Στα τέλη του 19ου αιώνα, μερικοί Ιρανοί ψαράδες και έμποροι, εγκατέλειψαν την Περσία και την γενέθλια πόλη τους την Μπαστάκ, πέρασαν τα στενά του Περσικού κόλπου και ίδρυσαν ένα μικρό ψαροχώρι, στις παρυφές της μικρής τότε πολίχνης του Ντουμπάι. Η Μπαστακίγια, όπως ονομάστηκε το  χωριουδάκι προς τιμήν της γενέτειρας, γρήγορα ενώθηκε με το Ντουμπάι και χάρη στα κέρδη των κατοίκων από το εμπόριο έγινε μια από τις ωραιότερες και πιο εύπορες περιοχές του. Με την ανακάλυψη του πετρελαίου όμως, οι πλούσιες οικογένειες άρχισαν να εγκαταλείπουν την γραφική μα στενή και δαιδαλώδη αυτή γειτονιά, μετακομίζοντας έξω από το κέντρο της πόλης, όπου και άρχιζαν να κτίζουν τα αμφιλεγόμενα αρχοντικά τους. Μοιραία η Μπαστακίγια ερήμωσε και κινδύνεψε από ολοκληρωτικό αφανισμό, μια που τα σχέδια εξωραϊσμού του Ντουμπάι περιελάμβαναν την πλήρη κατεδάφιση της. Ευτυχώς όμως η φωνή της λογικής πρυτάνευσε και αποφασίστηκε το αυτονόητο, η πλήρης αναπαλαίωση της ιστορικής αυτής γειτονιάς, που βρίθει αρχιτεκτονικών κοσμημάτων.

Το γιγάντιο project της αναγέννησης της περιοχής, ανέλαβε το 2005, ο δήμος του Ντουμπάι και τα αποτελέσματα σήμερα είναι εντυπωσιακά. Τα στενά δρομάκια καθαρίστηκαν, οι σκιερές αυλές ανακαινίστηκαν, τα παραδοσιακά σπίτια αναστηλώθηκαν και τα ρημαγμένα καταστήματα άλλαξαν χρήση και μετατράπηκαν σε μοδάτες γκαλερί και στυλάτα café, χαρίζοντας ζωντάνια σε αυτή την τόσο γοητευτική γειτονιά.

Στην καρδιά της Μπαστακίγια βρίσκεται η XVA GALLERY, ένας καταπληκτικός πολυχώρος που εκτός από art gallery, διαθέτει προσεγμένα καταστήματα, café, εστιατόριο και πάνω απ’ όλα ένα μοναδικό boutique hotel, το XVA Hotel. Την στιγμή λοιπόν που οι ορδές των τουριστών θα στριμώχνονται στα κιτσάτα ξενοδοχεία της παραλίας, εσείς ξεχωρίστε απολαμβάνοντας την διαμονή σας σε αυτό το τόσο ιδιαίτερο μέρος. Να είστε σίγουροι ότι θα μαγευτείτε.

Extra tip. Ένα από τα λαμπρότερα δείγματα της εντυπωσιακής αναβάθμισης της Μπαστακίγια είναι η γκαλερί Majlis, που στεγάζεται σε ένα υπέροχο αρχοντικό και χάρη στα μοναδικά έργα τέχνης που φιλοξενεί, αποτελεί πραγματικό μαγνήτη για τους λάτρεις της τέχνης και του πολιτισμού.

http://www.xvagallery.com/index.html

http://www.themajlisgallery.com/