Χωρίς καμιά αμφιβολία, μια βόλτα μέχρι τα Πριγκηπόνησα είναι μακράν η ωραιότερη εκδρομή που μπορεί κάποιος να κάνει από την Κωνσταντινούπολη. Τα Πριγκηπόνησα είναι ένα υπέροχο αρχιπέλαγος δέκα νησιών, με μακραίωνη Βυζαντινή ιστορία, περίπου μια ώρα με το καράβι, μακριά από την Πόλη. Τόπος ξεκούρασης και διαλογισμού Βυζαντινών αξιωματούχων, έγιναν εξαιρετικά δημοφιλή κατά την Τουρκοκρατία λόγω φοροαπαλλαγών και μετά τον 18ο αιώνα εξελίχθηκαν σε δημοφιλή παραθεριστικά θέρετρα για τις εύπορες οικογένειες των Ρωμιών και των Αρμενίων της Πόλης. Τα πογκρόμ όμως και οι απελάσεις της δεκαετίας του 1950, σήμαναν την αρχή του τέλους του Ελληνικού στοιχείου στα νησιά. Η αίσθηση ανασφάλειας οδήγησε σε σταδιακή αναχώρηση των Ελλήνων, με αποτέλεσμα σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, να είναι μέτοικοι από τα βάθη της Μικράς Ασίας.

Η Πρίγκηπος ή Μπουγιούκ Αντά στα Τουρκικά, είναι το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος και ο τυχερός επισκέπτης μπορεί να χαρεί τις ομορφιές του χάρη στις γραφικές ιππήλατες άμαξες που το κατακλύζουν, μια που τα αυτοκίνητα απαγορεύονται στο νησί. Καταπληκτική φύση, υπέροχες Οθωμανικού ρυθμού βίλες και το ιστορικό μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου στην κορυφή του λόφου, είναι οι κύριοι λόγοι της επίσκεψης σας εδώ. Κι όταν φτάσει η ώρα του φαγητού, αδιαφορήστε για τα δεκάδες τουριστικά εστιατόρια της προκυμαίας, αλλά συνδυάστε την επίσκεψη σας στο μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου με το Υücetepe kır Gazinosu. Πρόκειται για ένα εστιατόριο – εύρημα δίπλα στο μοναστήρι, με εξαιρετικό φαγητό και συγκλονιστική θέα προς την θάλασσα και όλο το νησί.

http://www.yucetepe.com.tr/

Η Χάλκη είναι το νησί του συμπλέγματος, που  όσο κανένα άλλο είναι συνυφασμένο με τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, μια που εκεί βρίσκεται η κύρια θεολογική σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, η περίφημη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Σε αυτή, μέχρι το κλείσιμό της το 1971 από τις Τουρκικές αρχές, φοίτησαν πλήθος σπουδαίων Ορθόδοξων ιερέων, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος. Το νησί είναι ένα υπέροχο πευκόφυτο ησυχαστήριο γεμάτο όμορφες παραλίες, ιδανικό για ένα διήμερο, μακριά από την οχλαγωγία της Κωνσταντινούπολης. Το Merit Halki Palace στεγάζεται σε ένα παλιό Οθωμανικό αρχοντικό του 19ου αιώνα και  αποτελεί ιδανική βάση για να απολαύσετε την μαγεία της Χάλκης.

http://www.merithotels.com/en/merit-halki-palace/hotel