Πόρος Πόρος χειμωνιάτικα; Κι όμως!

ikarialover

Member
Μηνύματα
678
Likes
850
Καλησπέρα σε όλους!

Άρτι αφιχθείσα από τον πανέμορφο Πόρο, ύστερα από ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο εκεί, αποφάσισα να γράψω λίγα πρακτικά πράγματα τόσο για το νησί, όσο και για τις αξιοθέατα που μπορεί κανείς να επισκεφτεί στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Πόρος ομολογουμένως ξενίζει ως προορισμός για χειμερινή εκδρομή. Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ δεν τον είχα ποτέ εντάξει στη λίστα μου για πιθανές χειμωνιάτικες αποδράσεις. Έλα όμως που η κρίση μας έχει κόψει -λίγο έως πολύ- τα φτερά και τα καταλύματα άλλων πιθανών προορισμών κοντινών στην Αθήνα (βλ. Τρίκαλα Κορινθίας, Καλάβρυτα, Δημητσάνα κτλ.) κοστολογούν κατά τη γνώμη μου υπερβολικά ακριβά τις υπηρεσίες τους. Φυσικά, παντού υπάρχουν εξαιρέσεις και πάντα μπορείς να ανακαλύψεις ξενώνες με λογικές τιμές. Ωστόσο, νιώθω ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία στη βόρεια Πελοπόννησο -ας μου επιτραπεί ο όρος- "την έχουν δει κάπως" την ιστορία...
Εξάλλου, θέλαμε κάτι λιγότερο τουριστικό για ένα Σαββατοκύριακο και αρκετά ρομαντικό...

Και ο Πόρος με τη θάλασσα και τα υπέροχα σπιτάκια του δεν μας απογοήτευσε καθόλου. Η απόσταση Αθήνα-Γαλατάς διανύεται σε περίπου ένα δίωρο χωρίς στάσεις. Από εκεί και έπειτα, τα ferry boats διασχίζουν κάθε μισή ώρα το θαλάσσιο στενό μεταξύ Γαλατά και Πόρου (έως τις 10 το βράδυ και η τιμή για ένα αυτοκίνητο και δύο άτομα ανέρχεται σε περίπου 5,5 ευρώ), ενώ υπάρχουν και τα καϊκάκια που κάνουν το δρομολόγιο κάθε δέκα περίπου λεπτά όλο το 24ωρο και το εισιτήριο κοστίζει 1 ευρώ το άτομο. Τα δρομολόγια που σας δίνω ισχύουν για τη χειμερινή περίοδο, ίσως το καλοκαίρι να αλλάζουν...



Στον Πόρο είναι απόλαυση να περπατάει κανείς στα στενά σοκάκια, θαυμάζοντας τα δίπατα και τρίπατα σπίτια (πολλά από τα οποία είναι εξαίρετα δείγματα του νεοκλασικισμού) με τη συντροφιά μόνο των κατοικιδίων της περιοχής! Τουρίστες φυσικά ούτε για δείγμα. Στο νησί αυτή την εποχή είναι όλοι ντόπιοι. Μου άρεσε πολύ που στις καφετέριες όλοι καλημερίζονταν, ενώ στα καϊκάκια αντάλλασσαν τα νέα τους! Επιβάλλεται, επίσης, το περπάτημα μέχρι το Ρολόϊ με την υπέροχη θέα, από όπου εποπτεύει κανείς όλη την πόλη του Πόρου.

Στο νησί μπορεί, αν κάποιος έχει αυτοκίνητο, να οδηγήσει μέχρι την παραλία που βρίσκεται ο ρωσικός ναύσταθμος (κτίστηκε το 1834 για τον ανεφοδιασμό του ρωσικού στόλου που διέπλεε τότε το Αιγαίο) και να απολαύσει κατά μήκος της διαδρομής έρημες παραλίες και πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Μπορεί αυτή την εποχή του χρόνου να μην έχεις τη δυνατότητα να χαρείς το μπάνιο σου, αλλά και μόνο η εικόνα του νερού και η ησυχία του μέρους πραγματικά σε αναζωογονεί και σε χαλαρώνει.
Επίσης, οδηγώντας προς το βουνό, μέσα από ένα πυκνό πευκοδάσος, φτάνεις στο ιερό του Ποσειδώνα. Εναλλακτικά, μία άλλη διαδρομή σε οδηγεί στο Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής.



Την εποχή αυτή οι τιμές στα καταλύματα είναι πραγματικά πολύ οικονομικές. Μία γρήγορη έρευνα στο διαδίκτυο αποκαλύπτει ότι μία διαμονή σε σουίτα μπορεί να κοστίζει 50 ευρώ, όταν άλλες εποχές διατίθεται στην τετραπλάσια τιμή.

Το μοναδικό πρόβλημα που μπορεί να συναντήσει ο επισκέπτης αυτή την εποχή είναι οι περιορισμένες επιλογές για φαγητό. Πάντως, κανείς δεν μένει νηστικός, αρκεί να μην έχει υψηλές απαιτήσεις. Για παράδειγμα, εμείς επισκεφτήκαμε μία ταβέρνα και ενώ ο ιδιοκτήτης δεν τη λειτουργούσε κανονικά λόγω χειμώνα (και μάλιστα Φλεβάρη μήνα) πήρε τηλέφωνο την κόρη του, η οποία αμέσως έφτασε στο μαγαζί, άνοιξε τους φούρνους και τις ψησταριές και μας ετοίμασε μία ωραιότατη ποικιλία από μεζεδάκια! Και όσον αφορά τον καφέ οι τιμές είναι χαμηλότερες φυσικά από την Αθήνα.

Ο Πόρος γυρίζεται άνετα μέσα σε μία μέρα και όπως έχει ειπωθεί κι άλλες φορές στο forum, προσφέρεται και για μονοήμερη εκδρομή.
Εμείς μέσα σε αυτές τις μέρες επισκεφτήκαμε τις Μυκήνες, τον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου και τα Μέθανα.
Στις Μυκήνες (χειμερινό ωράριο 8:30-3) το εισιτήριο κοστίζει 8 ευρώ και περιλαμβάνει τον αρχαιολογικό χώρο (ο οποίος μου φάνηκε πολύ φροντισμένος από την τελευταία φορά που τον είχα επισκεφτεί, με επεξηγηματικές πινακίδες σε πολλά σημεία), το μουσείο και τον τάφο του Ατρέα.

Στην Επίδαυρο ήταν απολαυστικό να απολαμβάνεις την ακουστική του θεάτρου ολομόναχος! Το εισιτήριο εκεί κοστίζει 6 ευρώ (χειμερινό ωράριο 8-5) και περιλαμβάνει το θέατρο, τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και το μουσείο.

Μία πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη είναι και στα Μέθανα με το ηφαίστειο, το οποίο δυστυχώς δεν προλάβαμε να δούμε... Ωστόσο, η διαδρομή με το αυτοκίνητο μέσα από καταπράσινους αγρούς, ανθισμένες αμυγδαλιές και έρημα χωριά ήταν μοναδική.

Αυτά τα ολίγα για μία εκδρομή τόσο κοντά στην Αθήνα, τόσο οικονομικά σε σχέση με άλλους προορισμούς και τόσο μα τόσο όμορφα...
 

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.869
Likes
2.260
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
Αυτο μηπως πρεπει να μεταφερθει στις ταξιδιωτικες ιστοριες ?
Στα πλαισια της οικονομικης κρισης και του "δεν ξερω τι μας ξημερωνει μεχρι το καλοκαιρι"..μου ειχε περασει ως ιδεα για νησι το καλοκαιρι και ο "ταπεινος "Πορος .
Ειχα παει ενα 2ημερο πριν πολλα χρονια ...η χωρα μου αρεσε .
Ποσο μακρυα ειναι με το καραβι οι Σπετσες ?
Επειδη το νησι ειναι μικρο για πολλες μερες μπορει να συνδυαστει με Σπετσες και εξορμησεις στην Αργολιδα.
 

ikarialover

Member
Μηνύματα
678
Likes
850
Κλεοπάτρα συνειδητά δεν το έγραψα ως ταξιδιωτική ιστορία, καθώς δίνω περισσότερο κάποιες πρακτικές πληροφορίες για την περιοχή..
Για τις Σπέτσες δε γνωρίζω πόση ώρα απέχει από την Αθήνα (αν αυτό εννοείς), πάντως το δελφίνι που συνδέει τον Πόρο με τον Πειραιά κάνει περίπου μία ώρα.
Η περιοχή είναι πραγματικά πανέμορφη και κατάλληλη για αποδράσεις όλες τις εποχές! Σίγουρα, βέβαια, το καλοκαίρι οι τιμές θα ανεβαίνουν αρκετά, ειδικά στις Σπέτσες, που από όσο ξέρω είναι πανάκριβες..

Μία ιδέα είναι να μείνει κανείς το καλοκαίρι σε ένα όχι τόσο τουριστικό μέρος, π.χ. στο Γαλατά, απέναντι από τον Πόρο. Πιθανότατα, η διαμονή θα κοστίζει φθηνότερα, ενώ με το αυτοκίνητο κινείσαι πολύ εύκολα στα γύρω αξιοθέατα (Μυκήνες, Επίδαυρος, Ναύπλιο, Τίρυνθα, Ερμιόνη, Σπέτσες, Μέθανα κτλ.)...
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.169
Μηνύματα
882.798
Μέλη
38.883
Νεότερο μέλος
ayahuasca97

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom