Η Βαρκελώνη είναι γεμάτη έργα του Gaudi, είναι η πόλη του. Εκκλησίες, σπίτια ακόμα και πάρκα έχουν την παραμυθένια σφραγίδα αυτής της τόσο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ιδιοφυίας.

Όταν  οι περισσότεροι τουρίστες σχηματίζουν ουρές για να θαυμάσουν την Sagrada Família, να επισκεφτούν την Casa Batllo ή να χαλαρώσουν στο Πάρκο Güell εσείς ξεφύγετε από τα τετριμμένα και αναζητήστε το Palau Güell. Πρόκειται για ένα από τα λιγότερα γνωστά έργα του Gaudi, ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό αρχοντικό που χτίστηκε κατόπιν παραγγελίας του μεγαλοβιομήχανου Eusebi Güell. Ο Güell εκμεταλλεύτηκε τις συγκυρίες της βιομηχανικής επανάστασης, απέκτησε μυθική περιουσία, μαγεύτηκε από το ιδιαίτερο στυλ του Gaudi και στα 1890 του ζήτησε να κατασκευάσει την έπαυλή του.

Το Palau Güell εσωτερικά και εξωτερικά είναι ένα μεγαλόπρεπο αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Από τις διακοσμημένες με περίτεχνα σχέδια σιδερένιες πόρτες, έως την ξεχωριστή εσωτερική διακόσμηση που βασίζεται στο ξύλο το μάρμαρο και το χρωματιστό γυαλί. Το 2004 λόγω ρωγμών στην μαρμάρινη πρόσοψη  έκλεισε για εκτεταμένες εργασίες αναστήλωσης αλλά από τον Απρίλη του 2011 είναι και πάλι επισκέψιμο δίνοντας έτσι στους θαυμαστές του Gaudi την ευκαιρία να το θαυμάσουν ξανά από κοντά…

http://www.palauguell.cat/