Ινδονησία Μαλαισία Ντουμπάι Σιγκαπούρη Πληροφορίες για Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Λομπόκ και Ντουμπάι

thch81

Member
Μηνύματα
92
Likes
70
Γειά σας και από μένα. Αρχές Ιουνιόυ θα πραγματοποιήσω ένα ταξίδι με μια φίλη μου στην Ασία και θα ήθελα τις πολύτιμες συμβουλές σας ώστε να οργανώσουμε καλύτερα το πρόγραμμά μας εκεί. Αν και έχω διαβάσει και συλλέξει αρκετές πληροφορίες από σχετικά βιβλία και το διαδίκτυο, συμβουλές ανθρώπων που έχουν επισκεφτεί αυτά τα μέρη ή τους είναι γνώστες, είναι πάντα πιο σημαντική.

Πρώτος σταθμός του ταξιδιού η Κουάλα Λουπούρ στη Μαλαισία, όπου θα φιλοξενηθούμε στο σπίτι ενός φίλου για 8 ημέρες. Απ’ ότι διάβσα η πόλη γυρίζεται εύκολα σε 3-4 μέρες, οπότε σκεφόμαστε μονήμερες ή διήμερες εκδρομές στη γύρω περιοχή. Σκεφτόμαστε να επισκεφτούμε σίγουρα τα Σπήλαια Μπατού στα βόρειες παρυφές της πόλης. Μετά, ως σκέψεις για μονοήμερη υπάρχουν η Μάλακκα και η Putajaya. Ως διήμερο- αεροπορικώς- λέμε για Λαγκάουι. Ποια η γνώμη σας? Τέλος, καθώς δεν έχουμε επισκεφθεί ποτέ τροπικό δάσος, σκεφτόμαστε μια περιήγηση με οργανωμένο γκρουπ για Ταμάν Νεγκάρα. Διάβασα όμως απόψεις προηγούμενων ταξιδιωτών που ήταν αποκαρδιωτικές και είμαι σε προβληματισμό. Τι θα με συμβουλεύατε? Υπάρχουν άλλα τροπικά δάση κοντά στη πρωτεύουσα, στα οποία να διοργανώνονται οργανωμμένες εκδρομές από την Κουάλα Λουμπούρ?

Δεύτερος προορισμός η σύγχρονη Σιγκαπούρη. Εκεί, θα μας φιλοξενήσει ένας άλλος φίλος για 8 μέρες. Επειδή οι μέρες είναι πάλι πολλές και δω, σκεφτόμαστε 2 μονοήμερες εκδρομές, για τις οποίες θα ήθελα την άποψή σας. Πρώτη εκδρομή το Johor Bahru στη Μαλαισία, αλλά δεν έχω διαβάσει ή δει κάτι που να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον. Δευτερη εκδρομή το νησί Bintan στην Ινδονησία. Το έχει επισκεφτεί κανείς? Εκτός από το βόρειο τουριστικό κομμάτι που δεν μας ενδιαφέρει τόσο, αξίζει μια βόλτα εκεί και τι θα μας συμβουλεύατε να δούμε?

Ύστερα, μαζί με τη φίλη μου πάμε στο Λομπόκ στην Ινδονησία για 8 μέρες πάλι. Εκεί πρωτοτυπούμε και μένουμε σε ξενοδοχείο στη Σανγκίκι, γιατί δεν έχουμε Ινδονησιανούς φίλους. Κατάρχην σκεφτόμαστε με γκρουπ να επισκεφτούμε τους καταρράκτες στο βόρειο τμήμα του νησιού και μια αλλη μέρα το ηφαίστειο. Έχετε κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο να μας προτείνετε? Όσο αφορά στο ηφαίστειο, έχω δει στο διαδίκτυο, ότι οργανώνονται τουλάχιστον διήμερες εκδρομές (να μου πείτε έχει και τόσο υψόμετρο!). Ξέρει κανείς αν οργανώνονται και ημερίσιες περιγηίσεις? Εκτός απ’ αυτά λέμε για 1-2 εκδρομές στα γειτονικά νησιά Γκίλι. Ποιά νησάκια έχετε να μας προτείνετε που να συνδιάζουν ωραία νερά και λίγο κόσμο? Σε μια επίσκεψη στα Γκίλι σκεφτόμαστε να επιχειρήσουμε υποβρίχια κατάδυση με μπουκάλες οξυγόνου. Όσο αφορα στις εναπομείναντες μέρες στο Λομπόκ σκεφτόμαστε την ενοικίαση αυτοκινήτου για να εξερευνήσουμε το νότιο τμήμα του νησιού. Θα ΄ναι επικίνδυνη η οδήγηση εκεί? Αν και έχω οδηγήσει αρκετές φορές δεξιοτίμονο, φοβάμαι τη κατάσταση των δρόμων εκεί, καθώς και την οδική συμπεριφορά των ντόπιων. Μήπως θα ήταν προτιμότερο να νοικιάσουμε ένα αυτοκίνητο με ντόπιο οδηγό να μας κάνει το τουρ?

Τέλος, στην επιστροφη για Ελλάδαθα κάνουμε μια διήμερη στάση στο Νο1 αμφιλεγόμενο προορισμό, το Ντουμπάι. Βόλτα σε έρημο ούτε που να το σκέφτομαι, γιατί πιστεύω ότι έχω δει πιο αυθεντική έρημο από ‘κει. Μ’ ενδιαφέρει η βόλτα στη παλιά πόλη, οπότε ακούω προτάσεις, αλλά και το σύγχρονο πρόσωπο του Ντουμπάι (πέρα από τα εμπορικά του κέντρα και το χιονοδρομικό του κέντρο!). Ελπίζω μόνο ν’ αντέξουμε τη ζέστη!

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθειά σας. Κάθε πρόταση είναι πολύτιμη! Επιπλεόν, ό,τι άλλο έχετε να μου προτείνετε (πχ τι να προσέξουμε, τι ν’ αποφύγουμε, που να φάμε, που να πιούμε, τοπικές νοστιμιές, τι ν’αγοράσουμε, που ν’ αγοράσουμε προϊόντα ένδυσης σε πιο φθηνές τιμές από Ευρώπη, εναλλακτικές προτάσεις, κρυμμένα μυστικά) για τους παραπάνω προορισμούς, θα το διαβάσω με μεγάλη μου χαρά. Και πάλι σας ευχαριστώ τόσο για την βοήθειά σας όσο και για τον χρόνο σας!!!!!
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.950
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
οταν επιστρέψεις και θα σε ρωτήσομε τι θυμάσαι θα μιλάς κορακίστικα!!
κόψε κάτι κόψε κάτι..αυτο δεν ειναι ταξίδι ..
και να ξέρεις σε έναν τόπο δεν μετράνε μόνο τα highlights...η ουσια ειναι ακόμα πιο πέρα!
καλά να περάσεις!!
 

joss

Member
Μηνύματα
524
Likes
155
Επόμενο Ταξίδι
Αγνωστο...
Ταξίδι-Όνειρο
Πολλα...
Μμμμ... προβλεπω οταν με το καλο γυρισετε να θελετε 3 ημερες υπνο και μασαζ στο σωμα και ειδικα τα ποδια για 3 εβδομαδες. Κοψτε κατι εις διπλουν1
 

babaduma

Member
Μηνύματα
5.052
Likes
7.801
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
Λοιπόν, επειδή δε βλέπω ιδιαίτερο ενδιαφέρον από άλλους, ας προσπαθήσω να σχολιάσω και - ίσως - να σε βοηθήσω λιγάκι:

Πρώτος σταθμός του ταξιδιού η Κουάλα Λουπούρ στη Μαλαισία, όπου θα φιλοξενηθούμε στο σπίτι ενός φίλου για 8 ημέρες. Απ’ ότι διάβσα η πόλη γυρίζεται εύκολα σε 3-4 μέρες, οπότε σκεφόμαστε μονήμερες ή διήμερες εκδρομές στη γύρω περιοχή.
Σίγουρα, αφού θα μείνετε σε φίλους, αυτοί κάτι περισσότερο θα γνωρίζουν από τους εδώ "γνώστες" και τις προτάσεις τους μάλλον θα πρέπει να τις λάβεις σοβαρά υπ' όψιν.

Προσωπικά, θα σου πρότεινα, αφού θα επισκεφθείς τους Petronas Towers έτσι κι αλλιώς, κάνε μια επίσκεψη και στο Aquarium που είναι 5 λεπτά με τα πόδια από κει και δοκίμασε και το fish massage - είναι μια εμπειρία διαφορετική και πολύ διασκεδαστική. Πρόσεξε μόνο μην τυχόν έχεις καμμιά μικρή πληγή στο πόδι γιατί τότε θα επικεντρωθούν εκεί τα ψαράκια και δε θα τό'θελες αυτό...

Επίσης, νομίζω, ότι αξίζει να επισκεφθείς το πάρκο των πουλιών και το αντίστοιχο των πεταλούδων που είναι απέναντι. Σίγουρα θα περάσεις 3-4 διασκεδαστικές και χαλαρωτικές ώρες. Δε θά' ταν άσχημη ιδέα να δεις και το Εθνικό Μουσείο που είναι επίσης στην περιοχή (κανένα 10λεπτο με τα πόδια - αλλά με προσοχή, γιατί διασχίζεις δρόμους ταχείας κυκλοφορίας), είναι αρκετά ενδιαφέρον και, επίσης, σ' ένα διπλανό κτίριο είναι και το γραφείο πληροφοριών του Τουρισμού απ' όπου μπορείς να προμηθευθείς πληροφοριακό υλικό για όλες τις περιοχές της Μαλαισίας (αλλά και χάρτες) που σίγουρα θα σε βοηθήσουν στις αναζητήσεις σου.

Σκεφτόμαστε να επισκεφτούμε σίγουρα τα Σπήλαια Μπατού στα βόρειες παρυφές της πόλης. Μετά, ως σκέψεις για μονοήμερη υπάρχουν η Μάλακκα και η Putrajaya.
Putrajaya δε βλέπω το λόγο γιατί να θες να την επισκεφθείς - εκτός αν σ' ενδιαφέρει να δεις το urban planning μιας σύγχρονης ασιατικής διοικητικής πρωτεύουσας.

Μελάκκα και Μπατού (Μπατού = σπηλιά - στα Μαλαισιανά), ΟΚ. Ίσως και καμμιά βραδυνή βόλτα στις εκβολές του ποταμού για να δείτε τις πυγολαμπίδες στο μαγκρόβιο δάσος.

Ενδεχομένως και μια εκδρομή στα Cameron Higlands να σ' ενδιέφερε (με διανυκτέρευση εκεί) για τον καθαρότερο και δροσερότερο αέρα αλλά και για την διαδρομή και τα ενδιαφέροντα που δεν συναντάς αλλού στη χώρα.

Ως διήμερο- αεροπορικώς- λέμε για Λαγκάουι. Ποια η γνώμη σας? Τέλος, καθώς δεν έχουμε επισκεφθεί ποτέ τροπικό δάσος, σκεφτόμαστε μια περιήγηση με οργανωμένο γκρουπ για Ταμάν Νεγκάρα. Διάβασα όμως απόψεις προηγούμενων ταξιδιωτών που ήταν αποκαρδιωτικές και είμαι σε προβληματισμό. Τι θα με συμβουλεύατε?
Εδώ θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες. Αυτά καλύτερα να τ' αφήσεις απ' έξω.

Το μεν Λανγκάουι πλασάρεται για ότι πιό χάι σε resort περιοχή της Μαλαισίας (και ίσως έτσι νά'ναι), έχει καναδυό "τουριστικές" ατραξιόν, από θάλασσα μάπα, αν πας για το resort OK (δεν είναι φθηνά), αλλά για ένα βράδυ μόνο?

Το δε Ταμάν Νεγκάρα (ειδικά με οργανωμένο γκρούπ) είναι μια άλλη "tourist trap". Σε πηγαίνουν εκεί, σε παρκάρουν για ένα βράδυ (άντε δύο) σ' ένα απ' τα "οικολογικά" συγκροτήματα, κάνεις και καναδυό βόλτες σε ελεγχόμενη "αποστειρωμένη" περιοχή με "φυτεμένα" πουλιά και τι βλέπεις τελικά? Βέβαια, άν έχεις χρόνο ν' αφιερώσεις, 4-5 μέρες, και να μπεις πιο βαθειά, από κει που σταματούν τα γκρούπ, τότε αλλάζει το πράγμα και ίσως να έχεις πιο αληθινή εμπειρία. Αυτήν, όμως, μπορείς να την έχεις κι αλλού, πιο αυθεντική και πιο φτηνή (διάβασε παρακάτω).

Υπάρχουν άλλα τροπικά δάση κοντά στη πρωτεύουσα, στα οποία να διοργανώνονται οργανωμμένες εκδρομές από την Κουάλα Λουμπούρ?
Βλέπε παρακάτω...

Δεύτερος προορισμός η σύγχρονη Σιγκαπούρη. Εκεί, θα μας φιλοξενήσει ένας άλλος φίλος για 8 μέρες. Επειδή οι μέρες είναι πάλι πολλές και δω, σκεφτόμαστε 2 μονοήμερες εκδρομές, για τις οποίες θα ήθελα την άποψή σας. Πρώτη εκδρομή το Johor Bahru στη Μαλαισία, αλλά δεν έχω διαβάσει ή δει κάτι που να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον. Δευτερη εκδρομή το νησί Bintan στην Ινδονησία. Το έχει επισκεφτεί κανείς? Εκτός από το βόρειο τουριστικό κομμάτι που δεν μας ενδιαφέρει τόσο, αξίζει μια βόλτα εκεί και τι θα μας συμβουλεύατε να δούμε?
Πάλι σε φίλους, ε? Τυχεροί!

Λοιπόν, η σύγχρονη Σιγκαπούρη, σαν σύγχρονη που είναι, 2 μέρες της φτάνουν - εκτός κι αν το ρίχνετε έξω κάθε βράδυ, οπότε... πάσο! (δεν φαίνονται ούτε το φύλο σου, ούτε κι η ηλικία σου, άρα τι να πούμε? ;) )

Σίγουρα το Johor Bahru, και κανένα "αξιοθέατο" να μη βρεις εκεί, σίγουρα θα παρουσιάζει περισσότερο ενδιαφέρον από μια βαρετή μέρα στη Σιγκαπούρη. Ωστόσο, εκεί βρίσκεται το διασημότερο μουσείο της Μαλαισίας, μια "υπερπαραγωγή" για την ιστορία και τη ζωή των σουλτάνων της.

Για "απόδραση" σε κανένα νησί από Σιγκαπούρη, το Bintan είναι μια λύση, αλλά λάβε υπόψη σου ότι η Ινδονησία θέλει βίζα για κάθε είσοδό σου σ' αυτήν ($30), ασχέτως αν ισχύει για 30 μέρες παραμονής, αν βγείς - βγήκες, αν ξέχασες κάτι και ξαναμπείς, άλλα $30, άλλη βίζα.

Άλλη λύση είναι και το νησί Tioman (της Μαλαισίας), έχει πτήσεις κι από KL κι από Σιγκαπούρη (ρώτα τους φίλους σου). Όπως και νά'χει, όμως, όχι για ένα βράδυ μόνο.

Ύστερα, μαζί με τη φίλη μου πάμε στο Λομπόκ στην Ινδονησία για 8 μέρες πάλι. Εκεί πρωτοτυπούμε και μένουμε σε ξενοδοχείο στη Σανγκίκι, γιατί δεν έχουμε Ινδονησιανούς φίλους. Κατάρχην σκεφτόμαστε με γκρουπ να επισκεφτούμε τους καταρράκτες στο βόρειο τμήμα του νησιού και μια αλλη μέρα το ηφαίστειο. Έχετε κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο να μας προτείνετε? Όσο αφορά στο ηφαίστειο, έχω δει στο διαδίκτυο, ότι οργανώνονται τουλάχιστον διήμερες εκδρομές (να μου πείτε έχει και τόσο υψόμετρο!). Ξέρει κανείς αν οργανώνονται και ημερίσιες περιγηίσεις? Εκτός απ’ αυτά λέμε για 1-2 εκδρομές στα γειτονικά νησιά Γκίλι. Ποιά νησάκια έχετε να μας προτείνετε που να συνδιάζουν ωραία νερά και λίγο κόσμο? Σε μια επίσκεψη στα Γκίλι σκεφτόμαστε να επιχειρήσουμε υποβρίχια κατάδυση με μπουκάλες οξυγόνου. Όσο αφορα στις εναπομείναντες μέρες στο Λομπόκ σκεφτόμαστε την ενοικίαση αυτοκινήτου για να εξερευνήσουμε το νότιο τμήμα του νησιού. Θα ΄ναι επικίνδυνη η οδήγηση εκεί? Αν και έχω οδηγήσει αρκετές φορές δεξιοτίμονο, φοβάμαι τη κατάσταση των δρόμων εκεί, καθώς και την οδική συμπεριφορά των ντόπιων. Μήπως θα ήταν προτιμότερο να νοικιάσουμε ένα αυτοκίνητο με ντόπιο οδηγό να μας κάνει το τουρ?
Εδώ είμαστε τώρα:

Παρά το ενδιαφέρον του Λόμποκ και την "αύρα" που περικλείουν τα Τζίλι, μήπως είναι too much να το προσθέσεις κι αυτό στο όλο πρότζεκτ?

Μήπως είναι προτιμότερο να τσιμπήσεις το αεροπλανάκι απ' τη Σιγκαπούρη και να πεταχτείς απέναντι στο Kuching (στο Sarawak - υπό αυτόνομο καθεστώς αλλά εντός Μαλαισίας)? Η πόλη είναι κούκλα, οι άνθρωποι υπέροχοι, καταλύματα άφθονα και καλά για όλα τα βαλάντια. Μπορείς να μείνεις και σε κανένα longhouse στα περιφερειακά χωριά ή να επισκεφθείς άλλα βαθύτερα στην ενδοχώρα, να δεις το πάρκο των γοριλλών και τόσα άλλα.

Μπορείς και να περάσεις στο Sibu, κι από κεί ν' ανέβεις το ποτάμι μέχρι το Kapit ή το Belaga (τα νερά δε θά'ναι εντελώς χαμηλά ακόμη, μάλλον θα την κάνουν τη διαδρομή οι βάρκες μέχρι πάνω) και να δεις όσο αυθεντικό τροπικό δάσος θες, λίγους τουρίστες και πολλούς ντόπιους. Κι απ' το Belaga, όπως θες, ή οδικώς, ή αεροπορικώς, ή με συνδυασμό, επιστρέφεις.

Κι αν θες το απόλυτο αυτής της εκδρομής, κάνε το άλμα απ' το Kuching στο Miri, κι από κει με Mas Wings για Bario στα Kelabit Highlands! Τίποτ' άλλο δε λέω, διάβασε την ιστορία μου.

Τέλος, στην επιστροφη για Ελλάδαθα κάνουμε μια διήμερη στάση στο Νο1 αμφιλεγόμενο προορισμό, το Ντουμπάι. Βόλτα σε έρημο ούτε που να το σκέφτομαι, γιατί πιστεύω ότι έχω δει πιο αυθεντική έρημο από ‘κει. Μ’ ενδιαφέρει η βόλτα στη παλιά πόλη, οπότε ακούω προτάσεις, αλλά και το σύγχρονο πρόσωπο του Ντουμπάι (πέρα από τα εμπορικά του κέντρα και το χιονοδρομικό του κέντρο!). Ελπίζω μόνο ν’ αντέξουμε τη ζέστη!

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθειά σας. Κάθε πρόταση είναι πολύτιμη! Επιπλεόν, ό,τι άλλο έχετε να μου προτείνετε (πχ τι να προσέξουμε, τι ν’ αποφύγουμε, που να φάμε, που να πιούμε, τοπικές νοστιμιές, τι ν’αγοράσουμε, που ν’ αγοράσουμε προϊόντα ένδυσης σε πιο φθηνές τιμές από Ευρώπη, εναλλακτικές προτάσεις, κρυμμένα μυστικά) για τους παραπάνω προορισμούς, θα το διαβάσω με μεγάλη μου χαρά. Και πάλι σας ευχαριστώ τόσο για την βοήθειά σας όσο και για τον χρόνο σας!!!!!
Έ, τώρα, γι αυτά μη με ρωτάς εμένα, δεν είναι το δυνατό μου στοιχείο, τόσοι και τόσοι έχουν γράψει διθυράμβους με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες πριν από μένα, εγώ τι να πώ? speechless! :D
 

thch81

Member
Μηνύματα
92
Likes
70
Σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες σας. Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντησή μου, αλλά έχω πολύ διάβασμα αυτή τη περίοδο και δεν έχω πολύ χρόνο για να μπω στο φόρουμ.

Babaduma τελικά από Κουάλα Λουμπύρ θα πάμε στα Cameron Higlands. Όντως μοναδικό τοπίο. Αν προλάβουμε θα πάμε και Μελάκκα. Όσο αφορά στο Λομπόκ έχουν κλειστεί αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχείο, οπότε δεν μπορώ να το αλλάξω. Ήθελε και η φίλη μου πολύ να πάμε στο Λομπόκ και αφού το ταξίδι δεν το κάνω μόνος μου έπρεπε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση σε όλα. Προσωπικά είχα κοιτάξει και μου 'χαν προτείνει, όπως κι εσύ άλλωστε το Βόρνεο, μου άρεσε πολύ ως ιδέα... αλλά δεν πειράζει, μια άλλη φορά ίσως με βγάλει ο δρόμος προς τα 'κει. Τέλος, στη Σιγκαπούρη, ελπίζω να μην το ρίξουμε πολύ έξω το βράδυ. Να δω και οι άλλοι τι θα θέλουν. Βλέπεις είμαι ο παππούς της παρέας (28 ετών), ένω οι φίλη μου και η παρέα μου εκεί είναι όλοι στα 25. Το πολύ πολύ σηκώνομαι τα πρωινά και τριγυρνάω μόνος μου, δεν θα ΄ναι πρώτη φορά. Απογοητεύτηκα στο θέμα της βίζας για την επίσκεψη στο Μπιντάν. Πάλι καλά που μ' ενημέρωσες για να μην βρεθούμε εκτός απροόπτου. Και πάλι ευχαριστώ!
 

babaduma

Member
Μηνύματα
5.052
Likes
7.801
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
Όσο αφορά στο Λομπόκ έχουν κλειστεί αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχείο, οπότε δεν μπορώ να το αλλάξω. Ήθελε και η φίλη μου πολύ να πάμε στο Λομπόκ και αφού το ταξίδι δεν το κάνω μόνος μου έπρεπε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση σε όλα.
Το Λόμποκ δεν είναι άσχημη επιλογή, απλά είναι πιο κουραστική και σε λίγο διαφορετικό κλίμα. Αλλά, τι ανάγκη έχουν τα νιάτα (κι ας λες ότι είσαι παππούς! - "στου καβακιού τη φούντα" βρίσκεσαι), δε θα μασήσετε. Οι μέρες που θα έχετε εκεί είναι αρκετές για να το γυρίσετε το νησί, να πάτε καμμιά βόλτα στα Τζίλι απέναντι ή να κάνετε και την υπέρβαση: Να μείνετε ένα βράδυ στο χωριό ψηλά, κοντά στο ηφαίστειο Rinjani (αν εν τω μεταξύ έχει ηρεμήσει - γιατί είχε κάτι "ανησυχίες" στις αρχές Μαΐου! :haha: ). Ψάξτε το λίγο και στα χωριουδάκια στα βόρεια του νησιού (για το Bayan μιλάω) - παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Καλά να περάσετε!

ΥΓ. Εδώ θα βρείτε ίσως τον καλύτερο χάρτη του Λόμποκ που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

http://www.thelombokguide.com/map_of_lombok_preview.html
 

nenena

Member
Μηνύματα
979
Likes
154
Επόμενο Ταξίδι
αναζητείται
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
Σίγουρα ονειρεμένο ταξίδι! Τι θα δουν τα ματάκια σας! Πω πωωωω! Ιστοριούλα στην επιστροφή οπωσδήποτε! Καλά να περάσετε!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.191
Μηνύματα
883.468
Μέλη
38.898
Νεότερο μέλος
χρυσανθη

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom