Η Νάπιερ μέχρι το 1931 ήταν μια συνηθισμένη παραθαλάσσια πόλη της Νέας Ζηλανδίας. Στις 3 Φεβρουαρίου του 1931 όμως, ένας ισχυρότατος σεισμός 7,8 βαθμών, κυριολεκτικά την ισοπέδωσε. Η καταστροφή συμπληρώθηκε από μια μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε ότι είχε απομείνει. Ουσιαστικά η πόλη είχε σβηστεί από τον χάρτη. Οι κάτοικοι  όμως δεν την εγκατέλειψαν και θέλησαν να την φτιάξουν από την αρχή. Ήθελαν να την κάνουν να ξεχωρίζει, να γίνει η ωραιότερη και πιο μοντέρνα πόλη στον κόσμο κι έτσι διάλεξαν να την ξαναχτίσουν με το αρχιτεκτονικό ρεύμα της τότε εποχής, το Art Deco.

Κάπως έτσι λοιπόν, γεννήθηκε το θαύμα της Νάπιερ. Όλη η πόλη, από σπίτια, δημόσια κτίρια μέχρι εργοστάσια, είναι φτιαγμένη με το χαρακτηριστικό στυλ της εποχής του μεσοπολέμου και παραμένει έτσι ανέπαφη μέχρι σήμερα, αποτελώντας  μοναδικό ολοκληρωμένο δείγμα art deco αρχιτεκτονικής, που όμοιο του συναντάς μόνο στο South beach του Μαϊάμι. Φυσικά τα πάντα είναι διατηρητέα και ολόκληρη η πόλη προστατεύεται από την Unesco, σαν μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ένας θαυμάσιος τρόπος για να μυηθείτε στη μαγεία της Νάπιερ είναι να βρεθείτε στο ετήσιο φεστιβάλ art deco που διοργανώνεται κάθε Φλεβάρη στην πόλη ή να ακολουθήσετε κάποια από τις  ξεναγήσεις του Art Deco Trust, ενός τοπικού γραφείου τουρισμού, που καθημερινά οργανώνει tours με θέμα τον μοναδικό αρχιτεκτονικό πλούτο της πόλης.

http://www.artdeconapier.com/