Ρωσία (Πως;) Παμε Σιβηρία!

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Καλησπέρα σας!

Περίοδος ρουτίνας και είπαμε να ταξιδέψουμε λίγο με την σκέψη...

Χθες το βράδυ μελετούσα μια ταξιδιωτική εγκυκλοπαίδεια του Βήματος για τα μνημεία της Unesco στην Ρωσία. Άρχισα λοιπόν να χάνομαι στις ατέλειωτες στέπες της Σιβηρίας, την λίμνη Βαικάλη, τα χρυσά όρη του Αλτάι στα σύνορα με την Μογγολία κτλ. Δεν ήθελε πολύ... Βουρ στο internet για να δούμε πως γίνεται αυτό το ταξίδι!

Μετά από λίγη έρευνα παρατήρησα ότι τα περισσότερα sites προτείνουν τον Υπερσιβηρικό ως το ιδανικό μέσο για να δεις την περιοχή αυτή. Μπαίνεις στην Μόσχα ή στην Αγ. Πετρούπολη και βγαίνεις στην άλλη άκρη της Ρωσίας, στο Βλαδιβοστόκ. Διασχίζεις όλη την νότια Σιβηρία, περνόντας από πόλεις όπως Ισκούσκ και το Ulan-Ude, όπου μπορείς να κάνεις στάσεις για μερικές μέρες και να περιηγηθείς και στις γύρω περιοχές. Ωραία ως εδώ. Πως πάμε όμως, στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Σιβηρίας, όπως η χερσόνησος Καμτσάκα με τα ηφαίστεια που κόβουν την ανάσα ή την Taymyria, την πιο βόρεια περιοχή της Ασίας που είναι καλυμένη με χιόνι 270 μέρες τον χρόνο αλλά παρ' όλ' αυτά έχει πόλεις των 200,000 κατοίκων (Norilsk). Λογικά, δεν είναι δυνατόν να πάει κανείς μόνος του σε αυτά τα μέρη! Ειδικά για την Taymyria διάβασα ότι από το 2001 η Ρώσικη κυβέρνηση έχει απαγορέψει εντελώς την είσοδο σε ξένους στην περιοχή (!) Στην περιοχή αυτή ζούνε πολλοί αυτόχθονες πληθυσμοί που εξασκούν ακόμα και σήμερα σαμανικές πρακτικές! Μερικά από τα ζώα της Σιβηρίας, όπως κάτι μαλιαρά βόδια που μοιάζουν με μαμούθ, και οι πανέμορφες καφέ αρκούδες της Καμτσάκα είναι εξαιρετικά σπάνια θεάματα. Κάποτε είχα δει ένα ντοκιμαντέρ για την Καμτσάκα με τον Michael Palin και ο παρουσιαστής είχε κατεβεί με ελικότερο μέσα σε ένα ενεργό ηφαίστειο και περπατούσε δίπλα σε μια λίμνη από οξύ.

Είναι λοιπόν εφικτό κανείς να επισκεφθεί αυτές τις εντελώς απομονωμένες, αλλά και αχανείς περιοχές του πλανήτη μας. Ειδού η αποριά!
 

discolata

Member
Μηνύματα
305
Likes
61
Επόμενο Ταξίδι
Τοσκάνη
Ταξίδι-Όνειρο
raja ampat
εξαιρετική η σειρα του Bήματος , καθως και τα βιβλια και dvd με τον Michael Palin..
απο τις τελευταιες και καλυτερες σειρες ειναι το New Europe για τις νεες χωρες της Ευρωπαικης Ενωσης..
φανταζομαι κανεις μπορει να παει παντου αν το θελει πολύ!
οπως λεει και ενα ρητο
empty pockets never stopped anyone , its empty hearts & empty minds that does it :)
 

gmavro75

Member
Μηνύματα
436
Likes
563
Ταξίδι-Όνειρο
Ταξίδι στο χρόνο
Ωραία Ιδέα (ο Υπερσιβηρικός είναι ονειρεμένος μου προορισμός)!
Από Μόσχα-Βλαδιβοστόκ Υπερσιβηρικός δε το συζητάμε. Καλές στάσεις είναι στο Νοβοσιβίρσκ και στο Ιρκούτσκ (Λ. Βαϊκάλη) ή οποίες απέχουν μεταξύ τους περίπου 2 μέρες οπότε είναι καλές και για να "σπάσει" το ταξίδι.
Από Βλαδιβοστόκ πτήση με Siberia Airlines για Πετροπαβλόβσκ που είναι καλή αφετηρία για να εξερευνήσεις το νότιο και πλέον άγριο μέρος της Καμτσάτκα.
Επιστροφή από Πετροπαβλόβσκ Μόσχα με Aeroflot. Υπολόγισε 900-1000 ευρώ τα εισητήρια (50/50 τρένο-αεροπλάνο).
Για τον Υπερσιβηρικό και γενικά για ταξίδια με τρένο καλό ξεκίνημα για έρευνα είναι το www.seat61.com όπου μεταξύ άλλων θα βρεις και link σε site που εξειδικεύονται στη συγκεκριμένη γραμμή.
Για βόρεια Σιβηρία δεν το έχω ψάξει οπότε για ό,τι βρεις κράτα μας ενήμερους. Όλα τα ταξίδια ξεκινάνε σα σκέψη και λέγε-λέγε κάποιος θα βρεθεί εκεί στο τέλος.
 

gmavro75

Member
Μηνύματα
436
Likes
563
Ταξίδι-Όνειρο
Ταξίδι στο χρόνο
η siberia airlines τι λεει απο ασφαλεια?
..γιατί η Αεροφλότ τι λέει? Σα μάρκα για εντομοκτόνο ακούγεται. Αλλά αν φτάσεις μέχρι εκεί αυτά δε σε σταματάνε.

H Siberia λειτουργει από το 1992 και international έγινε
το 1999-2000.

Copy-Paste από Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/S7_Airlines):
Πάντως από το 2006 που πέρασε το IATA Internationa Safety Audit (Safety Standard) δεν έχει ατυχήματα. Aπό το 2007 συναιτερίζεται με την Air Berlin.
 

Traveller

Member
Μηνύματα
3.935
Likes
3.921
..γιατί η Αεροφλότ τι λέει? Σα μάρκα για εντομοκτόνο ακούγεται. Αλλά αν φτάσεις μέχρι εκεί αυτά δε σε σταματάνε.

Τι θέλει να πει ο ποιητής? Πως πρέπει να λέγετε δηλαδή για να περάσει τα τεστ ασφαλείας σου?

Στο θέμα μας... Το ταξίδι στη Καμτσάτκα είναι για πολύ γερά πορτοφόλια... Το κοίταζα για πέρσυ αλλά το ανέβαλα επαόριστο λόγω κόστους...

Ο υπερσιβηρικός σαν ταξίδι μπορεί να ακούγετε εντυπωσιακό αλλά στην ουσία κάπου καταντά βαρετό... Το best bet είναι να πετάξεις μέχρι το Ιρκούτσκ να δεις την πόλη και την Βαικάλη και από εκεί να συνεχίσεις με το τραίνο μέχρι το Βλαδιβοστόκ για να έχεις και την εμπειρία του τρένου... Από το Βλαδιβοστόκ, εκτός της S7, έτσι ονομάζεται τώρα η Sibir και πετάει 3 φορές την εβδομάδα με 320, πετάει καθημερινά η περίφημη Vladivostok Avia με τα θρυλικά TU-154 και τα νεότερα TU-204 για το ηρωικό Πετροπαβλόφσκ...

Το Petropavlovsk σαν πόλη δεν λέει και πολλά αλλά, όπως αναφέρθηκε η φύση της Καμτσάτκα είναι εντυπωσιακή... Το θέμα λοιπόν είναι οι εκδρομές τις οποίες ασφαλώς και δεν μπορείς να κάνεις μόνος σου λόγω της ιδιαιτερότητας του μέρους... Η Καμτσάτκα δεν είναι και το πλέον τουριστικό μέρος του κόσμου και το πρόβλημα μετάβασης είναι μεγάλο... Στις εντυπωσιακές περιοχές των ηφαιστίων η μετάβαση γίνετε με ελικόπτερα και το κόστος όπως καταλαβαίνετε δυσβάσταχτο για την μέση τσέπη... Από εκεί και μετά έχεις να αντιμετωπίσεις και το πρόβλημα του καιρού... Αν ο καιρός έχει πρόβλημα εσύ βρίσκεσαι εγκλοβισμένος στο Πετροπαβλόβσκ, τα ελικόπτερα δεν πετάνε, αλλά πετάνε τα ευρουδάκια που έχεις δώσει για να κάνεις αυτή την τόσο δαπανηρή εκδρομή χωρίς να δεις το high light της...

Το τελικό κόστος εισιτηρίων , διαμονής, εκδρομών και διαβίωσης για καμιά δεκαριά μέρες αγγίζει τα 3000 ευρώ... Αν αξίζει; Για κάποιον που έχει ταξιδέψει πολύ και αναζητά περίεργους και εντυπωσιακούς προορισμούς για να πλουτίσει το ταξιδιωτικό του παλμαρέ ίσως, για τον μέσο ταξιδιώτη πολύ αμφιβάλω... Με τα ίδια χρήματα ή και λιγότερα πηγαίνει σε πολύ ποιό εντυπωσιακούς, περίεργους προορισμούς... βέβαια αυτή είναι η ταπεινή μου γνώμη... όποιος τρώγετε να διαβεί τον Ρουβίκωνα ας διαθέσει τα σχεδόν 3.000 ευρώ και ας απολαύσει τα μαγικά ηφαίστια της Καμτσάτκα...
 

gmavro75

Member
Μηνύματα
436
Likes
563
Ταξίδι-Όνειρο
Ταξίδι στο χρόνο
Τι θέλει να πει ο ποιητής? Πως πρέπει να λέγετε δηλαδή για να περάσει τα τεστ ασφαλείας σου?
Καλά ρε φιλαράκι μέτοχος είσαι?:bleh: Πάντως κάτι topolev τα έχει σκάσει και η εταιρεία σου... μάλιστα ένα είχε πέσει γιατί ο 15χρονος γιος του πιλότου είχε αναλάβει το πιλοτήριο και έκλεισε τον αυτόματο. Οπότε κάτι δικαιώματα τα έχει δώσει...
(πλάκα κάνω με τα "μέτοχος" και "εταιρεία σου", μην το παρεξηγήσεις)
 

Traveller

Member
Μηνύματα
3.935
Likes
3.921
Aσφαλώς... και ένα MD-11 της Swissair έγινε κομφετί πάνω από τον Ατλαντικό... και ένα Dash8 της Continental έγινε κομμάτια προχθές στο Μπούφαλο και κανα δυό της Ο.Α είχαν ραντεβού με κάτι βουνά στην Κοζάνη και στη Σάμο...

Να υποθέσω λοιπόν ότι δεν μπαίνεις σε Swiss, σε Continental και σε Ολυμπιακή...

Ατυχήματα γίνονται και πάντα θα γίνονται, αυτό είναι το πλέον σίγουρο... αλλά να αφήνουμε υπόνοιες για μια εταιρία που και σύγχρονα αεροπλάνα έχει και τεράστιο δίκτυο και είναι μέλος διεθνών αεροπορικών συμμαχιών μήπως είναι λιγουλάκι κακόβουλο??
 

gmavro75

Member
Μηνύματα
436
Likes
563
Ταξίδι-Όνειρο
Ταξίδι στο χρόνο
... μήπως είναι λιγουλάκι κακόβουλο??
OK. Σε διαβεβαιώ πως δεν είχα κακόβουλες προθέσεις (ούτε προθέσεις γενικότερα). Είχα αναφερθεί σε αυτές τις δυο εταιρείες και γι΄αυτές σχολίασα. Πάντως μιας και το topic δεν είναι περί ασφάλειας πτήσεων και αεροπορικών εταιρειών, ας γυρίσουμε στη... Καμτσάτκα. Θα πρότεινα αν θεωρεί κάποιος ενδιαφέρον το θέμα να ανοίξει ανάλογο topic και να συνεχιστεί εκεί. Εγώ δε θα πλησιάσω, δεν το 'χω να συζητάω για αεροπορικά δυστυχήματα...
 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
@Traveller Σ' ευχαριστώ για τις πολύ χρήσιμες συμβουλές σου. Όντως το πακέτο Υπερσιβιρικού+Καμτσάτκα φαίνεται ως το πιο αποδοτικό για να δεις την Σιβηρία σε ενα ταξίδι. Άλλωστε το προσφέρουν και αρκετά ταξιδιωτικά πρακτορία. Σου εύχομαι να το κάνεις κάποια στιγμή και να μας διαφωτίσεις και ακόμα περισσότερο.

@Gmavro Το site που προτείνεις είναι όντως εντυπωσιακό. Με μερικά κλικ μπόρεσα και έκανα ενα virtual ταξίδι μεσα στον Υπερσινηρικό, από την μία ακρη της Ρωσίας μέχρι την άλλη!

@discolata Ο Micheal Palin όταν έκανε το Full Circle (δηλ. τον γύρο του Ειρηνικού) δήλωσε ότι η κοιλάδα του Urubamba είναι το καλύτερο μέρος που έχει πάει στην ζωή του! Εξαιρετικά τα ντοκιμαντέρ του, θα προσπαθήσω να δω αυτό που μου προτείνεις το συντομότερο δυνατό! Όσο για το άλλο, συμφωνώ απόλυτα. Αρκεί να το θες κάτι πολύ...!

Πιστεύω, πάντως, ότι το ταξίδι στον Υπερσιβηρικό είναι εμπειρία από μόνο του, ακόμα και να μην συνδιαστεί με κάτι άλλο. Αυτό που με απασχολεί είναι η εποχή. Οι περισσότεροι τουρίστες πάνε το καλοκαίρι (Μάιο-Σεπτέμβρη). Η εμπειρία όμως τον χειμώνα με δελεάζει πιο πολύ. Τα χιονισμένα τοπία και η απεραντοσύνη της Σιβηρίας, η κλειστοφοβική ατμόσφαιρα του τρένου, η βότκα... Το τρένο άλλωστε είναι και θερμαινόμενο. Αυτό που με προβληματίζει είναι η ασφάλεια!

Η βόρεια Σιβηρία φαίνεται να μην προτιμάται από κανέναν... ακόμα και οι πηγές πληροφόρισης είναι ελάχιστες.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.212
Μηνύματα
883.811
Μέλη
38.904
Νεότερο μέλος
pstrougaris@yahoo

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom