Το Νέμι είναι ίσως η ωραιότερη από τις δεκαέξι μικρές πόλεις που αποτελούν την κοινότητα των Casteli Romani, μιας εκπάγλου καλλονής περιοχή, που εκτείνεται νότιο ανατολικά της Ρώμης. Βρίσκεται, περίπου τριάντα χιλιόμετρα μακριά από την Ιταλική πρωτεύουσα και είναι σκαρφαλωμένο σε έναν πανέμορφο λόφο, έχοντας θέα την ομώνυμη ηφαιστειακή λίμνη.

Η πόλη, από τους αρχαίους ακόμη χρόνους, αποτελούσε αγαπημένο θέρετρο Ρωμαίων αυτοκρατόρων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του Καλιγούλα, που είχε μάλιστα ελλιμενίσει πολυτελή πλοιάρια στην λίμνη, για να απολαμβάνει τις βόλτες του. Χάρη λοιπόν σε αυτά τα πλοιάρια, που ανακαλύφθηκαν σε άριστη κατάσταση στο βάθος της λίμνης και την χαρακτηριστική μεσαιωνική του ατμόσφαιρα, το Νέμι αποτελεί πρώτης τάξεως τουριστικό προορισμό και μοναδική αφορμή ημερήσιας απόδρασης, από την πολύβουη Αιώνια πόλη.

Εκτός όμως από τα μοναδικής αρχιτεκτονικής παλάτια, τις υπέροχες εκκλησίες και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, το Νέμι φημίζεται και για τις… φράουλες του. Πράγματι, λόγω του εύκρατου  ηφαιστειακού εδάφους και του ιδιαίτερου μικροκλίματος της περιοχής,  οι φράουλες που καλλιεργούνται στο Νέμι είναι εξαιρετικής ποιότητας και κατά συνέπεια ονομαστές σε ολόκληρη την Ιταλία. Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου λοιπόν, για να γιορταστεί το τέλος της συγκομιδής, διοργανώνεται στο Νέμι ένα υπέροχο φεστιβάλ φράουλας, με κύρια χαρακτηριστικά τους χορούς, τις μουσικές, τα βεγγαλικά και φυσικά τις άφθονες ποσότητες  φράουλας.

Extra tip. Το Il Cortile είναι μακράν η αξιοπρεπέστερη επιλογή διαμονής, σε μια πόλη που δεν φημίζεται ιδιαίτερα για τα ξενοδοχεία της. Μια συμπαθέστατη Σουηδέζα και ο Ιταλός αντικιέρ σύζυγός της έφτιαξαν  στο κέντρο του Νέμι, ένα ταπεινό αλλά καλόγουστα διακοσμημένο B&B που ξεχωρίζει.

http://www.bed-and-breakfast.it/pagina.cfm?id=6603&IDRegione=7