Με ορόσημο τη μαγευτική Ρωμαϊκή γέφυρα, που ίσως κάποιοι αναγνωρίζουν ως κομμάτι της ελεύθερης πόλης του Volantis από την πασίγνωστη σειρά Game of Thrones, η Κόρδοβα βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Guadalquivir της Ισπανίας. Η πανέμορφη πόλη – κόσμημα της Ανδαλουσίας αποτελεί ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών μέσα στους αιώνες της ιστορίας της, με Ρωμαϊκές, Εβραϊκές και Ισλαμικές επιρροές, ενώ ανακηρύχθηκε το 1984 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Πρωτεύουσα του Χαλιφάτου της Κόδροβα, έγινε γνωστή και ως η Κωνσταντινούπολη της Δύσης, στα πλαίσια της Μαυριτανικής κατάκτησης της Ισπανίας που διήρκησε 5 περίπου αιώνες, αφήνοντας εμφανή τα σημάδια της ισλαμικής κουλτούρας σε ολόκληρη την πόλη.

Το επιβλητικό οικοδόμημα της Mezquita, ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά του κόσμου, είναι γνωστό για την ιδιόμορφη αρχιτεκτονική, τις μεγάλες αψιδωτές του πύλες, την αυλή με τα αραβικά σιντριβάνια, καθώς επίσης και την πολύχρωμη αίθουσα με τις αψίδες και τους «αμέτρητους κιόνες όπως οι σειρές των φοινίκων στις οάσεις της Συρίας» όπως τονίζει ο φιλόσοφος και ποιητής Μοχάμεντ Ικμπάλ. Ο συγκεκριμένος ναός αποτελεί ένα κράμα θρησκειών και ιστορίας καθώς το τέμενος διατηρεί έναν καθεδρικό ναό στο κέντρο του, ενώ ο μιναρές του μετατράπηκε σε καμπαναριό, όταν ξαναήρθε στα χέρια των Χριστιανών κατά τον 13ο αιώνα.

Τα Αραβικά μπάνια αποτελούν κυρίαρχο κομμάτι της ισλαμικής κληρονομιάς της Κόρδοβα με τα Caliphal Baths που χρονολογούνται από τον 10 αιώνα στην καρδιά του ιστορικού κέντρου. Πλέον λειτουργούν μόνο ως μουσείο, ως κομμάτι της πολιτιστικής κουλτούρας της Ανδαλουσίας. Οι όμορφες αίθουσες φωτίζονται ισχνά από τους φεγγίτες της οροφής αναδεικνύοντας τα ισλαμικά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής στις αψίδες, στους κίονες και στα λουτρά.

Βέβαια για όσους επιθυμούν να βιώσουν μια αυθεντική εμπειρία αραβικών λουτρών, υπάρχουν τα Hammam Al Ándalus της Κόρδοβας, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν στιγμές ευεξίας σε ένα υψηλών προδιαγραφών χώρο, για μια βουτιά στην παράδοση και την ιστορία.

Ολοκληρώνοντας την ισλαμική εμπειρία της Κόρδοβας δεν θα μπορούσε να λείψει μια επίσκεψη στο Salon de Te, ενός πανέμορφου παραδοσιακού τσαγάδικου στην καρδιά ενός Ανδαλουσιανού κήπου. Με αραβική διακόσμηση, χαμηλά τραπεζοκαθίσματα, άνετες μαξιλάρες και επιλογές σε ποικιλίες τσαγιού και ανατολίτικων γλυκών, το πανέμορφο περιβάλλον του salon de Te συμπληρώνεται από τον πολυπολιτισμικό συνδυασμό της μουσουλμανικής κοινότητας και των επισκεπτών, ενώ από το μενού δεν λείπει ο παραδοσιακός καφές φτιαγμένος στην χόβολη.