Ιταλία Πληροφορίες για Μπολόνια και πέριξ

Sof Guru

Member
Μηνύματα
222
Likes
1.266
Επόμενο Ταξίδι
Πάργα-Πηγές Αχέροντα
Ταξίδι-Όνειρο
Ισλανδία, Αργεντινή
Στη Μπολόνια μου άρεσε πολύ ο Άγιος Στέφανος, στον οποίο παρακολουθήσαμε εντελώς τυχαία την λειτουργία της Ανάστασης και ήταν εκπληκτική εμπειρία. Επίσης η πλατεία του είναι εντελώς la dolce vita! Εστιατόρια, μπαράκια, το Corte Isolani (στοά με πολλά μαγαζία), αξίζει το σουλάτσο και το άραγμα σίγουρα.
Έχε υπόψη σου ότι τους Πύργους θα τους δεις μόνο απέξω, καθώς είναι κλειστοί. Χρήζουν επιδιόρθωσης (όπως έγινε και στην Πίζα), αφού πλέον γέρνουν επικίνδυνα.
Μπορείς αν θέλεις να ανέβεις στον Πύργο του Ρολογιού. Μπορείς να κλείσεις εισιτήριο είτε ακριβώς απέναντι, στο τουριστικό γραφείο στην Piazza Maggiore, είτε online. Εμείς εντέλει δεν ανεβήκαμε καθώς δεν προέκυψε απλά και τις ώρες που θα μπορούσαμε ήταν κλειστά.
Πολύ ωραία βόλτα είναι επίσης να πάτε στο San Luca. Υπάρχει σχετικό τρενάκι, αλλά μπορείς να πάρεις το αστικό λεωφορείο 58 από την Villa Spada. Προσοχή η στάση είναι στην γωνία του δρόμου, στο πλάι του πάρκου και όχι στην κεντρική στάση Villa Spada, από όπου περνάει μόνο τα σαββατοκύριακα. Επίσης προσοχή, το λεωφορειάκι είναι μία σταλιά, και εκεί λειτουργεί το όποιος πρόλαβε τον κύριο είδε, καθώς οι θέσεις είναι λίγες και όρθιος δεν μπαίνεις. Πάντως είναι μια σουρεάλ εμπειρία που αξίζει. Η διαδρομή είναι όμορφη, λίγο σαν την εκδρομή στην Κόρη μου τη Σοσιαλίστρια και η θέα από τον Ναό είναι πολύ όμορφη, Επίσης για τον γυρισμό μην πάρετε συγκοινωνία, ακολουθήστε την ταμπέλα για Μπολόνια Κέντρο και κατεβείτε περπατώντας μέσα από τις αμέτρητες στοές - porticoes! Φυσικά μπορείτε να ανέβετε με τον ίδιο τρόπο, αλλά είναι λίγο ζόρικο ειδικά αν έχει και ζέστη.
Το αρχιγυμνάσιο, δεδομένης και της χαμηλής τιμής του, είναι κάτι που αξίζει να δείτε. Μην φανταστείς ότι θα χρειαστεί πολλή ώρα, είναι ουσιαστικά δύο αίθουσες και η προσβαση στον προαύλιο χώρο του κτιρίου είναι έτσι και αλλιώς ελεύθερη.
Για μένα μια ωραία εμπειρία είναι να μπείτε στην Δημοτική Βιβλιοθήκη. Κάντε μια μικρή βόλτα και δείτε πόσο όμορφα είναι ακόμα και σαν μέρος συνάντησης των ντόπιων.
Επίσης μπείτε στον Άγιο Πετρόνιο. Κρίμα είναι, απέξω θα περνάτε συνέχεια :)

Όσον αφορά τις εκδρομές και εφόσον λες ότι δεν τρελαίνεστε για τα μουσεία τέχνης και προτιμάτε τις ανέμελες βόλτες και το φαγητό, εγώ θα σου πω ότι μας έφτασαν μόλις μερικές ώρες στην Πάρμα και στη συνέχεια λίγες λιγότερες στη Μόδενα. Δεν μπήκαμε σε μουσεία, μόνο σε ναούς και κάναμε βόλτες στην πόλη, καφεδάκια και κάτι για φαγητό. Βέβαια έβρεχε καταρρακτωδώς αλλά δεν πτοηθήκαμε. Λίγο ομπρέλα, λίγο κουκούλα, λίγο μούσκεμα συνεχίσαμε τις βόλτες μας, απλά δεν κυκλοφορόυσε πολύς κόσμος έξω. Αν ξαναπήγαινα πάντως θα δίάλεγα να κάνω μια επίσκεψη σε ξυδοποιείο.
Στην Φερράρα περάσαμε αρκετά περισσότερες ώρες αλλά είχε μακράν καλύτερο καιρό και βρήκαμε και ένα πολύ όμορφο "ζαχαροπλαστείο"-καφέ το Paprika που κάτι να φάμε, κάτι να πιούμε κανένα prosecco η διάθεση έγινε ακόμη πιο καλή, βγήκε και ο ήλιος, σουλατσάραμε σε ότι στενό βρήκαμε και περάσαμε σούπερ.
Ραβέννα τελικά δεν πήγαμε, καθώς περίμενα μέχρι τελευταία στιγμή αν θα βρω προσκλήσεις για να πάμε στον μπασκετικό αγώνα της ομάδας που υποστηρίζει ο άντρας μου, πράγμα που ήταν τελείως αβέβαιο αν θα συνέβαινε λόγω των περιορισμών που είχε επιβάλει η Virtus, και επομένως δεν τόλμησα να απομακρυνθώ εκείνη την μέρα από τη Μπολόνια. Ευτυχώς πήγαμε στον αγώνα και ήταν σούπερ εμπειρία καθώς για τους Μπολονέζους οι αγώνες της ομάδας τους είναι ευκαιρία για μάζωξη και πάνε αρκετές ώρες πρίν στο ιδιαίτερο γήπεδο (που στήνεται μέσα σε εκθεσιακό κέντρο) να φάνε, να πιουν τις μπύρες και τα spritz τους, και να πουν τα νέα τους.
Πήγαμε όμως για αναγνωριστική επαφή, μια ημέρα στην Φλωρεντία, η οποία όμως μέρα ήταν το Μεγάλο Σάββατο των Καθολικών και δεν μπορώ να περιγράψω το συναίσθημα να νιώθεις σχεδόν κλειστοφοβία σε ανοιχτό χώρο. Περπατήσαμε ατελείωτα χιλιόμετρα, χωρίς να μπούμε σε κάποιο μουσείο ή μνημείο, ούτε καν στο Duomo το οποίο πρέπει να είχε ουρά ως την Μπολόνια χωρίς ιδιαίτερη υπερβολή.

Τέλος, η ταπεινή προσωπική μου γνώμη, έχοντας περάσει μια εβδομάδα με έδρα την Μπολόνια και με δεδομένο ότι τον Μάιο ο καιρός θα είναι απλά φανταστικός. Χαρείτε την κούκλα Μπολόνια, περπατήστε τα στενάκια, καθίστε και πιέιτε τα άπειρα απεριτίφ, φάτε, ξαναπιείτε και ξαναφάτε και ξαναπερπατήστε, μέρα και νύχτα, και αφήστε την ιταλική αύρα να κάνει το θαύμα της στην ψυχή σας. Μην βάζετε περιορισμούς στον χρόνο. Εκτός των μεγάλων πόλεων, εισιτήρια για τα τρένα βγάζετε για πλάκα από τον Centrale μέσα από το μηχάνημα της Trenitalia και πάτε ότι ώρα θέλετε (πολλά και πάρα πολύ συχνά τα τοπικά δρομολόγια) και γυρνάτε ότι ώρα θέλετε βγάζοντας με τον ίδιο τρόπο εισιτήριο επιστροφής από τον εκάστοτε σταθμό. Γιατί να ζείτε με το ρολόι και το άγχος σε αυτό το υπέροχο μέρος;; :)
Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την πόλη. Δεν έχω πάει αλλά όσα πιο πολλά διαβάζω τόσο πιο πολύ με πείθει . Και οι περιοχές γύρω της εύκολα προσβάσιμες άρα ιδανικό σημείο για βόλτες.
 

hera

Member
Μηνύματα
132
Likes
28
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική..
η Βιβλιοθήκη στο Αρχιγυμνάσιο δεν ειναι επισκέψιμη ,την αλλη εννοει ειναι πάνω στην Piazza Magiore .Οπου και να φας θα φας καλά .Osteria dell orsa,Sfoglia Rina,Tratoria del rosso.Στο Le stange για κοκτειλ .Θα περασετε φανταστικα .Ειναι μια πολυ ομορφη ,ζωντανη πολη για βολτες φαγητο κλπ .
Ακριβώς όπως τα είπες. Στο Αρχιγυμνάσιο μπορείς μόνο να την δεις κλεφτά από τις τζαμαρίες, καθώς η είσοδος επιτρέπεται μόνο στα μέλη. Στην Δημοτική βιβλιοθήκη μπαίνεις κανονικά, ελεύθερα.

Στην Ostreria dell Orsa οι ουρές είναι λίγο τρομακτικές πάντως :) Πάντως κι εγώ νομίζω ότι όπου και να φάει κάποιος σε αυτή την πόλη θα φάει καλά. Αγαπήσαμε πάντως πολύ και τιμήσαμε δύο φορές την
Osteria Angolo degli Orefici. Ότι φάγαμε ήταν σούπερ και το τιραμισού το καλύτερο που έχω φάει ποτέ (κι έχω φάει πάρα πολλά χαχαχαχα).
 

hera

Member
Μηνύματα
132
Likes
28
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική..
Να δεις τα ωράρια,το Αρχιγυμνάσιο είναι ανοικτό κάθε μέρα μέχρι τις 7 μμ,το Σάββατο μέχρι τις 2 μμ και την Κυριακή είναι κλειστό.Το εισιτήριο για το αμφιθέατρο το βγάζεις μόνο ηλεκτρονικά και η είσοδος γίνεται κάθε μισή ώρα και με ορισμένο αριθμό ατόμων.
Πάντως εμείς, πρινν δύο εβδομάδες, βγάλαμε εισιτήριο επί τόπου, περιμένοντας όμως κανένα τέταρτο στην ουρά.
 

hera

Member
Μηνύματα
132
Likes
28
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική..
Καμία πρόταση για φαΐ στην Μπολόνια;
Και με το μάτι και τη μύτη να το πας παντού θα το ευχαριστηθείτε νομίζω. Πάντως επειδή πολλά από τα εστιατόρια έχουν συγκεκριμένο ωράριο για μεσημεριανό και δείπνο, τσέκαρέ το πριν πας κάπου που θέλεις, γιατί εκεί το κλείνουμε πχ 11:00 όντως σημαίνει ότι κλείνουν. Πέτυχα παγωτατζίδικο που απλά είπε τέλος και γείωσε μικρό παιδάκι και άλλους δέκα ανθρώπους.
Τιμήστε δεόντως τς salumerias (σίγουρα πάρτε και τα ψωμάκια).
Κατά τα άλλα μας άρεσε πολύ το Osteria Angolo degli Orefici στο κεντρο και λίγο πιο έξω η Span Pizzeria (γεμάτη ντόπιους).
Πολύ ωραία γισ να διαλέξεις και να πιεις το κρασί σου, με τεράσια κάβα, η Enoteca Italiana, ενώ από όλα τα gelato μου αρεσε περισσότερο η Cremeria la Vecchia Stalla.
Τέλος, εμείς δεν πηγαμε, αλλά ντόπιοι μας είχαν συστήσει το Il Pelegrino και το Antica Trattoria Del Ragno, καθώς και το Cesarina και το Ristorante Diana.
Θα προτείνω παντως να μην περιοριστείτε στις προτάσεις και να ανακαλυψετε τα κρυμμένα διαμαντάκια. Δεν την λένε άλλωστε άδικα La Grassa :)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.184
Μηνύματα
883.335
Μέλη
38.894
Νεότερο μέλος
mikesf

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom