Bansko - APARTMENTS FOR SALE, APARTHOTEL - Bansko, Bulgaria, apartments, apartment, real estate, estates, complex, hotel, hotels, prices, Inspection trips, buying, renting out, investment analysis, property maintenance, construction status - από 40 € το στούντιο και πρωτοχρονιάτικη προσφορά 5 διανυκτερεύσεων σε λουξ στούντιο 2 - 3 ατόμων με 799 €).
ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ 4 ΑΣΤΕΡΩΝ:
Redenka Place: Από 23 € το δίκλινο στούντιο, που φτάνει τα 86 € τα Χριστούγεννα, με επιβάρυνση 3 € κατ' άτομο για το πρωινό.
Emerald Spa (www.spahotel-emerald.com): Από 64 € το δίκλινο δωμάτιο με ημιδιατροφή.
Guinness (http://hotel-guinness.com/): 78 - 104 € το δίκλινο στούντιο με ημιδιατροφή και στα 126 € την Πρωτοχρονιά.
Lion (www.hotelslion.bg): Από 49 € το δίκλινο με πρωινό και από 67 € με ημιδιατροφή.
Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά: στα 140 €, επίσης με ημιδιατροφή.
Mountain Dream (www.banskomountaindream.co.uk): Από 24 € το δίκλινο με πρωινό και στα 126 € την περίοδο των εορτών.
Narcis: 56 - 98 € το στούντιο 2 ατόμων με πρωινό.
Orphey (www.orphey.com): Από 53 € το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό - στα 128 € την Πρωτοχρονιά.
Vihren Palace: Από 62 € το δίκλινο στούντιο με πρωινό - στα 20 ευρώ το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και στα 120 € από 26/12 έως 1/1.
asup.kathimerini.gr_kathnews_photos_27_11_09_27_11_09_310300_151.jpg
asup.kathimerini.gr_kathnews_images_dot_clear.gif
Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com
awk.kathimerini.gr_webadmin_travel_arrowBlue.gif
Ολα τα ξενοδοχεία παρέχουν εκπτωτικά πακέτα και προσφορές που, λόγω όγκου, δεν είναι δυνατόν να αναφερθούν αναλυτικά. Επίσης, στις προαναφερόμενες τιμές, εκτός από το πρωινό και τα όποια γεύματα, συμπεριλαμβάνονται -στα περισσότερα, αν όχι όλα- η χρήση πισίνας, σάουνας, χαμάμ κ.λπ.
awk.kathimerini.gr_webadmin_travel_arrowBlue.gif
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον προορισμό αλλά και για κρατήσεις ξενοδοχείων, μπορείτε να πληκτρολογήσετε: Bulgaria Ski - Bulgarian ski resorts and holiday bookings.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Η κεντρική οδός του χωριού, όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα καταστήματα, είναι η Πιρίν. Από εδώ θα εισέλθετε και στο ιστορικό κέντρο (και μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς) της πόλης με τα λιθόστρωτα σοκάκια και τα πετρόχτιστα σπίτια του 18ου αιώνα.
Από τα αξιοθέατα του Μπάνσκο, σημειώστε: το σπίτι - μουσείο του ποιητή «Νικολάι Βαπτσάροβ», το πολιτιστικό κέντρο «Αγ. Πατήρ Παΐσιος», την «Οικία Βελιάνοβα» (εθνογραφικό μουσείο), το πατρικό σπίτι - μουσείο του Νεόφυτου Ρίλσκι (του πρώτου Βούλγαρου εγκυκλοπαιδιστή) και την εκκλησία της Αγίας Τριάδας.
ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΑ
Μην εκπλαγείτε αν, περπατώντας στο δρόμο, βρεθεί μπροστά σας μια αγελάδα. Η εποχή που το Μπάνσκο ήταν ένα τυπικό χωριό της βουλγαρικής υπαίθρου δεν απέχει πολύ.
Και, φυσικά, μην «τρίβετε τα αυτιά σας» αν από τα μεγάφωνα μιας παραδοσιακής μεχάνας (σ.σ. ταβέρνας) ακούγεται Πέγκυ Ζήνα. Είπαμε, οι πιο φανατικοί επισκέπτες του Μπάνσκο είναι οι Ελληνες!
ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ
• Στη Βουλγαρία οδηγείτε πάντοτε με αναμμένα φώτα και τηρείτε τα όρια ταχύτητας, όσο χαμηλά και αν σας φαίνονται. Το οδικό δίκτυο, άλλωστε, δεν είναι το καλύτερο δυνατό.
• Τις ημέρες αιχμής (Σαββατοκύριακα και αργίες), επειδή γίνεται το αδιαχώρητο από κόσμο, οι φίλοι του σκι κάντε τον κόπο να είστε στη Γόνδολα πριν από τις 9 το πρωί, ώστε να μεταφερθείτε στο βουνό πραγματικά εύκολα και γρήγορα.
• Αν πετύχετε Βούλγαρο που δεν μιλάει αγγλικά, πείτε του τι θέλετε στα ελληνικά. Θα καταλάβει και θα σας εξυπηρετήσει.
• Τα ευρώ σας είναι δεκτά σχεδόν παντού. Το μόνο ίσως πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε είναι να σας δώσουν ρέστα σε λεβ.

ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΒΑΣΣΑΛΟΥ
πηγη : kathimerini .gr
 
Last edited by a moderator:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.195
Μηνύματα
883.550
Μέλη
38.899
Νεότερο μέλος
RDESPOINA

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom