Το κουτσομπολιό γύρω από ένα τραπέζι γεμάτο μυρωδάτο καφέ και λαχταριστά κομμάτια κέικ, ήταν από τον 17ο ακόμη αιώνα, τρόπος ζωής για την  Σουηδική κοινωνία. Στις μέρες μας, αυτή η ξεχωριστή παράδοση συνεχίζεται απτόητη, χαρίζοντας στην Σουηδία την πρωτιά σε κατανάλωση καφέ ανά κάτοικο. Ακόμη και  το πιο σύντομο διάλλειμα για καφέ, είναι ιεροτελεστία και έχει το δικό του ξεχωριστό όνομα, ονομάζεται fika, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει την τέχνη του να μοιράζεσαι όμορφες στιγμές με φίλους σου, με ένα φλιτζάνι καφέ στο χέρι.

Το Vetekatten άνοιξε τις πύλες του το 1928 και από τότε μέχρι σήμερα, εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς στην κοσμική ζωή της Στοκχόλμης. Πρόκειται για ένα υπέροχο ιστορικό ζαχαροπλαστείο, που βρίσκεται στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της Kungsgatan, της παλιάς κακόφημης συνοικίας της πόλης, που σήμερα σφύζει από ζωή και κίνηση. Η νοσταλγική ατμόσφαιρα του χώρου, με τα ψηλοτάβανα δωμάτια, τα πορσελάνινα σερβίτσια και τους καλοντυμένους σερβιτόρους, μας μεταφέρει στην Σκανδιναβία των αρχών του 20ου αιώνα. Στις λαμπερές σάλες του θα απολαύσετε, εκτός από τον πατροπαράδοτο καφέ,  τσάι, ένα ελαφρύ γεύμα και κάποιο από τα δεκάδες αξεπέραστα γλυκίσματα, χάρη στα οποία το Vetekatten απέκτησε την τεράστια φήμη του.

Ένα ακόμη από τα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία της Στοκχόλμης, είναι το Sturekatten. Φιλοξενείται στον πάνω όροφο ενός παλαιού εμπορικού σπιτιού του 17ου αιώνα και αναδύει μια ξεχωριστή αύρα εποχής. Μπορεί να είναι παλιομοδίτικα  διακοσμημένο, με  έπιπλα εποχής, ξεθωριασμένες ελαιογραφίες και λάμπες αντίκες αλλά είναι γεμάτο ζωή, μια που σφύζει από κόσμο κάθε ηλικίας, που στριμώχνεται στις αίθουσές του, για να απολαύσει τον καφέ του, παρέα με ευφάνταστες γλυκές λιχουδιές και νοστιμότατα σάντουιτς.

http://www.vetekatten.se/

http://www.sturekatten.se/