Η «βάρκα», όπως μεταφράζεται στα ελληνικά το όνομά της και όπως φαίνεται από τον επίσημο θυρεό της, είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας και τις τελευταίες δεκαετίες ήταν γνωστή ως «το γκρίζο Λοτζ». Αιτία, ο πάλαι ποτέ βιομηχανικός της χαρακτήρας και η παρακμή της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αλλά όχι πια! Η τελευταία δεκαετία έχει φέρει μαζί της μια ιδιαίτερη ζωτικότητα στην πάλαι ποτέ πόλη – κέντρο της υφαντουργίας. Τα εργοστάσια και οι φάμπρικες έχουν μετατραπεί σε πολύβουες γειτονιές, οι γκρίζοι τοίχοι έχουν γεμίσει πολύχρωμες τοιχογραφίες, ενώ η νυχτερινή ζωή έχει πάρει για τα καλά τα πάνω της.

Στο Λοτζ θα βρει κανείς την μήκους 4,2 χιλιομέτρων Piotrkowska, τον μεγαλύτερο σε μήκος εμπορικό δρόμο της Πολωνίας. Καθ’ όλο το μήκος της, τα  αρχιτεκτονικά στυλ εναλλάσσονται, από το νεο-μπαρόκ Οίκο του Schiebler μέχρι τον Τραπεζικό Οίκο του Wilhelm Landau, με τους τόνους Αρ Νουβό. Στο πεζοδρόμιό της, το Holly-Lodz, στα χνάρια του Walk of Fame του Χόλιγουντ, υπάρχουν μεταξύ άλλων αστέρια για τον Ρομάν Πολάνσκι, απόφοιτο της κινηματογραφικής σχολής της πόλης, καθώς και για τον πιανίστα Άρθουρ Ρούμπινσταϊν. Το μέγαρο Izrael Poznanski, κλασσικό δείγμα αρχιτεκτονικής της πόλης, στεγάζει το Μουσείο του Λοτζ, με εκθέματα για διάσημους «ντόπιους», όπως ο αγωνιστής της αντιναζιστικής αντίστασης Γιαν Κάρσκι.

Πρόκειται για μόνον ένα από τα πάμπολλα μουσεία του Λοτζ, όπως για παράδειγμα το Μουσείο του Εργοστασίου, το οποίο «αφηγείται» την ιστορία της εκρηκτικής βιομηχανικής ανάπτυξης της πόλης. Το Μουσείο της Κινηματογραφίας  είναι μια γιορτή του πολωνικού σινεμά, με αυθεντικά πόστερ από ταινίες, καθώς και παλιό εξοπλισμό κινηματογράφησης.

Το εβραϊκό νεκροταφείο του Λοτζ εκτείνεται σε πάνω από 100 στρέμματα γης και φιλοξενεί τα μνήματα περισσότερων από 180.000 Πολωνών εβραίων. Τόσο η Πολωνία, όσο και ειδικότερα ο εβραϊσμός της πλήρωσαν ένα από τα βαρύτερα τιμήματα από τη ναζιστική θηριωδία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παρά την βιομηχανική του παράδοση και μορφή, το Λοτζ είναι κατάφυτο, καθώς σε αυτό υπάρχουν περίπου 40 αστικά πάρκα, κήποι και πλατείες πρασίνου. Στην Zdrowie μπορείτε να συνδυάσετε τη βόλτα σας σε υπέροχους βοτανικούς κήπους με μπίρα και street food.

Εκτός από την πληθώρα μπαρ και κλαμπ που ξεχειλίζουν στα πέριξ της Piotrkowska, μπορείτε να δοκιμάσετε τη διαμονή στο Vienna House Andel’s Lodz, ξενοδοχείο που στεγάζεται στο σύμπλεγμα Manufaktura. Πρόκειται για γιγάντιο πάλαι ποτέ εργοστάσιο υφαντουργίας, στους χώρους του οποίου στεγάζονται πλέον καταστήματα, μπαρ, εστιατόρια, μουσεία και καταλύματα.