Είναι κοινά αποδεκτό ότι το Ρίο ντε Τζανέιρο είναι μια από τις ωραιότερες πόλεις του κόσμου. Οι εντυπωσιακοί λόφοι που το περικλείουν, σε συνδυασμό με τις υπέροχες παραλίες, τα τροπικά δάση και την ιδιόμορφη αρχιτεκτονική, συνθέτουν μια έξοχη γεωγραφική αρμονία που όμοιά της σπάνια συναντάς. Φυσιολογικά λοιπόν θεωρείται top τουριστικός προορισμός και όνειρο των απανταχού ταξιδιωτών.

Αν είστε απλοί τουρίστες, που θαμπώνεστε εύκολα από τις ιλουστρασιόν εικόνες του Κορκοβάντο και της Κοπακαμπάνα, διαλέξτε ένα από τα πολυτελή ξενοδοχεία της Ιπανέμα και απολαύστε ξένοιαστα αυτά που πλουσιοπάροχα προσφέρει το Ρίο στους θαυμαστές του. Κάντε μπάνιο στις φημισμένες παραλίες, δειπνήστε μέχρι τελικής πτώσεως στις περίφημες τσουρασκερίες, περπατήστε στο εντυπωσιακό αρτ νουβό κέντρο και αιχμαλωτίστε στη μνήμη της μηχανής σας μυριάδες καρτποσταλικές εικόνες αυτής της τόσο φωτογενούς πόλης. Αν όμως είστε συλλέκτες εμπειριών, προχωρήστε πέρα από τα αυτονόητα και αφιερώστε τουλάχιστον μια μέρα για να ανακαλύψτε τις γειτονιές ενός κατώτερου Θεού, τις διαβόητες φαβέλες όπου ζει πάνω από το 20% του πληθυσμού της πόλης.

Ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος για να δείτε ένα μέρος από τις 950 περίπου φαβέλες που κυκλώνουν τους λόφους του Ρίο, είναι να ακολουθήσετε κάποια οργανωμένη ξενάγηση του Favela Tour, ενός   ντόπιου γραφείου που ειδικεύεται σε αυτού του είδους τις ξεναγήσεις. Έτσι θα πάρετε από πρώτο χέρι μια ιδέα για τις εκεί συνθήκες διαβίωσης , θα μιλήσετε με τους κατοίκους, οι οποίοι πρόθυμα θα απαντήσουν στις ερωτήσεις σας και τέλος θα έχετε την ικανοποίηση ότι βοηθήσατε οικονομικά την κοινότητα, μια που μέρος των εσόδων της ξενάγησης, διατίθεται σε έργα για την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής της φαβέλας.

Extra tip. Για τους τολμηρούς, που θέλουν να ζήσουν την εμπειρία της διαμονής σε μία φαβέλα, η Posada Favelinha είναι το ιδανικό μέρος. Βρίσκεται στους λόφους της Σάντα Τερέσα, είναι καθαρή, απόλυτα ασφαλής και εύκολα προσβάσιμη χάρις στο φημισμένο παραδοσιακό τρενάκι της Σάντα Τερέσα.

http://www.favelatour.com.br/

http://www.favelinha.com/en/