Ο «πολιτισμός» της γαλλικής γαστρονομίας

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον της γαλλικής γαστρονομίας! Η UNESCO αποφασίζει στο Ναϊρόμπι εάν η γαλλική κουζίνα θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
as.enet.gr_resources_2010_11_hhh_4_thumb_medium.jpg
Το γαλλικό αίτημα υποβλήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης καμία εθνική κουζίνα.

Αλλά η UNESCO θα εξετάσει ακόμη δύο θέματα γαστρονομίας σήμερα: το αίτημα πολλών χωρών της Μεσογείου για την αναγνώριση της μεσογειακής κουζίνας αλλά και την ιστορία του καλαμποκιού στο Μεξικό.

Οι Γάλλοι, πάντως, δεν τρώνε όπως όλοι οι άλλοι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Ένα γεύμα, ιδίως εάν πρόκειται για κάποια γιορτή, είναι ολόκληρη τελετουργία, καθώς συνεπάγεται την πιστή τήρηση των εθίμων και των κανόνων της γαλλικής γαστρονομίας.

Κατ' αρχήν πρέπει οι συνδαιτημόνες να αποφασίσουν για το μενού. Συνήθως αποφασίζουν όλα τα μέλη της οικογένειας από κοινού. Σε ορισμένες οικογένειες μάλιστα το μενού τυπώνεται και μοιράζεται σε όσους θα παρευρεθούν στο τραπέζι, συγγενείς και φίλους, πριν από το γεύμα.

Η εμφάνιση του τραπεζιού (το σερβίτσιο, οι πετσέτες, τα ποτήρια, κ.ο.κ.) αλλά και η παρουσίαση τού κάθε πιάτου έχει τη σημασία της.
Συνήθως τηρούνται όλοι οι κανόνες της καλής συμπεριφοράς, όπως ορίζονται στο savoir-vivre. Το μαχαίρι στα δεξιά είναι στραμμένο προς το πιάτο. Το πηρούνι "κοιτάζει" προς την πετσέτα, σε αντίθεση με τη συνήθεια των Αμερικανών που το πηρούνι "κοιτάζει" προς τα πάνω.

Στη Γαλλία, το ένα πιάτο διαδέχεται το άλλο, σε αντίθεση με την Κίνα όπου στο τραπέζι φθάνουν όλα τα πιάτα μαζί και ο κάθε ένας που σερβίρεται περνάει το πιάτο στο διπλανό του.
Πρώτα παρατίθενται τα πρώτα πιάτα που περιλαμβάνουν διάφορες μπουκίτσες, η σαλάτα, ύστερα το κυρίως πιάτο, που αποτελείται από κρέας ή ψάρι, τα πιάτα που το συνοδεύουν, και τέλος το γλυκό.
Η συμφωνία του κρασιού με το φαγητό είναι υψίστης σημασίας, καθώς αποτελεί και διαφιλονικούμενο ζήτημα για τους ειδικούς, ενώ το φλυτζάνι με τον καφέ με το οποίο κλείνει το γεύμα είναι απαραίτητο.

πηγή : Ο "πολιτισμός" της γαλλικής γαστρονομίας | Διεθνή | Ελευθεροτυπία
 

Borealis

Member
Μηνύματα
3.817
Likes
7.700
Ωραία! εμείς δεν έχουμε καταφέρει να βάλουμε στον κατάλογο της Ουνέσκο ούτε ένα χώρο από το Μινωικό Πολιτισμό (πρώτο Ευρωπαικό) ούτε το Ασκληπιείο της Κω, ούτε ένα παραδοσιακό κυκλαδίτικο οικισμό ούτε έναν οικισμό της Πίνδου ή του Πηλίου, ούτε την Πέλλα του Αλέξανδρου, ούτε την Δωδώνη ούτε δεν ξέρω εγώ τι άλλο και οι γάλλοι θα βάλουν το φουαγκρά. Μπράβο τους, αυτοί έχουν ανθρώπους που δουλεύουν και όχι λαμόγια που ζουν μέσα στα λεφτά και τη κενοδοξία τους.
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Ωραία! εμείς δεν έχουμε καταφέρει να βάλουμε στον κατάλογο της Ουνέσκο ούτε ένα χώρο από το Μινωικό Πολιτισμό (πρώτο Ευρωπαικό) ούτε το Ασκληπιείο της Κω, ούτε ένα παραδοσιακό κυκλαδίτικο οικισμό ούτε έναν οικισμό της Πίνδου ή του Πηλίου, ούτε την Πέλλα του Αλέξανδρου, ούτε την Δωδώνη ούτε δεν ξέρω εγώ τι άλλο και οι γάλλοι θα βάλουν το φουαγκρά. Μπράβο τους, αυτοί έχουν ανθρώπους που δουλεύουν και όχι λαμόγια που ζουν μέσα στα λεφτά και τη κενοδοξία τους.
Δεν έχεις άδικο...:mad:

Για να δούμε μήπως αυτή η ιστορία βοηθήσει στην αναγνώριση της μεσογειακής διατροφής, σύμφωνα με αυτό : Cosmo.gr - Η μεσογειακή διατροφή "μνημείο" με απόφαση UNESCO;
Θα μου πεις τι σχέση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο ? :D
Ε...απ' τ' ολότελα...:rolleyes:
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Στην Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας εντάχθηκε η γαλλική κουζίνα

Τα γαστριμαργικά γεύματα των Γάλλων προστέθηκαν σήμερα Τρίτη στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, από μία διακυβερνητική επιτροπή της UNESCO που συνεδρίασε στο Ναϊρόμπι.
as.enet.gr_resources_2010_11_ch_thumb_medium.jpg
Πρόκειται για την πρώτη φορά που τρόφιμα συμπεριλαμβάνονται στην Παγκόσμια Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.

Οι ειδικοί της UNESCO οι οποίοι συναντήθηκαν αυτήν την εβδομάδα στην πρωτεύουσα της Κένυας, αποφάσισαν ότι τα γαλλικά γαστριμαργικά πιάτα και ο τρόπος σερβιρίσματός τους, πληρούν τις προϋποθέσεις για να συμπεριληφθούν στην λίστα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Η επιτροπή σημείωσε ότι η γαλλική κουζίνα αποτελεί μία "κοινωνική πρακτική για τον εορτασμό των πιο σημαντικών στιγμών της ζωής ατόμων και ομάδων".
Η πρεσβευτής της Γαλλίας στην UNESCO, Κατρίν Κολονά, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση, η οποία "συμβάλλει στην πολιτιστική πολυμορφία".

Ο κατάλογος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, ο οποίος δημιουργήθηκε με Σύμβαση το 2003, μέχρι στιγμής έχει επικυρωθεί από 132 χώρες και στοχεύει στην προστασία των πολιτισμών και των λαϊκών παραδόσεων. Στον κατάλογο έχουν συμπεριληφθεί μέχρι στιγμής 178 πολιτιστικές πρακτικές, ενώ 51 αρχεία εξετάζονται από την εν λόγω επιτροπή.

πηγή : Στην Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας εντάχθηκε η γαλλική κουζίνα | Διεθνή | Ελευθεροτυπία
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Η χωριατικη σαλατα γιατι δεν ειναι παγκοσμια πολιτιστικη κληρονομια;:klaps:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.183
Μηνύματα
883.264
Μέλη
38.893
Νεότερο μέλος
stefanoss

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom