Ο Όλυμπος αποτελεί το δημοφιλέστερο βουνό της Ελλάδας. Ο επιβλητικός του όγκος υψώνεται απότομα, προσδίδοντας του έτσι μία ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια. Όλο αυτό το φυσικό κάλλος ενισχυμένο με την πλούσια Ελληνική μυθολογία και ιστορία, προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες: από τους απλούς λάτρεις της φύσης, έως τους έμπειρους ορειβάτες που θέλουν να κατακτήσουν τις κορυφές του.

Για όσους αγαπούν τη πεζοπορία, υπάρχουν πολλά σημεία για να προσεγγίσεις το βουνό. Ένα από αυτά βρίσκεται στο 14ο χλμ Λιτοχώρου – Πριόνια και είναι η τοποθεσία Γκορτσιά (1100μ.). Στο σημείο αυτό υπάρχει ένας δρόμος που ανηφορίζει και καταλήγει σε χώρο στάθμευσης. Από εκεί ξεκινάει ένα φαρδύ μονοπάτι που φτάνει μέχρι το οροπέδιο των Μουσών.

Πλάτωμα “Μπάρμπα”

Πρίν την αναχώρηση είναι απαραίτητος ο εφοδιασμός με αρκετό νερό, γιατί δεν υπάρχει καμία βρύση καθ’ όλο το μήκος του μονοπατιού. Το πρώτο χαρακτηριστικό σημείο της διαδρομής είναι το πλάτωμα “Μπάρμπα”. Σε όλο το μήκος του μονοπατιού υπάρχουν σημάδια, που υποδεικνύουν στους πεζοπόρους τη χάραξη της διαδρομής αυτού. Στη συνέχεια και για αρκετή ώρα το μονοπάτι ανηφορίζει, μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος από οξιές, για να συναντήσει ένα άνοιγμα με μία τσιμεντένια δεξαμενή νερού, στο “Στράγγο”. Συνεχίζοντας, μετά από αρκετή ώρα, το μονοπάτι φτάνει στο καταφύγιο Πετρόστρουγκα.

Άνοιγμα “Στράγγο”

Το καταφύγιο Πετρόστρουγκα, βρίσκεται στα 1950μ. και μπορεί να φιλοξενήσει 80 άτομα. Είναι ανοιχτό όλο το χρόνο και διαθέτει οργανωμένη κουζίνα. Μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου και το φαγητό σου, να κάνεις βόλτα στον περιβάλλοντα χώρο του και να θαυμάσεις τη μαγευτική θέα προς τον Θερμαϊκό κόλπο, τις Βόρειες Σποράδες και το όρος Άθως. Το καταφύγιο μπορεί να αποτελέσει ενδιάμεσος σταθμός, στην ανάβαση προς το οροπέδιο των Μουσών.

Καταφύγιο Πετρόστρουγκα

Είδος διαδρομής: Μέτρια δυσκολία
Διάρκεια διαδρομής: Περίπου 3 ώρες
Μήκος: 5,50 χλμ
Υψομετρική διαφορά: 850μ

Για να κάνει κάποιος κράτηση στο καταφύγιο, μπορεί να επικοινωνήσει με τη Γραμματεία της Κεντρικής Διοίκησης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στο 2310310649 ή ηλεκτρονικά στο [email protected]