Ο Μπερνίνι σίγουρα είναι ο καλλιτέχνης που χαρακτηρίζει την Ρώμη. Έργα αυτού του σπουδαίου γλύπτη και αρχιτέκτονα συναντάς σχεδόν παντού στην αιώνια πόλη, σε μουσεία, πλατείες, εκκλησίες.

Μια όμως από τις πιο εκλεπτυσμένες του δημιουργίες « Η έκσταση της Αγ. Τερέζας»  παραμένει σχετικά άγνωστη στον πολύ κόσμο, κυριολεκτικά κρυμμένη στο ναό της Santa Maria della Vittoria, δίπλα στην Piazza della Repubblica. Το έργο ήταν παραγγελία του Καρδινάλιου Φεντερίκο Κορνάρο για το ταφικό του παρεκκλήσι, που βρίσκεται μέσα στον κυρίως ναό και στοίχισε, το 1652 που ολοκληρώθηκε, το αστρονομικό ποσό των 12.000 σκούδων.

Η σμιλεμένη από λευκό μάρμαρο σύνθεση παρουσιάζει την  θρησκευτική έκσταση της Αγ. Τερέζας της Άβιλα κατά την συνάντησή της με έναν Άγγελο. Η Αγία βρίσκεται ξαπλωμένη σε ένα σύννεφο,  ο Άγγελος όρθιος απέναντι της κρατάει ένα χρυσό δόρυ και στο πλάι τα μέλη της  οικογενείας Κορνάρο παρακολουθούν με κατάνυξη. Εκείνο που αναδεικνύει ακόμα περισσότερο το μεγαλείο του έργου είναι ο υποβλητικός φυσικός φωτισμός από ένα κρυμμένο παράθυρο στο θόλο και το χρυσό φωτοστέφανο που πλαισιώνει το κεφάλι της Αγίας. Είναι ένα εξαιρετικό έργο που δεν πρέπει να χάσετε.

Santa Maria della Vitoria. Via XX Settembre 17. Δευ.- Σαβ. 9 – 12  , 3  – 6 Κυρ. 3 – 6