Οι φωτεινές νύχτες του καλοκαιριού συναντούν χιονισμένα δάση και παγωμένες λίμνες, σε μια χώρα που μας μαγεύει όλες τις εποχές του χρόνου. Η πατρίδα του “αληθινού” Άγιου Βασίλη και “χώρα με τις χίλιες λίμνες”, όπως την αποκαλούν, διαθέτει απαράμιλλης ομορφιάς τοπία, που την χαρακτηρίζουν ως έναν πολυδιάστατο, αινιγματικό και συγκλονιστικό προορισμό.

Δασικές εκτάσεις από σημύδα, δρύες, πεύκα και έλατα μέχρι την τούνδρα στον Βορά, οι εθνικοί δρυμοί και υδρότοποι γίνονται ιδανικό σκηνικό για φυσιολατρικές αποδράσεις. Με μεγάλη επιλογή σε οριοθετημένες πεζοπορικές περιοχές, εντεταγμένες στην πλειοψηφία τους στο δίκτυο Natura 2000, από τα κοντύτερα μονοπάτια του Evo και Teijo στο νότο και μέχρι τις πιο απαιτητικές διαδρομές στο Iso-Syöte στον βορά, εκτός από ατελείωτες περιηγήσεις μπορούμε να απολαύσουμε ανάλογα με την εποχή, από κανό, καγιάκ και ψάρεμα, μέχρι σκι, βόλτες με έλκηθρο και snowmobile. Για να ξεκλειδώσουμε τα μυστικά του υγιούς προσδόκιμου ζωής των Φινλανδών, μπορούμε να βιώσουμε την απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης και αναζωογόνησης σε κάποια από τις παραδοσιακές σάουνες που αποτελούν χαρακτηριστικό στοιχείο της κουλτούρας τους. Φυσικά ο αρκτικός κύκλος κρύβει και την μοναδική εμπειρία της παρατήρησης του Βόρειου Σέλας, των πολύχρωμων νεφελωμάτων στον θόλο του ουρανού, τις παγωμένες νύχτες του χειμώνα.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, τα πολυάριθμα φεστιβάλ προσκαλούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες σε μοναδικές εμπειρίες γαστρονομίας, πολιτισμού, μουσικής και θεαμάτων. Από τις πρωτότυπες διοργανώσεις δεν λείπουν τα παραδοσιακά ακούσματα των Φινλανδών αλλά και η σύγχρονη παγκόσμια μουσική σκηνή, φιλοξενώντας συναυλίες, κινηματογραφικές εκδηλώσεις και πολλές ακόμα δραστηριότητες.

Το Ροβανιέμι, εξακολουθεί να διατηρεί ζωντανό τον μύθο των Χριστουγέννων στο χωριό του Άι Βασίλη, με τα εργαστήρια των ξωτικών, το ταχυδρομείο που καταφθάνουν τα γράμματα των παιδιών και πολλά εορταστικά δρώμενα. Βέβαια εδώ τα Χριστούγεννα συμβαίνουν όλο τον χρόνο, καθώς ο αγαπημένος προστάτης των παιδιών βρίσκεται πάντα στο πόστο του, ενώ η ομορφιά του φυσικού τοπίου μας κόβει την ανάσα, είτε στολισμένο με τα χιόνια του χειμώνα, είτε ηλιόλουστο και καταπράσινο.

Στην “Κόρη της Βαλτικής”, τη σύγχρονη αστική μητρόπολη του Ελσίνκι, η παραμυθένια σκανδιναβική αρχιτεκτονική συναντάει το υψηλό βιωτικό επίπεδο των πολιτών, σε μια πόλη προσανατολισμένη για τους κατοίκους της και θέα στην βαλτική θάλασσα. Το αρχιπέλαγος του Ελσίνκι φιλοξενεί περίπου 330 νησάκια, με το Suomenlinna και το ομώνυμο φρούριο, να αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Στην πανέμορφη Σκανδιναβική πρωτεύουσα φυσικά δεν λείπουν τα μουσεία, τα θέατρα, οι χώροι τέχνης, οι μουσικές σκηνές, οι πολυπολιτισμικές γεύσεις, οι αγορές και καταπράσινα αστικά πάρκα, ενώ οι ρυθμοί της δυναμικής αυτής πόλης, από την οικονομική ανάπτυξη μέχρι την καθημερινότητα των ανθρώπων της, μακάρι να αποτελέσουν παράδειγμα και για τον υπόλοιπο πλανήτη.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το 2018 η Φινλανδία βγήκε πρώτη σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ευτυχία, παίρνοντας τα σκήπτρα από την Νορβηγία, ως η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου. Ανεβάζοντας τον πήχη σε θέματα όπως οικονομία, παιδεία, κοινωνική στήριξη και ελευθερία, η χώρα ανακηρύχθηκε ως η πιο σταθερή, πιο ασφαλής και με το καλύτερο κυβερνητικό σύστημα στον κόσμο.

Τελικά οι Φινλανδοί έχουν πολλούς λόγους να χαμογελάνε και εμείς ακόμα περισσότερους για να τους επισκεφτούμε!