Η ωραιότερη ίσως πόλη της πάλαι ποτέ Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, η Λειψία, επιτέλους αναγεννιέται. Τι κι αν γνώρισε πλείστες όσες καταστροφές από τους συμμάχους στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, τι κι αν έμεινε σκιά του εαυτού της την δύσκολη κομμουνιστική περίοδο, σήμερα βαδίζει στον 21ο αιώνα παρουσιάζοντας ένα σύγχρονο, χαρούμενο πρόσωπο.

Δεν είναι όμως μόνο τα ανακαινισμένα κτίρια, τα υπέροχα πάρκα και τα σπουδαία μουσεία που την χαρακτηρίζουν, εκείνο που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η σχέση πάθους της με την μουσική. Συνθέτες όπως ο  Μέντελσον και ο Βάγκνερ, εμπνεύστηκαν από την ομορφιά της, την αγάπησαν και άφησαν πάνω της ανεξίτηλο το μουσικό τους στίγμα. Εκείνος όμως που πραγματικά συνέδεσε απόλυτα το όνομα του με την Λειψία, μια που έζησε και εργάστηκε σε αυτή πάνω από τριάντα χρόνια, είναι ο μεγάλος Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

Δίπλα σχεδόν στην εκκλησία του Αγ. Θωμά, εκκλησία που για είκοσι επτά περίπου έτη ο Μπαχ υπηρετούσε ως ψάλτης, βρίσκεται το ίδρυμα Μπαχ. Πρόκειται για ένα αξιολογότατο ερευνητικό ινστιτούτο αφιερωμένο στο μεγάλο μουσουργό.  Είναι υπεύθυνο για την διοργάνωση του ετήσιου φεστιβάλ, χορηγεί μουσικές υποτροφίες, εκδίδει βιβλία και φυλλάδια, ενώ στους χώρους του φιλοξενεί βιβλιοθήκη, αίθουσα εκδηλώσεων και φυσικά ένα καταπληκτικό μουσείο, αφιερωμένο στη ζωή και τα έργα του μεγάλου μουσουργού. Σε αυτό το μουσείο θα δείτε από κοντά προσωπικά είδη του καλλιτέχνη, θα θαυμάσετε αυθεντικά μουσικά χειρόγραφα και τέλος θα απολαύσετε μερικά από τα ωραιότερα μουσικά έργα του, χαλαρώνοντας στο café του.

Extra tip. Η επίσκεψη στην εκκλησία του Αγ.Θωμά θεωρείται επιβεβλημένη για δύο λόγους. Πρώτον γιατί σε αυτόν τον υπέροχο Γοτθικό ναό δίνονται τακτικότατα καταπληκτικά ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου και δεύτερον γιατί εδώ είναι η τελευταία κατοικία του Μπαχ.

http://www.bach-leipzig.de/index.php?id=41&L=1

http://www.thomaskirche.org/r-index-en.html