Νάξος: Η "Πορτάρα" του Αιγαίου.

marydim

Member
Μηνύματα
1.631
Likes
410
Επόμενο Ταξίδι
Μεσόγειος
Ταξίδι-Όνειρο
Δρόμος Αγ. Ιακώβου-Ισπανί

Η πρώτη μου γνωριμία με τη Νάξο ήταν στις αρχές του 2000, μέσω της ελληνικής σειράς "Alma Libre" του Mega Channel. Η σειρά δεν ήταν τίποτα σπουδαίο και γρήγορα την εγκατέλειψα αλλά οι εικόνες της Νάξου έμειναν καλά εντυπωμένες στο μυαλό μου. Τότε ήθελα σαν τρελή να περάσω έστω ένα διήμερο στα στενά της Χώρας αλλά δεν τα καταφέρα. Ούτε εκείνη την περίοδο ούτε τις επόμενες, μέχρι που ξεθώριασε η επιθυμία. Αμυδρές θύμησες του νησιού επανήλθαν όταν τυχαία βρήκα στο youtube το ομώνυμο τραγούδι του Γιάννη Κότσιρα με το οποίο επενδυόταν μουσικά η σειρά. Και θεώρησα ότι ήρθε η ώρα να αφιερώσω τις φετινές καλοκαιρινές μας διακοπές στην Ελλάδα στο νησί της Νάξου.



Ο καιρός δεν στάθηκε συμμαχός μας. Αέρας, βροχή και κρύο συνόδευσαν το μεγαλύτερο μέρος της παραμονής μας εκεί, κάνοντας τη ζωή στην παραλία δύσκολη έως μη εφικτή. Πολλά από αυτά που θέλαμε να δούμε, να φωτογραφήσουμε, να νιώσουμε, να ζήσουμε στο νησί, αναβλήθηκαν για μια άλλη φορά λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. Μάλιστα ένα βράδυ αναγκαστήκαμε να μείνουμε ακόμα και στο ξενοδοχείο καθώς είχα φροντίσει να πάρω μαζί μου ότι είχε η ντουλάπα μου σε ραντάκι! Ευτυχώς, προσαρμοστήκαμε εύκολα στα δεδομένα και καταφέραμε ν' απολαύσουμε τις πολύτιμες μικρές στιγμές των διακοπών μας.

Η Νάξος μπορεί να είναι από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων αλλά δεν πρέπει να σας τρομάζουν οι αποστάσεις. Μάλιστα κάποιος μπορεί να δει τα σημαντικότερα μέσα σε τρείς μέρες για να μην πω δύο και θεωρηθώ υπερβολική. Εκεί που αξίζει ν' αφιερώσετε το χρόνο σας και την προσοχή σας είναι η Χώρα και οι ατελείωτες παραλίες του νησιού. Τα υπόλοιπα και να μην τα δείτε δεν θα χάσετε και τίποτα ιδιαίτερο ούτε θα είστε φτωχότεροι σε γνώσεις και εικόνες. Αν και η ενδοχώρα του νησιού παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς παρατηρείται ποικιλία στο περιβάλλον και η αγροτοκτηνοτροφία είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη, αν δεν έχετε ενδιαφερθεί στο παρελθόν ν' εξερευνήσετε τις αγροτικές δραστηριότητες και την ελληνική ύπαιθρο δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να το κάνετε στη Νάξο. Η υπογράφων, βέβαια, έχει μέγα πάθος με τα βουνά και τα λαγκάδια και εννοείται ότι γύρισε κάθε χωριό και χωριουδάκι του νησιού. Σε σημείο μάλιστα που ο συντροφός της την εγκατέλειψε για μια αθλητικοεφημερίδα στις καφετέρειες της Χώρας και αναγκάστηκε να γυρίζει μόνη της στα ερημολαγκάδια του νησιού!

Αυτό που μου έκανε εντύπωση στη Νάξο είναι οι εκκλησίες και τα εξωκλήσια. Υπάρχουν τόσα πολλά που νομίζεις ότι όποια πέτρα και αν σηκώσεις θα βρεις και ένα εξωκλήσι από κάτω! Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πλατείας της Μητροπόλεως όπου γύρω από το κύριο ναό της Ζωοδόχου Πηγής -Μητρόπολη Παροναξίας-, μέτρησα και άλλα έξι εξωκλησάκια -και μπορεί να μου έχει ξεφύγει και κανένα- σε απόσταση βολής. Στα περισσότερα από αυτά πάντως η είσοδος δεν επιτρέπεται λόγω κλειδαμπαρωμένης πόρτας ή εξώπορτας. Περισσότερα για τα εξωκλήσια στο κεφάλαιο Αξιοθέατα.

Το βιντεάκι μου για τη Νάξο είναι κυρίως από τη Χώρα και δεν θα μπορούσε παρά να συνοδεύεται μουσικά από το τραγούδι "Alma Libre" του Κότσιρα που ανέφερα στην αρχή. Ελπίζω να σας αρέσει έστω και λίγο.

 

Attachments

ANEL

Member
Μηνύματα
1.029
Likes
340
μπράβο!!το video πολύ όμορφο με ταξίδεψε σε αγαπημένα σημεία της χώρας...αισθάνθηκα σαν να περπατάω πάλι εκεί!ν' αναπνέω αυτόν τον ιδιαίτερο αέρα που έχει η Νάξος!!
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Πολύ όμορφο νησί η Νάξος! Υπέροχο το βιντεάκι σου marydim! Τα αξέχαστα: τα διάφανα νερά-καταπληκτικά για κολύμπι, το ορεινό χωριουδάκι Απείρανθος-γραφικότατο, η ονειρεμένη-μαγική χώρα, το μπαράκι Island με την υπέροχη μουσική και τα γλυπτά από άμμο, το νοστιμότατο φαγητό κάτω από τα αρμυρίκια και δίπλα στο κύμα, η υπέρτατη βάφλα στο Waffle's house, το ηλιοβασίλεμα στην Πορτάρα, το άπλετο φως!
 

marydim

Member
Μηνύματα
1.631
Likes
410
Επόμενο Ταξίδι
Μεσόγειος
Ταξίδι-Όνειρο
Δρόμος Αγ. Ιακώβου-Ισπανί
Σας ευχαριστώ κυρίες μου για τα καλά σας λόγια και χαίρομαι που σας άρεσε το βιντεάκι.
Να σημειώσω ότι η Νάξος, κατά τη γνώμη μου, δεν ανήκει στην κατηγορία των νησιών που σε κερδίζουν από την πρώτη στιγμή. Για να την αγαπήσεις και να μείνει στην καρδιά σου πρέπει να προσπαθήσεις ν' ανακαλύψεις όλες εκείνες τις μικρές της γωνιές που την κάνουν ιδιαίτερη και της χαρίζουν μοναδική ομορφιά.
 

Dva Srca

Member
Μηνύματα
558
Likes
1.053
Επόμενο Ταξίδι
Σλοβενία
Ταξίδι-Όνειρο
Ισραήλ, Ειρηνικός
Στη Νάξο πήγα οικογενειακά το 1999, μαθητής ακόμα, ύστερα από δική μου παρότρυνση επειδή ήθελα να δω τα πολλά σημείααρχαιολογικού ενδιαφέροντος του νησιού. Θυμάμαι την πανέμορφη Πορτάρα στο λιμάνι, έναν τεράστιο κούρο ξαπλωμένο σε ένα μικρό δάσος-αρχαιολογικό χώρο, δίπλα στον οποίο είχα ποζάρει όλο καμάρι αλλά και το πόσο διαφορετικό μας είχε φανεί το νότιο (πιο άγονο) και το βόρειο (πιο πράσινο) τμήμα του νησιού. Μέναμε σε ένα απαράδεκτο δωμάτιο όπου εκτός από τα έντομα έπρεπε να τα βγάλουμε πέρα και με το ρεύμα που μας χτύπαγε όταν κάναμε μπάνιο. Τότε οι γονείς μου είχαν εξαγριωθεί αλλά εμένα όλα μου 'χουν μείνει πολύ ζωντανά σαν αναμνήσεις. Θα ήθελα να επιστρέψω στο μελλον (αν και στοιχηματίζω ότι θα έχουν βελτιωθεί πολύ τα πράγματα μέσα σε 11 χρόνια), χαίρομαι που η αφήγησή σου με βοήθησαν να ανασύρω όλες αυτές τις όμορφες μνήμες!
 
Μηνύματα
2.487
Likes
3.194
Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ
Μπράβο Marydim!για την όμορφη περιγραφή και το πολύ καλό βίντεο!παρά τον άσχημο καιρό συμπεραίνω ότι περάσατε σούπερ!
 

marydim

Member
Μηνύματα
1.631
Likes
410
Επόμενο Ταξίδι
Μεσόγειος
Ταξίδι-Όνειρο
Δρόμος Αγ. Ιακώβου-Ισπανί
Θα ήθελα να επιστρέψω στο μελλον (αν και στοιχηματίζω ότι θα έχουν βελτιωθεί πολύ τα πράγματα μέσα σε 11 χρόνια), χαίρομαι που η αφήγησή σου με βοήθησαν να ανασύρω όλες αυτές τις όμορφες μνήμες!
Αυτό το καλό έχουν οι ταξιδιωτικές ιστορίες. Ή μας κάνουν να ονειρευόμαστε μελλοντικά ταξίδια ή μας γυρίζουν πίσω στις αναμνήσεις μας και ξαναζούμε το ταξίδι.

Δεν ξέρω ν' απαντήσω στο κατά πόσο έχουν βελτιωθεί τα πράγματα στο νησί ή όχι αλλά μπορώ να καταθέσω την αποψή μου όσον αφορά τα μαγαζιά κοντά στο λιμάνι. Μπορεί να έχουν μείνει και έτσι όπως ακριβώς τα θυμάσαι! Δεν κάνω πλάκα! Στα περισσότερα δεν υπάρχει ίχνος ανανέωσης και προσωπικά ένιωθα ότι ήμουν σε μια άλλη Ελλάδα καμιά δεκαετία πίσω.
Μου είναι δύσκολο ν' αποφασίσω αν αυτό οφείλεται σε έλλειψη πόρων ή αρέσει στους ξένους τουρίστες και γι' αυτό το κρατάνε. Πάντως όσο απομακρύνεσαι από το λιμάνι τα πράγματα αλλάζουν πολύ. Τα μαγαζιά είναι πιο προσεγμένα και το ντεκόρ στα δεδομένα της δεκαετίας μας.
 

marydim

Member
Μηνύματα
1.631
Likes
410
Επόμενο Ταξίδι
Μεσόγειος
Ταξίδι-Όνειρο
Δρόμος Αγ. Ιακώβου-Ισπανί
Μπράβο Marydim!για την όμορφη περιγραφή και το πολύ καλό βίντεο!παρά τον άσχημο καιρό συμπεραίνω ότι περάσατε σούπερ!
Σ' ευχαριστώ romantic woman. Περάσαμε πολύ ωραία και μακάρι να είχαμε και περισσότερες ημέρες στη διάθεσή μας να απολαύσουμε ακόμα πιο πολύ τις Ναξιώτικες παραλίες.
 

marydim

Member
Μηνύματα
1.631
Likes
410
Επόμενο Ταξίδι
Μεσόγειος
Ταξίδι-Όνειρο
Δρόμος Αγ. Ιακώβου-Ισπανί
Με αεροπλάνα και βαπόρια.

Πολυάριθμοι τρόποι μεταβίβασης στο νησί δεν υπάρχουν. Μόνο πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά. Κάποιοι λένε ότι εκτελεί πτήσεις και η Ολυμπιακή αλλά όσο και αν το έψαξα στο site της εταιρείας μου έβγαζε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες πτήσεις για τις ημερομηνίες που ζητάω. Εσείς κάντε άλλη μια προσπάθεια και αν συνεχίζει να σας βγαίνει το ίδιο μήνυμα δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα άλλο από το να κατηφορίσετε για το λιμάνι του Πειραιά.



Το πλοίο είναι και χρονοβόρο και κοστίζει αρκετά ειδικά αν είστε οικογενειάρχες ή αν θέλετε να πάρετε και αυτοκίνητο μαζί σας. Τα απλά πλοία των Blue Star Ferries κάνουν τη διαδρομή σε πεντέμιση ώρες το λιγότερο (το πλοίο πάντως που ταξιδέψαμε και προς Νάξος και προς Πειραιά έξι ώρες έκανε) ενώ υπάρχει και γρήγορο καράβι αλλά είναι μόνο για μη καπνίζοντες οπότε απορρίφθηκε. Δρομολόγια το πρωί στις 7:25 (στις 7:30 το γρήγορο) και το απόγευμα στις 5:30. Από Νάξο φεύγουν περίπου στις 9 το πρωί (νομίζω) και στις 6 το απόγευμα (αυτό το ξέρω γιατί με αυτό ταξιδέψαμε). Το κανονικό εισιτήριο στα Blue Stars κοστίζει 30,50 Ευρώ ανά άτομο και διαδρομή και το αυτοκίνητο στα 81,00 Ευρώ ανά διαδρομή πάντα! Γι' αυτό το καλύτερο και το οικονομικότερο είναι ν' αφήσετε το αυτοκίνητο στο σπίτι και να νοικιάσετε μηχανάκι στο νησί.

Τώρα αν έχετε και μικρά μαζί σας και αναρωτιέστε πως θα τα καταφέρετε χωρίς αυτοκίνητο, και εκεί εύκολα είναι τα πράγματα. Απλά φροντίστε να μένετε κοντά σε κάποια μεγάλη παραλία ώστε να ελαχιστοποιήσετε τις μετακινήσεις. Και αν θέλετε να πάτε στη Χώρα υπάρχει το ΚΤΕΛ Νάξου με συχνότατα δρομολόγια από τις πολύ γνωστές παραλίες της Πλάκας και του Αγίου Προκόπιου (κάθε μισή ώρα από τις οκτώ το πρωϊ μέχρι τις 11:00 το βράδυ). Το ΚΤΕΛ έχει φροντίσει φυσικά και για τις περιηγήσεις σας στην ενδοχώρα της Νάξου, αλλά εδώ πρέπει να κάνετε έναν καλό προγραμματισμό καθώς τα δρομολόγια προς τα περισσότερα χωριά είναι συνήθως λίγα και πρωϊνά. Επίσης, κάθε Τρίτη και Πέμπτη υπάρχει λεωφορείο που κάνει το γύρο του νησιού. Για τιμές, περισσότερες πληροφορίες και ότι άλλες απορίες απευθυνθείτε στο ΚΤΕΛ Νάξου στο τηλέφωνο 2285022291 ή στην ιστοσελίδα τους στο ίντερνετ: ΚΤΕΛ Νάξου.

Αν πάλι σκέφτεστε που να ανεβοκατεβαίνετε στα λεωφορεία έχω και άλλη λύση. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε έναν τόπο από το να τον περπατήσετε. Λίγο χρονοβόρο βέβαια αλλά και τη γυμναστική σας θα κάνετε και θα δεθείτε σαν παρέα- οικογένεια μέσω των ατελείωτων συζητήσεων που θα κάνετε τις ώρες που θα περπατάτε!

Για όσους πάντως αποφασίσουν να υποστούν το κόστος του αυτοκινήτου να θυμούνται ότι η Χώρα έχει τρομερό πρόβλημα παρκαρίσματος. Προσοχή! Στον παραλιακό δρόμο της Χώρας, μπροστά από τα μαγαζιά, απαγορεύεται το παρκάρισμα. Αλλά αν καταστεί επείγον να το παρκάρετε εκεί, αφήστε το για λίγο και πάντα με αναμένα αλάρμ. Και αυτό γιατί κάθε τόσο περνάει το λιμενικό. Στο πάνω από μισάωρο ή στις πέντε βόλτες πέρα-δώθε των λιμενικών καίγεσαι και καλείσαι να πληρώσεις την κλήση.

Πολλοί θα σας πουν ότι έχει δημοτικό πάρκινγκ όπου μπορείτε ν' αφήσετε το αυτοκίνητο για τις βόλτες σας στη Χώρα. Είναι αλήθεια αυτό αλλά το πρόβλημα είναι στη χωρητικότητα του πάρκινγκ είτε είναι πρωί είτε είναι βράδυ. Το πάρκινγκ είναι δίπλα στο Δημαρχείο της Νάξου και στη κεντρική πλατεία και είναι σχεδόν πάντα γεμάτο. Το παρκάρισμα των αυτοκινήτων συνεχίζεται και στο δρόμο κάτω από το δημοτικό πάρκινγκ δίπλα στην παραλία αλλά και εκεί τις ώρες αιχμής δεν βρίσκεις εύκολα θέση. Εμείς προτιμούσαμε να κάνουμε μερικά μέτρα παραπάνω και να το παρκάρουμε δίπλα στο ξενοδοχείο Νιssaki, στην παραλία του Αγίου Γεωργίου, που ήταν και το ξενοδοχείο μας. Αυτή την εποχή εκεί πάρκαρες εύκολα αλλά δεν έχω ιδέα τι γίνεται την υψηλή περίοδο του τουρισμού.
 

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.869
Likes
2.260
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
Αχ τι μου κανες τι μου κανες Μαιρη ..τι μου κανες!!
Βλεπεις τι γραφω διπλα στο αβαταρ μου..εε..
Μεγαλη λατρεια η Ναξος για μας ..μεγαλη αγαπη.Χαλαρα θα αγοραζα εξοχικο εκει αν ειχα τα λεφτα!
Κριμα που δεν σας εκανε καλο καιρο ..ευχομαι να ξαναπατε .
Η Πορταρα μοναδικη και το ηλιοβασιλεμα απο κει επισης.
Οι νοτιες παραλιες που βλεπουν προς Παρο ..τροπικαλ!
Φαι ..τελειο!
Οι ντοπιοι καλοκαρδοι και φιλοξενοι.
Και η ενδοχωρα πολυ ομορφη κατ εμε.
Αντε ποτε θα φτασει 10-7 να ξαναπαμε !!!
 

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.869
Likes
2.260
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
Χαιρομαι !Επιτελους και μια ιστορια για τη Ναξο!
Yes ...yes ..yes
 

kalove

Member
Μηνύματα
436
Likes
1.637
Επόμενο Ταξίδι
Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Εθνικά πάρκα ΗΠΑ
Τέλειο το βιντεάκι . Ομορφη η ιστορία σου.
Μού θύμησες παλιές καλές μέρες.
Εμεινα δύο χρόνια στην Νάξο για επαγγελματικούς λόγους καί έχω ισχυρούς δεσμούς μαζί της.
Μία πληροφορία πού ίσως δεν ξέρετε, είναι οί προσφορές πού κάνει η blue star γιά την Νάξο καί όλα τα κυκλοδονήσια πού πιάνει η γραμμή της, είναι η super economic με 20 ευρώ αλέ-ρετούρ.
Τα χωριά της ενδοχώρας είναι πανέμορφα. Απείρανθος καί Χαλκί κρατούν τα σκήπτρα. Το παλιό αποστακτήριο τού κίτρου στο Χαλκί αξίζει την επίσκεψη.
Η ταβέρνα τού Γιώργου στούς Μέλανες, με θέα όλη την κοιλάδα, είναι μοναδική. Το γιαούρτι με το σπιτικό γλυκό από πάνω, είναι όλα τα λεφτά.
Μη παραλείψετε να κατεβείτε μέχρι τον Αϊ Γιώργη στούς Μέλανες, μια κατάφυτη περιοχή.
Τα τυριά της επίσης είναι καταπληκτικά. Ιδίως το ξινοτύρι.
Νάσαι καλά πού μού ξύπνησες όμορφες αναμνήσεις!!
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.159
Μηνύματα
882.463
Μέλη
38.877
Νεότερο μέλος
Constansimota

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom