Σκαρφαλωμένη στην πλαγιά της οροσειράς του Rif, θα την αναγνωρίσεις αμέσως από τα γαλάζια κυβοειδή σπιτάκια με τις κεραμιδένιες σκεπές. Πίσω από τα τείχη, η μυστηριώδης μεδίνα σε προσκαλεί να χαθείς μέσα στα σοκάκια της για να ανακαλύψεις όλες τις αποχρώσεις του μπλε που χαρακτηρίζουν την πιο όμορφη πόλη του Μαρόκου, το Chefchaouen.

Η αρχιτεκτονική της πόλης σίγουρα θα σου θυμίσει Ελληνικό νησί, χτισμένη σε Ανδαλουσιανά πρότυπα, αναμιγνύοντας στοιχεία της Ευρώπη με την Αφρική. Για να εισέλθεις στον λαβύρινθο της μεδίνας θα διασχίσεις κάποια από τις πολλές αψιδωτές της πύλες που στολίζουν τα τείχη σε τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Στα σοκάκια και τις αγορές θα συναντήσεις ντόπιους με παραδοσιακές φορεσιές να εμπορεύονται τα προϊόντα τους, από λαχανικά και εσπεριδοειδή μέχρι λάδι αργκάν, κιλίμια, μπαχαρικά και σκόνες χρωμάτων. Στην λιθόστρωτη πλατεία Plaza Uta el-Hammam, η Kasbah στέκεται αγέρωχος προστάτης της πόλης στεγάζοντας το Εθνογραφικό Μουσείο μέσα στο ιστορικό της φρούριο.

Λίγο πιο έξω από την πόλη, στην βάση του καταρράκτη Ras el-Maa οι γυναίκες συναντιούνται για να πλύνουν τα ρούχα τους με φόντο τα καταπράσινα γόνιμα εδάφη του βουνού. Από εκεί ξεκινάνε τα μονοπάτια εξερεύνησης της οροσειράς του Rif.

Απολαμβάνοντας το παραδοσιακό Μαροκινό τσάι με μέντα σε κάποια από τις πολλές ταράτσες της πόλης, το διαδοχικό κάλεσμα του μουεζίνη από τους ψηλούς μιναρέδες, θα σε μαγέψει καθώς η ηχώ από τα μεγάφωνα γεμίζει την ατμόσφαιρα με προσευχές. Τα μεσημέρια οι δρόμοι μοσχομυρίζουν από τα tajine που σιγοψήνουν κοτόπουλο με λαχανικά και κύμινο και αντιλαλούν τις φωνές και τα παιχνίδια των παιδιών που μόλις σχόλασαν από το σχολείο.

Μια επίσκεψη στο Χαμάμ της όμορφης αυτής πόλης και θα καταλάβεις ότι βρίσκεσαι τόσο κοντά μα και τόσο μακριά από τον δυτικό πολιτισμό. Με διαφορετικές ώρες προσέλευσης ανά φύλο, πρωινές για τους άνδρες και απογευματινές για τις γυναίκες, η αυθεντική τελετουργία του Μαροκινού Χαμάμ με θεραπείες βασισμένες στο έλαιο αργκάν, θα σε συγχρονίσει με τους ήρεμους ρυθμούς του τόπου.

Τα βράδια μην περιμένεις πολλές συγκινήσεις. Με την σχεδόν αδύνατη πρόσβαση σε αλκοόλ και την έλλειψη νυχτερινών δραστηριοτήτων, η πιο ήσυχη πολιτεία του μαρόκου κατεβάζει τα ρολά της και οι δρόμοι της αδειάζουν ενώ από τις μπλε σκαλισμένες πόρτες των σπιτιών που και που ξεφεύγουν ψίθυροι. Όμως το επόμενο ξημέρωμα ο ήλιος θα φωτίσει ξανά το μπλε των κτιρίων και η μεδίνα θα γίνει για ακόμα μια φορά ο λόγος να χαθείς στα στενά της απολαμβάνοντας την απαράμιλη ομορφιά της.

Tip. Το Dar Dadicilef στην όμορφη γειτονιά της Souika, ντυμένο στις αποχρώσεις του μπλε και χτισμένο σαν παραδοσιακό  ριάντ, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για την διαμονή σου. Με δωμάτια που συνδυάζουν την άνεση με την παραδοσιακή Μαροκινή αισθητική, διαθέτοντας από κοιτώνες μέχρι οικογενειακά δωμάτια, εδώ θα αποκτήσεις σίγουρα καινούργιους φίλους από κάθε γωνιά του κόσμου και θα απολαύσεις το ωραιότερο πρωινό ίσως και σε ολόκληρο το Μαρόκο!