Η συλλογή παιχνιδιών του Moυσείου Μπενάκη ήταν ήδη αρκετά πλούσια από το 1991, κυρίως χάρη στη δωρεά της Μαρίας Αργυριάδη. Οι υπεύθυνοι, 26 χρόνια μετά, ένιωσαν έτοιμοι για το επόμενο βήμα, την ίδρυση δηλαδή ενός μουσείου αποκλειστικά αφιερωμένου στα παιχνίδια, το οποίο και άνοιξε τις πύλες του την Κυριακή 22 Οκτωβρίου για μικρούς και μεγάλους.

Το υλικό του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών συγκαταλέγεται στις 10 καλύτερες συλλογές  της Ευρώπης και περιλαμβάνει παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμό και αντικείμενα σχετιζόμενα με την παιδική ηλικία από Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αφρική.

Το κτήριο στο οποίο φιλοξενείται το μουσείο, αρχιτεκτόνημα του1897, αποτελεί δωρεά της συζύγου του Υδραίου ευεργέτη Αθανάσιου Κουλούρα, Βέρας. Η αρχιτεκτονική του μορφολογία διαθέτει στοιχεία γοτθικού ρυθμού, με αναφορές στον Ευρωπαϊκό Μεσαίωνα, καθώς και στοιχεία μπαρόκ και art nouveau.

Στα εκθέματα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων 20.000 παιχνίδια και αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν ή χρησιμοποιούν τα παιδιά, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε περιοχές που κατοικούνταν από ελληνικά φύλα από τα αρχαία χρόνια έως και τη δεκαετία του ’70.

Η ελληνική συλλογή περιλαμβάνει βρεφικά και παιδικά αντικείμενα από την αρχαιότητα, τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή εποχή, χειροποίητα παραδοσιακά παιχνίδια και αντικείμενα των τελευταίων 300 χρόνων, λαϊκά παιχνίδια που διακινούνταν σε πανηγύρια, αλλά και παιχνίδια του εμπορίου της σύγχρονης εποχής, επιτραπέζια, αλλά και εθιμικά παιχνίδια της επαρχίας.

Η δε ευρωπαϊκή συλλογή  αποτελείται από κούκλες και παιχνίδια της πόλης και της επαρχίας της περιόδου μεταξύ 17ου και 20ού αιώνα, κυρίως από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και από ευρωπαϊκές κούκλες των δυό τελευταίων αιώνων με φορεσιές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Δίπλα στις βασικές συλλογές φιλοξενούνται επίσης εκθέματα που αφορούν τη σχέση παιδιού και παιχνιδιού, φωτογραφίες, στοιχεία για γνωστούς Έλληνες κατασκευαστές παιχνιδιών, καθώς και εκατοντάδες βιβλία παιδικής λογοτεχνίας.

Οι ώρες λειτουργίας του μουσείου για το κοινό, από τις 26 Οκτωβρίου και μέχρι το καλοκαίρι του 2018, θα είναι από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή.

Η γενική είσοδος τιμάται στα 9€, ενώ για φοιτητές, «παιδιά» άνω των… 65 ετών, εκπαιδευτικούς και αρχαιολόγους υπάρχει μειωμένο αντίτιμο στα 7€. Για ομαδικές επισκέψεις νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, το κόστος ανά μαθητή διαμορφώνεται στα 3€. Οι ατομικές επισκέψεις για νέους κάτω των 22 ετών και για κατόχους κάρτας ανεργίας είναι δωρεάν.

https://www.benaki.gr/index.php?option=com_buildings&view=building&id=7&Itemid=140&lang=el

Photo: @Benaki Museum