Γερμανία Σχεδόν από 'κει που τ' αφήσαμε. Δρέσδη και ολίγον από Βερολίνο.

Iris_90

Member
Μηνύματα
752
Likes
3.787
Επόμενο Ταξίδι
Στο άγνωστο ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γιατί , σε νοιάζει ;;;

Smaragda53

Member
Μηνύματα
982
Likes
2.063
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Πολυνησία
Περάσαμε παράλληλα με το πάρκο Mariannenplatz και τα εντυπωσιακά του κτήρια, έχοντας ραντεβού με την υπόλοιπη παρέα για φαγητό σε μια διαδρομή που φυσιολογικοί άνθρωποι δε τη κάνουν με τα πόδια:
;):xalara:

Το ίδιο καλό ήταν χωρίς να μας εντυπωσιάσει και το υπόλοιπο τραπέζι. Καλύτερα προς το μέτριο, μιας και τα λαχανικά θύμιζαν κάτι από τέτοια, τα φρούτα ήταν άνοστα και οι ελιές σα να τρως χαρτί. Δύσκολη περίπτωση το φαγητό στο εξωτερικό αν είσαι Έλληνας…
Πέστα Ψηλέ γιατί μας έχουν τρελάνει! ΄Ενα πιάτο γεμιστά με καψαλισμένες τις ακρούλες, με δίπλα ένα κομμάτι πιπεράτη φέτα και ζυμωτό ψωμί, βάζει κάτω όλες τις ιταλικές και γαλλικές κουζίνες!
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.073
Likes
44.484
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Πέστα Ψηλέ γιατί μας έχουν τρελάνει! ΄Ενα πιάτο γεμιστά με καψαλισμένες τις ακρούλες, με δίπλα ένα κομμάτι πιπεράτη φέτα και ζυμωτό ψωμί, βάζει κάτω όλες τις ιταλικές και γαλλικές κουζίνες!
Τα είπες εσύ λιτά και περιεκτικά, όπως το φαγητό που περιέγραψες! :cool:
Συμφωνώ απόλυτα.
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.073
Likes
44.484
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Εντάξει αν πας στο Βερολίνο και τρως ξινολάχανο όλα τα ελληνικά θα σου φαίνονται σούπερ
Αυτό που έφαγα το βράδυ στο ρεστοραντ μαζί με χοιρινό και πατάτες, μπορώ να πω ότι μου άρεσε αρκετά, δεν είχα παράπονο. Τα υπόλοιπα είναι σχετικά μέτρια.
Εντάξει δεν έχω και τις τρομερές απαιτήσεις αλλά καταλαβαίνω πως το λες. ;)
 

Borealis

Member
Μηνύματα
3.817
Likes
7.698
Αυτό που έφαγα το βράδυ στο ρεστοραντ μαζί με χοιρινό και πατάτες, μπορώ να πω ότι μου άρεσε αρκετά, δεν είχα παράπονο. Τα υπόλοιπα είναι σχετικά μέτρια.
Εντάξει δεν έχω και τις τρομερές απαιτήσεις αλλά καταλαβαίνω πως το λες. ;)
Εμένα που γενικά τρέφομαι ανθυγιεινά μου αρέσει πολύ η γερμανική κουζίνα, νομίζω ότι μοιάζει πολύ και με την βορειοελλαδίτικη, πάντως τα τύπου γερμανικά που λειτουργούν στην Μακεδονία πάνε πολύ καλά, παράδειγμα ο γνωστός σε όλη τη χώρα ''Θωμάς".
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.073
Likes
44.484
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Στο σπουδαιότερο μνημείο του Βερολίνου



Ο Α. μας οδηγούσε με μαεστρία προς τα ανατολικά της πόλης, εξηγώντας μας παράλληλα πράγματα της ζωής και της καθημερινότητας του Βερολίνου. Κινούμασταν προς τα διαμερίσματα Alt-Treptow & Plänterwald, ανάμεσα στα οποία στριμώχνεται κατά κάποιο τρόπο το Treptower Park, ένα μεγάλο πάρκο στις όχθες του ποταμού Spree, δημοφιλές μέρος αναψυχής και όχι μόνο.

Εκεί βρίσκεται το σημαντικότερο πολεμικό – ταφικό Σοβιετικό μνημείο ‘’Sowjetisches Ehrenmal Treptow’’ του Βερολίνου, που στήθηκε για να τιμήσει τη μνήμη των 7000 στρατιωτών του κόκκινου στρατού που έχασαν τη ζωή τους στις μάχες της πόλης, αλλά συνολικότερα ένα μνημείο ολιστικής αισθητικής για τις θλιβερές αναμνήσεις του πολέμου αλλά και της νίκης των λαών ενάντια στο ναζισμό. Πέρα από μνημείο αποτελεί ταυτόχρονα και κοιμητήριο των πεσόντων:

DSC_9569.JPG


Καμία εντύπωση δε μου έκανε το γεγονός ότι πολλοί σύγχρονοι οδηγοί της πόλης του Βερολίνου δε το αναφέρουν καν, μιας και στη προηγούμενη μου επίσκεψη εκεί διαπίστωσα από μόνος μου μια έντονη προσπάθεια επιστροφής στη λήθη της ιστορίας…

DSC_9571.JPG


Το μνημείο είναι πραγματικά τεράστιο, γεμάτο συμβολισμούς και επεξηγήσεις αλλά και κομμάτια ιστορίας του Β παγκοσμίου πολέμου. Ήμασταν πολύ τυχεροί που είχαμε μαζί μας τον Α. ,άριστο γνώστη του χώρου και της ιστορίας του και μας εξηγούσε πολύ αναλυτικά τι βλέπουμε:

DSC_9572.JPG


Η συμμετρία του χώρου είναι δεδομένη, αναδεικνύοντας τον τρόπο κατασκευής του, μόλις έξι μήνες μετά τη λήξη του πολέμου, προκειμένου να μη ξεχάσει κανένας και να τιμηθούν με αυτό τον τρόπο όσο πιο γρήγορα γίνεται οι πεσόντες. Από όποια πύλη και να μπει κανείς λοιπόν είναι το ένα και το αυτό:

DSC_9573.JPG


Προχωρήσαμε εντυπωσιασμένοι από τα πολλά δέντρα που βλέπαμε στο χώρο, τα οποία έχουν και αυτά το συμβολισμό τους. Αυτά του διαδρόμου ήταν φυτεμένα με κλίση για να δημιουργούν κάτι σα φυσικό σκέπαστρο και τα υπόλοιπα τριγύρω βαλμένα μπροστά τα λυγερόκορμα συμβολίζοντας τα νιάτα και πίσω τα μεγαλύτερα:

DSC_9575.JPG


Φτάσαμε στην αρχή ουσιαστικά του μεγάλου μνημείου έχοντας ξεκινήσει ήδη τη ξενάγηση. Το πρώτο άγαλμα που συναντάει κανείς πλαισιωμένο από «κλαίουσες» ιτιές, είναι αυτό της μητέρας πατρίδας, που στέκει λυπημένη για το χαμό των παιδιών της, έχοντας όμως το χέρι και το πόδι σε θέση ανασύνταξης, προκειμένου να πάρει φόρα και να ξανασηκωθεί:

DSC_9577.JPG


Το Treptow απέφυγε τη τύχη άλλων Σοβιετικών μνημείων στη Γερμανία, αυτή δηλαδή του βανδαλισμού και της καταστροφής, κάτι που οφείλεται στη συμφωνία μεταξύ ΕΣΣΔ (Ρωσικής Ομοσπονδίας αργότερα) με τη Γερμανία, που ανέλαβε υποχρέωση να συντηρεί όλα τα σοβιετικά μνημεία της χώρας και να ζητά την άδεια της Ρωσίας για κάθε τυχόν παρέμβαση σε αυτά. Τύποις το μνημείο θεωρείται Ρωσικό έδαφος. Βέβαια όλο αυτό δεν εμπόδισε ακροδεξιές οργανώσεις διαχρονικά να προχωρήσουν σε καταστροφές…

DSC_9579.JPG


Οι δύο θεόρατες σημαίες της ΕΣΣΔ ορίζουν θα έλεγε κανείς τον κυρίως χώρο του μνημείου:

DSC_9582.JPG


Δε γίνεται κατανοητό ίσως από την αρχή ότι πρόκειται για σημαίες παρά μόνο όταν πλησιάσει κανείς και πάλι όμως είναι δύσκολο.

DSC_9583.JPG


Μπροστά από τη κάθε σημαία υπάρχει γονατιστός ένας Σοβιετικός στρατιώτης, υποκλινόμενος στη θυσία των νεκρών συντρόφων του για την ελευθερία:

DSC_9587.JPG


Αρκετός κόσμος τιμάει τη μνήμη τους αφήνοντας λουλούδια στο σημείο αυτό όπως και σε άλλα όπως είδαμε παρακάτω:

DSC_9588.JPG


Οι δύο στρατιώτες κάτω από τις σημαίες δεν είναι ακριβώς ίδιοι όπως μπορεί να δει κανείς με λίγη προσεκτική παρατήρηση. Οι διαφορές τους πέρα από τα παράσημα που φέρουν είναι στο πρόσωπο και τα χαρακτηριστικά (όπως το μουστάκι ως δείγμα γήρατος), θέλοντας να μας δείξουν σε ακόμα μία κίνηση συμβολισμού τις δύο γενιές Σοβιετικών που πολέμησαν στο μεγάλο πατριωτικό πόλεμο:

DSC_9589.JPG

DSC_9590.JPG


Προχωρήσαμε προς τα ενδότερα του ταφικού μνημείου, βλέποντας αριστερά και δεξιά τις χαρακτηριστικές σαρκοφάγους, γεμάτες οστά στρατιωτών, με τη κάθε μια να αντιπροσωπεύει ένα κράτος της ΕΣΣΔ:

DSC_9591.JPG


Το θεόρατο άγαλμα στο βάθος γινόταν όλο και πιο ευδιάκριτο, θα είχαμε όμως την ευκαιρία να το δούμε από πολύ πιο κοντά. Τα σιδερένια στεφάνια που βρίσκονται μπροστά του αρμονικά βαλμένα και αυτά, υποδεικνύουν το χώρο ταφής των αξιωματικών:

DSC_9594.JPG


Κοιτώντας προς τα πίσω άρχισαν να γίνονται εξίσου ευδιάκριτες και οι σημαίες:

DSC_9598.JPG


Στο μέσο κάθε σαρκοφάγου φιλοξενείται και ένα απόσπασμα από ιστορικούς λόγους ενθάρρυνσης του Ιωσήφ Στάλιν προς τους πατριώτες του μετώπου πριν τη μάχη:

DSC_9599.JPG


Αλλά και διαφορετικές σε κάθε πλευρά τοιχογραφίες με διαφορετική θεματολογία η κάθε μία. Οι κατεστραμμένες πόλεις και χωριά από τις βομβαρδιστικές επιδρομές των ναζί, την ίδια ώρα που οι επιζήσαντες δείχνουν το δρόμο και δεν υποτάσσονται:

DSC_9600.JPG


Τριγύρω τα δέντρα φυτεμένα με τη χαρακτηριστική σειρά όπως επισήμανα και στην αρχή της περιγραφής:

DSC_9602.JPG


Οι Γηραιότεροι αλλά και νεότεροι αξιωματικοί στις υπηρεσίες της πατρίδας:

DSC_9606.JPG


Πλησιάζαμε προς το τέλος με το άγαλμα πλέον να περνά ξεκάθαρα το μήνυμα του στους παρευρισκόμενους. Στη βάση του φιλοξενείται ο χώρος του μνημείου όπου γίνονται οι εθιμοτυπικές τελετές:

DSC_9610.JPG


Όσο φτάναμε στο τέλος τόσο πιο σπουδαίες ήταν και οι τοιχογραφίες. Ο ανορθόδοξος πόλεμος μέσα από τα χαλάσματα ενάντια στο άρμα του κατακτητή:

DSC_9612.JPG


Αλλά και ο στρατιώτης που δείχνει το δρόμο προς την επέλαση, την ώρα που ο σύντροφος του πέφτει κάτω από τα πυρά. Εντυπωσιακό:

DSC_9614.JPG


Είχαμε φτάσει πλέον στο καλύτερο σημείο θέασης του μεγάλου αγάλματος. Τότε έμαθα ότι ο καλλιτέχνης δεν εμπνεύστηκε από κάποιο φανταστικό, αλλά το υπαρκτό πρόσωπο ενός Σοβιετικού στρατιώτη ο οποίος μάλιστα πέθανε σε βαθιά γεράματα μετά το 2010:

DSC_9618.JPG


Ο στρατιώτης σε με μεγαλειώδη κίνηση τσακίζει με το σπαθί του τον αγκυλωτό του φασισμού, την ίδια ώρα που τον τσαλαπατάει με τη μπότα του, έχοντας παράλληλα στην αγκαλιά του ένα παιδί, το παιδί που φέρνει την νέα ελπίδα που ανατέλλει μετά τη νίκη των λαών:

DSC_9623.JPG


Ανεβήκαμε τα σκαλιά έχοντας αυτή τη φορά θέα προς το απόλυτα συμμετρικό μνημείο και τους τάφους:

DSC_9624.JPG


Ο χώρος στο σημείο εκείνο είναι σφραγισμένος και ανοίγει μόνο κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου (και για άλλους στις 8), την ημέρα που εορτάζεται η αντιφασιστική νίκη:

DSC_9626.JPG


Πέρα από το έμβλημα της ΕΣΣΔ και την εξαιρετική τοιχογραφία που νομίζω τα λέει όλα από μόνη της, μπορεί να δει κανείς ακόμα ένα σημείο απόθεσης λουλουδιών ως φόρο τιμής:

DSC_9627.JPG

DSC_9627b.jpg


Βγήκαμε μια αναμνηστική οικογενειακή φωτογραφία και ξεκινήσαμε να κατεβαίνουμε τα σκαλιά πολύ συγκινημένοι με όσα είχαμε δει:

DSC_9637.JPG


Δεν ανέφερα τυχαία ότι το Treptower Park είναι για μένα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία (βασικά το σημαντικότερο) που μπορεί να δει κανείς σ’ αυτή τη πόλη. Μια αν μη τι άλλο ιστορική πόλη για αρκετούς λόγους, που για καλή μας τύχη διαθέτει πολλά αξιοθέατα. Αυτό εδώ όμως δίνει μια άλλη διάσταση για το τι συντελέστηκε εδώ, ίσως στο πιο ιστορικό γεγονός του 20ου Αιώνα.

Πέραν όλων των άλλων η επίσκεψη εκεί είναι σημαντική ακριβώς γιατί δε πρέπει να ποτέ επέλθει η λήθη, γιατί τις φορές που έγινε αυτό ήρθε η ιστορία αλλά και το σήμερα να μας υπενθυμίσει με το σκληρότερο τρόπο πόσο λάθος είναι να αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Γιατί όπως λέει και η γνωστή ρήση του Χεμινγουεϊ «Ο κάθε άνθρωπος, που αγαπά την ελευθερία, χρωστάει τόσα στον Κόκκινο Στρατό, που δε θα μπορούσε να τα ξεπληρώσει ποτέ, με ό,τι κι αν έκανε»...
 
Last edited:

Tonia L.

Member
Μηνύματα
293
Likes
2.977
Πέραν όλων των άλλων η επίσκεψη εκεί είναι σημαντική ακριβώς γιατί δε πρέπει να ποτέ επέλθει η λήθη, γιατί τις φορές που έγινε αυτό ήρθε η ιστορία αλλά και το σήμερα να μας υπενθυμίσει με το σκληρότερο τρόπο πόσο λάθος είναι να αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο.
Ευχαριστούμε για αυτήν τη ξενάγηση στο Treptower Park. Μπήκε και σελιδοδείκτης!
Υ.Γ. Πόσο σημαντική η μνήμη και δυστυχώς πόσο επιτρέπουμε να ξεθωριάζει...
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.073
Likes
44.484
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Ευχαριστούμε για αυτήν τη ξενάγηση στο Treptower Park. Μπήκε και σελιδοδείκτης!
Ήταν μια σπουδαία εμπειρία και χαίρομαι που την έζησα. Ούτε καν το χα δει στα υπόψιν τη πρώτη φορά που πήγα εκεί.
Υ.Γ. Πόσο σημαντική η μνήμη και δυστυχώς πόσο επιτρέπουμε να ξεθωριάζει...
Όσο επιτρέπουμε να ξεθωριάζει τόσο έρχεται η ιστορία και μας δίνει «σφαλιάρες» σε όλα τα επίπεδα. Είναι ξεκάθαρο.
Ευχαριστώ για τα σχόλια σου!
 

turms

Member
Μηνύματα
2.059
Likes
2.813
Επόμενο Ταξίδι
ΔΝΤ;;;
Ονειρεμένο Ταξίδι
Σκι στην Παταγονια
Εντάξει αν πας στο Βερολίνο και τρως ξινολάχανο όλα τα ελληνικά θα σου φαίνονται σούπερ
εγω το λατρευω

;):xalara:


Πέστα Ψηλέ γιατί μας έχουν τρελάνει! ΄Ενα πιάτο γεμιστά με καψαλισμένες τις ακρούλες, με δίπλα ένα κομμάτι πιπεράτη φέτα και ζυμωτό ψωμί, βάζει κάτω όλες τις ιταλικές και γαλλικές κουζίνες!
ενταξει αυτα εινα προκαταληψεις. Μπορεις σε πολλες χωρες να φας εξισου ωραια. το θεμα ειναι οτι στην ελλαδα ξερεις τι και που, ενω οταν πας τουριστας καπου εισαι στο ψαξιμο και πολυ πιθανως να πεσεις σε μπαρουφες
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.073
Likes
44.484
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Μπορεις σε πολλες χωρες να φας εξισου ωραια. το θεμα ειναι οτι στην ελλαδα ξερεις τι και που, ενω οταν πας τουριστας καπου εισαι στο ψαξιμο και πολυ πιθανως να πεσεις σε μπαρουφες
Αυτό είναι δεδομένο και η μόνη λύση είναι να πηγαίνεις κάπου συστημένος.
Παίζει ρόλο όμως και η ποιότητα, η ποσότητα, η πρώτη ύλη, είναι πολλά.
Στην Ελλάδα είναι ψηλά ο πήχυς, οπότε αναπόφευγκτα γίνονται συγκρίσεις. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα φας καλά και σε άλλη χώρα, απλά έχουμε σαν δεδομένο τη δική μας.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.073
Μηνύματα
879.675
Μέλη
38.807
Νεότερο μέλος
elendim7576

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom