Πολυδιαφημισμένο, πολυακουσμένο και πολυφωτογραφημένο, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος φιλοδοξεί (και σε μεγάλο βαθμό πετυχαίνει) να αποτελέσει κοιτίδα πολιτισμού και ταυτόχρονα χώρο αναψυχής και πνεύμονα πρασίνου σε μια στριμωγμένη Αθήνα.

Αυτό που έχει κεντρίσει την προσοχή όλων μας στο τεράστιο πάρκο του ΚΠΙΣΝ είναι το κανάλι. Το κανάλι λαμπυρίζει κάτω από τις ακτίνες του ήλιου, ορίζοντας το χώρο γύρω του και κυριαρχόντας σε αυτόν: στα νερά του καθρεφτίζονται τα εντυπωσιακά κτήρια ενώ στις όχθες του παιδιά παίζουν, ζευγαράκια ρομαντζάρουν, φίλοι βολτάρουν ή ποδηλατούν και οικογένειες κάνουν πικνικ. Είναι λες και η πόλη περίμενε το ΚΠΙΣΝ για να αποκτήσει το πάρκο που χρειαζόταν και πραγματικά να το χαρεί.

Το ίδιο το πάρκο απλώνεται σε μια τεράστια έκταση πολλών εκατοντάδων στρεμμάτων, είτε κατάφυτη από δέντρα είτε καταπράσινη από χορτάρι. Ο Μεσογειακός Κήπος του έχει συγκεντρώσει μοναδικά δείγματα φυτών που ενδημούν στον ελλαδικό χώρο και προσφέρουν όχι μόνο χάρμα οφθαλμών αλλά και.. μυρωδιές που ζαλίζουν! Ο κήπος μάλιστα έχει το χαρακτηριστικό ότι.. συνεχίζει πάνω στα κτήρια, δημιουργώντας μια “πράσινη” στέγη που μειώνει τις ενεργειακές απαιτήσεις και ταυτόχρονα δημιουργεί ένα οπτικό παιχνίδισμα.

Τι άλλο θα βρούμε εδώ? Θα βρούμε εδώ την άρτι αφιχθείσα Εθνική Βιβλιοθήκη, καθώς και τη Λυρική Σκηνή. Θα βρούμε ένα μοναδικό υπαίθριο σινεμά που προβάλλει δωρεάν ταινίες και φιλοξενεί μουσικές εκδηλώσεις. Θα βρούμε παιδικές χαρές, υπαίθρια όργανα γυμναστικής και κυρίως ανθρώπους που βρίσκονται εδώ και απολαμβάνουν την ηρεμία και τη φύση. Και όλα αυτά δωρεάν. Μία επίσκεψη αξίζει!

https://www.snfcc.org/default.aspx?lang=el