Ακριβώς στο μέσον του πολυσύχναστου Circular Quay, δίπλα στην φουτουριστική Όπερα και απέναντι από την φημισμένη γέφυρα, βρίσκεται το εντυπωσιακό Custοms House, ένα από τα ιστορικά ορόσημα του Σύδνεϋ.

Κτίστηκε το 1845 στο λιμάνι, εκεί που έποικοι και  εμπορεύματα έφταναν κατά χιλιάδες από την Ευρώπη και μέχρι το 1990  στέγαζε τις υπηρεσίες των τελωνείων της καινούργιας χώρας. Αργότερα φιλοξένησε εκθέσεις και συνέδρια, μέχρι που το 2003 ανακαινίστηκε και έγινε η έδρα της Βιβλιοθήκης του Σύδνεϋ.

Σήμερα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα μέρη αυτής της πανέμορφης πόλης, συγκεντρώνοντας καθημερινά  χιλιάδες κόσμου, που συνωστίζεται στους χώρους του κουβεντιάζοντας, διαβάζοντας ή σερφάροντας στο internet. High light του Customs House είναι η εντυπωσιακή μικρογραφία του κέντρου της πόλης, που βρίσκεται κάτω από το γυάλινο δάπεδο της κύριας αίθουσας και αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους επισκέπτες, μελετώντας την, να εξοικειωθούν με την εικόνα της πόλης πριν την πρώτη τους ξενάγηση σε αυτή.

Extra tip. Στο Custom House βρίσκεται μια σειρά από υπέροχα café, bar και εστιατόρια. Το Café Sydney όμως, που βρίσκεται στην ταράτσα του κτιρίου, ξεχωρίζει. H θέα του λιμανιού από ψηλά είναι το λιγότερο φαντασμαγορική.

http://www.cafesydney.com/