Φινλανδία Ο τόπος των άκρων..

La Boheme

Member
Μηνύματα
23
Likes
20
Επόμενο Ταξίδι
Αργεντινή
Ταξίδι-Όνειρο
Παντού
Την παρακάτω ιστορία που θα σας διηγηθώ ή μάλλον άρθρο θα έλεγα καλύτερα το είχα στείλει στο PASSPORT το 2008 για ένα διαγωνισμό φωτογραφίας.. Κάποια στιγμή θα σας διηγηθώ περιληπτικά και το ERASMUS που πραγματοποίησα εκεί..

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφασίζουν να γνωρίσουν από κοντά τη μακρινή Φινλανδία και να φτάσουν στον Αρκτικό Κύκλο. Όσοι ξεκινούν να δουν τη χώρα των Πάγων είναι πραγματικά τυχεροί, αφού ζουν από κοντά την απεραντοσύνη της Φύσης και το μεγαλείο της..

Helsinki 2006

Οκτώ το πρωί και ακόμα να ξημερώσει. Το πεντάλεπτο περπάτημα από τις φοιτητικές εστίες μέχρι το σιδηροδρομικό σταθμό του Kannelmaki με ξυπνάει για τα καλά, αφού η θερμοκρασία είναι -20 βαθμοί Κελσίου. Κάποιοι φοιτητές με προσπερνούν με τα ποδήλατά τους και ακόμα αναρωτιέμαι πώς τα καταφένουν και δεν γλιστρούν στον πάγο.

Η χώρα των λιμνών και των δασών, της άσπιλης Φύσης και της σιωπής, του μεσονυκτίου και της σάουνας ζει το χρόνο με δύο χειμώνες. Ο πρώτος μέσα σε ένα γαλάζιο φως των άστρων και ο δεύτερος λουσμένος με άπλετες, λαμπρές ηλιοβολές. Από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάρτιο το ξημέρωμα διαρκεί ώς τις 4 το μεσημέρι, ενώ από τον Απρίλιο και μετά η μέρα μεγαλώνει κατά 10 λεπτά, με αποτέλεσμα να χάνεις την αίσθηση του χρόνου. Θυμάμαι κόντεψα να τρελαθώ εκείνο τον μήνα διότι ξυπνούσα από τις 5 το πρωί και νόμιζα πως ήταν 11!! Την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου έχουμε το καλοκαίρι του Μεσονυκτίου όπου ο ήλιος δεν δύει.

Η σάουνα είναι τρόπος ζωής. Άντρες και γυναίκες συναντιούνται εκεί για να συζητήσουν θέματα καθημερινότητας, προβλήματα που τους απασχολούν, να μοιραστούν ένα χαλαρωτικό διάλλειμα. Στη συνέχεια, αφού βγεις από την σάουνα, δεν υπάρχει τίποτα πιο ανακουφιστικό από μία βουτιά στην παγωμένη λίμνη... Αν απορείτε για τους μεθυσμένους Φινλανδούς που συναντάμε στα νησιά, καλύτερα να μετρήσετε τους μεθυσμένους στους παγωμένους δρόμους της Φινλανδίας. Δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί κάποιος με το ποτό του έξω από το μπαρ. Δηλαδή και για τσιγάρο να θες να βγεις, το ποτό σου πρέπει να το αφήνεις μέσα συνήθως. Έτσι τουλάχιστον ήταν πριν από 4 χρόνια. Δεν ξέρω αν έχουν χαλαρώσει τώρα.. Όσο για τις τιμές είναι παραφουσκωμένες από φόρους. Παρ' όλα αυτά, με τα πρώτα χιόνια τα σπίτια γεμίζουν με κοσκενκόρβα (μοιάζει με ρακί) και οι κάτοικοι αρχίζουν την κατανάλωση. Οι Φινλανδοί τελειώνουν νωρίς την νύχτα τους και τα εστιατόρια σερβίρουν μέχρι τις 23:00. Η κύρια διασκέδαση των Φινλανδών είναι το καραόκε. Σχεδόν σε κάθε club ή bar υπάρχει και καραόκε. Ακόμα και σε metal bar. Εκεί έριξα το γέλιο της ζωής μου. Να βλέπω τους μεταλάδες με τα μακριά μαλλιά να έχουν πάρει το σοβαρό τους βλέμμα και να ουρλιάζουν. Στο Birdy Club διασκεδάζουν κυρίως φοιτητές. Το Mendocino Bar και το Molly Malones είναι pub όπου γίνονται live κάθε μέρα με δωρεάν είσοδο. Όσο για τις τιμές των ποτών στα συγκεριμένα μαγαζιά είναι φυσιολογικές. Ένα άλλο φοιτητικό στέκι είναι το Bar Fly, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. Αν πάτε εκεί πριν από τα μεσάνυχτα, η μπίρα κοστίζει μόνο 1 ευρώ, ενώ αργότερα η τιμή ανεβαίνει στα 3,50 ευρώ. Ελπίζω οι τιμές να έχουν παραμείνει έτσι ακόμα..

Οι κάτοικοι της Φινλανδίας μπορεί να δείχνουν κλειστοί, αλλά αν τους χαμογελάσεις γίνονται χαλί να τους πατήσεις. Οι χειραψίες σπανίζουν, ενώ οι αγκαλιές είναι ο συνηθισμένος τρόπος να σε χαιρετήσουν. Μην τους παρεξηγείτε λοιπόν και χαρείτε ένα θερμό αγκάλιασμα.

LAPLAND

Ροβανιέμι ή αλλιώς το χωριό του Αη Βασίλη. Μακριά στη χιονισμένη Λαπωνία, υπάρχει μια πόλη που κάθε Χριστούγεννα μας θυμίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ότι υπάρχει μαγεία. Με το που μπαίνει ο Δεκέμβριος στο Ροβανιέμι τα πάντα κινούνται στους ρυθμούς του Άη Βασίλη, για να ετοιμάσει το ταξίδι του σε ολόκληρο τον κόσμο. Ξεκινάει το ταξίδι του με το έλκηθρό του για να μοιράσει δώρα στα παιδιά όλου του κόσμου. Μια χρήσιμη συμβουλή, μην κάνετε βήμα χωρίς τις ισοθερμικές στολές σας.

Λίγο πιο έξω από το Ροβανιέμι υπάρχει η φάρμα του Jame, ένας φιλικότατος τύπος ο οποίος σε εκπαιδεύει πώς να κάνεις έλκηθρο που σέρνουν οι σκύλοι-σύντροφοι των Φινλανδών και στη συνέχεια, στο ξύλινο σπίτι του, σου προσφέρει ένα ζεστό τσάι πλάι στη φωτιά. Οι καλύτεροι μήνες για να επισκεφθείτε τη Λαπωνία είναι Νοέμβριος-Δεκέμβριος και Φεβρουάριος-Μάρτιος όπου είναι πολύ πιθανόν να δείτε και το Βόρειο Σέλας.

Σε περίπτωση που ταξιδέψετε στη Φινλανδία σας συνιστώ να μπείτε στο eDreams, Travel Agency, agenzie viaggi, agencia de viajes, Agence de Voyage, Offers, Holidays, Flights, Hotels, ofertas de viajes, vacaciones, vuelos, hoteles, alquiler de coches, sconti, offerte, affari, promozioni, lastminute όπου θα βρείτε και καλές τιμές εισιτηρίων.
 

Attachments

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.869
Likes
2.260
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
Αυτο το μερος ασκει μια γοητεια πανω μου κυριως λογω του Βορειου Σελας ,αλλα οι συνθηκες ζωης και οι καιρικες-κλιματικες συνθηκες λειτουργουν απαγορευτικα .
Σε καποιο αλλο σημειου του φορουμ ειχα διαβασει οτι οι Φιλανδοι δεν αγγιζονται καθολου-ουτε αγκαλιασματα δηλ
Τελικα τι ισχυει?
 

La Boheme

Member
Μηνύματα
23
Likes
20
Επόμενο Ταξίδι
Αργεντινή
Ταξίδι-Όνειρο
Παντού
Καλημέρα Κλεοπάτρα:)

Κοίτα εγώ στην Φινλανδία έκατσα 4 μήνες και πιστεύω πως οι Φινλανδοί είναι πιο θερμοί και από τους Έλληνες άσχετο αν δεν το δείχνουν από την αρχή. Οι υπόλοιποι Σκανδιναβοί πάντως είναι πιο ψυχροί.
 

Twinkie

Member
Μηνύματα
1.142
Likes
327
Επόμενο Ταξίδι
Με το νου
Ταξίδι-Όνειρο
Στα πέντε σημεία της Γης
Το κρύο τους φέρνει πιο κοντά μάλλον!
Προς την συγγραφέα: Αληθεύει πως εμφανίζουν μαζί με τους Νορβηγούς το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοκτονιών και αλκοολισμού στην Ευρώπη;
Κοινωνιολογικά ρωτάω μιας και απόφοιτος, έκανα βλέψεις παλιότερα να μετακομίσω εκεί για ένα διάστημα- χρυσές δουλειές θα είχα κάνει! Από τα ν.1 επαγγέλματα στη Σκανδιναβία..
 

La Boheme

Member
Μηνύματα
23
Likes
20
Επόμενο Ταξίδι
Αργεντινή
Ταξίδι-Όνειρο
Παντού
Εννοείται!! Οι εποχές όπου γίνονται τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονιών είναι τον Απρίλιο όπου αλλάζει και η εποχή. Άσε και γω θα είχα τρελή δουλειά εκεί πάνω μιας και είμαι Κοινωνική Λειτουργός. Είχα δουλέψει μάλιστα με σχιζοφρενείς στο Ελσίνκι. Φοβερή εμπειρία..
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Εννοείται!! Οι εποχές όπου γίνονται τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονιών είναι τον Απρίλιο όπου αλλάζει και η εποχή. Άσε και γω θα είχα τρελή δουλειά εκεί πάνω μιας και είμαι Κοινωνική Λειτουργός. Είχα δουλέψει μάλιστα με σχιζοφρενείς στο Ελσίνκι. Φοβερή εμπειρία..
Toν Απρίλιο; Πολύ ενδιαφέρον αυτό καθώς θα περίμενε κανείς να αυτοκτονούν συχνότερα τον χειμώνα κι όχι όταν βελτιώνεται ο καιρός...
 

La Boheme

Member
Μηνύματα
23
Likes
20
Επόμενο Ταξίδι
Αργεντινή
Ταξίδι-Όνειρο
Παντού
Μου εξήγησαν την δικαιολογία. Υπάρχει μια ουσία στο αίμα τους που δεν θυμάμαι πως λέγεται (αλλά θα μάθω) και όταν γίνονται απότομες αλλαγές ώρας και καιρού δεν μπορούν να προσαρμοστούν τόσο εύκολα και έτσι από κατάθλιψη που θα είναι τον χειμώνα στο τέλος καταλήγει σε σχιζοφρένεια.. Πλάκα πλάκα και γω τον Απρίλιο άρχισα να πίνω πολύ αλκοόλ και κόντεψε να μου στρίψει που έχανα την αίσθηση του χρόνου. Βέβαια μετά επέστρεψα στην Ελλάδα και στάνιαρα..
 

Giristroula

Member
Μηνύματα
723
Likes
348
Επόμενο Ταξίδι
κάτσε να μαζώξω κάνα χρήμ
Ταξίδι-Όνειρο
Κίνα, Ιαπωνία
Εμένα παιδιά μου έδωσαν άλλη εξήγηση...Στο Ελσίνκι μου έκανε εντύπωση, τις λίγες μέρες που ήμουνα εκεί, οτι τελούνταν πολλοί γάμοι. Οι νεόνυμφοι ήταν νεότατοι, κάτι αμούστακα αγοράκια και κάποιες μικρές κοπελίτσες, άντε 18, άντε 20, άντε 25 ετών. Μας εξήγησαν λοιπόν πως επειδή μπαίνουν από τόσο μικρά τα παιδιά στα βάσανα της ζωής...τα βρίσκουν σκούρα και με τις πρώτες, δεύτερες, τρίτες δυσκολίες πάρτους κάτω...Καλά κάνουμε οι Ελληνάρες και παντρευόμαστε στα 40...και αν...Έτσι μειώνουμε το ποσοστό των αυτοκτονιών!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.190
Μηνύματα
883.451
Μέλη
38.897
Νεότερο μέλος
Ρεκομπα

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom