Συγκρίσεις Βερολίνο-Άμστερνταμ-Ελλάδα

tita

Member
Μηνύματα
732
Likes
223
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ανταρκτική
Σκέφτηκα να κάνω νέο θέμα, για να υπάρχει καλύτερη οργάνωση, και θα μεταφέρω εδώ μερικά που έχω ήδη γράψει, προσθέτωντας φυσικά και κάποια άλλα.

1. Υγιεινές επιλογές

Σε όσα συνέδρια/σεμινάρια πήγα στο Βερολίνο, έξω στον μπουφέ είχαν πάντα υγιεινές επιλογές: γαβάθα με φρούτα (μπανάνες, μήλα, σταφύλια), εντάξει, τον κλασικό καφέ σε θερμός, ελάχιστες καραμέλες, πολύ λίγα μπισκότα-βουτήματα, πολλούς χυμούς. Μου άρεσε πάρα πολύ αυτό, όσο και αν με παραξένεψε στην αρχή. Κακά τα ψέμματα, η υγιεινή διατροφή βοηθάει και στη συγκέντρωση και απόδοση. Και το ζήλεψα να σας πω την αλήθεια. Μου φάνηκε χίλιες φορές καλύτερο από τα βουτήματα τίγκα στη ζάχαρη και στα ανθρακούχα αναψυκτικά που βγάζουμε στα συνέδρια στην Ελλάδα.
Φυσικά το μεγάλο σοκ ήρθε τον Οκτώβρη, που αμέσως μετά το εβδομαδιαίο συνέδριο στη Γερμανία, ήρθα στο συνέδριο στην Ελλάδα και ούτε ουρά για να σερβιριστεις, ούτε υγιεινές επιλογές. Οι Γερμανοί που είχα γνωρίσει στη Γερμανία και ειχαν έρθει σε αυτό το συνεδριο, ήταν λίγο σαν χαμένοι. Χαμογελούσα που τους έβλεπα να προσπαθούν να καταλάβουν τι στο καλό σχήμα είχε η σειρά για τον μπουφέ.
(τι σειρά καλέ μου, βοοοουυυυρ είναι το σύνθημα εδώ στην Ελλάδα!)

2. Τρυφερότητα

Και πάλι η ζυγαριά γέρνει υπέρ του Βερολίνου.
Μου άρεζε πολύ που έβλεπα ζευγαράκια να φερονται τοσο τρυφερά ο ένας προς τον άλλο. Όχι γλειωδώς αλλά ούτε και κτητικά όπως συνηθίζω να βλεπω στην πατρίδα μας. Στο Βερολινο έβλεπες ανθρώπους κάθε ηλικίας, κάθε φύλου, να κρατιούνται διακριτικά και τρυφερά είτε στο δρόμο είτε στα ΜΜΜ, και να τη νιώθεις την αγάπη που τρεφουν ο ένας προς τον άλλο, παρόλο που μπορεί να έχουν περάσει δεκαετίες ολόκληρες.
Σύγκριση με Θεσσαλονικη: σπάνια βλέπω ανθρώπους μεγάλης ηλικίας έτσι. Ζήτημα σε όλη μου τη ζωή να έχω δει 3-4 ζευγάρια με τόση τρυφερότητα.
Σύγκριση με Άμστερνταμ: ακόμα (ειναι νωρις ακομα) δεν έχω δει παρά 1 ζευγάρι, και εδώ ηλικιωμένο. Χαμογέλασα πάλι...μου αρέσει να το βλέπω αυτό, χωρίς να υπάρχει κτητικότητα, χωρις υπερπροστασία που διακρίνεις καμιά φορά στις Ελληνίδες γιαγιάδες προς τον ανήμπορο παππού...
Το παράξενο στο Άμστερνταμ είναι ότι ακόμα δεν είδα γκέι ζευγάρια να κυκλοφορούν τόσο τρυφερά στους δρόμους. Ο Μ μου λέει ότι γενικώς ενώ είναι ανεκτικοί οι Ολλανδοί, δεν σημαίνει ότι το αποδέχονται κιόλας. Οπότε και δεν είναι τόσο "αφομοιωμένοι" οι γκέι και οι λεσβίες όσο στο Βερολίνο.

3. Ποτό

Καλά, αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα και υπάρχει και αντίστοιχο τόπικ. Εδώ μόνο να αναφέρω το εξής περιστατικό:
Γυρνάει ένας φίλος μου από το Βερολίνο τις προάλλες, κατενθουσιασμένος, με ένα βλέμμα έρωτα στα μάτια του για την πόλη αυτή (να φανταστειτε το πρώτο πράγμα που έκανε όταν γύρισε ήταν να ψάξει για erasmus εκει), και κάνουμε ολόκληρη συζήτηση. Το παιδί να λέει τα καλύτερα, αλλά σε κάποια φαση μου λέει:
-Μόνο ένα πράγμα δεν μου άρεσε: βλέπεις σε ολη την πόλη παντού μπουκάλια μπύρας πεταμένα. Ε, αυτό δεν μου άρεσε.
-Μισο! Είσαι σίγουρος ότι τα είδες πεταμένα; μήπως τα έβλεπες μεν παντού, στα ΜΜΜ, στο δρόμο, αλλά κυρίως κοντά σε κάδους σκουπιδιών/ανακύκλωσης αλλά όρθια αν και άδεια, και όχι μέσα στους καδους;
-Ναι! ακριβώς! γιατί; υπάρχει κάποιος λόγος;
-Φυσικά! Μπορεί να έχουν πιει τα έντερά τους, αλλά τα αφήνουν μετά εκεί όρθια και άδεια, για να τα πάρουν οι οικονομικά ασθενέστεροι, να τα πάνε στους χώρους συλλογής μπουκαλιών και να λάβουν το λιγοτερο 25λεπτά του ευρώ για καθένα από αυτά.
-Πλάκα κάνεις! Πλάκα κάνεις... πλάκα κάνεις!!!!Υπάρχει λαός που παρόλο που πίνει τόσο, μετά έχει μυαλό για να σκεφτεί τους άλλους και μάλιστα να τους βοηθήσει οικονομικά;;;; πλάαααακα κάνεις!!!!!
:lol::lol::lol:

Εδω φυσικά δεν είναι Βερολίνο, να επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ στους δρόμους (που ξετρελαίνει τους Αμερικάνους!), ουτε βλέπεις μπουκάλια παντού. Εδώ είναι σαν την Ελλάδα. Αν δεις τον άλλο μέρα μεσημέρι να πίνει μπύρα, λες "δες τον μεθύστακα¨, ενώ στη Γερμανια θα έλεγες "ε, ενταξει, διψασε και αντί νερό πίνει μπύρα. λογικο"
Αλλά και από την άλλη....εδώ στην Ολλανδία είναι τσιγκούνηδες! αν μπορούν θα κλέψουν τον άλλο, όχι να του δώσουν κιόλας! άκουσα περιστατικά τσιγκουνιάς Ολλανδών, που πλέον τους λες "τσίπηδες" ή ότι αυτό που κάνουν είναι "γυφτιά", όχι τσιγκουνιά!:mad:
 

stellina

Member
Μηνύματα
96
Likes
36
Επόμενο Ταξίδι
Εκουαδορ
Ονειρεμένο Ταξίδι
παντού
Μπορεί να έχουν πιει τα έντερά τους, αλλά τα αφήνουν μετά εκεί όρθια και άδεια, για να τα πάρουν οι οικονομικά ασθενέστεροι, να τα πάνε στους χώρους συλλογής μπουκαλιών και να λάβουν το λιγοτερο 25λεπτά του ευρώ για καθένα από αυτά.




:shock::shock::shock::shock:
 

kabamarou

Member
Μηνύματα
1.437
Likes
2.205
Ενδιαφέρουσες οι επισημάνσεις σου tita.μου αρέσει πολύ να μελετάω τις συνήθειες των λαών και να προσπαθώ να αφομοιώνω κάποια θετικά πράγματα που διακρίνω στον καθένα.
 

tita

Member
Μηνύματα
732
Likes
223
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ανταρκτική
να αναφερω εδώ ενα περιστατικο που μου εκανε εντυπωση.
Οταν ηρθε η romantic woman, πηγαμε στο cafe 't Smalle για σοκολατα. Κλασικη αφηρημενη φυσικος εγω, ξεχασα τα γυαλια ηλιου μου εκει. Επειδη μενω αρκετα μακρια απο εκει, και επειδη αμφεβαλλα πολυ αν θα εβλεπα ξανα, αποφασισα να μην παω να τα αναζητησω, αλλα να τους στειλω ενα mail αρκετες μερες μετα.
Έχουν περάσει 17 μέρες, και μου απάντησαν τώρα οτι ναι τα βρηκαν, και οποτε θελω να περασω να τα παρω.
στην Ελλάδα; θα τα ειχαν σουφρωσει και θα καναν τον Κινεζο
στην Γερμανια; θα τα ειχαν βρει νωριτερα :p
στην Ολλανδια; περιμενα οτι θα τα σουφρωναν. Τελικα, για αλλη μια φορά επιβεβαιωσαν αυτο που βλεπω οτι τελικα ισχυει σε ολα τα πραγματα στην Ολλανδια: λειτουργουν τα παντα σωστα, αλλά με πολύ αργους ρυθμους. Ολα θελουν το χρονο τους εδω. Θα περασουν βδομαδες για να σου τακτοποιησουν το θεμα, αλλα θα γινει η δουλεια σου

σειρα μου τωρα να παω να πάω μέχρι εκει να τα παραλαβω...
αλλα θα το κανω κι εγω a la ολλανδικά: σε 3 μερες
 

clooby_doo

Member
Μηνύματα
22
Likes
18
Επόμενο Ταξίδι
Μάλλον πάλι Λισσαβώνα!!!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Όπου δεν έχω πάει!
Συγγνώμη tita αλλά για την τρυφερότητα που λες που είδες στο Βερολίνο,εγώ όταν πήγα τον Οκτώβρη είδα το εντελώς αντίθετο.Μου έκανε τρομερή εντύπωση που έβλεπα έξω ζευγάρια που δεν μιλιόντουσαν.Καθόμασταν σε μαγαζιά και βλέπαμε γύρω μας να κάθονται ζευγάρια και να μην ανταλλάσουν ούτε μία κουβέντα.Μιλούσαν μόνο όταν ήθελαν να ξαναπαραγγείλουν και όταν ήταν να φύγουν.Και λέγαμε εμείς μα είναι δυνατόν?Εμένα γενικά στο Βερολίνο οι ντόπιοι μου φάνηκαν αρκετά αγενείς και ψυχροί.Υπήρχαν άτομα που πήγαμε πολύ ευγενικά και τους είπαμε,συγγνώμη μπορούμε να σας ρωτήσουμε κάτι και αρκετοί γύρισαν και μας είπαν όχι χωρίς καν να τους ρωτήσουμε το ο,τιδήποτε.
 

tita

Member
Μηνύματα
732
Likes
223
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ανταρκτική
χαχαχα! σοβαρα; καλα, ειδικα το τελευταιο πρεπει να ηταν κορυφαιο. Να πηγαινετε και να σας γυρνανε την πλατη; μήπως σας καναν πλάκα;
τι να σου πω, εγώ άλλες εικόνες έβλεπα.
τα ζευγαρακια σαφως και δεν συμπεριφεροντουσαν οπως στην Ελλαδα, που ειναι πιο..."κτητικη" η συμπεριφορά τους, αλλά οχι και στη μουγκαμαρα οπως λες
ειναι πώς θα τυχει μαλλον.
φιλος μου που πηγε με την κοπελα του πχ τον Νοεμβριο, για πρωτη φορα, γυρισε ενθουσιασμενος με το πόσο ευγενικοι ηταν οι Βερολινεζοι, και ποσο μη-δηθεν και χωρις τουπέ. Μου ανεφεραν ποσα περιστατικα, και ενα απο τα πιο αστεια ηταν που τυχαιναν συνεχεια την ιδια κοπελα καθε φορα που χαναν το δρομο. Τη ρωτανε στην αρχη, τους λεει, φευγουν και φευγει. Πιο κατω μπερδευονται, τη βλεπουν μπροστα τους, τους ξαναβοηθαει, μετα στο σταθμο του μετρο παλι τα ιδια, παλι εμφανιζεται ξαφνικα μπροστα τους, χαμογελανε και οι δυο, παλι τους βοηθαει...

εξαρταται ομως. αλλη κοπελα που εκανε κι αυτη μαζι μου 6 μηνες εκει, μου ελεγε οτι την εβλεπαν μεγαλυτεροι να ζοριζεται με το ποδηλατο στο σταθμο, και δεν εκαναν τιποτα, και ηρθε ενας γερος και τη βοηθησε στο τελος!
ισως παιζει η περιπτωση, ισως το στυλ του καθε ανθρωπου...τι να πω
αν επρεπε ομως να κανω γενικευσεις, θα ελεγα οτι ειναι ευγενικοι και προθυμοι και σε καμια περιπτωση το αντιθετο.
 

tita

Member
Μηνύματα
732
Likes
223
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ανταρκτική
Βερολίνο: αν εισαι τουριστας, δεν τρελαινονται και να σε εξυπηρετησουν. οκ, θα σου απαντησουν, θα σε βοηθησουν, αλλα δεν θα σε παρουν και απο το χερι. θα σου δειξουν το δρομο. Αν εισαι κατοικος εκει, δλδ σε πιο καθημερινα πραγματα, και ειδικα αν προσπαθησεις εστω να μιλησεις στα γερμανικα, θα σε βοηθησουν πολυ πιο προθυμα, και μαλιστα αν ειναι ο δρομος τους προς τα εκει που ψαχνεις κι εσυ, θα σου πουνε "ελα μαζι μου,κι εγω εκει παω, θα σου δειξω"

Ολλανδια: ακριβως το αντιθετο. αν εισαι τουριστας, θα σκοτωθουν να σε εξυπηρετησουν.
αν εισαι κατοικος, ακομα και στα απλα καθημερινα, θα ειναι ευγενικοι αλλα οχι και εξαιρετικα προθυμοι. θα σου πουν ο,τι ειναι να σου πουν, απλα, συντομα και φτανει. βεβαια οσο φτιαχνει ο καιρος, τοσο τα χαμογελα πλυθαινουν και αυξανονται

ps ολα αυτα εννοειται, δεν χρειαζεται να το αναφερω, βασει των προσωπικων μου εμπειριων. άλλοι μπορει να τα βλεπουν αλλιως
 
Μηνύματα
2.487
Likes
3.191
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΙΑΠΩΝΙΑ
''Τita''μου πολύ χαίρομαι που βρέθηκαν τα γυαλιά!!και μέσω επικοινωνίας με e-mail!!:shock:...!τι σας είναι αργοί οι ρυθμοί τους...η δουλειά γίνεται;αυτό μετράει...
 

tita

Member
Μηνύματα
732
Likes
223
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ανταρκτική
και μάλιστα με mail από τον manager του μαγαζιου...αυτά ειναι:oscar:
 

clooby_doo

Member
Μηνύματα
22
Likes
18
Επόμενο Ταξίδι
Μάλλον πάλι Λισσαβώνα!!!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Όπου δεν έχω πάει!
Καλά όντως αυτό παίζεται σε τι άτομα θα πέσεις.Πάντως και μια φίλη μου που είχε πάει πριν από μένα είχε κάτι αντίστοιχες εμπειρίες.Νομίζω ότι παίζει ρόλο και το αν βρίσκεσαι στο Ανατολικό Βερολίνο ή στο Δυτικό.Τέσπα.Εγώ τους πιο ευγενικούς ντόπιους πάντως τους γνώρισα στην Ιαπωνία και τους πιο ζεστούς στην Αβάνα.Οι Ιάπωνες είναι απίστευτα ευγενικοί άνθρωποι.Μας βλέπανε στο δρόμο να κοιτάμε το χάρτη και σταματούσαν να μας ρωτήσουν αν θέλουμε βοήθεια.Αν τους ρωτούσαμε κάτι και δεν ήξεραν να μας απαντήσουν μας ζητούσαν συγγνώμη που δεν ήξεραν να μας βοηθήσουν.Τέλος,επειδή δεν γνωρίζουν σχεδόν καθόλου αγγλικά,μπορεί να καταλάβαιναν που θέλαμε να πάμε αλλά δεν μπορούσαν να μας εξηγήσουν οπότε μας πέρνανε από το χεράκι και μας πηγαίνανε όσο μακρυά και να ήτανε.Να σου αναφέρω ένα παράδειγμα,ήταν ένας φίλος μου σε ένα εστιατόριο,ρώτησε τον σερβιτόρο πως να πάει κάπου και επειδή δεν μπορούσε να του εξηγήσει τον πήρε από το χέρι και τον πήγε.Συγγνώμη που ξέφυγα λίγο από το θέμα...Καλημέρα!
 

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.869
Likes
2.260
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ειρηνικος ..παντου
Οι φιλοι μου που μενουν Γερμανια μου εχουν πει οτι οι βορειοι Γερμανοι ειναι πιο παγοβουνα ενω οι Βαυαροι πιο ζεστοι και επικοινωνιακοι.Εμας στο Μοναχο μας ειχαν καλεσει στο ξεκαρφωτο σε ενα πριβε παρτυ .Βοηθησε βεβαια και οτι ηταν μια κοπελα στην παρεα που μιλουσε πολυ καλα γερμανικα.
Επισης για τους Κολωνους εχω τις καλυτερες εντυπωσεις ..πολυ φιλικοι.
Οσο για την τσιγκουνια των Ολλανδων...αυτο το εχω ακουσει και γω αλλα εχω 2 περιστατικα απο το Αμστερνταμ.Ολλανδοι που εψηναν εξω απο την αυλη τους μας κερασαν σουσι και κρεατικα καθως περνουσαμε .Πετυχαμε ενα τσιμπουσι εξω απο καποιο μαγαζι οποτε πηγαμε κυριλε ..στηθηκαμε στην ουρα και πηραμε φαι...
Δεν μας ειπε κανεις ποιοι ειστε εσεις η δειξτε καρτα μελους κλπ
 

antonio1969

Member
Μηνύματα
14
Likes
4
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νέα Υόρκη
Γεια σας και από εμένα. Η συμπεριφορά στο δρόμο είναι και ένας δείκτης πολιτισμού πάντως. Ότι βλέπεις στο δρόμο δεν θα πρέπει να το συνδέουμε και με τον ντόπιο άμεσα, αν σκεφτείς ότι μέρη όπως η Γερμανία ή Ολλανδία έχουν ένα σημαντικό ποσοστό μεταναστών και άρα πρεσβευτές άλλων πολιτισμών.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.644
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom