Τουρκία Συγκοινωνίες στην Τουρκία

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.885
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Γνωρίζει κανείς κάτι σχετικά με τις συγκοινωνίες της Τουρκίας; Ενδιαφέρομαι για τη διαδρομή Τσεσμέ (ή Σμύρνη)-Ικόνιο-Καππαδοκία-Ανατολία και επιστροφή. Θα ήμαστε σχετικά μεγάλη ομάδα τουλάχιστον 10 ατόμων. Το ταξίδι προγραμματίζεται για αρχές Μαΐου.
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Το ζόρι με τους τούρκους είναι οτι τα site τους σπανίως είναι δίγλωσσα. Αποτέλεσμα όσοι δεν έχουμε γιαγιά μικρασιάτισσα, να ζοριζόμαστε να πάρουμε τις απαραίτητες πληροφορίες.
Γενικά: η Τουρκία έχει καταπληκτικά λεωφορία τα οποία ενώνουν τις πόλεις μεταξύ τους, πολλών και διαφόρων εταιρειών, οι οποίες είναι ιδιωτικές. Αυτές όλες σταθμεύουν σε κάθε πόλη σε ένα otogar, δηλαδή έναν σταθμό υπεραστικών λεωφορείων. Ιδού το site του σταθμού της Σμύρνης, ανοιγμένο στη σελίδα που αναφέρεται στη μετάβαση προς το Ικόνιο - Konya τουρκιστί: http://www.izotas.com.tr/.
Για Καππαδοκία κοιτάτε Kayseri (δηλαδή Καισάρεια, την πρωτεύουσα της περιοχής). Παραθέτω το site μιας από όλες τις εταιρείες η οποία τυγχάνει να έχει και αγγλόφωνη εκδοχή , όχι ότι δεν υπάρχουν άλλες, αλλά είτε δεν έχουν καθόλου site είτε μόνοστα τούρκικα: Metro Tourism Κοίτα επίσης και αυτό το site με γενικού περιεχομένου πληροφορίες: Transport in Izmir - mymerhaba.com
Τι θα κάνετε; Μάλλον θα ζητήσετε στο ξενοδοχείο σας να σας κλείσουν τις θέσεις στο πούλμαν εγκαίρως. Μεταξύ Τσεσμέ και Σμύρνης υπάρχει πολύ πυκνή συγκοινωνία με λεωφορία- εξάδελφός μου που δεν έβρισκε αεροπορικό εισητήριο Σμύρνη Αθήνα, πήρε το λεωφορείο, πήγε Τσεσμέ κατόπιν το πλοίο για Χίο και από εκεί αεροπορικώς για Αθήνα. Εξ ου και το ξέρω. Μου είχε πει οτι η συγκοινωνία είναι τακτικότατη και ο δρόμος όντως είναι αψογος. Τον έχω κάνει με ιδιωτικό αυτοκίνητο.
Άλλη λύση είναι να νοικιάσετε dolmus τα οποία είναι αγοραία οχήματα, δηλαδή ταξί τα οποία τα μοιράζονται οι ενδιαφερόμενοι να μεταβούν σε κοινό προορισμό. Συνήθως επίσης υπάρχουν και minibus που κάνουν τη συγκοινωνία μεταξύ των πόλεων. Ενδεχομένως αυτός ο τρόπος να σας βολεύει καλύτερα: συνήθως ο κόσμος περιμένει πότε θα γεμίσει εσείς όμως θα to γεμίσετε με τη μία. Τώρα που σταθμεύουν στη Σμύρνη συγκεκριμένα, δεν ξέρω, ίσως το Lonely Planet να ξέρει καλύτερα. Μια φορά που χρειάστηκε να πάρουμε dolmus από την Έφεσο για τη Σμύρνη θυμάμαι οτι κάναμε κάμποσα παζάρια με επιτυχία. Εκείνο minibus έπαιρνε 16 άτομα. Άλλη πιθανότητα είναι να νοικιάσετε minivan εσείς οι ίδιοι. Οι δρόμοι στην Τουρκία δεν είναι τόσο κακοί και δεν έχουν πολύ κίνηση καθώς η βενζίνη στοιχίζει 50% ακριβώτερα από την Ελλάδα και ας μη συζητούμε για τους μισθούς: οπότε οι τούρκοι δεν πάνε βόλτα με τα αυτοκίνητά τους ή δεν έχουν καν αυτοκίνητα. Εκείνοι που έχουν, οδηγούν σαν τους Έλληνες, ούτε καλύτερα ούτε χειρότερα. Οι τιμές από τις διεθνείς φίρμες είναι διεθνούς επιπέδου: (φίλη που ενοικίασε Renault Clio από Europcar το πλήρωσε μήνα Μάρτιο 50 ευρώ την ημέρα). Την ίδια εποχή από εταιρίες τοπικές το ενοίκιο ήταν 25 ευρώ την ημέρα. Μια παρατήρηση: τον Μάρτιο του 2007 που ταξίδεψα οδικώς στα παράλια της Μικράς Ασίας βλέπαμε συνεχώς τη Gendarma (ένα είδος στρατιωτικής χωροφυλακης) να κάνει συνέχεια μπλόκα και ελεγχους στα αυτοκίνητα. Εμείς που είχαμε ξένες πινακίδες εξαιρούμεθα. Τα πούλμαν όμως την πατούσαν: τους κατέβαζαν όλους και τους περνούσαν από έλεγχο ταυτοτήτων έναν έναν και παράλληλα και έλεγχο αποσκευών: άνοιγμα οι βαλίτσες και όλα φόρα παρτίδα. Δεν ξέρω αν εκείνη την περίοδο ψάχναν κάτι συγκεκριμένο ή είναι κάτι που γίνεται συνέχεια, αλλά αν είστε άτυχοι και σας συμβαίνει συχνά, ίσως σπαστείτε.
Άλλη εκδοχή είναι αφού φθάσετε στη Σμύρνη να επικοινωνήσετε με κάποιο πρακτορείο το οποίο θα σας δώσει minibus με οδηγό. Δεδομένου τα χάλια της τουρκικής λίρας μπορεί και να βρείτε καλές τιμές και να ξενοιάσετε μια και έξω. Μια ενδεικτική τιμή:στην Καπαδοκία είχαμε κλείσει χωρίς πολλά πολλά παζάρια και χωρίς να το ψάξουμε και παραπέρα minivan 17 θέσεων με οδηγό και αγγλόφωνο ξεναγό για 100 δολάρια την ημέρα. Μας έτρεχαν από το πρωί ως το βράδι και μας περίμεναν κιόλας για να μας επιστρέψουν στο ξενοδοχείο μας μετα τα βραδινά μας ξενύχτια.
Αυτα τα ολίγα, αν μπορώ να σε βοηθήσω και πιο συγκεκριμένα, θα χαρώ να το κάνω.
Α! Να και ένα site με κάποιες πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για τη Σμύρνη: http://www.izmircitylife.net/City-6.html
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.685
Likes
50.570
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Απλά επιβεβαιώνω τα όσα είπε η Έρση. Τα λεωφορεία τους είναι παγκοσμίου κλάσης με service που θυμίζουν αεροπλάνο (υπάρχουν ένστολοι φροντιστές που σερβίρουν και φαγητά με δίσκο ενώ -χωρίς να σε ρωτήσουν!- σου βάζουν και κολώνια στο κεφάλι έτσι στα ξεκούδουνα), αν και από εταιρεία σε εταιρεία υπάρχουν διαφορές. Δε γουστάρουν πολλή φασαρία μέσα κι επειδή οι τιμές είναι υψηλές για τις καλές εταιρείες, οι περισσότεροι είναι businessmen κι αν μπείτε 10 άτομα μέσα με χαβαλέ και φραμπαλά θα σας κάνουν παρατήρηση (και πολλά "σσσστ" γιατί θέλουν αν δουν την ταινία τους).

Τα minivan υπάρχουν παντού και συμφέρουν. Οι δρόμοι και η οδήγηση είναι όπως ακριβώς τα λέει η Έρση.
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Ιδού το site του σταθμού της Σμύρνης, ανοιγμένο στη σελίδα που αναφέρεται στη μετάβαση προς το Ικόνιο - Konya τουρκιστί: http://www.izotas.com.tr/.
Για Καππαδοκία κοιτάτε Kayseri (δηλαδή Καισάρεια, την πρωτεύουσα της περιοχής).
Λοιπον το τσεκαρα ξανα και δεν ανοιγει στη σελιδα του Ικονιου, ετσι οπως το ειχα αντιγραψει, οποτε πρεπει απο την αρχικη να βαλεις στο ψαχτηρι Konya μονος σου. Επισης να ακομη ενα αγγλοφωνο site εταιρειας τουρκικου ΚΤΕΛ:
Ozkaymak
Οτι αλλο χρειαστεις στη διαθεση σου.
Α! και κατι αλλο: η περιοχη που βρισκεται η Διεθνης Εκθεση της Σμυρνης, Fuar τουρκιστι, ειναι η περιοχη της παλαι ποτε ελληνικης συνοικιας η οποια καηκε το 1922, και ισοπεδωθηκε ετσι ωστε να μην υπαρχει καμια μνημη του γεγονοτος αυτου.
 

mfish

Member
Μηνύματα
1.378
Likes
1.280
Ταξίδι-Όνειρο
ολη η γη
καλλιο αργα παρα ποτε...για καπιον που ισως το χρειαστει...ολες οι πληροφοριες για εταιρειες λεωφορειων και δρομολογια στη τουρκια υπαρχουν στη σελιδα turkeytravelplanner.com, στα αγγλικα! προτιμηστε kamil koc, varan, metro ,pamukkale...:D
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.219
Μηνύματα
883.981
Μέλη
38.908
Νεότερο μέλος
Apostolos88

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom