Βουλγαρία Σαββατοκύριακο για σκι στο Borovets

derion

Member
Μηνύματα
70
Likes
187
Ενδιαφέρουσα πρόταση για απόδραση σκι για Σαββατοκύριακο είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο του Borovets 70km από τη Σόφια. Εκεί μπορεί κάποιος να κάνει 2 μέρες σκι, Σαββατοκύριακο. Θα περιγράψω ένα πολύ πρόσφατο δικό μου σχετικό ταξίδι με συμβουλές / πληροφορίες και ελπίζω να αποτελέσει έναυσμα για όποιον ενδιαφέρεται για μία διαφορετική χιονοδρομική εμπειρία στη Βουλγαρία.

Άφιξη Παρασκευή βράδυ στη Σόφια. Προτείνω για όσους θέλουν να κάνουν 2 μέρες σκι να πάνε από Παρασκευή βράδυ στη Σόφια, γιατί, αν φτάσεις Σάββατο πρωί, είναι λίγο πιεσμένα για σκι το Σάββατο. Εξάλλου, τα ξενοδοχεία στη Σόφια είναι φθηνά. Με 50? / βραδιά βρίσκεις αξιοπρεπές δίκλινο.

Σάββατο πρωί αναχώρηση για Borovets. Τα περισσότερα ξενοδοχεία στο Borovets προσφέρουν μεταφορά από τη Σόφια. Εντούτοις, οι τιμές είναι εξωφρενικές, λ.χ. 75?. Συμφέρουν μόνο αν πρόκειται να ταξιδέψουν 4 άτομα και μοιραστούν τα έξοδα ή αν θέλουν να μεταφέρουν εξοπλισμό σκι, που είναι ογκώδης και δεν μεταφέρεται με λεωφορείο. Για Σ/Κ, όμως, δεν θα συνιστούσα μεταφορά εξοπλισμού σκι, αλλά ενοικίασή του από το Borovets. Η ταλαιπωρία που υφίστασαι με τα κουβαλήματα (ακόμα και αν πας με ταξί) δεν αποζημιώνεται από τα λίγα χρήματα που εξοικονομείς από την ενοικίαση εξοπλισμού. Συν το ότι νομίζω υπάρχει έξτρα χρέωση για τη μεταφορά εξοπλισμού σκι με αεροπλάνο. Οπότε, όσοι επιλέξετε να πάτε με λεωφορείο, παίρνετε το μετρό και κατεβαίνετε στη στάση Jolio Kiuri του μετρό (εισιτήριο για 1 μετακίνηση στο μετρό 1 λεβ = 0,5?). Εκεί, κάτω από τη γέφυρα, βρίσκεται ο «Νότιος Σταθμός» Λεωφορείων (“Avtogara Yioug”) και θα δείτε στάση που γράφει “Samokov”. Αν είστε τυχεροί, υπάρχει πουλμανάκι, αλλιώς μίνι βαν, που είναι λίγο στενόχωρο. Το εισιτήριο Σόφια – Samokov είναι 6 λέβα = 3? και η απόσταση 60km, που διανύονται σε 70 λεπτά. Η συχνότητα των λεωφορείων είναι ανά μισή ώρα. Στο σταθμό λεωφορείων του Samokov υπάρχει άλλο βανάκι που σε ανεβάζει στο Borovets. Απόσταση Samokov – Borovets 10km = 20 λεπτά. Οπότε μέσα σε 2 ώρες (συνυπολογίζοντας το χρόνο αναμονής για το βανάκι) είστε από τη Σόφια στο Borovets. Η συχνότητα του μίνι βαν μεταξύ Samokov – Borovets είναι ανά μισή ώρα (όπως άλλωστε και το λεωφορείο / βανάκι μεταξύ Σόφιας και Samokov ανά μισή ώρα). Εκτελούνται δρομολόγια μεταξύ Samokov – Borovets μεταξύ 7 το πρωί και 7 το βράδυ. Εννοείται ότι υπάρχουν και ταξί, αλλά, αν βρείτε το βανάκι, πάρτε το.

Τόσο το Samokov όσο και το Borovets δεν λένε τίποτε από πλευράς γραφικότητας. Οπότε να προτιμήσετε το Borovets μόνο αν σας αρέσει το σκι και όχι αν θέλετε να κάνετε ρομαντικό ταξίδι με το ταίρι σας. Θα συνιστούσα να κλείσετε ξενοδοχείο κοντά στα λίφτ, ώστε να έχετε πρόσβαση σε αυτά εύκολα με τον εξοπλισμό και να μην χρειάζεστε ταξί ή βανάκι του ξενοδοχείου να σας μεταφέρει. Γενικά τα ξενοδοχεία είναι μία κατηγορία κάτω απ’ ότι αναγράφεται. Εγώ έμεινα σε ξενοδοχείο 4 αστέρων που ήταν 3 αστέρων (το πολύ). Το προσωπικό είναι μάλλον αργό και κάποιες φορές απρόθυμο να εξυπηρετήσει (λογικό, όμως, αν αναλογιστεί κανείς ότι παίρνουν 300? / μήνα και αν...). Το φαγητό είναι μέτριο. Δυστυχώς, το μεγάλο μειονέκτημα του Borovets είναι ότι δεν έχει τίποτε παραδοσιακό, διότι το όλο μέρος έχει αναπτυχθεί για την εξυπηρέτηση μαζικού τουρισμού – κυρίως εξ Αγγλίας. Το μέρος σφύζει από Άγγλους σκιέρ, που καταφθάνουν στη Σόφια από την Αγγλία συνήθως με charter. Οπότε μην περιμένετε να δείτε τίποτε παραδοσιακό ούτε από αρχιτεκτονική ούτε από φαγητό. Ούτε οι τιμές είναι – δυστυχώς – πλέον πολύ φθηνές – αν και σε κάθε περίπτωση εξακολουθούν να είναι φθηνότερες από την Ελλάδα. Εμείς φάγαμε βραδινό στο ξενοδοχείο μπουφέ 10 ? / άτομο. Πολλή ποσότητα αλλά από ποιότητα κάτω του μετρίου. Είμαι, όμως, σίγουρος ότι και έξω να τρώγαμε σε εστιατόριο δεν θα ήταν καλύτερα. Υπάρχουν αρκετές pub αγγλικού στυλ, όπου μπορεί να πάει όποιος του αρέσει αυτό το στυλ διασκέδασης. Σε πολλές (όπως και στα lobbies ξενοδοχείων) υπάρχει τηλεόραση που μεταδίδουν αγώνες αγγλικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου (είπαμε το μέρος έχει αναπτυχθεί για τους τουρίστες και κυρίως του Άγγλους).

Λοιπόν, ας αφήσουμε τα αρνητικά του περιβάλλοντος χώρου και να πάμε στα θετικά που αφορούν στο Χιονοδρομικό Κέντρο καθαυτό, που αποτελούσε, άλλωστε, το λόγο της επίσκεψής μου εκεί.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για 2 περιοχές σκι με 3 χιονοδρομικά. Η μία περιοχή σκι είναι το Sitnyakovo, όπου βρίσκεται το ομώνυμο χιονοδρομικό, και η περιοχή Yastrebets όπου υπάρχουν δύο χιονοδρομικά το Yastrebets και το Markudjik, το δεύτερο στην κορυφή του βουνού. Οι περιοχές Sitnyakovo και Yastrebets δεν επικοινωνούν μεταξύ τους με λίφτ. Όμως, δεν είναι μακριά με τα πόδια. Βέβαια, το θέμα είναι αν μπορείς να πας με τα πόδια από τη μία στην άλλη φορώντας μπότες του σκι, αλλά δεν μπορώ να δώσω απάντηση, καθώς έκανα σκι μόνο στην περιοχή Sitnyakovo, διότι το Σ/Κ που πήγαμε η περιοχή Yastrebets ήταν δυστυχώς κλειστή λόγω καιρικών συνθηκών (άνεμος).

Πάντως, το Sitnyakovo είναι από μόνο του αρκετό, για να κρατήσει το μέσο χιονοδρόμο απασχολημένο για ένα Σ/Κ. Υπάρχουν μερικά «πιάτα» στη βάση του Χιονοδρομικού και ένα στην κορυφή για τους αρχαρίους, καθώς εξυπηρετούν μπλε ή πράσινες πίστες. Επί της ουσίας, όμως, το Sitnyakovo στηρίζεται σε δύο καρέκλες, τη Sitnyakovo Express και τη Martinovo Baraki. Αμφότερες είναι τετραθέσιες και μπορείς – χρησιμοποιώντας τες – να έχεις πρόσβαση σε όλες τις πίστες του Sitnyakovo. H Sitnyakovo Express είναι πολύ ομαλή και κατάλληλη για αρχάριους που φοβούνται να χρησιμοποιούν καρέκλες. Η Martinovo Baraki είναι πιο απότομη και ένας αρχάριος κατά πάσα πιθανότητα θα πέσει φτάνοντας στην κορυφή και κατά την αποβίβαση. Με εξαίρεση 1 – 2 μπλε πίστες, καθώς και αυτές που εξυπηρετούν τα «πιατάκια», οι άλλες πίστες είναι για προχωρημένους. Υπάρχουν κόκκινες (Sitnyakovo, Martinovo Baraki 2, Martinovo Baraki 3) και 2 μαύρες (Cherveno Zname και Martinovo Baraki 4). Προσωπικά, εμένα οι δύο Martinovo Baraki (2&3) μου φάνηκαν πιο δύσκολες. Το σκι σε αυτές τις πίστες είναι απόλαυση, καθώς κατά το μεγαλύτερο μέρος τους περιβάλλονται από ελατοδάσος. Δεν υπάρχει πιο ωραία εικόνα από το να κάνεις σκι και να βλέπεις γύρω σου πράσινο και να ακούς το θρόισμα των δέντρων, όταν σηκώνεται λίγο αεράκι! Την εποχή που πήγα (Ιανουάριος 2012) οι συνθήκες χιονιού ήταν άψογες: υπήρχαν 2 μέτρα χιόνι στις πίστες και οι πίστες ήταν γενικά καλά στρωμένες. Το ημερήσιο εισιτήριο ήταν μειωμένο στα 40 λέβα (20 ευρώ), επειδή το Yastrebets & Markudjik ήταν κλειστά λόγω καιρού. Η ενοικίαση εξοπλισμού (μέτριου η αλήθεια) έγινε από το ξενοδοχείο όπου διέμεινα και κόστιζε 15 λέβα την ημέρα (περίπου 8 ευρώ). Να σημειώσω ότι από τις 6 μέχρι τις 9 το βράδυ υπάρχει – για τους προχωρημένους – η δυνατότητα νυκτερινού σκι στις πίστες Martinovo Baraki 2 & 3.

Γενικά το Borovets ήταν μία ευχάριστη εμπειρία σκι, αν παραβλέψω τα αρνητικά σχετικά με το μέρος / διαμονή / φαγητό, τα οποία παραβλέπω, καθώς σκοπός μου δεν ήταν πολιτιστικό ή ρομαντικό ταξίδι, αλλά ταξίδι σκι. Την επόμενη φορά σειρά έχει το Yastrebets / Markudjik!







 

thanosth

Member
Μηνύματα
3.370
Likes
6.857
Επόμενο Ταξίδι
Θάσος με ιστιοπλοϊκό!
Ταξίδι-Όνειρο
Happy Slam, AO
η ισοτιμία η αποψινη εδω σε ξενοδοχειο του μποροβετς ειναι 1,96 λέβα για 1 ευρω,
απ όσο μας ειπανε η ισοτιμια στα συνορα του προμαχωνα ηταν 1,92 για 1 ευρω

στα 10ευρω για το βραδυνο μπουφε στο ξενοδοχειο δεν περιλαμβανονται τα ποτα.
ετσι το μικρο μπουκαλάκι sprite ειχε 3 λέβα...

....to be continued
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.184
Μηνύματα
883.278
Μέλη
38.893
Νεότερο μέλος
stefanoss

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom