Βουλγαρία Πετρίτσι-Σαντάνσκι μονοήμερη απο Θεσ/νίκη

greek

Member
Μηνύματα
62
Likes
73
Επόμενο Ταξίδι
Παρίσι
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ινδία
Πολλοί γνωστοί μου πάν συχνά πυκνά στην γειτονική Βουλγαρία για ψώνια. Απο περιέργεια και μόνο είπα να πάω να δω κατά πόσο κερδοφόρα είναι η μόδα του αγοράζειν απο την χώρα αυτήν. Ξυπνήσαμε λοιπόν νωρίς το πρωί της Τρίτης, ετοιμαστήκαμε και μετά απο έναν σύντομο έλεγχο στο αυτοκίνητο ξεκινήσαμε για Βουλγαρία. Ήμασταν εγώ με την οικογένεια. Ξεκινήσαμε απο το σπίτι στις 7:30 το πρωί και ήμασταν στον Προμαχώνα σε περίπου μία ώρα. Στα σύνορα ο έλεγχος ήταν τυπικός. Στα βουλγαρικά σύνορα δε μηδενικός στην κυριολεξία. Μετά τα σύνορα υπάρχουν πολλά ανταλλακτήρια (σ'ένα απο αυτά αλλάξαμε ευρώ και πήραμε λέβα, αντιστοιχεία περίπου 1 προς 2), μίνι μάρκετ και ένα καζίνο. Ύστερα χωρίς πολλές καθυστερήσεις προχωρίσαμε για Πετρίτσι αφού μας κατατόπισαν οι ευγενικοί ιθαγενείς.

Οικονομικά και εδώ όπως σε σχεδόν όλα τα Βαλκάνια οι ελληνικές επενδύσεις είναι φανερές (παντού αυτή η Πειραιώς;). Παρά το ότι είναι στην Ένωση η Βουλγαρία είναι φτωχό κράτος. Εμείς ακόμη και με την κρίση πιο καλά είμαστε. Φτάσαμε λοιπόν Πετρίτσι. Πρώτα αφήσαμε το αυτοκίνητο σ'ένα πάρκιγκ με 1 λέβα (50 λεπτά) την ώρα. Είναι μια κωμόπολη με όμορφα κτίρια, πράσινο αλλά πολύ φτώχεια βρε αδελφέ...Φάγαμε στο κέντρο κάτι παραδοσιακές τυροσπανακόπίτες και μας φάγανε. Τίγκα στο λάδι. Για να πάς στις τουαλέτες του μαγαζιού παιρνάς απο την κουζίνα o_O ό,τι να'ναι...Α και κάτι άλλο, σχεδόν όλοι οι Βούλγαροι σε αυτά τα μέρη ξέρουν έστω και μία φράση στα ελληνικά! Άλλοι δε εκπλήσσουν με την καλή γνώση των ελληνικών! Ψιλοκαταλάβαμε ότι όπως εμείς στην Ελλάδα έχουμε σαν 2η γλώσσα τα Αγγλικά αυτοί έχουν τα Ελληνικά! Α και για ψώνια δεν αξίζει...Η ποιότητα των αγαθών είναι όπως στα παζάρια της Ελλάδας και στις λαϊκές. Τέλως πάντων με ανάμικτες εντυπώσεις πρόχωρήσαμε το μεσημέρι προς το δημοφιλές Σαντάνσκι. Πρωτού πάμε εκεί όμως φουλάραμε το αμάξι με βενζίνη. Την πουλάν πανω κάτω 1,25 ευρώ το λίτρο (περίπου 2,5 λέβα) , δηλαδή όσο περίπου πουλάν στην Ελλάδα το ντίζελ. Να ένα είδος που αξίζει να πάρεις απο εκεί. Συνεχίσαμε προς Σαντάσκι. Πάντως το φυσικό τοπίο ίδιο με το ελληνικό, εννοώ ακόμη και η διαχείρισή του ίδια με την ελληνική, με ότι αυτό συνεπάγεται... :rolleyes:

...Φτάσαμε στο Σαντάσκι...Μια ομορφούλα ευρωπαϊζουσα (αλλά όχι ακόμα ευρωπαϊκή) λουτρόπολη. Μαγαζιά, καφέ, ξενοδοχεία, εστιατόρια και ζητιάνοι παντού! Είχαμε βέβαια ακούσει διάφορα για την πόλη και καλά και κακά...Μάλλον καλά κάναμε που δεν ήμασταν εκεί βράδυ...Ποιός ξέρει τι γίνεται τότε... :D...Πάντως για ψώνια δεν αξίζει με τίποτα (μόνο αν θέλετε να ψωνίσετε φθηνά ακόμη και αν στερούνται τα προϊόντα που θα πάρετε ποιότητας)...Η πόλη είναι απλή για να εξερευνηθεί. Το κέντρο είναι ένας μεγάλος πεζόδομος...Γύρω απο αυτόν καταστήματα και φαγάδικα...Ξενοδοχεία με καλές παροχές υπάρχουν...Πάντως όντως όλα είναι φθηνά εκεί, ακόμη και το πάρκιγκ όπου το αφήσαμε το αμάξι απο φόβο μήπως το κλέψουν . Καλύτερο απο το να εχεις το άγχος ;) (2,5 ευρώ για όλη την μέρα).Το απογευματάκι φύγαμε.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Στο Πετρίτσι και το Σαντάνσκι βάλτε φθηνό καύσιμο στο αυτοκίνητο. Πιείτε φθηνούς καφέδες. Αγοράστε φθηνά ρούχα (κατώτερης βέβαια ποιότητας). Φάτε παγωτό με 1 λέβα την μπάλα. Αφήστε το αυτοκίνητο στα φθηνα και ασφαλή πάρκιγκ για να έχετε και το κεφάλι σας ήσυχο. Μείνετε στα πολυτελή και φθηνα ξενοδοχεία του Σαντάνσκι και κάντε χαμάμ (αν και δε μείναμε ακούσαμε καλά λόγια για τα ξενοδοχεία εκεί και για τα χαμάμ των ξενοδοχείων). Αν με ρωτούσατε αν αξίζει θα έλεγα πάτε να δείτε τι εστί Σαντάνσκι και Πετρίτσι αλλά και αν δεν πάτε δεν χάνετε και τίποτα. Αλλά Πετρίτσι δεν πολυαξίζει, ένα χωριουδάκι είναι. Σαντάνσκι κάντε χαμάμ έχω ακούσει καλά λόγια αλλιώς για μονοήμερη καλύτερα να πάτε στα Σέρρας εκτός αν θέλετε να βάλετε φθηνή βενζίνη, να κάνετε φθηνές αγορές (ας μην επαναλάβω για την ποιότητα),να κάνετε λουτρά ή να δείτε κάτι το διαφορετικό... :D

Υ.Γ. Παντού Έλληνες στις δυό πόλεις!
 

tasosross

New Member
Μηνύματα
1
Likes
1
Καλημερα φιλε μου....δεν μπορω να μην απαντησω οταν βλεπω μια τετοια ιστορια,καταρχην επρεπε να ξερεις οτι σιγουρα πας σε μια υποβαθμισμενη χωρα απο την ελλαδα,ακομα στο σαντανσκι και το πετριτσι εχουν ασουβατηστα σπιτια.γιαυτο παμε αλωστε για το φτηνο και οχι για το επιπεδο που εχουν(γιατι το ξερουμε) οσο για ποιοτητα ρουχων ασ πουμε,η βουλγαρικη ποιοτητα ειναι κλασης ανωτερη απο την κινεζικη,σιγουρα ομως πρεπει να ξερουμε απο τιμες γιατι ψιλοβαρανε αρκετοι.απλα ειναι μια λυση οικονομικη για ενα σ/κ να ξεφυγει καποιος και να περασει ενα δυημερο χαλαρα και εξω απο την καθημερινοτητα του,και αμα εχουμε καλη διαθεση παντου καλα περναμε!!! Αξιζει πιστευω για μια διανυκτερευση για να κανεις και μια εξοδο βραδινη ενα ποτο σε ενα κλαμπ τους η μπουζουκια(λεμε τωρα). Οσο για το αν θελουμε να ειμαστε ασφαλης για το αμαξι μας......οσο ειμαστε και ελλαδα,εγω παντως που εχω παει πολλες φορες αμετρητες θα ελεγα το αφηνω παντα εξω στον δρομο,δεν ειναι θεμα χρηματων.....πιστευω για οποιον θελει να ξεφυγει ενα σ/κ να παει,δεν ειναι ελβετια αλλα για μια εκδρομη και καλη διαθεση να εφοδιαστουμε και ολα ξεκινανε περιφημα!!!!!!!!
 
Μηνύματα
2.487
Likes
3.191
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΙΑΠΩΝΙΑ
τώρα βλέπω κι εγώ αυτή την ιστορία....και θάθελα να εκφράσω κι εγώ μια άποψη ειδικά για το Σαντάνσκι...
Κάποτε ήταν γνωστό μόνο για τα ψώνια που πήγαιναν και έκαναν οι βορειοελλαδίτες...τα πράγματα όμως αλλάξανε..
Αν πάτε άνοιξη θα χαρείτε μιά καταπράσινη πόλη!ξεχάστε τα ψώνια και δείτε το σαν μια ευχάριστη εξόρμηση σε μιά πόλη η οποία αξιοποίησε στο έπακρο τα κονδύλια που έπαιρνε από την ευρωπαική ένωση(καθε τόσο βλέπετε σχετικές πινακίδες που αναγράφουν με χρηματοδότηση κλπ κλπ).Πάρκα μεσα στην πόλη,γραφικός πεζόδρομος με κάθε λογής μαγαζιά και σκιερό τοπίο από τα ψηλά δέντρα αριστερά και δεξιά ..που καταλήγει στο πεντάστερο ξενοδοχείο Σαντάνσκι με τα συντριβάνια του απ έξω...εκπληκτικός χώρος και μέσα και έξω και πολύ φτηνά να κάτσεις να απολαύσεις το καφεδάκι σου ..ΚΑΙ το καλύτερο πίσω απο΄το ξενοδοχείο απλώνεται ένας πολύ ωραίος χώρος αναψυχής-πάρκο με παιδότοπο με γεφυράκια στο ποταμάκι και κιόσκια για να ξαποστάσεις(μου θύμισε τον ΑΓ.Νικόλαο της Νάουσας ΑΛΛΑ ακόμα καλύτερος και μεγαλύτερος χώρος εδω΄στο Σαντάνσκι!!)και μια μεγάλη τεχνητή λίμνη!!
Οσο για τα ασοβάτιστα σπίτια έμαθα ότι όταν χτίζουν εκεί ένα σπίτι το αφήνουν πολλές φορές στη φάση των τούβλων γιατί για την επόμενη φάση καλούνται να πληρώσουν ασύμφορο φόρο...
Για το Πετρίτσι οκ να συμφωνήσω ότι δεν έχει να σου προσφέρει κάτι ιδιαίτερο...εκτός της όμορφης πλατείας με τα καφέ γύρω γύρω από το κεντρικό συντριβάνι και ένα πάρκο ...
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.656
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom