Το Ηρώδειο δεν είναι από... μάρμαρο

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

Οι θεατές του Ηρωδείου μπορεί να μην έχουν μάτια παρά μόνο για τις παραστάσεις, αλλά δεν είναι αμελητέα η δουλειά που γίνεται στο ίδιο το μνημείο όλη τη χρονιά μέχρι να ξανανάψουν τα φώτα του Φεστιβάλ Αθηνών.
as.enet.gr_resources_2010_06_37_3_thumb_medium.jpg
Τα νέα εδώλια μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης στη δυτική πάροδο

Οσο και να μη φαίνεται στους θεατές, υπάρχουν τμήματα που είναι ετοιμόρροπα, που παρουσιάζουν διαμπερείς ρωγμές, απολεπίσεις και μεγάλες απώλειες από την αρχική επιφάνεια των μαρμάρων.

Οι εργασίες που ολοκληρώθηκαν είναι:
- Συμπληρώθηκαν με πειραϊκό ακτίτη τα κομμάτια που έλειπαν από τις εσωτερικές όψεις του νότιου τοίχου της σκηνής (ορατού έξω από το Ηρώδειο). Επίσης, συμπληρώθηκαν και στερεώθηκαν οι πλευρικοί τοίχοι της σκηνής, όπως επίσης ο ανατολικός και δυτικός τοίχος του κοίλου.
- Αποκαταστάθηκαν οι θόλοι των δύο παρόδων, που είχαν πέσει, και από επάνω αναστηλώθηκαν τα εδώλια που υπήρχαν στη δυτική πλευρά, προσφέροντας στο κοινό από πέρυσι άλλες 36 θέσεις. Τα εδώλια της ανατολικής παρόδου έχουν ήδη κατασκευαστεί και θα πάρουν τη θέση τους τον προσεχή Οκτώβριο μετά το Φεστιβάλ.
- Αποκαταστάθηκαν με νέο Πεντελικό μάρμαρο τα σκαλοπάτια στις δύο ακραίες κλίμακες του κοίλου, όπου τοποθετήθηκε φέτος και κιγκλίδωμα από ανοξείδωτο χάλυβα, διευκολύνοντας τους θεατές κυρίως κατά την αποχώρησή τους. Επίσης συμπληρώθηκαν τα πώρινα στηθαία.

Τελευταία, έγινε στερέωση ενός τόξου του μετασκηνίου, που παρουσίαζε ετοιμορροπία και είχε στερεωθεί προσωρινά με συρματόσχοινα. Επίσης, καθαρίστηκε και άνοιξε ο αρχαίος αγωγός του θεάτρου για να μην το ξαναδούμε να πλέει στο νερό. Η εργασία αυτή έγινε με τη βοήθεια ρομποτικής κάμερας και ειδικών μηχανημάτων, που παραχώρησε δωρεάν η ΕΥΔΑΠ.

Στερεώθηκαν και τα επισφαλή τμήματα των τόξων ψηλά στον τοίχο του κοίλου, όπου έχει τοποθετηθεί ειδικό ικρίωμα ύψους 24 μέτρων.

Και όσοι νομίζουν πως το Ηρώδειο είναι από «μάρμαρο» και δεν χρειάζεται καμία προστασία, η αλήθεια είναι ότι τα αρχαία εδώλια του κάτω διαζώματος απαιτούν συντήρηση κάθε χρόνο μετά το τέλος των παραστάσεων του Φεστιβάλ.

ολόκληρο το άρθρο Το Ηρώδειο δεν είναι από... μάρμαρο | Τέχνες | Ελευθεροτυπία
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.222
Μηνύματα
884.109
Μέλη
38.912
Νεότερο μέλος
Aza

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom