Στα χνάρια των μεγάλων εξερευνητών

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.400
Likes
17.206
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Αφιερωμένη στην εποποιία των εξερευνήσεων είναι η δημοπρασία που διοργανώνει το διήμερο 26 και 27 Σεπτεμβρίου ο οίκος Christie's στο Λονδίνο με πίνακες, φωτογραφίες, χειρόγραφα και αναμνηστικά αντικείμενα από τα ταξίδια των μεγάλων εξερευνητών.

Στη διάρκεια 100 ετών, από τα μέσα του 15ου μέχρι τα μέσα του 16ου αιώνα, ένας συνδυασμός οικονομικών και πολιτικών παραγόντων κίνησε το ενδιαφέρον για την αναζήτηση νέων θαλάσσιων δρόμων προς την Ανατολή. Πιστεύοντας ότι θα έφθανε στην Κίνα πλέοντας δυτικά, ο Γενοβέζος θαλασσοπόρος Χριστόφορος Κολόμβος, ηγούμενος μιας ισπανικής αποστολής, προσέγγισε τελικά το 1492 στα νησιά που συνορεύουν με την αμερικανική ήπειρο, θεωρώντας εσφαλμένα ότι έχει φθάσει στις Ινδίες.

Η ανακάλυψη και εξερεύνηση της Αμερικής από τον Κολόμβο και τον Αμέρικο Βεσπούκι και στη συνέχεια της Αφρικής από τον Μαγγελάνο και της Αυστραλίας και της Ανταρκτικής στους αιώνες που ακολούθησαν, αποτέλεσαν ένα συγκλονιστικό επίτευγμα στη νεώτερη ιστορία και μετέβαλαν ριζικά τις μέχρι τότε καθιερωμένες αντιλήψεις των Ευρωπαίων για τον κόσμο.

Κορυφαία μορφή ανάμεσά στους μεγάλους θαλασσοπόρους, ο Βρετανός Τζέιμς Κουκ, ήταν ο άνθρωπος, ο οποίος τον 18ο αιώνα με τα πλοία του βρετανικού βασιλικού ναυτικού «Περιπέτεια» και «Αποφασιστικότητα» ηγήθηκε τριών αποστολών στον Ειρηνικό Ωκεανό, διασχίζοντάς τον από την παγωμένη Ανταρκτική στο νότιο ημισφαίριο ως τον Βερίγγειο Πορθμό στο Βορρά και από τις ακτές της Βόρειας Αμερικής ως την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Ιδιαίτερα σημαντικό ανάμεσα στα έργα της δημοπρασίας, η πρώτη έκδοση των απομνημονευμάτων του μεγάλου εξερευνητή αναβιώνουν την ατμόσφαιρα των κινδύνων και των περιπετειών στα ταξίδια των αποστολών, σκιαγραφώντας παράλληλα την προσωπικότητα του ανθρώπου, ο οποίος, ήταν ουσιαστικά ο πρώτος επιστήμονας θαλασσοπόρος και συνεισέφερε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στη γεωγραφική εξερεύνηση του νότιου ημισφαιρίου (τιμή εκτίμησης 30-40 χιλιάδες λίρες).

Με τις αποστολές του Κουκ συνδέεται και ένα άλλο έργο της δημοπρασίας, ο πίνακας «Ο Κόλπος του Ματαβάϊ στην Ταϊτή» (τιμή εκτίμησης 100-150 χιλιάδες λίρες), δημιουργία του Γουίλλιαμ Χοτζ ενός καλλιτέχνη, ο οποίος έλαβε μέρος στα ταξίδια του Κουκ, απεικονίζοντας στα έργα του διάφορες τοποθεσίες, τις οποίες επισκέφθηκε η εξερευνητική ομάδα. Αποτελώντας το πιο διάσημο αγκυροβόλιο στις νότιες θάλασσες, ο κόλπος του Ματαβάϊ ήταν η βάση του Κουκ και για τα τρία ταξίδια του.



Η απεικόνιση της συγκεκριμένης τοποθεσίας από τον Χοτζ είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη, καθώς βασίζεται στην προσωπική του εμπειρία και παρατήρηση με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός έργου εξαιρετικά περιγραφικού σε κάποιες απόψεις, αν και ο καλλιτέχνης συνάντησε αρκετές δυσκολίες, προκειμένου να αποδώσει την απεραντοσύνη των εξωτικών θαλασσών.

Μολονότιο Χοτζ απέδωσε τη συγκεκριμένη εξωτική τοποθεσία με τα διάφανα νερά και την πλούσια βλάστηση από καρύδες μέσα από τη ματιά ενός Ευρωπαίου δημιουργού, έκανε εξαιρετική δουλειά όσον αφορά στη ζωντάνια και το ρεαλισμό της σύνθεσης, στην οποία βοηθήθηκε από την προηγούμενη εμπειρία του στην απεικόνιση τοποθεσιών στην Ανταρκτική και τη Νέα Ζηλανδία, όπου οι περιβαλλοντικές συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές από αυτές που επικρατούσαν στη Βρετανία.

Οι εντυπώσεις ενός Ευρωπαίου από το ταξίδι του στη Νότια Αμερική είναι το θέμα ενός άλμπουμ, αποτελούμενο από 98 υδατογραφίες με τον συνολικό τίτλο «Ταξίδι στη Νότια Αμερική» (τιμή εκτίμησης 120-150 χιλιάδες λίρες), δημιουργίες του Εντουάρ Κεσνέλ, ενός Γάλλου καλλιτέχνη, ο οποίος τη διετία 1864 -1865 πραγματοποίησε ένα υπερατλαντικό ταξίδι από τη Γαλλία στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη, καταγράφοντας τις εντυπώσεις του στα έργα που δημιούργησε.

Η απεραντοσύνη των φυτειών στην Αργεντινή, η πολύβουη ατμόσφαιρα των λιμανιών του Ρίο και του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, τα πυκνά, απροσπέλαστα δάση του Αμαζονίου, ο ευρωπαϊκός αέρας στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης ζωντανεύουν μέσα από τα έργα ενός καλλιτέχνη, ο οποίος γοητεύτηκε από το τοπίο και τον κόσμο στο νότιο τμήμα της αμερικανικής ηπείρου, αποτυπώνοντας με ακρίβεια, γλαφυρότητα, ζωντάνια και ρεαλισμό τις εντυπώσεις του από τα μέρη που επισκέφθηκε.

Διαφορετικού χαρακτήρα από τα προηγούμενα έργα καθώς η θεματολογία τους δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εξερευνητική αλλά μάλλον περιηγητική, 18 φωτογραφίες με σκηνές από τις πόλεις Μέκκα και Μεδίνα, αποτελούν δημιουργία του Μωχάμεντ Σαντίκ Μπέη, ενός ιδιαίτερα ταλαντούχου Αιγύπτιου φωτογράφου του τέλους του 19ου αιώνα και είναι οι παλαιότερες φωτογραφίες από αυτές τις δύο ιερές για το Ισλάμ πόλεις (τιμή εκτίμησης 60-80 χιλιάδες λίρες).


πηγή: Ναυτεμπορική (συντάκτης: Γεωργία Καλυβιώτου)

Απίθανο!!
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.962
Likes
9.346
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Ονειρο!
Ποσο θα'θελα να ημουνα ναυτηs σε πλοιο του Κουκ!!Ποσο θα'θελα να εβλεπα για μια μονο μερα αυτο που ειδε εκει κατω στα νησια του Ειρηνικου..Τι ζωη...τι περιπετεια!!
30-40 χιλιαδεs λιρεs τα απομνημονευματα του!
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.400
Likes
17.206
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Καλά έτσι και τα είχα τα ρημάδια, ευχαρίστως θα τάδινα.
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.962
Likes
9.346
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Μα σκεψου τι θα γραφει ε?
Κι αν ειχε και ταλεντο στο γραψιμο..θα ηθελα μια περιγραφη τηs Rarotonga:clap: 200 χρονια πριν!!
 

lefteris

Member
Μηνύματα
474
Likes
175
Επόμενο Ταξίδι
Σαιντ Λούις - Σικάγο
Ταξίδι-Όνειρο
γυρος των ΗΠΑ
εγω θα ηθελα να ειχα τις σημειωσεις του δαρβινου σχετικα με τα νησια γκαλαπαγκος να δω πως περιγραφει ολα αυτα τα απιστευτα, παραξενα και σπανιοτατα πλασματα που υπαρχουν εκει οχι οτι αμα ειχα τα απομνημονευματα του κουκ θα με πειραζε :D

το τραγικο με τετοιες δημοπρασιες ειναι κατι τετοια αντικειμενα συχνα πυκνα καταληγουν σε καποιο βαθυπλουτο που δεν τον νοιαζει η σημασια αυτου που αγορασε αλλα το αγοραζει μονο και μονο για να λεει οτι το εχει και να το δειχνει στους αλλους βαθυπλουτους :(
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.168
Μηνύματα
882.716
Μέλη
38.879
Νεότερο μέλος
fanisfanisfanis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom