Ένα από τα κύρια αξιοθέατα της Ναμίμπια, αυτής της αραιοκατοικημένης χώρας της νοτιοδυτικής Αφρικής, είναι το Sossusvlei, στην έρημο Namib. Οι εντυπωσιακοί αμμόλοφοι, με ύψος πάνω από 300 μέτρα, αποτελούν το όνειρο κάθε φωτογράφου, έτσι όπως διαγράφονται στον Αφρικανικό ουρανό  και αλλάζουν χρώμα από βαθυκόκκινο σε ανοικτό πορτοκαλί, όσο προχωρά η μέρα.

Ανάμεσα στους αμμόλοφους, η ξερή κοίτη του  χειμάρρου Tsauchab, που πλημμυρίζει σπάνια, κάθε πέντε ή και δέκα χρόνια. Ακόμη και τις χρονιές με τις μεγαλύτερες βροχοπτώσεις ο χείμαρρος δεν φτάνει μέχρι τον Ατλαντικό Ωκεανό, λιμνάζει στην περιοχή του Sossusvlei και τα νερά του αποθηκεύονται σε υπόγειες δεξαμενές και τροφοδοτούν την ισχνή βλάστηση τις εποχές της ξηρασίας.

Για να φτάσεις στο εθνικό πάρκο του Sesriem, όπου βρίσκεται το Sossusvlei, πρέπει να οδηγήσεις τετρακόσια περίπου χιλιόμετρα από το Windhoek, την πρωτεύουσα. Έξω από τις πόλεις, το οδικό δίκτυο της Ναμίμπια είναι μόνο χωματόδρομοι, ατελείωτες σκονισμένες ευθείες όπου μπορείς να οδηγάς για ώρες  χωρίς να συναντήσεις ούτε σπίτι, ούτε άνθρωπο, ούτε δέντρο. Και όταν δεις ένα σύννεφο σκόνης που σηκώνει κάποιο 4Χ4 μακριά στον ορίζοντα, νοιώθεις ανακούφιση, δεν είσαι μόνος στη γη…

Σε αυτό το ερημικό όσο και φωτογενές τοπίο, υπάρχουν κάποιοι  εντυπωσιακά πολυτελείς ξενώνες, σε απόσταση μιας, δύο ή και παραπάνω ωρών από την είσοδο του εθνικού πάρκου, απόσταση που θεωρείται μικρή για τα δεδομένα της Ναμίμπια.

Η ατμόσφαιρα είναι τόσο ξερή που, παραδόξως για την Αφρική, υπάρχουν ελάχιστα έως καθόλου έντομα: ούτε κουνούπια, ούτε μύγες!  Έτσι, τα πολυτελέστερα δωμάτια είναι ανοικτά στην έρημο, έχουν γυάλινους τοίχους και οροφή που ανοίγει με τηλεκοντρόλ, για να μπορεί ο επισκέπτης να νοιώσει τη μαγεία της ανατολής η να απολαύσει το νυκτερινό ουρανό  σε μια περιοχή με ανύπαρκτο τεχνητό φως.

Ορισμένοι από τους πολυτελέστερους ξενώνες είναι:

Το Sossusvlei Desert Lodge, όπου ανάμεσα στο μόνιμο προσωπικό υπάρχει και αστρονόμος που εξηγεί στους επισκέπτες τους αστερισμούς του αφρικάνικου ουρανού. Την high season υπολογίστε 1200€ για το δίκλινο.

Το Little Kulala διαθέτει αιρκοντίσιον αν και τα δωμάτια είναι ανοικτά από παντού και στα περίπου 2000€ που κοστίζει κάθε μέρα διαμονής περιλαμβάνεται προφανώς και η τιμή του ρεύματος.

Πιο προσιτό, με περίπου 400€ το δίκλινο πολύ κοντά στην είσοδο του πάρκου και με θέα στους κόκκινους αμμόλοφους, αλλά και στο φαράγγι του Sesriem, είναι το Sossus Dune Lodge.