Κύθηρα Τα Κύθηρα μου

evagelina

Member
Μηνύματα
60
Likes
89
Επόμενο Ταξίδι
Βόσπορος
Ταξίδι-Όνειρο
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Πριν λίγες μέρες γύρισα από το αγαπημένο μου Τσιρίγο, ήταν η πέμπτη μου φορά και τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Η πρώτη φορά ήταν το 2000 με 2001 δεν θυμάμαι ακριβώς, φύγαμε με το αμάξι από Ηράκλειο για Κίσσαμο, το αφήσαμε στο λιμάνι και για ένα ανεξήγητο λόγο επιβιβαστήκαμε στην Μυρτιδιώτισσα και στα Κύθηρα νοικιάσαμε ένα παπάκι! Μάλλον ο αυθορμητισμός της ηλικίας μας οδήγησε σε αυτήν την κίνηση αλλά απολαύσαμε κάθε χωματόδρομο και νιώσαμε όλες τις πέτρες του νησιού! Την πρώτη μου αίσθηση την θυμάμαι ακόμα , ένιωθα ότι ανήκω εκεί, η μυρωδιά του θυμαριού η όμορφη φύση και η αρχιτεκτονική μας μάγεψαν ! Επιστρέψαμε δυο χρόνια αργότερα με αμάξι αυτήν την φορά για μια βάφτιση στη Μυρτιδιώτισσα εκεί συνειδητοποιήσαμε ότι δεν ήταν τυχαίος ο ενθουσιασμός της πρώτης φοράς , το νησί το είχαμε ερωτευτεί και επίσημα! Και μάλλον ο καλός Θεούλης κατάλαβε πόσο πολύ το αγαπήσαμε , και έστειλε ένα Τσιριγώτη γαμπρό στην παιδική μου φίλη και έτσι τα τελευταία τρία χρόνια, είμαστε επίτιμοι καλεσμένοι στο πατρικό του, κοινώς τους κατσικωνόμαστε! Πιστεύω όλα τα νησιά έχουν τους θιασώτες τους αλλά έχω την αίσθηση ότι στα Κύθηρα αν πας δύσκολα δεν ξαναγυρνάς. Είναι ένα μεγάλο νησί με 52 αν θυμάμαι καλά οικισμούς, συνδυάζει την αρχοντιά του Ιονίου, την αγριάδα της Κρήτης και το πράσινο της Πελοποννήσου , είναι ένα μικρό αλλά ποικιλόμορφο νησί. Στο νησί αυτό έχεις τόσες επιλογές που ποτέ δεν νιώθεις ότι στριμώχνεσαι, ίσως δεν το προτιμάει ο κόσμος σαν τα Κυκλαδωνήσια και δεν θα νιώσεις τουριστική μάζα, ίσως την εβδομάδα του 15 Άυγουστου στις πιο γνωστές παραλίες αλλά και πάλι δεν είναι πολύβουα και ασφυχτικά.

Με την εμπειρία λοιπόν των πέντε χρόνων θα κάνω μια περιγραφή για διαμονή, εκδρομές και φαγητό.

Τα Κύθηρα είναι σαν δυο διαφορετικά νησιά, ο μέσα και έξω δήμος (τώρα με τον Καλλικράτη είναι ένας) αλλά έτσι το λένε ακόμα οι ντόπιοι. Βοριανατολικά του νησιού απέναντι από την Πελοπόννησο είναι η Αγία Πελαγία ,το χωριό ίσως με τα πιο μεγάλα καταλύματα και κατά την γνώμη μου όχι τόσο χαρακτηριστικής Κυθηραικής αρχιτεκτονικής. ¨όταν δεν φυσάει βοριάς έχει εκπληκτικές παραλίες μέσα στο χωριό πεντάκαθαρα νερά αλλά και ανατολικά ακολουθώντας ένα εύκολο χωματόδρομο έχει τις πανέμορφες παραλίες της Φυρρύ Αμμου και της κακιάς Λαγκάδας που θεωρείται η οργανωμένη της περιοχής και μέτρησα 22 ομπρέλες σε μια τεράστια παραλία! Νερά καταπράσινα, βοτσαλωτή παραλία. Στον χωματόδρομο αυτό που οδηγεί στην άκρη του φαραγγιού θα βρείτε πολλές μικρές και όμορφες παραλίες με προϋπόθεση να μην φυσάει. Βόρια από την Αγία Πελαγία είναι το πανέμορφο χωριό του Καραβά, με την εκπληκτική θέα και όμορφα Κυθηραικά σπίτια. Πρέπει να κάνετε μια βόλτα στο χωρίο, και να πάτε στο καφενείο μπακάλικο που έχει μια γλυκύτατη γιαγιά μ ένα παππού( πέρυσι το επισκέφτηκα τελευταία φορά) Το χωριό είναι γνωστό για τον φούρνο του Καραβά με τα υπέροχα λαδένια παξιμάδια. Ανακαινισμένος ο φούρνος από την νέα γενιά, ευγενέστατα παιδιά και πολύ καλή η προσπάθεια α τους, πάντα ο φούρνος είναι γεμάτος κόσμο, αξίζει μια βόλτα για να πάρετε φρέσκα παξιμαδάκια. Κατεβαίνοντας από τον Καραβά είναι η παραλία της πλατειάς άμμου, δεν θυμάμαι και πολλά νομίζω δεν μ ενθουσίασε. Αφού φτάσατε μέχρι εδώ πρέπει να επισκεφτείτε τις πηγές Αμίρ Αλί, μια όμορφη καταπράσινη διαδρομή με ποταμάκι , όμορφη βόλτα για χαλάρωση. Εμείς φέτος κάναμε και μια βόλτα στο χωρίο Γερακάρι, μικρό μέσα στο πράσινο με ένα όμορφο συγκρότημα με ενοικιαζόμενα.

Κατεβαίνοντας νότια συναντάμε το μεγαλύτερο και πιο ανεπτυγμένο χωριό του νησιού τον Ποταμό, . Προσεγμένο χωριό με μεγάλη πλατεία που έχει πάντα κόσμο στα καφενεία και τις ταβέρνες, η πιο γνωστή είναι του Πανάρετου, δεν την έχω επισκεφτεί αλλά θεωρείται παραδοσιακή καλή ταβέρνα. Το αγαπημένο μου μαγαζί στο ποταμό είναι το Αστικόν, παλιό καφενείο όμορφα διαμορφωμένο , το πρωί καφέ και το βράδυ ποτό. Ωραία μουσική και καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου γίνονται Live εμφανίσεις γνωστών και μη καλλιτεχνών. Αξίζει να τα επισκεφτείτε για την ωραία του ατμόσφαιρα. Φεύγοντας από τον Ποταμό συναντάμε διάφορα χωριά, τα Αρωνιάδικα με πολύ ωραία ανακαινισμένα σύμφωνα με την παράδοση σπίτια και πολύ προσεγμένα καταλύματα, στο δυτικά είναι τα Λογοθετιάνικα που περνώντας απ έξω από το χωρίο και κατηφορίζοντας ένα ασφαλτοστρωμένο αλλά με στροφές δρόμο καταλήγεις στην παραλία του Λυκοδήμου. Μικρή και αν την πετύχεις χωρίς δυτικό αέρα, είναι μια μικρή πισίνα! Τα νερά στα Κύθηρα είναι βαθιά και πράσινα.

Από τα Αρωνιάδικα στρίβοντας ανατολικά με παράκαμψη είναι τα Μυτάτα, από τα πιο όμορφα χωριά, ένα τεράστιο μπαλκόνι με απέραντη θέα , μπορείτε να κάτσετε του Μιχάλη ν απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό και να ευχαριστείτε τον Θεό που σας έστειλε σε αυτό το νησί. Κατηφορίζοντας συναντάς το Διακόφτι, που είναι και λιμάνι, αλλά και υπέροχη παραλία με άσπρη άμμο και πράσινα νερά, τα τελευταία χρόνια έχει ανάπτυξη με δωμάτια και ταβέρνες, αλλά κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι μακριά από το κέντρο του νησιού και ίσως δεν βολεύει η διαμονή. Το χωριό που είναι νοτιότερα από το Διακόφτι είναι ο Αβλέμωνας, νομίζω με την μεγαλύτερη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, από ένα μικρό γραφικό λιμανάκι εξελίχθηκε στο κοσμοπολίτικο σημείο του νησιού. Πανέμορφος κόλπος , γεμάτος ιστιοφόρα ,που η αύρα του σε μαγνητίζει και θέλεις να μείνεις εκεί για πάντα. Από την πρώτη φορά επισκεπτόμαστε την διάσημη ταβέρνα του Σωτήρη για την αστακομακαρονάδα αλλά όλα τα πιάτα είναι πεντανόστιμα. Υπάρχουν και άλλες ταβέρνες και όμορφα καφέ και νομίζω όπου κάτσεις στον Αβλέμωνα είναι όλα προσεγμένα.

Η παραλία της Παλαιόπολης είναι δίπλα στον Αβλέμωνα, η μεγαλύτερη του νησιού, σ ένα σημείο οργανωμένη και μια καντίνα για καφέ, το βράδυ διοργανώνει παρτάκια με σουβλάκια κ μουσική. Απέναντι από την Παλαιόπολη είναι η ταβέρνα της Σκάνδεια , από τις πιο γνωστές του νησιού με εκπληκτικό φαγητό. Το Καλαδί είναι η πολυφωτογραφημένη παραλία του νησιού, με μικρή κατάβαση φτάνεις σε μια υπέροχη παραλία μ ένα βράχο στη μέση που την χωρίζει σε δυο μέρη. Αν πας πρώτη φορά στο νησί, πρέπει να την επισκεφτείς.

Και φτάνοντας περίπου στο κέντρο του νησιού είναι ο Μυλοπόταμος. το καταπράσινο χωριό με τον πλάτανο στην πλατεία , επιβάλλεται μια στάση για πορτοκαλάδα και κοτόπιτα ή γεύμα για τους πιο πεινασμένους πριν συνεχίσετε για τους διάσημους καταρράκτες της Νεράιδας και συνεχίζοντας ανάμεσα τους μύλους στης Φόνισσας.. ευλογημένος τόπος! Περνώντας από την κάτω Χώρα τον ερειπωμένο οικισμό και κατηφορίζοντας προς το λιμανάκι των ψαράδων τα Λιμνάρια, είναι το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας, αξίζει να το επισκεφτείτε, υπάρχει ξενάγηση , περπατίεται 200 μέτρα ανάμεσα σε βυζαντινές εικόνες , σταλαγμίτες και σταλαχτίτες.

Βρισκόμαστε στην ενδοχώρα περνάμε από διάφορα μικρά χωριά με παράξενα ονόματα, Φατσάδικα, Καρβουνάδες κτλ πολλά πήραν τα όνομα τους από τις οικογένειες που κατοικούσαν σε αυτά. Φτάνουμε στο Λιβάδι, το εμπορικό κέντρο του νότιου μέρους του νησιού. Το πιο αδιάφορο από αρχιτεκτονική χωριό, αλλά πέρασμα με εκπληκτικές ταβέρνες όπως του Πιέρου και του Τοξότη, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε εκπληκτικά μαγειρευτά φαγητά. Για γλυκό γαλακτομπούρεκο , εκμέκ με συνοδεία καφέ θα κάνετε μια στάση στην Ρένα. Γενικά το Λιβάδι είναι κομβικό σημείο, και νομίζω κατάλληλο για διαμονή, αν προτιμάτε να μείνετε στο νότιο μέρος του νησιού.

Στρίβοντας ανατολικά χαζεύοντας την πέτρινη γέφυρα του Κατουνιού που χτίστηκε την περίοδο της αγγλοκρατίας συνεχίζεται για το χωριό Κάλαμος, με αρκετά όμορφα και καινούρια καταλύματα και πιστεύω επίσης καλή επιλογή για διαμονή, σε κοντινή απόσταση από το Λιβάδι, τη Χώρα και το Καψάλι αλλά και πέρασμα για τις πανέμορφες παραλίες του Χαλκού της Φυρρή άμμου και της Κομπονάδας( αν θυμάμαι καλά πάει από εκεί) Στο Κάλαμο είναι και η διάσημη ταβέρνα της Φιλιώς ανοίγει μετά τις 16.00, παλιότερα μας άρεσε περισσότερο το φαγητό της.. Για την παραλία του χαλκού τι να πω αν και τα τελευταία χρόνια είναι η πιο πολύβουη παραλία, νομίζω αξίζει, είναι η δικιά μου αγαπημένη, μικρός κολπίσκος με βότσαλο και εκπληκτικά καταπράσινα νερά. Η μισή παραλία είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ένα μικρό καφέ. Σχετικά εύκολη πρόσβαση με εύκολο χωματόδρομο, για την Φυρρή άμμο έχει πιο δύσκολο χωματόδρομο αλλά επίσης αξίζει, πιο μεγάλη παραλία, με λίγες ξαπλώστρες και υπέροχα νερά ,όπως παντού άλλωστε στα Κύθηρα, αρκεί να μην φυσάει.

Συνεχίζοντας από το Λιβάδι ή από την παράκαμψη του Καλάμου φτάνουμε στην Χώρα, την πρωτεύουσα του νησιού. Υπάρχει παρκινγκ έξω από το χωρίο και κατηφορίζετε από τα γραφικά στενά με τα πόδια. Αρχοντική με πανέμορφα κτίσματα ,στενοσόκακα μια πλατεία με καφέ και γλυκά και απέραντη θέα. Είναι μικρή η Χώρα αλλά πλανεύτρα! Μπορείτε ν αγοράσετε το χαρακτηριστικό λουλούδι των Κυθήρων τη σεμβρεβίβα, παραδοσιακά αμυγδαλωτά ή το ποτό του νησιού τη φατουράδα! Υπάρχει ένα εργαστήριο με κεραμικά στο νησί και διατηρεί μαγαζί στη Χώρα και επίσης μαγαζιά με σουβενίρ που δεν ξέρω ακόμα και αυτά μου φαίνονται καλόγουστα! Για φαγητό θα κάνετε μια στάση στο Ζορμπά, και αν είστε τυχεροί και κάτσετε στην μικρή ταράτσα, θ απολαύσετε κοντοσούβλι σαν να είστε στη Ρούμελη σουβλάκια , σεφταλιές όλα πεντανόστιμα! Και τώρα ήρθε η ώρα του γλυκού, άλλη μια αδυναμία μου, η Fossa..δεν πρέπει κανείς να χάσει αυτή τη γευστική εμπειρία, στην όμορφη αυλίτσα θα γευτείτε τη πιο νόστιμη λεμονόπιτα, cheesecakeβύσινο ή σοκολάτας, κορμό και διάφορες τάρτες με σοκολάτα, φουντούκι ,ανανά. Απόλαυση που δεν πρέπει να χάσετε. Για να κάψετε τις θερμίδες θα περπατήσετε μέχρι το Κάστρο της Χώρας, χτίστηκε επί ενετοκρατίας , εκεί βρίσκεται και το αρχαιολογικό μουσείου του νησιού. Περπατώντας στο κάστρο απολαμβάνεται την υπέροχη θέα, καθώς θα δείτε και την γνωστή Χύτρα το νησάκι απέναντι από τα Κύθηρα. Στο κάστρο μέσα έχει πολλούς ναούς, δεν θυμάμαι ακριβώς πόσοι, άκουσα ότι σε κάθε χωρίο του νησιού αντιστοιχεί και ένας,. Μια φορά είχα δει γάμο σ εκκλησία μέσα στο κάστρο και νομίζω πως είναι από τα πιο όμορφα σκηνικά, σ ένα τόσο ιστορικό κάστρο, με την υπέροχη θέα να κάνεις το ξεκίνημα της ζωής σου. (μετά αρχίζουν τα όργανα) Τέλος μου έχουν πει πόσο όμορφα είναι στο Κάστρο την Μ. Εβδομάδα καθώς και την Ανάσταση , εύχομαι να καταφέρω να το ζήσω.

Κατηφορίζοντας από την Χώρα, φτάνουμε στο νοτιότερο οικισμό του νησιού, το γνωστό Καψάλι με τους διπλούς κολπίσκους. Όμορφη παραλία που δεν προτιμάτε από πολλούς ίσως επειδή είναι μέσα στο χωρίο, είναι πανέμορφα τα νερά και από πάνω μια σειρά από καφέ για να πιείς το καφέ σου, να φας το γλυκό σου και βράδυ ν απολαύσεις το ποτό σου με θέα το φωταγωγημένο κάστρο της Χώρας.. μαγεία! Εδώ βρίσκεται και η νυχτερινή ζωή του νησιού αν και είναι σε χαλαρούς ρυθμούς με όμορφη μουσική στα μπαράκια . Για φαγητό η γνωστή ψαρταβέρνα του Μάγου τέρμα αριστερά στον μόλο και φέτος δεν μας απογοήτευσε με εξαιρετικά πιάτα και ένα από τα αγαπημένα μου εστιατόρια είναι το υδραγωγείο τέρμα δεξιά, στο παλιό υδραγωγείο και δίπλα στον κολυμβητικό όμιλο. Πιάτα με μεσογειακές γεύσεις ρεβύθια με σπανάκι και μελιτζάνες με πλιγούρι πεντανόστιμα.

Στο Καψάλι μπορείς να νοικιάσεις ποδήλατο και να πας στη δίπλα παραλία Σπαραγάριο, ερημική και πανέμορφη.ή να ενοικιάσετε μικρό σκάφος, δεν χρειάζεται άδεια και να πάτε σε μη προσβάσιμες παραλίες όπως του Κυριακουλού και άλλες πανέμορφες που είναι έξοδοι φαραγγιών Το κάναμε φέτος και πραγματικά νιώσαμε ότι κολυμπούσαμε στη γαλάζια λίμνη! Τέλος μια άλλη γνωστή και πανέμορφη παραλία είναι το Μελιδόνι νοτιοδυτικά, κολύμπι σε καταπράσινα νερά με θέα το νησάκι της Χύτρας που μπορείτε να το επισκεφτείτε με το σκάφος glassbottom από το Καψάλι.

Τέλος και αν δεν σας αρέσει ο θρησκευτικός τουρισμός νομίζω στα Κύθηρα μια επίσκεψη στο μοναστήρι της Μυρτιδιώτισσας επιβάλλεται και για την ιστορία της αλλά και την ομορφιά του τοπίου και της διαδρομής. ¨Άλλα όμορφα μοναστήρια είναι της Αγίας Ελέσσας και της Αγίας Μόνη και τα δύο με εκπληκτική θέα (στα καλύτερα σημεία πάντα κτίζονται οι μονές)

Είμαι σίγουρη πως ξεχνάω πολλά, θα μπορούσα να γράφω και να μιλάω για την ομορφιά και την αύρα των Κυθήρων για ώρες. Το αγαπώ αυτό το νησί και μακάρι να μπορώ να το επισκέπτομαι και ν ανακαλύπτω τους μικρούς του θησαυρούς κάθε χρόνο.

χρήσιμα Link
http://www.kythera.gr/
http://www.kithera.gr/
http://www.ilovekythera.com/
 

emantas

Member
Μηνύματα
30
Likes
76
Επόμενο Ταξίδι
Ιταλια 1015 χιλιομετρα στ
Να σκεφτείς πωςριν απο μέρες σκεφτόμουν να αγοράσω σπίτι στα Κύθηρα υστερα απο την επίσκεψη μου το περσινό καλοκαίρι.. Ειναι πανέμορφο μερος
 

evagelina

Member
Μηνύματα
60
Likes
89
Επόμενο Ταξίδι
Βόσπορος
Ταξίδι-Όνειρο
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Να σκεφτείς πωςριν απο μέρες σκεφτόμουν να αγοράσω σπίτι στα Κύθηρα υστερα απο την επίσκεψη μου το περσινό καλοκαίρι.. Ειναι πανέμορφο μερος
Είναι ένα όνειρο που έχω και εγώ..ν αγοράσω ένα παλιό σπίτι και να το φτιάξω βασισμένο στην αρχιτεκτονικη του νησιού.,.όνειρα!!!
 

emantas

Member
Μηνύματα
30
Likes
76
Επόμενο Ταξίδι
Ιταλια 1015 χιλιομετρα στ
με φιλοξενησαν σε ενα σπιτι στα Αρωνιαδικα, εκει επαθα αυτο το κολλημα.. το σπιτι ηταν παλιος μυλος! Με καμαρες κι απιστευτο στυλ, χτιστο κρεβατι κι αλλα τετοια! μικρο αλλα απιστευτο για αποδρασεις ερωτικης κατα βαση φυσεως.. κολλημα
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.167
Μηνύματα
882.700
Μέλη
38.879
Νεότερο μέλος
fanisfanisfanis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom