Πάσχα στην Πολωνία

ThanasisU2

Member
Μηνύματα
3.469
Likes
3.433
Επόμενο Ταξίδι
Brno
Ονειρεμένο Ταξίδι
RTW
Με προτροπή ένα άλλο τόπικ, αποφάσισα να γράψω πως είναι το Πολωνικό πάσχα. Για αρχή τα βασικά (δηλαδή πως είναι σε όλη την Πολωνία) και μετά διαφορετικά έθιμα που έχει κάθε περιοχή

Τετάρτη της Στάχτης

Καταρχήν, στην Πολωνία, η νηστεία ξεκινάει την Τετάρτη, και όχι Δευτέρα. Η Τετάρτη, που ονομάζετε Τετάρτη της Στάχτης (Środę Popielcową (Popielec)).
Όλοι πηγαίνουμε τότε στην εκκλησία τότε, κι ο Ιερέας, μας βάζει στο κούτελο, λίγη στάχτη, συμβολίζοντας τότε την αρχή της νηστείας. Η νηστεία, δε είναι όπως στην Ελλάδα, δηλαδή καθόλου κρέας και ότι παράγετε από αυτό, άλλα νηστεύεις σε κάτι που εσένα σου αρέσει να τρως/πίνεις. Εγώ 3 φορές ξεκίνησα νηστεία στην Μπύρα, αλλά ποτέ δε άντεξα 40 μέρες χωρίς αυτήν :Ρ

Μέχρι την Κυριακή των Βαΐων, στις εκκλησίες υπάρχουν ειδικές λειτουργίες για κάθαρση σου, και την είσοδο σου στο Πάσχα.

Κυριακή των Βαΐων

Η αλλιώς Niedziela Palmowa, υποδεχόμαστε τον Ιήσου Χριστό, με τεράστιες Palmes
awww.skrzacik.now.pl_Grafika_Wielkanoc_palemki.gif
τα οποία αγιοποιεί ο Ιερέας, και το κρατάμε στο σπίτι μας όλο το χρόνο, για να ξορκίζει το κακό. Η palmi είναι φτιαγμένες από στάχια, κι χρωματισμένα ανάλογα το γούστο του καθενός. Και έτσι μπαίνουμε στην Μεγάλη Βδομάδα (Wielki Tydzień)

Την Μεγάλη Εβδομάδα είναι καθιερωμένη στο καθαρισμό του σπιτιού (τζάμια, πατώματα κτλ) όπως κι την παρασκευή των γλυκών, Babkę Wielkanocną
afarm5.static.flickr.com_4032_4469385049_4eb4c9a783.jpg

όπως και το βάψιμο των αυγών σε διάφορα σχέδια Pisanki

ajustynahurka.blox.pl_resource_DSC03681_400x400.jpg


Μεγάλη Πέμπτη (Wielki Czwartek)

Στην βραδινή λειτουργία ο Ιερέας πλένει τα πόδια 12 ανδρών, συμβολίζοντας το πλύσιμο των ποδιών των 12 Αποστόλων

Μεγάλη Παρασκευή (Wielki Piątek)

Τότε υπάρχει νηστεία όλη την ημέρα, και βάψιμο των αυγών. Δε υπάρχει λειτουργία το βράδυ με όργανα και ψαλμούς. Ο Ιερέας πριν μπει στο Ιερό, ξαπλώνει στο πάτωμα, με το πρόσωπο προς τα κάτω κι ανοίγει τα χέρια του, σε συμβολισμό του σταυρού. Εκείνη την στιγμή όλοι οι προσκυνάνε, και περιμένουν τον Ιερέα να σηκωθεί. Ακολουθούν τότε ένας ψαλμός (χωρίς όργανα) και ξεκινάει το διάβασμα του :Πάθη του Χριστού, κάτα το Ευαγγέλιο του Αγίου Ιωάννη. Πριν το τέλος, όσοι επιθυμούν φιλούν το σώμα του Χριστού και γυρνάνε στο σπίτι ή προσεύχοντε όλη την νύχτα.

Μεγάλο Σάββατο (Wielka Sobota)

Το πρωί, ετοιμάζετε το καλαθάκι από κάθε οικογένεια, με βασικά πράγματα μέσα Święconka το οποίο περιέχει αυγά, αλλαντικά, αλάτι, πιπέρι, γλυκό σε σχήμα αρνάκι έτσι ώστε ο Ιερέας να τα αγιάσει.
aimg.interia.pl_wiadomosci_nimg_i_u_Wielkanocna_swieconka_3254451.jpg


Κυριακή του Πάσχα (Niedziela Zmartwychwstania Pańskiego)

Μετά την πρωινή λειτουργία, όλοι γυρνάνε στο σπίτι, και κάθοντε στο τραπέζι. Μοιράζουν τα αυγά, τα οποία τα αγιάσανε την προηγούμενη μέρα, και το πρωινό περιέχει όλα τα πράγματα τα οποία βρισκόντουσαν στο καλαθάκι την προηγούμενη μέρα.

Δευτέρα του Πάσχα (Lany Poniedziałek)

Μετά το πλούσιο γεύμα της Κυριακής, την Δευτέρα υπάρχει ένα μικρό "μπουγέλο" στο οποίο οι άνδρες βρέχουν τις όμορφες κοπέλες, έτσι ώστε να είναι γόνιμες, και να προσφέρουν πολλούς απογώνους.

Αυτά πέρι μεγάλης εβδομάδας, θα σας γράψω (και με φωτογραφίες) το φαγητό που έχει αυτές τις μέρες. :D
 

deka

Member
Μηνύματα
471
Likes
347
Επόμενο Ταξίδι
Mama Africa
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού/Γουατεμάλα/Ν.Πάσχα
Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά!!!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.767
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom