Πράσινος τουρισμός

katerina

Member
Μηνύματα
53
Likes
3
Οταν φεύγετε διακοπές, οργανώνετε το ταξίδι σας με προδιαγραφές φιλικές προς το περιβάλλον ή προτιμάτε άνεση με το αεροπλάνο και το Ι.Χ. κι ας πάρει το ποτάμι την κλιματική αλλαγή; Ανήκετε σε εκείνους που πλατσουρίζουν με τις ώρες στο τζακούζι του δωματίου με όλα τα φώτα αναμμένα ή μήπως ψάχνετε για κάδο ανακύκλωσης ακόμα και στο βουνό, πόσο πράσινος ταξιδιώτης είστε τέλος πάντων; Τάση που μας έρχεται από το εξωτερικό αλλά και ανάγκη, σε μια εποχή που η φύση χτυπάει πλέον καμπανάκι, ο πράσινος τουρισμός φαίνεται πως θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια και στην Ελλάδα. Ως μόδα ή ουσιαστικό ρεύμα αυτό θα εξαρτηθεί από την οικολογική συνείδηση του Eλληνα ταξιδιώτη.

Τα συμπεράσματα της Διεθνούς Συνάντησης για τον Τουρισμό και τις Κλιματικές Αλλαγές στο Νταβός της Ελβετίας τον περασμένο Οκτώβριο ήταν ξεκάθαρα όσο και ανησυχητικά. Η μέση θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει παγκοσμίως από 1,8 ως 4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, αλλά οι συνέπειες είναι από τώρα ορατές: καύσωνες, πυρκαγιές και ξηρασίες στη Μεσόγειο πέρσι το καλοκαίρι, λιγότερα χιόνια στις Aλπεις το ζεστό χειμώνα του 2006-07 ανατρέπουν κλασικούς προορισμούς, θολώνουν το ταξιδιωτικό τοπίο και δείχνουν πως «το περιβάλλον έρχεται πρώτο στην ατζέντα του πράσινου τουρισμού. Οι αλλαγές που απαιτούνται να γίνουν είναι πολλές και η φύση δεν μας έχει δώσει χρόνο», όπως επεσήμανε ο ιδρυτής του Διεθνούς Περιβαλλοντικού Ινστιτούτου για τη Φιλοξενία και τον Τουρισμό κ. Aκης Λαοπόδης στην πρώτη εκδήλωση του ινστιτούτου στη χώρα μας με θέμα «Πράσινος Τουρισμός: ηπιότερες επιπτώσεις του τουρισμού στο περιβάλλον». Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός International Environmental Institute for Hospitality and Tourism (www.ieiht.org/) με έδρα την Ελλάδα ιδρύθηκε μόλις πριν από λίγο καιρό με σκοπό να δημιουργήσει πλατφόρμα επικοινωνίας και δίκτυο επαφών μεταξύ επιχειρήσεων, δημοσίων φορέων που δραστηριοποιούνται στην πράσινη φιλοξενία του τουρισμού.

Ξενοδοχεία που χρησιμοποιούν εναλλακτικές μορφές ενέργειας, ξενώνες που δεν ρυπαίνουν, αλλά ανακυκλώνουν, εστιατόρια με βιολογικές πρώτες ύλες, η τάση του τουρισμού με οικολογικές ευαισθησίες γεννιέται τη δεκαετία του ’80 σε ΗΠΑ και Αγγλία, παίρνει φόρα στα ’90s για να φτάσει τώρα στο άλλο άκρο, στην πράσινη κόπωση (eco-fatigue) και πλύση εγκεφάλου (green washing), «στην Αμερική χρησιμοποιούν τον όρο αυτό για όσους παριστάνουν τους πράσινους επειδή η τάση “πουλάει”», εξηγεί ο κ. Λαοπόδης. «Στην Ελλάδα δεν μπορούμε να μιλάμε ακόμα για οργανωμένο πράσινο τουρισμό. Ο ταξιδιώτης είναι χαμένος. Υπάρχει ενδιαφέρον, ιδίως από τους νέους ανθρώπους, αλλά και σύγχυση».

Αργά αλλά σταθερά φαίνεται πως οι πράσινες πρωτοβουλίες αυξάνονται στην εγχώρια ταξιδιωτική αγορά. Στην πρόσφατη τουριστική έκθεση Xenia ο ξενοδοχειακός όμιλος Aldemar παρουσίασε το «πράσινο δωμάτιο» με εφαρμογές τεχνολογιών και προϊόντων για την εξοικονόμηση ενέργειας, «οπτικό ερέθισμα για την κατεύθυνση που μπορούμε και πρέπει να ακολουθήσουμε στις μελλοντικές μας κατασκευές στο χώρο του τουρισμού», σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Aldemar, κ. Μαρία Τελιορίδου. Η αλυσίδα εφαρμόζει από tο 2002 το περιβαλλοντικό πρόγραμμα Mare Verde με εκστρατείες δενδροφύτευσης και εθελοντισμού από τους εργαζομένους σε συνεργασία με μη κυβερνητικούς οργανισμούς, εξοικονόμησης ενέργειας και ανακύκλωσης (7.010 τ.μ. ηλιακοί συλλέκτες στα ξενοδοχεία, 2 συστήματα βιολογικού καθαρισμού ανά κατάλυμα, βιολογική φάρμα κ.ά.) ενώ σε όλα τα δωμάτια ο επισκέπτες θα βρουν πολύγλωσσο έντυπο με χρηστικά πράσινα tips, όπως π.χ. «κλείνετε τις βρύσες στο μπάνιο όταν ξυρίζεστε ή βουρτσίζετε τα δόντια σας».

Πιστοποιητικό περιβάλλοντος ISO απέκτησε πρόσφατα η εταιρία Ζita Congress&Travel με έδρα την Παιανία για την περιβαλλοντική της πολιτική. «Tο 20% του προσωπικού χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς ή μεταφέρονται με αυτοκίνητα συναδέλφων. Εφαρμόζουμε σύστημα ανακύκλωσης σε συνεργασία με το δήμο και είμαστε στη διαδικασία προγραμματισμού οργάνωσης πράσινων συνεδρίων με χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού για ανακοινώσεις και logistics πιο φιλικά προς το περιβάλλον», σημειώνει η εκπρόσωπος της εταιρίας, κ. Ράνια Τριανταφύλλη.

Η περιβαλλοντική πολιτική της ξενοδοχειακής αλυσίδας Grecotel ξεκινά ήδη από το 1990, «σε μια εποχή που καμία άλλη ξενοδοχειακή εταιρία δεν δραστηριοποιούνταν για την προστασία του περιβάλλοντος», υπογραμμίζει η περιβαλλοντολόγος κ. Μαρία Βαλέργα, επικεφαλής του Τμήματος Περιβάλλοντος του ομίλου. Οργανικά λαχανικά καλύπτουν το 60% της κατανάλωσης στα ξενοδοχεία της Κρήτης, 100 εκατ. πάνινες τσάντες έχουν μοιραστεί στους επισκέπτες για να μη χρησιμοποιούν πλαστικές, συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και νερού, παραγωγής κομπόστ, περιορισμού ρύπανσης στα 25 καταλύματα της αλυσίδας, περιβαλλοντικές δράσεις για εργαζομένους και επισκέπτες.

Ομως, πόσο ευαισθητοποιημένος είναι ο Ελληνας ταξιδιώτης; «Ολοι είναι θετικοί επειδή αρχίζουν να βλέπουν το πρόβλημα στην πόρτα τους, αλλά ο Ελληνας δεν ξεβολεύεται εύκολα στις διακοπές του», παρατηρεί η κ. Βαλέργα. «Εμείς συνεχίζουμε με ιδιαίτερη έμφαση στις περιβαλλοντικές δράσεις για παιδιά όπως το πρόγραμμα “Πρεσβευτές του Περιβάλλοντος” σε συνεργασία με το γιο του Κουστό, Ζαν-Μισέλ, που θα υλοποιηθεί και φέτος το καλοκαίρι στο ξενοδοχείο μας στο Σούνιο. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι να σέβονται τη θάλασσα κα τη φύση περνώντας στη συνέχεια το οικολογικό μήνυμα στο γονιό».


Savoir vivre… του πράσινου ταξιδιώτη

▪ Φεύγοντας για ταξίδι, μην αφήσετε την τηλεόραση, καμία ηλεκτρική συσκευή του σπιτιού στο standby.
▪ Αγοράστε ηλεκτρονικά -και άρα άυλα, όχι χάρτινα- εισιτήρια για αεροπορικά ταξίδια.
▪ Περιορίστε την εκτύπωση πληροφοριών για το ταξίδι σας από το Internet, ανακυκλώστε ταξιδιωτικούς οδηγούς μέσω φίλων.
▪ Κάντε ντους στο δωμάτιο αντί για μπάνιο με γεμάτη μπανιέρα.
▪ Ζητήστε από τη ρεσεψιόν να μη σας αλλάζουν πετσέτες/σεντόνια κάθε μέρα.
▪ Κλείνετε τα φώτα βγαίνοντας από το δωμάτιο και μην αφήνετε το air condition ανοιχτό για να βρείτε το χώρο δροσερό όταν γυρίσετε.
▪ Αφήστε τη διαβασμένη εφημερίδα ή τα βιβλία σας στη ρεσεψιόν ενθαρρύνοντας το οικολογικό book swaping.
▪ Χρησιμοποιήστε τη δημόσια συγκοινωνία στα μέρη που επισκέπτεστε, προτιμήστε ποδήλατο ή περπάτημα από το Ι.Χ.
▪ Πάρτε μέρος στα προγράμματα ανακύκλωσης ξενοδοχείων ή δήμων.
▪ Στα εστιατόρια επιλέξτε τοπικές σπεσιαλιτέ μαγειρεμένες με ντόπια υλικά αντί για ξενόφερτες πρώτες ύλες που έχουν διανύσει άπειρα food miles μέχρι το πιάτο σας.
▪ Πάρτε ενθύμιο μόνο φωτογραφίες, αντί για λουλούδια, κοχύλια, άμμο, μπιμπελό από ελεφαντοστό. Αφήστε πίσω μόνο πατημασιές, όχι σκουπίδια.
▪ Ψωνίστε από τοπικές αγορές και μαγαζιά, ενισχύστε την οικονομία του μέρους που ταξιδέψατε.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
 
Last edited by a moderator:

McElk

Member
Μηνύματα
1.036
Likes
1.605
Ταξίδι-Όνειρο
Novaya Zemlya

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.270
Μηνύματα
885.859
Μέλη
38.949
Νεότερο μέλος
anthger

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom