Βοσνία-Ερζεγοβίνη Κροατία Μαυροβούνιο Σερβία Πέντε χώρες, τέσσερις ρόδες, τρεις φίλοι στα δυτικά Βαλκάνια.

marstay

Member
Μηνύματα
143
Likes
223
Επόμενο Ταξίδι
Ακυρώθηκε!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Μαδαγασκάρη
Από καιρό λέγαμε με τον Α να κάνουμε ένα road trip. Τώρα ειδικά που αγόρασε και καινούργιο αυτοκίνητο είχε ξεφύγει. “Καλά ε, δεν καίει τίποτα...μιλάμε θα πάμε τζάμπα. Αυτά τα diesel δεν υπάρχουν”, “Θα φτιάξω κάτι cdάκια για το ταξίδι...”. Τελικά όντως το polo diesel 1400 δεν έκαιγε τίποτα και όντως ακούγαμε και γαμώ τις μουσικές στο ταξίδι (αν εξαιρέσεις κάτι ποστίλες του τρίτου της παρέας που μας νανούριζαν γλυκά μαζί με τις στροφές). Γενικά έχουμε κάνει αρκετά ταξιδάκια μαζί και μπορώ να πω πως σε γενικές γραμμές ταιριάζουν τα γούστα μας. Έχουμε δοκιμαστεί σε Δανία, που από το Marriot της Κοπεγχάγης καταλήξαμε στο χειρότερο hostel του Aarhus και στη συνέχεια σε μία εστία στο Ebeldoft. Σε Κωνσταντινούπολη που τη μία βλέπαμε ένα livaκι κάπου στην Ιστικλάλ, την άλλη ανεβαίναμε κάτι ορόφους σε μια σάπια πολυκατοικία για να πάμε σε ένα εταιρικό πάρτι ακάλεστοι και την επόμενη τριγυρνάγαμε στο μουσείο σύγχρονης τέχνης. Ήταν καιρός λοιπόν να δοκιμαστούμε και στον δρόμο. Τα πράγματα θα ήταν πιο δύσκολα, μιας και οι ώρες οδήγησης θα ήταν αρκετές και θα περνάγαμε θέλοντας και μη περισσότερο χρόνο ο ένας με τον άλλο. Τα σενάρια ήταν δύο. Ισπανία ή Βαλκάνια. Οι μέρες 10 δεν έβγαιναν παραπάνω με τίποτα. Και κάπου εκεί στην τρίτη μπύρα, ε στις διαπραγματεύσεις εννοώ, μπήκε κι ένα τρίτο μέλος στη παρέα μας, ο Κ. Δεν είχε τύχει να ταξιδέψουμε μαζί αλλά χρόνια φίλος ξέραμε καλά ο ένας τον άλλον. Πρέπει να παραδεχτώ πως ο Κ. ήταν ο πιο καλόβολος από τους τρεις μας, γεγονός που επιβεβαιώθηκε περίτρανα στο ταξίδι. Έπειτα από μερικούς καφέδες, μπύρες και πάει λέγοντας καταλήξαμε πως η Ισπανία μπορεί να περιμένει. Έτσι προτεραιότητα είχαν τα Βαλκάνια. Δίλημμα για εμένα δεν υπήρχε, η απόφαση είχε ήδη παρθεί. Θα κάναμε ένα τουρ στα δυτικά Βαλκάνια. Η διαδρομή που θα ακολουθούσαμε θα ήταν Αθήνα – Γιάννενα (1 διανυκτέρευση) – Αλβανία – Μαυροβούνιο (1 διανυκτέρευση στο Κοτόρ) – Κροατία (2 διανυκτερεύσεις Ντουμπρόβνικ) – Βοσνία Ερζεγοβίνη (1 διανυκτέρευση Σεράγεβο) – Σερβία (3 διανυκτερεύσεις Βελιγράδι) – Π.Γ.Δ.Μ. (1 διανυκτέρευση Σκόπια, που τελικά τη φάγαμε) – Θεσσαλονίκη (1 διανυκτέρευση) – Αθήνα. Ορίστε και ο χάρτης της διαδρομής https://goo.gl/ijHC2c .

Έτσι λοιπόν μια ωραία Παρασκευή κατά τις 17.00 ο Α πέρασε, μας μάζεψε από τις δουλειές μας και βρεθήκαμε στον δρόμο για Γιάννενα. Εκεί θα βρίσκαμε έναν φίλο που θα μας έδινε τα κλειδιά του σπιτιού ενός άλλου παιδιού στη Θεσσαλονίκη, ώστε να μείνουμε εκεί όταν με το καλό φτάναμε. Θα τρώγαμε κάτι σουβλάκια με συνοδεία μπύρας, θα κάναμε βόλτα στην παλιά πόλη, θα ατενίζαμε την λίμνη με μια θλιβερή ματιά αναλογιζόμενοι τα χρόνια που πέρασαν και θα πηγαίναμε στο δωμάτιο κατά τις τρεις τα ξημερώματα που θα μας περίμενε ξύπνια η κόρη της ιδιοκτήτριας να μας δώσει το κλειδί (την ευχαριστούμε για άλλη μια φορά). Την επόμενη μέρα ακολουθούσε δύσκολο ταξίδι. Διάσχιση της Αλβανίας, πέρασμα σε Μαυροβούνιο, στάση στη Μπούντβα για φαγητό και βόλτα και τέλος άφιξη στο Κοτόρ για διανυκτέρευση. Όλα αυτά μετά το πρωινό ξύπνημα που θα ήταν στις 7.00. Ξυπνητήρια ρυθμισμένα και αφηνόμαστε στη γλυκιά ζάλη του ύπνου έχοντας όλοι στο πίσω μέρος του μυαλού μας το αυριανό πολύωρο ταξίδι.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες χρήσιμες και χρηστικές πληροφορίες. Θεωρώ πως 3 άτομα για road trip είναι το ιδανικό για ένα συμβατικό αυτοκίνητο μεγέθους polo. Ο ένας οδηγεί, ο άλλος συνοδηγός και ο τρίτος πίσω ξεκουράζεται (κοιμάται) και ακολουθεί rotation ανάλογα με τη διάρκεια της εκάστοτε διαδρομής. Οπωσδήποτε άνετα ρούχα. Εμείς είχαμε μια φόρμα που ήταν για οδήγηση, σαν πιτζάμες ένα πράγμα. Πολύ βασικό είναι να έχετε gps, χάρτες κ.τ.λ ιδανικά χωρίς την προϋπόθεση της ύπαρξης Internet. Εμείς χρησιμοποιούσαμε την εφαρμογή της here.com για android συσκευές που ουσιαστικά έχει χάρτες της Nokia τους κατεβάζεις από πριν και κάνεις τη δουλειά σου.Μας έβγαλε ασπροπρόσωπους. Εντάξει έφαγε κάτι κολλήματα σε παλιές πόλεις αλλά σε γενικές γραμμές μέχρι εκεί σε πήγαινε τρένο. Α και μια φορά που έλεγε να πας από έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας αλλά δεν ήταν έτοιμος. Μικρό το κακό, το καταλάβαινες εύκολα ότι κάτι πάει στραβά. Πιο συγκεκριμένα για Βαλκάνια. Χρειάζεσαι οπωσδήποτε την πράσινη κάρτα. Στην στέλνει τζάμπα η ασφαλιστική και την τυπώνεις έγχρωμη 2 φορές. Αυτή είναι η πολυπόθητη πράσινη κάρτα. Διαβατήρια είχα ακούσει πως δεν χρειάζονται εμείς είχαμε όλοι οπότε δεν μπορώ να προσθέσω κάτι εδώ. Δίπλωμα διεθνές, μεταφράσεις και διάφορα τέτοια δεν μας απασχόλησαν καθόλου. Το απλό ελληνικό δίπλωμα είχαμε όλοι, εγώ μάλιστα το πολύ παλιό (όχι την κάρτα) και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Τα σύνορα στις περισσότερες των περιπτώσεων τα περνάγαμε γρήγορα εκτός από αυτά για να μπούμε στην Κροατία που πρέπει να φάγαμε κανένα δίωρο. Και στο Μαυροβούνιο μας ψάξανε λίγο... Θα αναφερθώ εκτενέστερα στο αντίστοιχο κεφάλαιο. Χρήματα βγάζαμε και οι τρεις από atm, χωρίς κανένα θέμα. Είχαμε κάρτες που ήταν mastercard. Ας βάλω μια τελεία εδώ και θα δούμε και άλλα tips σχετικά με την κάθε χώρα ξεχωριστά.
 

vasnorth

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.812
Πέντε χώρες, τέσσερις ρόδες, τρεις φίλοι ...και πολλοί αναγνώστες σας ακολουθούν στο ωραίο αυτό ταξίδι σας.
Μπράβο βρε παιδιά, από το ξεκίνημα προβλέπεται μία δροσερή και ευχάριστη ιστορία.
Περιμένουμε τη συνέχεια με πολύ ενδιαφέρον.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.073
Μηνύματα
879.669
Μέλη
38.806
Νεότερο μέλος
xeniagousia

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom