Σενεγάλη ΣΕΝΕΓΑΛΗ: Η χώρα των αντιθέσεων

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.472
Likes
7.936
Μιας και δεν υπάρχει στο φόρουμ.....ας βάλουμε και τη Σενεγάλη......


amedia2.feed.gr_filesystem_images_20081030_engine_assets_LARGE_t_420_1683081_type11491.jpg

Αφρικάνικοι ρυθμοί, γαλλικές παραδόσεις, ακτές που βρέχονται από τα νερά του Ατλαντικού. Στη μικρή χώρα της Δυτικής Αφρικής ο επισκέπτης ανακαλύπτει με άνεση και ασφάλεια τις ομορφιές της μαύρης ηπείρου.

Η ιστορία αυτής της μικρής αφρικανικής χώρας αρχίζει τον 8ο αιώνα, όταν η Σενεγάλη αποτελούσε κομμάτι της μεγάλης αυτοκρατορίας της Γκάνα. Στους αιώνες που ακολούθησαν η αυτοκρατορία διαλύθηκε και στις αρχές του 16ου αιώνα εμφανίστηκαν στην περιοχή οι πρώτοι Ευρωπαίοι θαλασσοπόροι, που ήταν φυσικά Πορτογάλοι. Τα επόμενα χρόνια η χώρα πέρασε στην κυριαρχία των Βρετανών, των Ολλανδών και των Γάλλων, οι οποίοι και κατάφεραν να κυριαρχήσουν τελικά το 1659.

Ηταν αυτοί που έχτισαν στα τέλη του 19ου αιώνα το Ντακάρ, την πόλη που είναι σήμερα πρωτεύουσα της χώρας. Οι Σενεγαλέζοι συμβίωσαν αρμονικά με τους Γάλλους μέχρι το 1960, οπότε και η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της. Αυτό το μείγμα αφρικανικών και γαλλικών παραδόσεων διατηρείται μέχρι σήμερα και είναι αυτό που κάνει τη χώρα ξεχωριστή ανάμεσα στις γειτονικές της αφρικανικής ηπείρου.

Μεγάλο Τζαμί με μιναρέ 67 μέτρων
Η επίσκεψη στο μουσείο IFAN, που θεωρείται από τα καλύτερα της Δυτικής Αφρικής, θα σας μυήσει στις παραδόσεις και τον πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής. Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν οι μάσκες, οι φορεσιές και τα ξυλόγλυπτα, ενώ ξεχωριστή θέση έχουν τα μουσικά όργανα από τη Σενεγάλη, το Μάλι, το Μπενίν, τη Νιγηρία και τη Γουινέα-Μπισάου.
Το γαλλικό παρελθόν της χώρας ζωντανεύει στα κυβερνητικά κτίρια του Ντακάρ. Στο Κοινοβούλιο, στο δημαρχείο που στεγάζεται στο παλιό Hotel de Ville, αλλά κυρίως στο προεδρικό παλάτι με τους πλούσιους κήπους και τους ένστολους φρουρούς. Το πιο διάσημο αξιοθέατο του Ντακάρ είναι το Μεγάλο Τζαμί με τον μιναρέ των 67 μέτρων που φωταγωγείται τη νύχτα και σηματοδοτεί τον ουρανό της πόλης.
Στα πολύβουα παζάρια θα ανακαλύψετε την καθημερινότητα της αφρικάνικης ζωής. Η περιπλάνηση ανάμεσα στα υπαίθρια ραφτάδικα, στους πάγκους με τα πολύχρωμα ρούχα, τα λαχανικά και τα ψάρια, με την απίθανη σενεγαλέζικη μουσική να ακούγεται από παντού, ολοκληρώνει την εικόνα της σενεγαλέζικης πρωτεύουσας.

Ντακάρ, το «Παρίσι της Δυτικής Αφρικής»
Η πρωτεύουσα Ντακάρ θεωρείται από πολλούς «Το Παρίσι της Δυτικής Αφρικής».
Με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, αξιοπρεπή ξενοδοχεία και εστιατόρια, όμορφες παραλίες, ενδιαφέροντα ιστορικά και οικολογικά αξιοθέατα.
Ολα αυτά, βέβαια, συνυπάρχουν με φτωχογειτονιές όπου συχνά οι εικόνες των άστεγων και των ζητιάνων σοκάρουν τον επισκέπτη.

Ασημη κωμόπολη
Το Ντακάρ ήταν μέχρι το 1957 μια ασήμαντη κωμόπολη και αναπτύχθηκε ραγδαία μετά την ανεξαρτησία της χώρας και την ανακήρυξή του σε πρωτεύουσα.
Καρδιά της πόλης είναι η πλατεία της Ανεξαρτησίας, όπου βρίσκονται μεγάλα ξενοδοχεία, τράπεζες, εταιρείες και κέντρα διασκέδασης.

Από το Ντακάρ στο νησάκι Γκορέ
Η ομώνυμη πόλη είναι μια από τις πιο παλιές και ατμοσφαιρικές της Αφρικής με όμορφα κτίρια και επαύλεις πλούσιων εμπόρων με θέα στον ωκεανό
Αφήνοντας πίσω σας την πολυκοσμία του Ντακάρ θα ανακαλύψετε έναν μικρό παράδεισο με τελείως διαφορετικό ύφος. Είναι το νησάκι Γκορέ, το οποίο απέχει είκοσι λεπτά με το πλοίο από το λιμάνι του Ντακάρ και μπορεί άνετα να θεωρηθεί προάστιο της σενεγαλέζικης πρωτεύουσας. Η ομώνυμη πόλη είναι μια από τις πιο παλιές και ατμοσφαιρικές της Αφρικής. Υπάρχουν απομεινάρια από τα πρώτα κτίσματα των Πορτογάλων, όμορφα κτίρια που στεγάζουν γραφεία, επαύλεις πλούσιων εμπόρων με θέα στον ωκεανό, μια μεγάλη εκκλησία και τα απαραίτητα φρούρια. Στην άμμο της παραλίας είναι αραδιασμένες μακριές, χρωματιστές βάρκες και οι ψαράδες αδειάζουν εκεί τα δίχτυα τους, ενώ γυναίκες ντυμένες με πολύχρωμα παρεό μεταφέρουν τα ψάρια μέσα σε μεγάλες τσίγκινες λεκάνες.

Προστατευόμενη της Unesco
H πόλη ολόκληρη θυμίζει περισσότερο σκηνικό ιστορικής ταινίας παρά κατοικημένη περιοχή. Ισως γι αυτό η UNESCO έχει κατατάξει το Γκορέ στη λίστα των μνημείων της ανθρωπότητας.
Στα αξιοθέατα περιλαμβάνονται το Μουσείο Ιστορίας και αυτό των γυναικών, αλλά αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει είναι το περίφημο Σπίτι των Σκλάβων. Ενα κοκκινωπό διώροφο κτίριο που χτίστηκε το 1786, όταν το Γκορέ ήταν μεγάλο εμπορικό κέντρο.
Αυτό το σπίτι είναι σήμερα τόπος προσκυνήματος για πολλούς Αφρικανούς, οι οποίοι καταφθάνουν για να τιμήσουν τους προγόνους τους. Σε έναν βραχώδη λόφο στην άκρη του νησιού στέκονται ακόμα δύο θηριώδη πολυβόλα του Β Παγκοσμίου Πολέμου, εδώ μάλιστα γυρίστηκαν μερικές από τις σκηνές του θρυλικού έργου «Τα κανόνια του Ναβαρόνε».

Σεν Λουί, η παλιά πρωτεύουσα των Γάλλων
Βρίσκεται βόρεια του Ντακάρ, σε απόσταση τεσσάρων ωρών με το αυτοκίνητο, είναι χτισμένο πάνω σ' ένα στενόμακρο νησί, τα κτίρια έχουν ευρωπαϊκό στυλ και στο Hotel de la Poste φιλοξενήθηκε ο Σεντ Εξιπερί
Η τρίτη πόλη που αξίζει να επισκεφθείτε είναι το Σεν Λουί, η παλιά πρωτεύουσα των Γάλλων που βρίσκεται βόρεια του Ντακάρ, σε απόσταση τεσσάρων ωρών με το αυτοκίνητο. Το Σεν Λουί είναι χτισμένο πάνω σ' ένα στενόμακρο νησί.
Ολα τα κτίρια είναι κτισμένα σε ευρωπαϊκό στυλ. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το Hotel de la Poste, ένα ιστορικό ξενοδοχείο που φιλοξενούσε κάποτε όλους τους «υψηλούς επισκέπτες», με πιο διάσημο τον περίφημο Γάλλο συγγραφέα και αεροπόρο Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί.
Αν συνεχίσετε το ταξίδι σας στο εσωτερικό της Σενεγάλης, θα ανακαλύψετε μια τελείως διαφορετική εικόνα της χώρας.
Εκεί υπάρχουν μόνο χωριά με πλινθόκτιστες καλύβες και η ζωή κυλάει σε πρωτόγονους, αλλά και γοητευτικούς ρυθμούς.
Η εξερεύνηση είναι δύσκολη, καθώς δεν υπάρχουν υποδομές για τουρίστες, αλλά οι ντόπιοι είναι πρόθυμοι να φιλοξενήσουν τον επισκέπτη και να του δείξουν την ανέγγιχτη και αυθεντική πλευρά του τόπου τους.

Μια χώρα με πλούσια μουσική παράδοση
Η Σενεγάλη έχει μεγάλη μουσική παράδοση η οποία συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.
Εκτός από τους αμιγώς παραδοσιακούς ρυθμούς, τους οποίους θα παρακολουθήσετε σε τοπικές γιορτές και εκδηλώσεις, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν σύγχρονοι καλλιτέχνες που συνδυάζουν την παράδοση με σύγχρονους ήχους δημιουργώντας κομμάτια που γίνονται δημοφιλή και έξω από τα σύνορα της μαύρης ηπείρου.
 
Last edited by a moderator:

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.472
Likes
7.936
amedia2.feed.gr_filesystem_images_20081123_engine_assets_LARGE_t_420_1683084_type11491.jpg


Πληροφορίες
  • Η Σενεγάλη βρίσκεται στις ακτές της Δυτικής Αφρικής και συνορεύει με τη Μαυριτανία, το Μάλι και τη Γουινέα. Η πρωτεύουσα Ντακάρ βρέχεται από τα νερά του Ατλαντικού και βρίσκεται στο δυτικότερο ακρωτήριο της Αφρικής. Η Σενεγάλη έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1960, αλλά διατηρεί μέχρι σήμερα στενές σχέσεις με τη Γαλλία. Ο πληθυσμός της χώρας φτάνει τα 8 εκατομμύρια, επίσημη γλώσσα είναι η γαλλική και η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι.
Πώς θα πάτε
  • Θα οργανώσετε το ταξίδι σας με τη βοήθεια των μεγάλων ταξιδιωτικών γραφείων. Εάν επιλέξετε να πραγματοποιήσετε το δικό σας πρόγραμμα θα πετάξετε στην πρωτεύουσα Ντακάρ με τα αεροπλάνα της Air France μέσω Παρισιού ή της Alitalia μέσω Μιλάνου. Μπορείτε όμως να επιλέξετε και κάποια οργανωμένη εκδρομή που συνδυάζει το ταξίδι στη Σενεγάλη με επίσκεψη γειτονικών χωρών της Δυτικής Αφρικής.
Γεύσεις
  • Η κουζίνα της Σενεγάλης προσφέρει ποικιλία γεύσεων στον επισκέπτη, καθώς συνδυάζει τις αφρικάνικες γεύσεις με γαλλικά πιάτα, απομεινάρια της πολύχρονης κατοχής. Οι πιο συνηθισμένες σπεσιαλιτέ είναι μαριναρισμένο κοτόπουλο και ψάρι που συνοδεύονται με σάλτσα από φιστίκια, fataya (ένα είδος πιροσκί) και τεράστια χάμπουργκερ που σερβίρονται με τηγανητό αβγό. Στους κεντρικούς δρόμους του Ντακάρ θα ανακαλύψετε γαλλικά cafes, όπως το La Palmeraie και το Cafe de Paris, όπου σερβίρονται τάρτες, κέικ και νόστιμα γλυκά. Πολύ καλές είναι επίσης οι σενεγαλέζικες μπίρες Gazelle και Flag.
Πού θα ψωνίσετε
  • Οι λάτρεις της αφρικανικής τέχνης θα βρουν ενδιαφέροντα αντικείμενα στις αγορές της Σενεγάλης.
  • Στο Ντακάρ η αγορά Κερμέλ είναι γεμάτη ξυλόγλυπτα, καλάθια, χειροτεχνήματα από δέρμα, κοσμήματα και υφάσματα.
  • Στην αγορά Σαντάγκα θα ανακαλύψετε πρωτότυπα χρυσά και ασημένια κοσμήματα, ενώ στο Γκορέ αξίζει να αναζητήσετε ναϊφ ζωγραφιές, κολιέ από φυσητό γυαλί, αλλά και ξυλόγλυπτα από το γειτονικό Μάλι.
  • Οι λάτρεις της μουσικής θα βρουν παραδοσιακά μουσικά όργανα, όπως τα τύμπανα τζέμπε, αλλά και CD με την περίφημη ρυθμική μουσική της Σενεγάλης.

ΕΛΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ - ΕΘΝΟΣ


amedia2.feed.gr_filesystem_images_20081102_engine_assets_LARGE_t_420_1683089_type11491.jpg


amedia2.feed.gr_filesystem_images_20090115_engine_assets_LARGE_t_420_1683091_type11491.jpg
 
Last edited by a moderator:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.166
Μηνύματα
882.737
Μέλη
38.880
Νεότερο μέλος
Adamamdia

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom