Για πολλούς Έλληνες ένα ταξίδι στο Μιλάνο σημαίνει κατά κύριο λόγο βόλτες στην Galleria Vittorio Emanuele II ή στο Χρυσό Τρίγωνο, που καθορίζουν η Via Napoleone, η Via della Spiga και η Via Sant’ Andrea. Πουθενά αλλού στον πλανήτη δεν βρίσκονται συγκεντρωμένα περισσότερα καταστήματα επώνυμων brands.

Και κανείς δεν αμφισβητεί ότι αποτελεί μια μοναδική εμπειρία το shopping στην διεθνή πρωτεύουσα του design και της μόδας. Επίσης όμως ιδιαίτερη εμπειρία, διαφορετικού είδους, που θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμά σας είναι και μια επίσκεψη στον ναό της Όπερας, στην περίφημη Scala di Milano.

Δεν έχει τόσο σημασία τόσο το τι θα δείτε και θα ακούσετε, όλες οι παραστάσεις που παρουσιάζονται είναι υψηλοτάτου επιπέδου, όσο η όλη αίσθηση χλιδής  και πολιτισμού που θα νοιώσετε στο πιο διάσημο λυρικό θέατρο του κόσμου.

Δύο tips: πρώτον, βάλτε τα καλά σας! Οι Μιλανέζοι θεωρούν πάντα ξεχωριστή μια βραδιά στην Scala και θα φορέσουν τα πιο καλοραμμένα κουστούμια ή τα πιο chic βραδινά φορέματα. Και κάποιοι δύσμοιροι Αμερικανοί τουρίστες που έρχονται με τα casual ρουχαλάκια τους αισθάνονται άβολα, καλύτερα να μην βρεθείτε στην θέση τους. Δεύτερον, ψάξτε για εισιτήριο (www.teatroallascala.org) όσο πιο νωρίς γίνεται, η ζήτηση από όλο τον κόσμο είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Μετά την παράσταση τώρα, που συνήθως αρχίζει κατά τις οκτώ ή οκτώμισι, κάπου θα πρέπει να φάτε και να πιείτε ένα ποτήρι καλό ιταλικό κρασί για να κλείσει η μοναδική έξοδος και αυτό δεν είναι και ότι πιο εύκολο σε μια πόλη όπου τα εστιατόρια κλείνουν τις κουζίνες τους περίπου στις δέκα το βράδυ. Τα εστιατόρια που αναφέρονται παρακάτω είναι από τα λίγα που θα βρείτε ανοικτά, για όλα όμως απαιτείται κράτηση.

Στο Don Carlos οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με σχέδια του Teatro di Scala, ενώ ακούγονται διακριτικά γνωστές άριες, και ο σέφ Angelo Gagemi προτείνει Ιταλική κουζίνα υψηλών προδιαγραφών, ότι πιο ταιριαστό για να ολοκληρωθεί η βραδιά. (Grand Hotel de Milan, Via Manzoni 29, www.ristorantedoncarlos.it)

Το Il Coriandolo είναι μια ποιοτική trattoria και βρίσκεται μόλις 100 μέτρα από την Scala, (Via dell’Orso 1, www.ilcoriandolo.com).

Και βέβαια το Il Marchesino, το εστιατόριο του θεάτρου, όπου ο σεφ Gualtiero Marchesi, αναφέρει ότι δημιουργεί τις γευστικές προτάσεις του «σαν παρτιτούρες, όπου κάθε υλικό πρέπει να είναι ευδιάκριτο και όλα μαζί να ενώνονται αρμονικά, όπως σε μια μουσική σύνθεση» (Piazza della Scala, www.gualtieromarchesi.it)