Η πρώτη εικόνα παραπέμπει σε ψαροχώρι του Πορτογαλικού νότου. Πολύχρωμες ψαρόβαρκες να λικνίζονται στο παλιό λιμάνι, κανόνια που δεσπόζουν στους προμαχώνες ενός αποικιοκρατικού φρουρίου και το καμπαναριό μιας εκκλησίας να ξεχωρίζει πάνω από τις στέγες των σπιτιών. Κι όμως δεν είμαστε στο Αλγκάρβε αλλά στο Μαρόκο, ογδόντα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Καζαμπλάνκα, στην Ελ Τζαντίντα, μια πόλη χτισμένη τον 16ου αιώνα από Πορτογάλους αποικιοκράτες, που πλέον ζει το σήμερα, σαν κομμάτι του Μαροκινού βασιλείου.

Όταν οι Πορτογάλοι έφυγαν οριστικά από το Μαρόκο, προς τα τέλη του 18ου αιώνα, η Ελ Τζαντίνα έμεινε έρημη και ρήμαζε, μέχρις ότου ήρθαν νέοι κατακτητές, οι Ισπανοί και μαζί με τους ντόπιους, άρχισαν σιγά – σιγά να την κατοικούν ξανά. Στις μέρες μας η πόλη αναστήθηκε για τα καλά, ζωντάνεψε και μετράει πάνω από 150.000 ψυχές, αλλά το παλιό ιστορικό της κέντρο, το μπολιασμένο με χίλιες τόσες Πορτογαλικές και Ισπανικές επιρροές, προστατεύεται από την UNESCO, σαν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και παραμένει αναλλοίωτο, μοναδικό πάντρεμα Ευρωπαϊκού και Μαυριτανικού πολιτισμού. Με σήματα κατατεθέντα τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια, το φρούριο, το εντυπωσιακό υδραγωγείο, την μοναδική εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και σύμμαχο τα κύματα του Ατλαντικού, η Ελ Τζαντίνα αποτελεί έναν προορισμό έκπληξη για το μουσουλμανικό Μαρόκο και σίγουρα αξίζει κάποιος να την επισκεφθεί.

Extra tip. Το ξενοδοχείο L’Inglesia el Jadida βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης και στεγάζεται σε μια ισπανική εκκλησία του 19ο αιώνα, που έχει μετατραπεί με μεράκι σε ένα εξαιρετικό boutique hotel. Οι δημόσιοι χώροι και τα δεκατέσσερα ευρύχωρα δωμάτια, είναι διακοσμημένα με αντικείμενα που βρέθηκαν σε αντικερί από όλο το Μαρόκο, προσδίδοντας στον χώρο ένα ιδιαίτερο στυλ εποχής του μεσοπολέμου, με άμεσες επιρροές από την Μαυριτανική κουλτούρα. Η θέα από την βεράντα προς την παλιά Πορτογαλική πόλη είναι πέραν πάσης περιγραφής.

http://www.liglesia.com/en/index.html