Στη Νοτιοδυτική Ουρουγουάη, μόλις μια ώρα με το πλοίο απέναντι από το Μπουένος Άιρες, βρίσκεται μια από τις ωραιότερες πόλεις της Λατινικής Αμερικής, η Κολόνια Ντε Σακραμέντο. Η ιστορία της ξεκινά στα 1680, όταν οι Πορτογάλοι αποικιοκράτες διάλεξαν μια τοποθεσία τις όχθες του Ρίο ντε Λα Πλάτα, για να φτιάξουν ένα οχυρό για εμπορικούς και στρατηγικούς σκοπούς. Εκείνο τον καιρό οι αψιμαχίες μεταξύ των δύο μεγαλύτερων αποικιοκρατικών δυνάμεων της περιοχής, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, ήταν συχνές και η δημιουργία λιμανιών – οχυρών εκ των ουκ άνευ. Λόγω λοιπόν της προνομιακής θέσης και του εμπορίου, η Κολόνια γρήγορα άρχισε να ακμάζει και αποτέλεσε το σημαντικότερο ίσως λιμάνι της περιοχής μέχρι το 1777 που έπεσε τελικά στα χέρια των Ισπανών και έγινε μέρος της Ισπανικής Αυτοκρατορίας.

Σήμερα το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι ένα παραμύθι. Έχει το δικό του στυλ, εντελώς διαφορετικό από το συνηθισμένο των άλλων αποικιοκρατικών πόλεων με τις Ισπανικές επιρροές θυμίζοντας έντονα τις παλιές συνοικίες της Λισαβόνας. Τα πολύχρωμα σπίτια, οι νοσταλγικές εκκλησίες και τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια, που το βράδυ φωτίζονται από παραδοσιακές λάμπες, διατηρούν αυθεντικό το πνεύμα της εποχής του 17ου αιώνα μαγεύοντας ακόμη και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη. High light της επίσκεψης σε αυτή την υπέροχη πόλη της Ουρουγουάης είναι το ηλιοβασίλεμα στο Ρίο ντε Λα Πλάτα. Περπατήστε στην άκρη της παραλίας και απολαύστε την ανεπανάληπτη δύση του ηλίου με φόντο τα φώτα του Μπουένος Άιρες, που αρχίζουν να αχνοφαίνονται στην απέναντι ακτή.

Extra tip. Καλό θα ήταν να φροντίσετε να μείνετε τουλάχιστον ένα βράδυ στην Κολόνια για να απολαύσετε με την ησυχία σας την μαγική της ατμόσφαιρα. Πολλά από τα παραδοσιακά κτίρια της πόλης έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαράκια προσδίδοντας έτσι ζωντάνια στη νυχτερινή ζωή της πόλης. Η καλύτερη επιλογή διαμονής ακούει στο όνομα Posada Plaza Mayor και βρίσκεται ακριβώς στο ιστορικό κέντρο. Πρόκειται για ένα περίφημο ξενοδοχείο που στεγάζεται σε ένα άψογα ανακαινισμένο αρχοντικό του 18ου αιώνα και παρέχει στον επισκέπτη όλες τις σύγχρονες ανέσεις χωρίς να στερείται την γοητεία της αποικιοκρατικής ατμόσφαιρας.

www.posadaplazamayor.com