Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας ανά την Ευρώπη

dk

Banned
Μηνύματα
1.397
Likes
55
Επόμενο Ταξίδι
Κρουαζιέρα Αιγαίου-Dubai
Ταξίδι-Όνειρο
Βραζιλία
Εξομαλύνεται σταδιακά η κατάσταση που δημιούργησε η κακοκαιρία στη Βουλγαρία, με σταδιακή βελτίωση των καιρικών συνθηκών σε όλη τη χώρα.

Την ίδια ώρα όμως οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν την προσπάθεια να ανοίξουν τους δρόμους στη βόρεια και βορειοανατολική, κυρίως, Βουλγαρία που παραμένουν κλειστοί εδώ και δύο εικοσιτετράωρα λόγω πελώριων στοιβάδων χιονιού, το ύψος των οποίων φτάνει ακόμη και τα δύο μέτρα σε ορισμένα σημεία.

Οι περιφέρειες των διοικητικών κέντρων Ρούσε και Ντόμπριστς παραμένουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μαζί με δεκαπέντε άλλους δήμους στο βόρειο μέρος της χώρας.

Ωστόσο, ο αυτοκινητόδρομος "Αίμος" που συνδέει το Ρούσε με τη Σόφια λειτουργεί κανονικά, όπως και οι υπόλοιποι κεντρικοί οδικοί άξονες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Εβδομήντα εφτά χωριά παραμένουν χωρίς ρεύμα ενώ 58 δεν έχουν νερό λόγω των παρατεταμένων χιονοπτώσεων, των ισχυρών ανέμων και των χαμηλών θερμοκρασιών, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο διοικητής της Πολιτικής Προστασίας Ανδρέι Ιβανόφ.

Σύμφωνα με τον κ. Ιβανόφ, οι 600 άνδρες της υπηρεσίας δουλεύουν χωρίς να "κλείσουν μάτι" τις τελευταίες 36 ώρες για να εξασφαλίσουν τη μεταφορά νεφροπαθών, εγκύων γυναικών και άλλων ατόμων που έχουν ανάγκη από ιατρική βοήθεια στα κέντρα νοσηλείας, όπως και να εγγυηθούν την προμήθεια βασικών προϊόντων διατροφής σε αποκλεισμένα από τα χιόνια χωριά και ομάδες τουριστών σε ορεινά καταφύγια.

Η βαρυχειμωνιά μπορεί να υποχωρεί, αλλά αφήνει πίσω της τρία θύματα. Ένας άνδρας, 33 ετών, πέθανε την Παρασκευή το βράδυ νύχτα στο Ρούσε, επειδή δεν κατάφερε να φτάσει εγκαίρως στο νοσοκομείο για αιμοκάθαρση, σύμφωνα με τα βουλγάρικα ΜΜΕ, επικαλούμενα αρμόδιες ιατρικές πηγές.

Την Παρασκευή το πρωί βρέθηκε στα χιόνια το παγωμένο κορμί 46ρονής γυναίκας, η οποία προσπάθησε την Πέμπτη το βράδυ να επιστρέψει με τα πόδια στο χωριό της από την κοντινή πόλη Νόβι Παζάρ στη βόρεια Βουλγαρία. Έτσι, τα θύματα της βαρυχειμωνιάς στη Βουλγαρία ανήλθαν σε τρία, αφού ακόμη ένας άνδρας έχασε νωρίτερα τη ζωή του.

Πολλά όμως είναι και τα περιστατικά τραυματισμών εξαιτίας του κύματος κακοκαιρίας. Μόνο στη Σόφια, περίπου 200 άτομα επισκέφθηκαν μέχρι την Παρασκευή το νοσοκομείο "Πιρογκόφ" με κατάγματα στα χέρια ή τα πόδια και με διάφορα άλλα τραύματα αφού γλίστρησαν στους παγωμένους δρόμους της βουλγαρικής πρωτεύουσας.

Παράλληλα, τέσσερις διεθνείς πτήσεις, συμπεριλαμβανόμενου και του δρομολογίου Σόφια- Αθήνα ακυρώθηκαν σήμερα κατόπιν απόφασης των σχετικών αεροπορικών εταιριών, ανακοίνωσε το αεροδρόμιο της Σόφιας.

Αναφορικά με το ναυάγιο του εμπορικού πλοίου "Βανέσα", στα στενά του Κερτς μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Αζοφικής την Πέμπτη το πρωί, μόνο ένας ναύτης έχει ανασυρθεί σώος μέχρι στιγμής και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Ρωσίας. Η κατάσταση του χαρακτηρίζεται σταθερή και δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του, ανακοίνωσαν τα βουλγάρικα ΜΜΕ, επικαλούμενα ιατρικές πηγές.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρίας που χειριζόταν το πλοίο "Βανέσα", πιθανότερη αιτία για το ναυάγιο θεωρείται η ισχυρή καταιγίδα στην περιοχή.

Λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει την Βουλγαρία, εγκλωβισμένοι στην χώρα παραμένουν πολλοί Ρουμάνοι τουρίστες. Συγκεκριμένα, 600 Ρουμάνοι εκδρομείς είναι εγκλωβισμένοι κοντά στο Ρούσε, λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων. Συνολικά οι Ρουμάνοι τουρίστες ήταν 1.300 και είχαν περάσει τις πρωτοχρονιάτικες διακοπές τους στην Ελλάδα και την Τουρκία, και κατά την επιστροφή τους στην χώρα τους εγκλωβίστηκαν στην Βουλγαρία. Οι 700 εκ των 1300 εκδρομέων κατόρθωσαν τελικά να φύγουν, ενώ για τους 600 εγκλωβισμένους έχει κινητοποιηθεί η πρεσβεία της Ρουμανίας.

Η κακοκαιρία όμως πλήττει και άλλες χώρες, όπως τη Ρουμανία, ενώ παγετός έχει καλύψει και κεντρικές οδικές αρτηρίες στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη νότια Ισπανία, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις.



πηγή: Ant1
 

dk

Banned
Μηνύματα
1.397
Likes
55
Επόμενο Ταξίδι
Κρουαζιέρα Αιγαίου-Dubai
Ταξίδι-Όνειρο
Βραζιλία
Το κύμα ψύχους που πλήττει την Ινδία τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 47 ανθρώπων, γράφει ο ινδικός Τύπος.

Στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα του Δεκέμβρη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΡΤΙ. Στο ίδιο κρατίδιο οι τοπικές αρχές μοιράζουν κουβέρτες στους κατοίκους.

Στο Νέο Δελχί η θερμοκρασία έπεσε στους 1,9 βαθμούς Κελσίου, η χαμηλότερη του χειμώνα, και οι αρχές της πρωτεύουσας δημιούργησαν καταφύγια για τους άστεγους. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει πως οι χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν για ακόμα πολλές ημέρες. Την περασμένη χρονιά 200 πέθαναν στην Ινδία από το κρύο και το 2005 400 έχασαν τη ζωή τους μόνο στο Ουτάρ Πραντές.

Οι συνεχείς χιονοπτώσεις και οι ισχυρές καταιγίδες έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα σε όλη τη Ρουμανία, εξαιτίας των οποίων έχει "παραλύσει" η κυκλοφορία στο Βουκουρέστι, ενώ έχουν σημειωθεί πολλές καθυστερήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Περίπου 1.000 επιβάτες περιμένουν αρκετές ώρες στο αεροδρόμιο "Χένρι Κοάντα" του Βουκουρεστίου για τη στιγμή της αναχώρησης για τον προορισμό τους, καθώς το αεροδρόμιο είναι κλειστό λόγω της χιονόπτωσης.
Το αεροδρόμιο "Αουρέλ Βλάικου" στο Βουκουρέστι έχει επίσης κλείσει και η ρουμανική αεροπορική εταιρεία "Τάρομ" ακύρωσε έξι πτήσεις. Ο γενικός διευθυντής του αεροδρομίου "Αουρέλ Βλάικου", Στέφαν Μλάντιν, δήλωσε ότι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν θα ξανανοίξει το αεροδρόμιο, το οποίο έκλεισε προσωρινά και πρόσθεσε ότι το πιο σημαντικό είναι η ασφάλεια των επιβατών.
Οκτώ επαρχίες στο νότιο και νοτιοδυτικό τμήμα της Ρουμανίας έχουν αποκλειστεί από το χιόνι, καθώς υπάρχει συνεχής χιονόπτωση τις τελευταίες 48 ώρες.

Βαρυχειμωνιά εξακολουθεί να επικρατεί στην Τουρκία, με το χιόνι να έχει παραλύσει την κυκλοφορία στις ορεινές περιοχές του Μπολού. Η χαμηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε στην περιοχή του Αρνταχάν (ανατολική Τουρκία), όπου το θερμόμετρο έδειξε -29 βαθμούς Κελσίου.

Στους -26 ήταν το θερμόμετρο στο Αγκρι και στους -22 στο Καρς και το Ερζουρούμ. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η ισχυρή χιονόπτωση θα συνεχιστεί και την Παρασκευή.

Χιόνια και ισχυροί άνεμοι θα πλήξουν σήμερα και τη Βρετανία και αναμένεται να προκαλέσουν χάος στους δρόμους, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία, η οποία εξέδωσε έκτακτα δελτία κακοκαιρίας σε όλη τη χώρα για απότομη πτώση της θερμοκρασίας και χιόνι που θα φτάσει και τα δέκα εκατοστά ειδικά στη Σκωτία και τη βόρεια Αγγλία. Στο Λονδίνο και στις νότιες περιοχές της Βρετανίας θα χιονίσει και θα δημιουργηθεί παγετός. Οι θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα θα κυμανθούν από 0 ως 3 βαθμούς.

Η βρετανική Υπηρεσία Αυτοκινητόδρομων προειδοποίησε τους οδικούς να ελέγχουν τα δελτία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και τις συνθήκες των δρόμων και να έχουν μαζί τους είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και χοντρές μπότες, φακούς και φτυάρια. Σύμφωνα με τις προβλέψεις η κακοκαιρία δεν θα κρατήσει πολύ και ήδη από το σαββατοκύριακο ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται.
Το πρώτο θύμα από τη βαρυχειμωνιά θρηνεί η Βουλγαρία. Ηλικιωμένος άνδρας βρέθηκε παγωμένος, σε ορεινή περιοχή κοντά στο χωριό του, στην περιοχή του Κάρτζαλι στη νοτιοανατολική Βουλγαρία, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.
Η κακοκαιρία "παρέλυσε" τη ζωή στην πόλη Ρούσε, το λιμάνι αυτό του Δούναβη, όπου βρίσκεται και η μοναδική γέφυρα που εξασφαλίζει τη χερσαία επικοινωνία της Βουλγαρίας με τη Ρουμανία.
Ο δήμαρχος της πόλης Ρούσε κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγόρευσε την κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων, προκειμένου να μπορέσουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα να καθαρίσουν την πόλη.
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν η "παραθαλάσσια πρωτεύουσα" Βάρνα, η Πλέβεν (Πλέβνα), η Ράζγραντ, η Σούμεν και δεκάδες άλλες πόλεις και χωριά στις βόρειες και βορειοανατολικές, κυρίως, περιοχές της Βουλγαρίας, όπου οι χιονοπτώσεις αλλά και οι χιονοθύελλες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.
πηγή: Α.Π.Ε.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.215
Μηνύματα
883.856
Μέλη
38.904
Νεότερο μέλος
pstrougaris@yahoo

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom